Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bihartorda.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bihartorda."— Előadás másolata:

1 Bihartorda

2 Fekvése: Az Észak-alföldi Hajdú-Bihar-megyében található Püspökladányi kistérség községe Térkép forrása:

3 Történelme I.: Torda valamikor szebb napokat élt meg, egy 1789-es adat szerint akkor 1100-an lakták. A Váradi Regestrum 1221-ben említi először, mint a bihari vár várjobbágyainak faluját, akikből később jómódú köznemesek származtak. Közülük is kiemelkedett a Tordai család, amely 1452-ben pallosjogot kapott. A községnek már 1770 előtt volt pecsétje, ami rendezett közigazgatásra utal.

4 Történelme II.: Az 1700-as évek végén a község birtokosa a kamara.
A XIX. században a falu termékeny határa a Fáy család tulajdonában volt. Ekkoriban sok iparos és kereskedő lakott a községben. A falu szerepköre azonban utak és a vasút hiányában a század harmadik harmadában megindult modernizálás során egyre csökkent. 1871-ben kisközséggé fokozták le.

5 Történelme III.: 1960-ban még több mint 1600-an lakták, azóta viszont folyton csökken a népesség, lakossága elöregedett. A falu ma Berettyóújfalu, illetve Nagyrábé vonzásában él. Bihartorda ben igen jelentős szerepet töltött be a népfőiskolai mozgalomban, amelynek zászlóvivője helyben a Nemzeti Parasztpárt Bihar megyei szervezete volt. A község a Mártonffy-kastélyt és 22 hold földet ajánlott fel a létesítendő intézmény számára, de a Sárréti Népfőiskola az egész Sárrét összefogásával jött létre december 1-jén. Igazgatója Szűcs Sándor volt.

6 Történelme IV.: A község legrégibb és legértékesebb épülete az 1790-ben épült református templom. Kép forrása:

7 Munkalehetőségek a községben:
A bihari településekre jellemzően e községben is zömében a klasszikus paraszti foglalkozást üzik: növénytermesztésben és állattenyésztésben dolgoznak. Jól gazdálkodó mezőgazdasági szövetkezete van, ami az egyedüli munkalehetőséget biztosítja. A településen 20 fő vállalkozó van, akik magángazdálkodók, teherfuvarozók, iparosok és kereskedők. A település olcsó terület, jó munkalehetőséget kínál bármely vállalkozás számára.

8 Infrastrukturális ellátottsága:
Vezetékes ivóvízhálózata és földgázhálózata van Útjainak 26%-a szilárd burkolatú Rendelkezik telefonhálózattal Szennyvízelvezető csatornahálózata viszont nincs.

9 A település térképe: Forrása:

10 Képgaléria: Forrása:

11 Források: http://www.vendegvaro.hu/5-299


Letölteni ppt "Bihartorda."

Hasonló előadás


Google Hirdetések