Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

3. lépés: Fenomenológiai elemzés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "3. lépés: Fenomenológiai elemzés"— Előadás másolata:

1 3. lépés: Fenomenológiai elemzés
Készítette: Steinmüller Csilla Magdolna Ébredés Háza rajzelemzés 4. rész Spirituális Lélekgyógyász képzés * 2012

2 Fenomenológia (tapasztalat, élmény)
A fenomenológiai leírás jelentése a rajz elfogulatlan, tárgyilagos, leíró jellemzése. A kép leírása anélkül, hogy azokat értelmeznénk. „Leltározzuk” a rajzot, de nem rendelünk hozzá jelentést. Leírás és NEM értelmezés! A nehezen azonosítható jelenségeket nem erőltetjük bele valamely sémába, hanem több leírási lehetőséget is felkínálunk.

3 Mit ábrázol a kép? Kukac Kitalált tengeri állatkák
A rajzokat 6-8 éves gyerekek készítették.

4 Nézzük meg együtt … Nagyméretű, néhány vonallal rajzolt, emberhez hasonló arcrészeket tartalmazó figura, melyről nem állapítható meg egyértelműen, hogy milyen élőlény. Egyszerű, kevés részletet tartalmaz, a lap közepén, szembenézettből látható, nagyjából szimmetrikus. A nyomáserősség közepes, a vonalakat többnyire egyetlen lendülettel húzta a rajzoló. A rajz szűk grafémarepertoárt tartalmaz (ovális, görbe vonal, egyenes vonal). Jól azonosítható a fej, amely hegyes, felfelé álló fülek láthatóak. A szemek üres, megerősített vonallal rajzolt oválisok, az orr és a száj szintén üres ovális. A bal oldali szem ismételt és erőteljes vonalazású.

5 A fej alatt törzsre emlékeztető forma, amelynek aljából két függőleges vonal indul ki. A vonalak lehetnek lábak, ez azonban nem derül ki egyértelműen a rajzból. Karok nem jelennek meg azonosítható módon. Nem derül ki a rajzból a figura életkora, sem neme. A figura nem sztereotip ábrázolás, hanem individuális rajz. Nem írjuk le a fenomenológiai elemzés során a következőket: tetszik vagy nem tetszik a rajz, szép vagy csúnya, a rajz egy emberet (vámpírt, ördögöt, szellemet, állatot, …) ábrázol. Nem jellemzzük olyan jelzőkkel sem, hogy bizarr, rideg, hideg, riasztó, félelmetes, torz vagy gonosz.

6 Írd le a fenomenológiai elemzését a rajznak.

7 Írd le a fenomenológiai elemzését a rajznak.

8 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "3. lépés: Fenomenológiai elemzés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések