ZENEELMÉLEt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Zenei műszavak.
Advertisements

Szerver oldali programozás
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Weblapkészítési tudnivalók 2: Útmutató az elnevezésekhez Pék Ágnes © 2009.
Matematika a zenében „A zene az érzelem matematikája, a matematika az értelem zenéje.” J. J. Sylvester.
A Powerpoint használata (gyorstalpaló)
Egy csoport sikeres ember, karrierjük csúcsán, mindegyiküknek jó állása, álom autók és házak tulajdonosai, meglátogatták hajdani egyetemi professzorukat.
Az angyalmentők száma: 333. Ez egy különleges meditáció, amelynek segítségével vészhelyzetben is pillanatok alatt kapcsolatba léphetünk az angyalokkal,
A térkép.
A tervezés mint menedzsment funkció
Hogyan gondolkodjunk az árakról Állnak a falak… BUDAPEST május 22.
Jt Java Feltételek, logikai kifejezések. jt 2 Logikai operátorok Logikai kifejezésekre alkalmazhatók a következő műveletek: 1. nem! 2. és&ill.&& 3. kizáró.
Félévi követelmény (nappali)
KINEMATIKAI FELADATOK
3. lépés: Fenomenológiai elemzés
Online marketing, online PR Miben más? Előadás Végvári Imre Igazgató Arcus Interactive Group.
Matematika a zenében.
Benczúr Zsolt VBA gyorstalpaló Benczúr Zsolt
Prímtesztelés Témavezető: Kátai Imre Komputeralgebra Tanszék Nagy Gábor:
Programozás alapjai A programozás azt a folyamatot jelenti, melynek során a feladatot a számítógép számára érthető formában írjuk le. C++, Delphi, Java,
Előadás 51 Kormányzati politika Államkötvény nélküli eset Az egyensúlyi modellben a kormányzati változók közül 2 exogén, egy endogén, mivel a kormányzat.
Fizika – hang – zene – orgona
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
FIZIKA A MŰVÉSZETBEN A zenei szimmetriákról
A nyomtató.
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
Hangok összetétele egyszerű harmonikus rezgés (tiszta hang):
A KOZMIKUS SZÖVEDÉK TULAJDONSÁGAI:
Fizika 5. Hangtani alapok Hangtan.
A bevezetés.
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
Vizuális és web programozás II.
Salamon Róza felkészítő tanár
Matematika a zenében „A zene az érzelem matematikája, a matematika az értelem zenéje.” J. J. Sylvester Készítette: Lóránt Gergő Városmajori Gimnázium.
A kotta, mint derékszögű koordinátarendszer
A ZENEI ISMERETSZERZÉS ÚTJA
Microsoft Excel Függvények VII..
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
A szócikk.
A számítógép teljesítménye
Hangtan 12.d..
A másodfokú függvények ábrázolása
Szintaktikai, szemantikai szabályok
Olyan furcsán alakult minden, a nagy terv nem ez volt,
Többváltozós adatelemzés 5. előadás. Hierarchikus klaszterezés Klaszterek számát nem kell előre megadni A pontok elhelyezkedését térképezi fel Nem feltétlenül.
Megyei Matematika verseny
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
A feladat : Építsünk AVL-fát a következő adatokból:100,170,74,81,136,185,150,122,52,190,144 (Az AVL-fa olyan bináris keresőfa, amelynek minden csúcsára.
Az elvben figyelembe veendő kapcsolási rendek számáról képet kaphatunk, ha felmérjük az adott N és M áramok és egy-egy fűtő- és hűtőközeg.
Nem az a kurva, aki a placcon áll, hanem akinek megveszed a bundát meg a kocsit, aztán este fáj a feje...
Felnőtt újraélesztés.
Mikroökonómia gyakorlat
Gráfok ábrázolása teljesen láncoltan
Bekezdések formázása 1..
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Bevezetés - Vonalak. Koordinátarendszer Windows form x y Az y lefelé nő Transzformáció a hagyományosra x Eltolás y Ellentett és eltolás.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Készítette: Boldizsár Szilvia Horváth Lívia Kincses Adél
Hangtechnika alapok Petró Zoltán 2004 KI.
Nagy Szilvia 2. Lineáris blokk-kódok II.
PPKE ITK 2004/05 tanév IV. évfolyam Őszi félév Távközlő rendszerek forgalmi elemzése Tájékoztatás GY. - 7.
Számok világa.
Zenei skálák. Hullámok Hullámhossz (λ) Frekvencia (f) Terjedési sebesség (v) Amplitúdó (A)
Soundwave Painting Hanghullám művész
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
A Powerpoint használata (gyorstalpaló)
Átváltás a számrendszerek között
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
A matematika a zenében.
A középkor zenéje ( ). ~ A közékor a Római Birodalom bukásától (476) egészen a XV. század végéig, Amerika felfedezéséig, 1492-ig tart. ~ A vallás.
Előadás másolata:

ZENEELMÉLEt

Hangértékek és szünetjelek

definíciók A hangjegy: a zenei hang lejegyzésére szolgáló konvencionális jel. A szünet: egy-egy szólam, vagy az egész zene ideiglenes megszakítása. A pont: a hangok meghosszabítására utaló pont a hangjegyírásban a kottafej után elhelyezett pont a hang értékét felével, két pont a háromnegyedével növeli.

definíciók Az ütem: a hangjegyértékek valamely egységbe való csoportosításának eszköze, amely változó ritmusképleteket egyetlen vonatkozású formába rendez. Az ütem részeit az ütemsúly, illetve az egyes részek hangsúlya szerint különböztetjük meg. Jellegük szerint az ütemfajtákat különböző csoportokba osztjuk: egyszerű páros (2/2, 2/4, 6/4) összetett páros (4/2, 4/4) egyszerű hármas (3/1, 3/2, 3/4) összetett hármas (6/2, 6/4, 6/8)

definíciók A betűs kotta: amikor a hangoknak nevet adunk és a megfelelő hangnevet vagy annak betűs rövidítését írjuk a hozzá tartozó ritmikai jel alá. A relatív szolmizáció kifejezi a dallamhangok egymáshoz viszonyított magasságát, de egyik hangról sem mondja meg, hogy az pontosan milyen magas.

definíciók A vonalas kotta: lényegében egy koordinátarendszer, amelyben minden hangot egy hangjegy ábrázol, és az időt balról jobbra, a hangmagasságot pedig lentről felfelé mérjük.

definíciók Kulcsok: a mai gyakorlatban háromféle kulcsot használnak.

Módosító jelek (kereszt és a bé) A kereszt olyan módosítójel, amely egy fél hanggal felemeli azt a hangot, amelyre vonatkozik, míg a bé fél hanggal leszállítja. Ha a módosítójel valahol "menet közben" van kitéve, akkor arra a hangra vonatkozik, amelyik előtt áll, valamint a legközelebbi ütemvonalig előforduló összes ugyanolyan magasságú hangra, beleértve az egy vagy több oktávval magasabb vagy mélyebb hangokat is. Ha közben mégis szükség van módosítatlan hangra, akkor feloldójellel érvényteleníthetjük a módosítójelet. 

hangközök Két hang egy hangközt alkot. Ez lehet prim, szekund, terc, kvart, kvint, szext, szeptim, oktáv. A szekund esetén  1 egészhang van a két hang között, a tercnél kettő, és így tovább. Az oktáv tulajdonképpen a 7 fokú skála két szélső c hangja közti különbség. De mivel a különbség számít, ugyanígy egy oktáv d-től d-ig, vagy h-tól h-ig. Ha egészhangnyi a távolság, akkor a hangközök a következőek: nagyszekund, nagyterc, tiszta kvart, tiszta kvint, nagy szext, nagy szeptim, tiszta oktáv.

dinamika Piano pianissimo (ppp) - leghalkabban Pianissino (pp) – nagyon halkan Piano (p) - halkan Mezzopiano (mp) – közepesen halkan Mezzoforte (mf) – közepesen hangosan Forte (f) – hangosan Fortissimo (ff) – nagyon hangosan Forte fortissimo (fff) – leghangosabban Crescendo (cresc.) – a hangerő fokozatos növelése Decrescendo (decresc.) – halkítás

tempójelzések Allegro – vidáman Moderato – mérsékelten Andante – lépésben Adagio – lassan Allegretto – kicsit vidáman Vivace – élénken Presto - gyorsan Ezek a kifejezések valójában többnyire nem tempót, hanem karaktert, hangulatot jelentenek, de az előadási gyakorlatban ezek a hangulati jellemzők határozzák meg a tempót