Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Beszámoló Budavári szőlőtőke. 2012.10.20. Szombat. Képek a „Szőlőmustráról.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Beszámoló Budavári szőlőtőke. 2012.10.20. Szombat. Képek a „Szőlőmustráról."— Előadás másolata:

1

2 Beszámoló Budavári szőlőtőke. 2012.10.20. Szombat. Képek a „Szőlőmustráról.

3 Budapesten a Budai Várban műemlékház udvarát díszítő szőlő tövet feltehetőleg még az 1930-40-es években telepítették. Bár a II. világháborúban a ház jelentősen megsérült, az egyik lakónak,Valentsik Ferencnének sikerült megmentenie a növényt. Zsóka néni azóta gondozta melyet leánya Dr. Püspök Zsoltné vett át. Az indák mára már befonták a ház függőfolyosóját és az alá épített pergolát is, igazi mediterrán hangulatot adva ezzel az épületnek. A szőlő amerikai eredetű, betegség-ellenálló fajtájú (Izabella). Valószínűleg ennek köszönheti, hogy bár soha nem permetezték, ilyen komoly kort élt meg. 1982 óta természetvédelem alatt áll. A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Természetvédelmi és Természetismereti bizottságának szervezésében, szüret előtti „szőlőmustra” keretében, 2012.október 20-án „Természetvédő Természetbarátok”meglátogatták és megcsodálták ezt a természeti emléket. Jelképes szőlő préseléssel és must kóstolással, töpörtyűkrémes kenyér evéssel, és hozott bor kortyolgatással tették hangulatossá a látogatást.

4 A lenyűgöző méretű amerikai Izabella fajtájú szőlőtő tövénél 46 cm, egy méter magasságban 23 cm kerületű. Vesszőinek hosszúsága mára biztosan meghaladja a száz métert. Május végén, június elején virágzik, későn, októberben beérő szőlőfürtjei sötétkék színű, vastag héjú, nagy magvú szemeket teremnek, melyből nem készítenek bort, a ház lakói csemegeszőlőként fogyasztják. A szőlő kiváló egészségi állapotban van, semmiféle különleges kezelést nem kapott, betegség, vagy kórokozók mégsem támadják.

5

6

7

8

9

10

11

12

13 Ismerjük meg, és védjük Budapest és környéke természeti értékeit. BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság, Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség, Ápisz SE. Természetbarát Szakosztály


Letölteni ppt "Beszámoló Budavári szőlőtőke. 2012.10.20. Szombat. Képek a „Szőlőmustráról."

Hasonló előadás


Google Hirdetések