Digitális bennszülöttek és a 21. századi közoktatás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Az OH TÁMOP fejlesztései
Sisák Zoltán HTTP Alapítvány
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központ 1074 Budapest Dohány utca 65.
Duális felsőfokú képzés a PMMIK-n
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
A TÁMOP projekt intézményi hatásai a Somogyi TISZK-ben Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes.
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
A kamara megnövekedett szerepe a szakképzésben
XXI. századi közoktatás a TÁMOP projekt bemutatása
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Inga lengésideje nem függ a bankoktól
"MIÉRT NINCS INTEL GYÁR MAGYARORSZÁGON?" Gacsal József Alelnök Elektronikai Tagozat IVSZ.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Környei László elnök HunDidac Szövetség EGER október 11.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
FŐVÁROSI OKTATÁSI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁST TÁMOGATÓ PORTÁL Horváth Csaba Főpolgármester-helyettes Sajtótájékoztató október 2.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
A gazdaságról, a mindennapi pénzügyekről egyszerűen a évfolyamon tanító pedagógusoknak című akkreditálás alatt álló tanártovábbképzésről Szűcs Tamás.
REGIONÁLIS SZAKKÉPZÉSI FÓRUM
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Felnőttoktatási tájékoztatója
EUCIP IT administrations vizsgák eredménye SZÁMALK-Szalézi szakközépiskola és napokon tartok vizsgák alapján.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
TÁMOP E-13/1/ KONV A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szerepe a GINOP 6
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
Szakiskolai fejlesztési program
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Hauser Zoltán szakmai vezető Oktatási Hivatal EFOP VEKOP
Kompetencia alapú szakoktatás
IRODALOMKUTATÁSI MÓDSZEREK Varga Attila Testnevelési Egyetem Sporttudományi Doktori Iskola PhD II. évfolyam Témavezető: Dr.Kokovay Ágnes
Előadás másolata:

Digitális bennszülöttek és a 21. századi közoktatás Oroján Sándor oktatási referens Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége

IVSZ és az oktatás Gondolatébresztés Helyzetértékelés Célok és akciók Tartalom IVSZ és az oktatás Gondolatébresztés Helyzetértékelés Célok és akciók Konklúzió

IVSZ és oktatás Az IVSZ 350 tagvállalatot tömörít, önkéntes alapon Tagvállalataink a GDP 8%-t termelik Magyarországon Az IKT az európai gazdaság kitörési pontja: 750 000 betöltetlen állás Európában A magyar szoftverexport 200 milliárd forint volt tavaly, és nő Az IVSZ célja, hogy az IKT iparág növekedéséhez szükséges környezetet javítsa Elkészült az IVSZ oktatási stratégiája

Gondolatébresztés: tudta-e Ön? Általános iskola alsó tagozatában minden diák számára kötelező a programozási alapok oktatása Nagy-Britanniában Az 1-8 évfolyamon a NAT által előírt legalább 4% helyett kevesebb, mint 1,5% A TT vagy műszaki szakmát tanulók aránya alacsony, 12% körüli (EU15 30%, OECD 25%, Kína 40%). Évek óta nem változik – holott a magyar gazdaság folytonos növekedésének biztosításához egy adott évben felvételiző korosztály 30%-nak kellene jelentkeznie ezen szakokra.

Gondolatébresztés: 21. Század vs. Mai közoktatás A mai fiatalok… A mai gyerekek nem figyelnek az órán A mobiltelefon használata tilos az iskolákban A LEGO programozható robotokat gyárt. Mit csinálnak technika órán?

Gondolatébresztés: Szent-Györgyi Albert (1930) "Ma nálunk minden 6 éves gyermekkel az történik, ami szokott történni minden apagyilkossal, hogy elítélik 12 év szabadságvesztésre és szigorított kényszermunkára. Az iskolában a gyermeki lélek minden erénye, a pajkosság, a vidámság, az elevenség bűn. A gyermeki lélek tudásra való szomját magolással és fenyegetéssel, élettelen tanítással elégítik ki. És mikor 12 év után ilyen előkészítéssel a serdülő ifjút hozzánk küldik az egyetemre, mi azután tanítjuk, tanítjuk és tanítjuk őket. És amikor az után további 5 év alatt végleg megfosztottuk őket a szabad cselekvés és gondolkodás minden képességétől, akkor hirtelenül kilökjük őket az életbe, és még a végén azon csodálkozunk, hogy ott nem tudnak a saját lábukon megállni, és hogy ez a szegény ország nem tud a maga nyomorúságából kivergődni." "Az én legmélyebb meggyőződésem szerint az egyetlen út egy nemzeti megújhodás felé csakis mélyre szántó, tág lelkű tanügyi reformon át vezethet, amely tanügyi reform nem csak a tanítás anyagát és mennyiségét, de egész szellemét változtatja meg a legtetejétől a legaljáig, az elemitől egészen az egyetemig."

Helyzetértékelés 21. Század Vs. Jelenlegi folyamatok

Helyzetértékelés - közoktatás Nem vesz tudomást a valós, modern munkaerő-piaci igényekről. Elidegenít a természettudományos (TT) tantárgyaktól. Nem méri a TT tantárgyak és a digitális írástudás kompetenciaszintjeit. Formálása sokszor pedagógusközpontú. Nem orientálja a mérnöki pályák felé a diákokat. A TT tárgyak oktatása kísérleti eszközhiány miatt túlzottan elméleti. A digitális eszközök, technológiák nyújtotta lehetőségeket nem vagy kevéssé használják ki az intézményekben. A középiskolai fakultációk kiválasztásakor (10. évfolyam során tavasszal) dől el, hogy ki melyik egyetemre (milyen életpályára) megy – a szülők, diákok és pedagógusok nem kapnak elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű információt az életpálya kiválasztásakor.

Helyzetértékelés - szakképzés A nemzetközi vizsgákkal nem kompatibilisek a magyar szakképesítések. A tantárgyi modulokba nem épültek be a nemzetközi cégek ingyenesen elérhető képzési anyagai. Rövid a szakmai gyakorlatra fordítandó idő. Az új szakképzési törvény alapján elkészült kerettantervekhez hiányoznak a vizsgasorok és tananyagok. A szakképzés szakmai felügyeletét az NFM látja el, feladatait megosztva a kamarákkal és a Nemzeti Munkaügyi Hivatallal.

Helyzetértékelés - szakképzés Az informatikai alapismeretek kikerültek a minden szakon kötelezően oktatandó tárgyak köréből.

Helyzetértékelés - felsőoktatás Nincs az egyetemi oktatók számára a tárgyukhoz kapcsolódó, kötelező szakmai továbbképzés – olyan is oktat, aki soha nem gyakorolta ipari körülmények között a szakmáját. Az oktatói gárda frissülése lassú. Az angol nyelvű szakirodalom nem kötelező a hallgatók számára, hiszen van helyette az oktató által ajánlott, „régóta jól bevált” magyar változat (a diákok egy része egyébként sem tudja elolvasni/értelmezni az angol szakszavakat!). Alacsony az idegennyelv-tudás szintje. Nagy oktatási energia megy el a gyengék felzárkóztatására. Az egyetem nem segíti a csoportmunka, a prezentációs képesség kialakulását. Kevés a gyakorlatias oktatás, túl sok az elmélet. Rövid a szakmai gyakorlati idő.

Helyzetértékelés - felsőoktatás Nincs elegendő utánpótlás megfelelő minőségű, természettudományos szakos középiskolai tanárból. Az intézmények távolságtartóak a piaci szereplőkkel szemben. A képzési struktúra nem veszi kellően figyelembe a leendő munkaadók által elvárt kompetenciák fejlesztését és a mérnökhallgatók esetében nagy a lemorzsolódás.

Jövőkép Az IVSZ célja: az iparág és ezen keresztül a gazdaság számára fontos szakember-utánpótlás javítása az oktatás fejlesztésén keresztül. Az IVSZ számára fontos célok: digitális írástudás (általános IKT műveltség) megalapozása, általános munkavégzési képességek (kompetenciák kialakítása), szakismeretek átadása, alapvető szakmai gyakorlat megszerzése. A közoktatás feladatai a digitális írástudás és az általános munkavégzési képességek megalapozásánál vannak. A közép és felsőoktatás feladatai az általános munkavégzési képességek, a szakismeretek átadása, alapvető szakmai gyakorlat megszerzése területén találhatók.

