Társadalmi részvétel a környezeti ügyekben. Az Aarhusi Egyezmény - a részvétel alfája és omegája ENSZ EGB égisze alatt, 1998-ban fogadták el (ld:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Advertisements

Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Elektronikus Ügyfélkapu – kapcsolat az ügyfél és a közigazgatás között
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
A Nemzeti Fejlesztési Terv regionális egyeztetésének folyamata, eredményei Dönsz Teodóra, Magyar Természetvédők Szövetsége Civilek az NFT Nyilvánosságáért,
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Környezetipari Export Klaszter pályázat 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
Az adminisztratív adatbázisok állományainak hozzáférhetősége.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Nizák Péter Az intézményi fejlesztés kérdése a civil szektorban Budapest, november 29. Táncsics Alapítvány, Friedrich Ebert Stiftung.
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
Közösségi részvétel a környezetvédelmi engedélyezési eljárásban.
A környezetvédelem intézményrendszere
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
A környezeti hatástanulmányok készítése vállalkozói szemmel
EMLA Környezeti Mangement és Jog Egyesület, BME Management Szakkollégium Támogatók: Phare Access 2003 micro alap Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A környezetirányítás jogszabályi háttere
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
„Gyakoroljuk a demokráciát!” Közösségi tervezés helyi projektekben Kuna Gábor, Cromo Közhasznú Alapítvány.
Az UCP irányelv rendelkezéseinek hatása a GVH gyakorlatára (Fttv) október 21. dr. Nagy Márta.
Dobogókő, január Az előzetes vizsgálati eljárás (Kvt. 67. §, R §) Dancsokné Fóris Edina.
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Konzulens: Dr. Pitlik László
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
Távmunka a területfejlesztésben
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Információhoz való hozzáférés, döntéshozatalban való részvétel, jogorvoslathoz való jog dr. Szilágyi Szilvia
SKV MÓDSZERTAN ÉS FENNTARTHATÓSÁGI ÉRTÉKREND az Új Magyarország Vidékfejlesztési Tervre és Programra SKV Fórum Budapest, október 18. Env-in-Cent.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv és Program stratégiai környezeti vizsgálatának társadalmi egyeztetési tematikája Dr. Farkas István,
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Adatszolgáltatás a levegőtisztaság-védelem területén
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog. A tervezett előadások Az eljárás ügyészi szakasza A tárgyalás előkészítése Az első fokú tárgyalás Vád- és védőbeszédek.
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
Az EU környezetvédelmi jogának végrehajtása: az Európai Bizottság és a nemzeti bíróságok szerepe (bevezetés) Budapest, január 11. Koller Péter Európai.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
Regionális operatív programok ma és holnap Lunk Tamás ügyvezető Vitál Pro Kft.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Előadás másolata:

Társadalmi részvétel a környezeti ügyekben

Az Aarhusi Egyezmény - a részvétel alfája és omegája ENSZ EGB égisze alatt, 1998-ban fogadták el (ld: célja: „A jelen és jövő generációkban élő minden egyén azon jogának védelme érdekében, hogy egészségének és jólétének megfelelő környezetben éljen, ezen egyezményben Részes valamennyi Fél garantálja a nyilvánosság számára a jogot az információk hozzáférhetőségéhez, a döntéshozatalban való részvételhez, és az igazságszolgáltatás igénybevételéhez a környezetvédelmi ügyekben” Hazai átültetés: évi LXXXI. törvény Az egyezmény megalkotja a társadalmi részvétel általános keretrendszerét – 3(+1) pillér: információhoz való hozzáférés döntéshozatalban való részvétel jogorvoslathoz való jog részvételre képesítés

Az Egyezmény rendelkezései bővebben I. Fogalmak (környezeti információ, nyilvánosság, érintett nyilvánosság) a legtágabb értelmezést teszik lehetővé 1. Az információhoz való hozzáférés passzív és aktív oldala - nem kell érintettséget bizonyítani, válaszadási határidő (1+1 hó) indokolható költségek, elutasítási okok taxatív felsorolása; - nyilvánosságra jell hozni: jogszabályok, tervek stratégiák, környezetállapot-jelentések (4 év), termékinformációk; elektronikus adatbázisok elsőbbsége (PRTR)

Az Egyezmény rendelkezései bővebben II. 2. Döntéshozatalban való részvétel – egyedi döntések (beruházások) és jogszabályok, politikák tervek szintjén egyaránt -Mellékletben felsorolt tevékenységekre vonatkozik; korai bevonás, elegendő idő, információ biztosítása, észrevételezési lehetőség, döntés indoklása 3. Jogorvoslathoz való jog -Előzőekben felsorolt kötelezettségek elmulasztása esetén, hatósági és/vagy bírói felülvizsgálat, gyors, nem költséges +1. Részvételre képesítés -Hatóságok feladatai és hozzáállása, oktatás és szemléletformálás, civil szervezetek helyzete Jogérvényesítési Bizottság: nemcsak a részes államok, de magánszemélyek is fordulhatnak hozzá!

További hazai jogszabályok Hazai jogszabályok évi LXIII. törvény a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról évi LIII. törvény a környezet védelmének általános szabályairól – civil szervezetek ügyféli jogállása 2005.évi XC. törvény az elektronikus információszabadságról 311/2005. (XII. 25.) Korm. rendelete a nyilvánosság környezeti információkhoz való hozzáférésének rendjéről 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról 78/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet a környezeti alapnyilvántartásról Uniós jog: 2003/4/EK és 2003/35 irányelvek

A társadalmi részvétel területei: milyen ügyekben van / lenne szükség rá? jogalkotás településrendezési tervek megalkotása, módosítása területfejlesztési tervek ágazati koncepciók, tervek, stratégiák megalkotása közpénzek elosztása (közbeszerzések), koncessziók beruházások környezeti hatásvizsgálati eljárások hatósági engedélyezés

A társadalmi részvétel a döntéshozó szempontjából Előnyök Több információ, alaposabb mérlegelés („több szem többet lát”) Nagyobb elfogadottság – kevesebb ellenállás Eredményesebb végrehajtás Jobb döntések születnek!

Részvételre képesítés A szkeptikus kifogásai: a civilek nem tudnak élni a meglévő lehetőségekkel sem, nem véleményezik a tervezeteket a civilek politikai erővonalak mentén szerveződnek, ezért nem hiteles a véleményük, beszállnak a játszmákba a civileknek kellene kezdeményezni ha akarnak valamit, ne a kormányzat döntse el mi fontos nekik az kormányzatnak plusz teher a konzultáció és a részvétel, több pénzbe kerül a lebonyolítás mint amennyit megérnek a kapott vélemények és javaslatok Részvételi technikák (hogy ne lakógyűléssé váljon….) Közmeghallgatás Állampolgári tanács Részvételi tervezés Facilitált gyűlések, nyílt tér

A részvételi folyamat A meghirdetés elemei tervezett tevékenység mibenléte betekintési és véleménynyilvánítási határidő felelős hatóság betekintés helye, módja vélemények fogadásának helye, módja (ha van, a közmeghallgatásé is) lehetséges döntések felsorolása (elfogadás, elutasítás, módosítás stb.) Ügyféli jogállás!

A társadalmi részvétel gyakorlat a környezeti döntéshozatalban A környezeti demokrácia gyakorlati megvalósulásának vizsgálata: The Access Initiative 2001 EMLA – Ökotárs Alapítvány – Ökológiai Intézet, 2005 EMLA Eredmény: „jó közepes”  A jogalkotás minden területen a végrehajtás „előtt jár”  Információ > Részvétel > Jogorvoslat

TAI indikátorok I. Információhoz való hozzáférés  Környezeti veszélyhelyzetek, katasztrófavédelem  Levegő- és vízminőségi monitoring  A környezet általános állapota – környezeti jelentések  Az üzemek információszolgáltatási kötelezettségeinek betartása: kötelező adatszolgáltatás a hatóságok felé, Szennyezőanyag Kibocsátási és Átviteli Jegyzékek, vállalati jelentések

TAI indikátorok II. Társadalmi részvétel  Országos politikák, tervek és programok  Regionális és helyi döntéshozatal általában  Egyedi döntések/beruházások, környezeti hatásvizsgálat Részvételre képesítés (a jogorvoslat kérdésével a kutatásnak a jogszabályokra vonatkozó része foglalkozott)  Kormányzati erőfeszítések a közigazgatás saját intézményi kapacitásának fejlesztésére  Kormányzati erőfeszítések a társadalom jogérvényesítési képességének fejlesztésére

Eredmények A joggyakorlat jellemzői: Információhoz való hozzáférés Információhoz való hozzáférés Részvétel a döntéshozatalban Jogorvoslathoz való jog Jogorvoslathoz való jog „Osztályzat” : Közepestől jóig

Jellemző problémák Egységes környezeti információs rendszer hiánya (78/2007 Korm. rendelet) 1995 óta Belső útmutatók, eljárásrendek hiánya a dekoncentrált intézményrendszerben (esetlegesség) Részvételi lehetőségek korlátozott volta a rokon igazgatási területeken (vízgazdálkodás, bányászat, építés stb.) – LB 1/2004 jogegységi döntés Hátrányos helyzetű csoportok részvételének segítésére semmilyen eszköz nincs Államigazgatási szakemberek és bírák környezetvédelmi képzettségének hiánya Részvételre képesítés mind a kormányzaton belül, mind a nyilvánosság körében gyenge (kapacitásépítés, szemléletformálás)

Tanulságok A civil szervezetek mindig annyi részvételi jogot kapnak, amennyit „kiharcolnak” maguknak. A hatósági eljárásokban régi beidegződések működnek, az ellentétes bírósági döntések dacára is.

Néhány eset Adatkérési ügyek: 2003-as paksi üzemzavar:  soron kívüli eljárás? szeptember 29-én indított keresetben elsőfokú ítélet április 1-jén  döntés-előkészítéssel kapcsolatos adatok nyilvánossága? másodfokú ítélet Ügyféli jogállás:  SZOT-szálló (BVA) ügyféli jogállás - LB az Egyezményre hivatkozással megalapozott  M0 autóút Csömör-Árpádföld szakasza (SZIKE) – FB EU irányelvekre hivatkozással megalapozott  Duzzasztómű a Fehér-Körösön (NIMFEA) – Megyei Bíróság nemperes eljárásban állapítja meg a megalapozottságot Eljárási díjak…

Egységben az erő – a zöld szervezetek együttműködési rendszere Országos Találkozó (OT) évente, 1989 óta  Március/április, változó helyszín (2009: Tatabánya, 2010: Hortobágy)  fő résztvevő, szervezet  Írásba foglalt működési szabályzat (ld. – legitimáció, elfogadása 3 éves folyamat volt  Egy szervezet – egy szavazat  Delegálás bizottságokba és tárcaközi testületekbe (pl. OKT) – fő

A zöld szervezetek együttműködési rendszere II. Egyeztető Fórum (EF) 2004 óta  Tagjai az OT delegáltak (de nyitott)  Általában ¼ évente  Rotáló ötfős elnökség + lebonyolító szervezet  Két OT között felmerülő sürgős ügyek egyeztetésére, „időközi” választásra „ Mozgalom” lista – elektronikus kommunikáció - Felhívások, közös állásfoglalások: egy hét alatt akár csatlakozó szervezet

A zöld szervezetek együttműködési rendszere II.  múlt: havi találkozó, zöld reggeli  struktúra: 1. Szakmai ernyő- szervezetek (HUMUSZ, LMCs, MTvSz, MME) – nincsen 1, mindenkit tömörítő ernyő 2. Regionális hatáskörű, „omnivor” szervezetek – végvárak (E-misszió, Reflex, Csemete stb.) 3. Helyi érdekűek – a derékhad

Az együttműködés helyzete ma Hatékony érdekartikuláció : pl. szerint 2006-ban 10 vagy annál több megjelenést generáló több mint 32 civil ügy közül 11 volt részben vagy teljesen „zöld” kezdeményezésű (Ökotárs felmérés) Problémák  „beállt” a rendszer: rutinná válik, elszürkül, az eljárás a tartalom rovására megy  utánpótlás relatív hiánya: ugyanazok az arcok, zöldek társadalmi súlya  „miért utálják a zöldeket” vs. klímaügy köztudatba kerülése

Köszönöm a figyelmet! Móra Veronika