Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MEGHÍVÓ A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. Ezért szövetségünk a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MEGHÍVÓ A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. Ezért szövetségünk a."— Előadás másolata:

1

2 MEGHÍVÓ

3 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. Ezért szövetségünk a 2012. évet is a természetvédelemnek, és ezen belül Budapest és környéke természeti értékeinek bemutatására szenteli. A programsorozatra szeretettel várjuk a kerületi egyesületeket, szakosztályokat, szervezett és tagsággal nem rendelkező túratársakat, gyermekeket, fiatalokat, időseket és a családokat, korhatár nélkül, hiszen túrázni, kirándulni együtt jó igazán! Bővebb információ és az éves program megtalálható a BTSSZ honlapján http://www.btssz.hu/wp/?page_id=337

4

5 A 7,2 hektáros természetvédelmi terület, a 259 méter magas dombtet ő vel, a történelem állandó tanúja volt. A hegyet 1950-ben Martinovics Ignácról nevezték el; eredeti nevét 1991- ben kapta vissza.Martinovics Ignácról A Várhoz és a városhoz való közelség mindig kiemelt stratégiai szerepet osztott a Budai-hegység e legkeletibb nyúlványára. Buda visszavívásakor például sváb ágyúk l ő tték innen a Várat. A dönt ő rohamot jelz ő ágyú is innen dördült el. Állítólag ekkor született a Sváb-hegy név is, amely eleinte csak a Kissvábhegyre vonatkozott, aztán lassan széltében-hosszában elterjedt a hegyen. Ezért az eredeti terület neve kiegészült a „kis” jelz ő vel.

6 A Kissváb-hegy déli, meredekebb beépítetlen része több mint egy évtizede lett védett. Oltalmát egyrészt szigetszer ű kiemelkedése miatt, másrészt a rajta található, kisebb-nagyobb mértékben károsodott, természet közeli növényzetnek köszönheti. A terület markánsan emelkedik a Városmajor fölé, a pesti oldalról, szinte mindenhonnan látható. Tetejér ő l csodálatos kilátás nyílik a Budai-hegység számos pontjára és Pestet is majdnem teljes egészében szemügyre vehetjük innen. Tiszta id ő ben még a Vác felett elterül ő Naszály k ő bányáját is látni. Legmagasabb pontja a Gellért-hegynél is magasabb (258,4 méter).

7 A hegy zárványterület, a f ő város budai részének egyik legs ű r ű bben beépített területén fekszik. Teljes beépítésére valószín ű leg azért nem került sor, mert déli oldala igen meredek és sziklás. Ökológiai folyosó nem köti össze a területet a környez ő erd ő kkel, védelme ezért kiemelten fontos, de egyúttal emiatt igen nehezen fenntartható. A szemetelés szintén elég nagy probléma, de els ő dlegesen a táj esztétikai értékét, s nem természeti kincseit rontják. Évente néhány szemétszedés feltétlenül indokolt lenne.

8 A növényeken kívül menedéket talál itt a legtöbb kerti énekesmadár, a leggyakoribbak a rigók és a cinkék. A talajból kibukkanó sziklákon gyíkok sütkéreznek. Számukra a bokros bozótos valóságos éléskamra. Se szeri, se száma a virágok körül zümmög ő, vagy a talajon kutató rovaroknak. A leglátványosabbak a fémes zöld rózsabogarak és a nehéz repül ő ként zúgó kék fadongók.

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24 BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság, Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség, Ápisz SE Útvonal: Kissváb-hegy - Széll Kálmán tér Táv: 5 km Szint:150 m Találkozás:Széll Kálmán tér Metró feljárat 9 órakor Túravezető:Telek György, Fodor Éva Ismerjük meg Budapest és környéke természeti értékeit Kissváb-hegy Természetvédelmi terület Várunk szeretettel 2012.02.18-án Szombaton

25 Várunk szeretettel BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság, Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség, Ápisz SE


Letölteni ppt "MEGHÍVÓ A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. Ezért szövetségünk a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések