2007. JÚNIUS 12.SOMBEREK 1 A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Somberek CARITAS Központ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
„A családi napközi kettős szerepe a női foglalkoztatásban” – 2011
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
Mentuszné dr. Terék Irén HMSZGYH Eger hivatalvezető október 18.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
A szociális szolgáltatásokhoz kapcsolódó foglalkoztatás tervezett átalakítása 1.Klasszikus határterületi kérdés szociális ellátástámogatott életvitel foglalkoztatás.
Szociális igazgatási-szociális szolgáltatási ismeretek
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Humánszolgáltató Központ, Nagykőrös
1 A többcélú kistérségi társulások működésének feltételei Budaörs Kistérség Többcélú Társulása december 10.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Siófok szeptember 17.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
DEBRECEN VÁROS SZOCIÁLIS
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
Debrecen, június 21. Ráczné dr. Lehóczky Zsuzsánna NRSZH
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
A kistérségi szociális feladatellátást érintő jogszabályi változások, évi működési feltételek Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás & Házi segítségnyújtás.
Integrált közösségi szolgáltató terek
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
1 A évi kistérségi közszolgáltatás-szervezés és ellátás Budaörs Kistérség Többcélú Társulása január 30.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A projekt általános szakmai célkitűzései
A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.3. A nők munkaerőpiaci részvételének támogatása, a család és a munka összehangolásának segítése november.
Jogszabály módosítások Budapest
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
CSODAVÁRÁSCSODAVÁRÁS avagy, küzdelem a kiégés ellen. Nők a szociális munkában.
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Családtámogató ellátások
Szociális alapellátás feladatai és lehetséges kapcsolata az AE közösségekkel Alkoholizmus Elleni Megyei Egyesületek és Klubok Országos Szövetsége, Szombathely/Zalaegerszeg.
Az Ország Közepe kistérség szociális ellátó rendszerének korszerűsítése a szolgáltatások és a humán erőforrások fejlesztésével, az intézményi együttműködések.
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata.
1 „Út a munkához” program Szűcs Erika november 24. Budapest.
Irányított Területi Kiegyenlítési Rendszer Ghyczy Gellért
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
SZOCIÁLIS HÁLÓ SIÓFOKON Szociális gazdaság Készítette: Potocskáné Kőrösi Anita Siófok Város alpolgármestere december 4.
A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények országos nyilvántartása publikus felületének bemutatása Balatonboglár, 2010.március.
A szociális törvény várható változásai Dr. Felvinczi Katalin Budapest, július 11.
„Út a munkához” program tapasztalatai
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
A személyszállítási közszolgáltatások hatékonyabb ellátását célzó integrált utas-tájékoztatási, jegyértékesítési és forgalomirányítási rendszer (HKIR.
Lorem ipsum.
A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények országos nyilvántartása publikus felületének bemutatása Balatonboglár, 2010.március.
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Előadás másolata:

2007. JÚNIUS 12.SOMBEREK 1 A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Somberek CARITAS Központ

SOMBEREK JÚNIUS 12. A szociális szolgáltatások rendszerének átalakítása előzmények elért eredmények az átalakítás szükségessége a fejlesztés fő irányai az átalakítás intézkedései: 2006, 2007, 2008 várható eredmények, hatások

SOMBEREK JÚNIUS 12. Előzmények Kialakult az új önkormányzati rendszer Az SZJA 50%-ka biztosított volt az önkormányzatok részére Az infláció 30%-os 3 év alatt 34 e főről 750 e főre nőtt a regisztrált munkanélküliek száma Megszületett az III. tv, amely megfelelő eszköz volt a növekvő szociális problémák kezelésére

SOMBEREK JÚNIUS 12. Előzmények a rászorultak védelmének sajátos technikája alakult ki – szükséglet-szolgáltatás-kötelező feladat-normatíva a szolgáltatások szakmai ellenőrzésére nem volt kellő hangsúly fordítva színes szolgáltatási rendszer, színes szolgáltatói paletta eltérő minőségű és mennyiségű szolgáltatások egy szolgáltatási típuson belül

SOMBEREK JÚNIUS 12. Elért eredmények Alapszolgáltatások e e (CSSK) fő részére /év Szakosított ellátások – 90 e fő részére/év A szektor foglalkoztatási részesedése –2,8% Szociális foglalkoztatás – 5 e fő részére/2006 Ellátotti jogok biztosítása - BEGYKA Szakmai egyeztetések – OSZT; RSZT (7) Kapacitásszabályozás két lépése A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOKRA BIZTOSÍTOTT FORRÁS VOLUMENÉBEN KIS MÉRTÉKBEN NÖVEKSZIK.

SOMBEREK JÚNIUS 12. Szociális célú állami működési hozzájárulások alakulása

SOMBEREK JÚNIUS 12. A rendszer átalakítás szükségessége 1. Területileg egyenlőtlen a szolgáltatások lefedettsége 2. Nem biztosított az egyenlő esélyű hozzáférés 3. A szolgáltatásfejlesztésnek nem feltétele a valós szükséglet vizsgálata 4. A szolgáltatások hozzáférésének rászorultsági kritériumai nincsenek meghatározva 5. Nincs meghatározva a szociális szolgáltatások mennyiségi és minőségi minimuma 6. Nincs naprakész adat a szolgáltatásokról 7. A hatósági és szakmai ellenőrzések minden megyében különböző módon történnek

SOMBEREK JÚNIUS 12. A fejlesztés fő irányai, intézkedések 1. Kapacitásszabályozás: 1. Lépés: től a civil fenntartók esetében nem elegendő a működési engedély megléte az állami normatív hozzájárulás igénybevételéhez – befogadásra van szükség 2. Lépés: től 7 jogcím esetében minden fenntartó (állami-egyházi-civil) részére az új szolgáltatásoknál a normatíva 50%-a biztosított. A kiegészítő támogatás pályázattal nyerhető el, ahol az elsődleges szempont a valós szükséglet és a fenntartható szolgáltatás.

SOMBEREK JÚNIUS 12. A fejlesztés fő irányai, intézkedések 2. Egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása: Az önkormányzati mozgástér növelése - a legrászorultabb lakosok hozzáférési esélyeinek növelése – differenciált noramatíva - integrált formában - a kistérségi társulások keretében nyújtott szolgáltatások ösztönzése 3. Szükségletfeltárás: módszertanának kidolgozása elindult; településenként, célcsoportonként és egyénenként szükséges vizsgálni – amely alapja a szolgáltatásfejlesztésnek

SOMBEREK JÚNIUS 12. A fejlesztés fő irányai, intézkedések 4. A szolgáltatásokhoz való hozzáférés rászorultsági kritériumainak vizsgálata től három alapszolgáltatásnál (jelző; hszg; támogató szolgálat) már bevezetésre került től további szolgáltatásoknál kerül bevezetésre (pl.: idősek bentlakásos int.) Az önellátási képesség hiányát az OOSZI vizsgálja. Gondozási szükséglet mérése (HGCS) Jövedelem és vagyonvizsgálat a normatíva és a térítési díj mértékét befolyásolja.

SOMBEREK JÚNIUS 12. A fejlesztés fő irányai, intézkedések 5. A szolgáltatások mennyiségi és minőségi minimumainak (standardok) meghatározása Cél -1.Átlátható, mérhető szolgáltatás biztosítása; Cél – 2.Garancia biztosítása az egységnyi összegért- egységnyi minőség és mennyiség nyújtásához I. negyedév: elkészültek a standardok II-IV. negyedév: modellezés- visszacsatolás 2008 Bevezetés

SOMBEREK JÚNIUS 12. A fejlesztés irányai, intézkedések 6. Ágazati információs adatbázis fejlesztése II. félévétől indul. Felelős: FSZH Cél: Elektronikus adatközlés Naprakész információ valamennyi szolgáltatásról

SOMBEREK JÚNIUS 12. A fejlesztés fő irányai, intézkedések 7. Szociális Szolgáltatások Ellenőrzésfejlesztési Programja 2006.Fokozott Ellenőrzési Program - Egységes szakmai ellenőrzési eljárásrend emelt szintű intézmény helyszíni ellenőrzése - Közös ellenőrzési munkacsoport modellezés 7 helyszínen - Operatív Ellenőrzési Rendszer stratégiai tervének elkészítése Szolgáltatástípusonként egységes ellenőrzési eljárásrend elkészítése, modellezése, bevezetése – összhangban a standardokkal

SOMBEREK JÚNIUS 12. A fejlesztés fő irányai 8. Szolgáltatások fejlesztése Elfogadta a Kormány a hajléktalan ellátás fejlesztését célzó 7 éves stratégiát (2013-ra csökkenjen az utcán élő hajléktalan emberek száma fővel; fő részére foglalkoztatáshoz kötött önálló lakhatás kerüljön biztosításra) Az étkeztetés és házi segítségnyújtás fejlesztése 2008-tól Az egészségfejlesztés és drogprevenciós programok program- akkreditációs rendszerének kialakítása A voucher rendszer és az esetmenedzseri feladatok modellezése a „Nem mondunk le senkiről” zászlóshajó projekt keretén belül

SOMBEREK JÚNIUS 12. A fejlesztés fő irányai, intézkedések Komplex, szakterületek közötti együttműködés erősítése, a szociális és foglalkoztatási szolgáltatások összehangolása, integrálása

SOMBEREK JÚNIUS 12. Elvárt eredmény Költség-hatékony, átlátható, a szükségletekre alapozó, a lakosságközeli ellátást preferáló szolgáltatási rendszer jön létre, amely előnyben részesíti az integrált (térségi, több funkciós) megoldásokat. A fejlesztéssel egy időben a meglévő rendszer erősségei, eredményei megtartásra kerülnek.

SOMBEREK JÚNIUS 12. ESZKÖZÖK Szt. módosítás Cél: étkeztetés, házi segítségnyújtás erősítése; a fenntartók ösztönzése Új szolgáltatási törvény létrehozása PARADIGMAVÁLTÁS

SOMBEREK JÚNIUS 12. PARADIGMAVÁLTÁS A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK ÁGAZATI IRÁNYÍTÁSÁNAK, FINANSZÍROZÁSÁNAK EGYÜTTES, EGYMÁSSAL ÖSSZEHANGOLT, EGYIDEJŰ, EGY ADOTT INTERVALLUMON BELÜL TÖRTÉNŐ MÓDOSÍTÁSA, FEJLESZTÉSE. 1. Modellezés 2. Szabályozás

SOMBEREK JÚNIUS 12. Jelenlegi Szt. módosítás Étkeztetés, házi segítségnyújtás erősítése Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és házi segítségnyújtás összekapcsolása Házi segítségnyújtás és idősek otthona esetében a bekerülés feltétele a gondozási szükséglet megléte- HGCS, OOSZI, szakértői bizottság, sürgősségi esetek Jövedelem és vagyonvizsgálat – finanszírozás, térítési díj

SOMBEREK JÚNIUS 12. Jelenlegi Szt. módosítás A támogató szolgálatok és a közösségi ellátások kikerülnek az önkormányzatok kötelező feladat ellátási köréből, és állami feladatok lesznek től A nappali intézményekre vonatkozó lakosságszám határ 20 e főre változik – finanszírozás nem változik Módszertani feladatellátás korszerűsödik

SOMBEREK JÚNIUS 12. Jelenlegi Szt. módosítása től a fogyatékosok nappali intézményében ellátott gyermekek után is biztosított lesz a normatív gyermekétkeztetési kedvezmény A kiskorú gyámhivatali határozattal történő szociális intézményi elhelyezésekor a megállapított gondozási díjat a szociális intézmény részére kell átutalni A működéi engedélyeztetés és a hatósági, szakmai ellenőrzések erősítése

SOMBEREK JÚNIUS 12. Jelenlegi Szt. módosítás A fenntartó az intézményi térítési díjat a kiszámított és dokumentált térítési díjnál alacsonyabb összegben is meghatározhatja

2007. JÚNIUS 12.SOMBEREK 23 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Dávidné Hidvégi Julianna