Akcióterv 1. Oktatási Alapítvány létrehozása Cél Segítse a természettudományos tárgyak magas színvonalú oktatását, a digitális eszközök használatának kultúráját megteremteni, a diákok mérnöki pályák felé orientálását. Feladat Ösztöndíj alapítása több százmillió forintból TT tanárok számára. Felelős Elnök Cél mérése Alapítvány tevékenységének kezdete Időszak 2013. október – 2014. május

Akcióterv 2. Digitális Kompetenciamérés elindítása Cél Digitális kompetenciamérés az Oktatási Hivatal éves mérésében az általános iskolák nyolcadik osztályaiban. Feladat Elérni, hogy a mérés elkészüljön és bekerüljön az éves országos kompetenciamérésbe együttműködésben az Educatioval és az Infotérrel. Felelős Oktatási referens Cél mérése Bekerülés időpontja Időszak 2013. október – 2014. május

Akcióterv 3. Tanárképzési együttműködés kialakítása Cél IVSZ tagvállalatoknál elérhető tanárképzési tartalmak hasznosulásának növelése. Feladat Együttműködés kialakítása az Educatio, OH, stb szervezetekkel a tananyagok honosításának és minél szélesebb körű felhasználásának érdekében. A fellelhető tananyagok feltérképezése, feldolgozásuk a futó EU-s programokban, mestertanárok képzése, segítség a tanárképzések szervezéséhez, referencia intézmények kialakítása, a tananyagok beépülésének elősegítése. Felelős Oktatási referens Cél mérése Együttműködés kezdete, tananyagok megjelenése, képzések, továbbképzések kezdete. Időszak 2013. október – 2014. május

Akcióterv 4. Képzési Szolgáltató Központ létrehozása Cél Segítse a szakképzés (OKJ-s képzések) piacbarátabbá tételét. Feladat Részt vesz az OKJ-s kerettantervek, tananyagok kidolgozásában, frissítésében, véleményezésében, szakértőin keresztül a vizsgasorok kidolgozásában, véleményezésében. Felelős Oktatási referens Cél mérése Együttműködés kezdete Időszak 2013. október – 2014. május

Akcióterv 5. „Mit tanuljak, ha valamilyen mérnök akarok lenni?” adatbázis elkészítése Cél Segítség nyújtása az egyetemre készülő vagy egyetemista hallgatók számára. Feladat Adatbázis összeállítása, mely megmutatja a kívánt végzettséghez ajánlott tantárgyak listáját. Felelős Oktatási referens Cél mérése Adatbázis elkészülte és megjelenése Időszak 2013. október – 2014. május

Akcióterv 6. Felsőoktatási rangsor kiadása Cél Felsőoktatásba készülő tanulók segítése a megfelelő szakok kiválasztásában. Feladat IVSZ tagvállalatok (munkaadók) visszajelzései alapján a rangsor összeállítása és publikálása, kapcsolódó propaganda megszervezése. Felelős Oktatási referens Cél mérése Megjelenés időpontja Időszak 2013. október – 2014. május

Akcióterv 7. IVSZ Akadémia – programozás gyermekkorban Cél Az IVSZ Akadémia programonként és célcsoportokra hangolt  digitális lapcsalád, ahol a tartalmak, aloldalak, micro-site-ok, e-learning tartalmak tematikusan felépítve jelennek meg. Feladat Webhely létrehozása az alábbi bontásban: -          programozási ismeretek 6-15 éves korcscsoportban alprogram -          IKT környezeti képzés támogatása a 6-15 éves korcsoportban alprogram -          nők munkahelypiaci integrációjának elősegítése alprogram -          korlátozott munkaképességűek alprogram Felelős Mizsei Szabolcs Cél mérése Készültségi fok, látogatók száma, kihasználtság mutatók Időszak 2013. október – 2014. május

Konklúzió A munkaerőpiac szereplői az oktatási rendszer vevői. A gazdasági növekedéshez, a fiatalok itthon tartásához modern, digitális oktatásra van szükség. Az IKT iparág, a gazdasági növekedés érdekében egyedül is cselekedni fogunk.

Tajvan - Hsinchu Science Park 400 cég 160 000 alkalmazott 2 egyetem

Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége Köszönöm a figyelmet! Oroján Sándor Oktatási referens Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége