A gyufa története és mint alkotás eszköze

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Reformkor.
Advertisements

A golyóstoll Készítette: Tóth Gábor.
Készítette: Végh Nóra Nemzetközi referens, az EPSA 2013 hazai projektkoordinátora Nemzeti Közszolgálati Egyetem.
Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
Az IngatlanMax nyitó oldalának bal oldalán, a gyorsabb tájékozódást és információ-szerzést segítő „box”-k találhatók: A kiválasztott ajánlatokat.
Felsőregmec.
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Osztálytalálkozó
Az Internet adta lehetőségek
Internet ismeretek II..
Az OpenOffice Writer Választott téma Választott téma:Az OpenOffice Writer Név Név:Sipka Gergő Felkészítő tanár Felkészítő tanár:Balla Norbert Csaba Iskola.
Gimnázium Szigeti épület A kollégium Iskolánk rövid története.
Készítette: Kotymán Arnold PS ÁMK Társulás Cserkeszőlő
MEGHÍVÓ Csiki-hegyek és a Naprózsa tanösvény Természetismereti túra Szombat.
1 AIBO Robotfoci Bodor László IAR Bevezetés AIBO RoboCup AIBO RoboCup Célok Célok Rendszer elemei Rendszer elemei Megvalósítás terve Megvalósítás.
TDK-DOLGOZAT TDK-DOLGOZAT Keresőoptimalizálással kapcsolatos kérdőívek kiértékelése Szerző: SZÉKEJ É. Krisztián Témavezető: Dr. PATAKI Éva.
A romantika Magyarországon
Tájékoztató az R programról pszichológusoknak. A programról Az R egy nyílt forrású statisztikai és grafikai környezet, egyben programozási nyelv, amelynek.
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti és kulturális lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
Automatikus diaváltás A hangszórókat kérem bekapcsolni.
Fényképek: 640x480!.
[ Internet marketing Logfile elemzés Készítették: Fejős András
Internetes böngészőprogram használata, beállításai
HTML elemek Linkek, táblázatok és képek Forrás, amelyből össze lett állítva a prezentáció szövege és képei:
Készítette: Gyugel Dina Dalma.  Manapság a könyvtárakban, számítógép nélkül nem tudnának a könyvtárosok semmit sem használni, mivel a legtöbb könyvtárban.
1. A digitális fényképezőgép felépítése
A Java programozási nyelvSoós Sándor 1/4 Java programozási nyelv 12. rész – Képek kezelése Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai.
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Webbányászat (web mining) Mártonffy A: Kutakodom, tehát vagyok cikke nyomán.
Bihartorda.
A mohácsi csata.
Március 13.- ai budapesti kirándulás
Az aranymetszés természet, művészet, matematika
Bevezetés az alakmodellezésbe I. Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I.
AZ ELŐADÁS CÍME KÉSZÍTETTE: VEZETÉKNÉV Keresztnév KONZULENS:
Olvasásismeret 2006/2007 II. félév Beniczky Péterné.
Online aukciók Internet Marketing Klub Balogh Attila Balázs Prim Online
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
Információkeresési stratégiák Karoliny Eszter. Témaválasztás - információs probléma Teljesítményértékelési rendszerek alkalmazása a könyvtárakban Teljesítményértékelési.
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
Készítette: Gocsál Ákos, Gocsál Klára, Fehér Péter 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Internet az oktatásban – taneszközök.
Ásotthalom. Ásotthalom Bedő Albert Középiskola, Erdészeti Szakiskola és Kollégium Bódi Mónika Gyüre Hella Simon Emese Brigitta Gere Bernadett.
Bemutatkozás Leonardo da Vinci mobilitás 2013 Anglia.
Honlap készítés 3. óra.
Tanulást könnyítő segédprogramok
1998 Almássy Endre Liebe Pál
Fontos információk.
World Wide Web Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam.
Mindennapos testnevelés a somogyjádi integrációban
Az MNV Zrt. szervezeti felépítése
Készítette: Fürész Arnold, Korsós Dávid, Ruppert László.
Az internetes keresési módszerek
Káldos János: Javaslat a Digitális Régi Magyar Könyvtár létrehozására Örökségünk jövője - A 21. század kihívásai a muzeális állományok gondozásában, feldolgozásában.
Rákóczi kora és Vas vármegye
Webprogramozó tanfolyam
Vörösmarty szerepe a reformkorban
Technológiai folyamatok tervezése 1. előadás
EKKR Az Európai Képesítési Keretrendszer Készítette: Keresztesi Judit A21YTQ Molnár Attila Károly H9QG5B.
Készítette: Szilandi Zene: Yanni: In the Mirror Madarász Tibor a Felvidéken, Kassán született 1937-ben. A kortárs magyar festőművészeket bemutató honlapon.
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
ZH feladat Hozzon létre a Dokumentumok-on belül egy saját mappát, oda helyezze majd el a feladat megoldását!
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Google Scholar Wolfram Alpha Scirus Készítette: Varga Ádám.
Akítu Az újév Mezopotámiában Szerző: Vörös László.
Foszfor phosphorum = “fényhordozó”. Az elemet először Henning Brandt alkimista állította elő 1669-ben, úgy hogy először napokig vizeletet desztillált,
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
A tűz története.
Ókori Róma Technikatörténet
A gyufa története és mint alkotás eszköze
Erasmus + pályázat Józsa Elek 10/D.
Előadás másolata:

A gyufa története és mint alkotás eszköze Disney Haunted House Továbbítás 

A 18-19. század fordulóján a fehérfoszfor felhasználásával jött létre a mártó-gyufa, mely azonban veszélyessége miatt nem terjedt el. 1827-ben találták fel az első dörzsgyufát, amely érdes felülethez dörzsölve robbanásszerűen gyulladt meg. 1834-ben nyílt meg az első magyarországi dörzsgyufagyár. A zajtalan és robbanásmentes biztonsági gyufát 1836-ban Irinyi János szabadalmaztatta még vegyészhallgató korában. Találmányát és a gyártási jogokat eladta, így szegénységben halt meg. Irinyi János (1817-1895) A gyufa legveszélyesebb alkotóelemét, a fehérfoszfort 1844-ben két svéd vegyésznek sikerült kiiktatnia. Továbbá a gyúelegy egy részét a gyufafejről a skatulya oldalán kiképzett dörzsfelületre vitték át, ezzel létrejött a svéd gyufa. Később a fehérfoszfornak a vörös foszforra való cserélése hozta létre a mai gyufát. A gyufát - a tűzgyújtáson kívül – számtalan más módon használják: a gyufásdobozokat és a címkéket azonos módon gyűjtik, mint a bélyegeket; makettek-, képek készítenek velük; logikai, matematikai, geometriai rejtvényekben használják fel; stb. A felhasznált képeket a Google keresővel, és elsősorban a gyufa.lap.hu honlapon található linkekkel elértem el. A bemutatott képek szerzői névsor szerint: Ábrányi-Balogh Béla, Békési Attila, Bozóki Sándor, Hódi Sándor, HoskinsonJeff, Kazlauska Arnold, Miklós János, Nagy Levente, Nárai Ádám, Pat Acton, Robi Mihály, Vitális László.

A gyufásdobozok címkéit már a kezdetektől kis hirdetőtáblákként használták

Gyufák lehetőséget adtak, hogy a logikai készséget teszteljék (a következő rejtvények a http://www.avmcomputer.hu/gyufaeiffel/index.php?id=gyufarejtvenyek honlapon találhatók) A. Helyezz át két szál gyufát úgy, hogy 2000-et kapjunk! ——Megoldás kattintásra B. Vegyél el két szál gyufát úgy, hogy 2 négyzet maradjon az ábrán! ——Megoldás kattintásra

C. Helyezz át két szál gyufát úgy, hogy 7 négyzet maradjon az ábrán! ——Megoldás kattintásra D. Helyezz át 4 szál gyufát úgy, hogy az ábrán 10 négyzet legyen! ——Megoldás kattintásra

E. Helyezz át 2 szál gyufát, hogy a végén 3 háromszög legyen! ——Megoldás kattintásra F. Helyezz át 3 szál gyufát, hogy a végén 5 háromszög legyen! ——Megoldás kattintásra

Makettet mindenki érdeklődésének megfelelően készít Parlament Székely kapu Nagymágocs, Károlyi kastély Várpalota Fonyóda Szigliget