Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MEGHÍVÓ Csiki-hegyek és a Naprózsa tanösvény Természetismereti túra. 2013.07.06. Szombat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MEGHÍVÓ Csiki-hegyek és a Naprózsa tanösvény Természetismereti túra. 2013.07.06. Szombat."— Előadás másolata:

1

2 MEGHÍVÓ Csiki-hegyek és a Naprózsa tanösvény Természetismereti túra. 2013.07.06. Szombat

3 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. Ezért szövetségünk a 2013. évben folytatjuk Budapest és környéke természeti értékeinek bemutatását. A programsorozatra szeretettel várjuk a kerületi egyesületeket, szakosztályokat, szervezett és tagsággal nem rendelkező túratársakat, gyermekeket, fiatalokat, időseket és a családokat, korhatár nélkül, hiszen túrázni, kirándulni együtt jó igazán! Bővebb információ és az éves program megtalálható a BTSSZ honlapján http://www.btssz.hu/wp/?page_id=337

4 Piktortégla üregek Csiki hegyek

5 Piktortégla bányászat Budaörsön Az 1880-as években már Budaörsön is gyakorolták a piktortégla-bányászatot, nagyrészt. Busch Károly szobafestő készített elsőként a helyben kibányászott fehéragyagból festőtéglát, azaz más néven piktortéglát. A szobafestők alapozó fedőanyagnak használták, főleg a Csiki-hegyekben és a Frank-hegyen (a mai Budaörsi-hegyen) bányászták. Amelyet később vagonszámra exportáltak a téglatelepekről "budai föld" elnevezéssel. Ennek a tevékenységnek az emlékét őrzik a fennmaradt, részben beomlott tárlók. A piktortégla bányászok helybéliek voltak és a kibányászott budai földet szekereken fuvarozták le a telepre. A piktortégla-gyártás mára megszűnt, utoljára az 1950-es években volt rendezvényük a helyi bányászoknak. A mesterségesen létrejött lukak, kürtők nagy részét már betömték, mert voltak közöttük igen veszélyes mélységűek, azonban még megmaradt egy-két bozót mögött rejtőző barlang, amikre a szemfüles kiránduló rálelhet.

6 A területen sárgával jelzett turistaút halad át,mely érinti a Sorrentót, Kies-völgyet, elhalad a Szállás-hegy, Ló-hegy, Csík-hegy mellett, és a Huszonnégyökrös-hegyet majdnem a csúcsáig megközelíti. A turistaútról lekanyarodva a Sorrentó–Szekrényes-hegy–Farkas- hegy által körbezárt területen repülős-emlékmű, valamint a farkas- hegyi repülőtér régi helye és egykori hangárak tekinthetőek meg. A Farkas-hegy túloldalán, a csúcshoz közel vitorlázó-emlékmű található, ami piros jelzésű turistaútról közelíthető meg. A Ló-hegy körüli térség fokozottan védett terület.

7 Az utunk célja a Törökugratón található Naprózsa tanösvény

8

9

10 Latin neve: Fumana procumbens. Élőhely: nyílt sziklai és homokpusztai gyepeken. 5-15 cm magas, kis termetű, törpe cserje. A fás tőböl eredő szár vékony, körben heverő, végei felemelkedők. A levél 0.5-2 cm hosszú, keskenyek, ár alakúak, részben porcos-szálkás hegyű, rányomott pelyhes-szőrös, szürkészöld. A virág magános, végálló vagy levélhónalji. A szirom sárga, 8-10 mm hosszú, visszás-tojásdad. Csészéje 3 nagy, belső- és 2 kisebb külső csészelevélkéből áll. A terméses kocsány kopasz, akkora vagy rövidebb, mint a hozzátartozó murva. Termése 3 kopáccsal nyíló tok.

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22


Letölteni ppt "MEGHÍVÓ Csiki-hegyek és a Naprózsa tanösvény Természetismereti túra. 2013.07.06. Szombat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések