Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kőérberki szikes rét természetvédelmi terület

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kőérberki szikes rét természetvédelmi terület"— Előadás másolata:

1 Kőérberki szikes rét természetvédelmi terület
Szombat Budapesti Természetbarát Sportszövetség MEGHÍVÓ Kőérberki szikes rét természetvédelmi terület

2 Bővebb információ és az éves program megtalálható a BTSSZ honlapján
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. Ezért szövetségünk a évet  is a természetvédelemnek, és ezen belül Budapest és környéke természeti értékeinek bemutatására szenteli. A programsorozatra szeretettel várjuk a kerületi egyesületeket, szakosztályokat, szervezett és tagsággal nem rendelkező túratársakat, gyermekeket, fiatalokat, időseket és a családokat, korhatár nélkül, hiszen túrázni, kirándulni együtt jó igazán! Bővebb információ és az éves program megtalálható a BTSSZ honlapján

3 Az M1-M7 autópályák közös bevezetőszakasza mentén, közvetlenül a Főváros ún. "nyugati kapuja" előtt elterülő térség a legvonzóbb budapesti ingatlanfejlesztési területek közé tartozik. A városközponthoz viszonylag közeli, jó közlekedési infrastruktúrával ellátott beépítetlen területek magától értetődő módon kerültek az ingatlanfejlesztők látómezejébe. Ugyanakkor e zöldfelületek éppen központi elhelyezkedésük és helyi természeti értékeik miatt érdemelték ki a szigorú- természeti védettséget is. Bajor Zoltán filmje:

4 A főváros környékének egyetlen szikes előfordulása
A főváros környékének egyetlen szikes előfordulása. Keletkezésének körülményei eltérnek az alföldi szikesekétől. A környékbeli dombokról lefolyó szulfátban gazdag vizek párolgása teremtette meg a körülményeket az itt található társulások kialakulásához. A védett területen található keserűvíz kutak védőövezetének számító szikes rét mind a kutak, mind a növényzet védelme érdekében nem látogatható. A Kőérberki szikes réten található Hunyadi János keserűvízforrások az őrsödi források közé tartozik. A források szulfát tartalma a néhány méteres mélységben található Kiscelli agyagban finoman elszórt pirit szemcsék bomlásából származtatható.

5 Növény- és állatvilág A védett területen a következő növénytársulások fordulnak elő: sziki sásrét, sztyeppesedő szikirét, szikes mocsárrét, őszirózsás szikirét, füves szikipuszta. Fontosabb itt található fajok: magyar sóvirág (Limonium gmelini ssp.hungaricus), sziki őszirózsa (Aster tripolium ssp.pannonicus), sziki útifű (Plantago maritima), kisvirágú pozdor (Scorzonera parviflora). A szikesekre jellemző rovarvilág jellemző képviselői találhatók itt, mint például a sziki sáska (Epacromius coerulipes), a füstős gyorsfutó (Bembidion tenellum), vagy a nappali pávaszem (Inachis io).

6 A dél-budai gyógyhatású ivóvizek közül a legismertebb a Hunyadi János keserűvíz, melyet a Dobogó- és Péter-hegy között húzódó őrsödi és őrmezei völgyekben fedeztek fel.  A telek akkori tulajdonosa, Bayer József budaörsi gazda 1862-ben kutat ásatott, de túl keserűnek találta a vizet, állatok itatására, öntözésre is alkalmatlannak vélte, s ezt elpanaszolta Saxlehner András posztókereskedőnek is, aki Molnár János törvényszéki vegyésszel megvizsgáltatta a vizet. A vegyész nagy töménységű keserűvíznek minősítette. Saxlehner András 4000 Ft-ért megvette a keserűvizet adó telket, és 1863-ban diadalútjára indította az általa kitermelt és forgalmazott Hunyadi János keserűvizet. Az első három kút a Dobogó-hegy lábánál az év elejére készült el. A kutak fölé "töltögető" helyiséget is magábafoglaló kútházak épültek. A három épületből kettő még ma is megtalálható a Poprádi út mellett, jelenleg lakóházak. A kutakat Saxlehner András a XV. század híres hadvezérének emlékére "Hunyadi János forrás" néven jegyeztette be a hatóságoknál, s 1863-ban kereken 41 ezer palack "Hunyadi János keserűvizet" adott el a cég a hazai fogyasztóknak. Ennek a híre még New Yorkba is eljutott, ahol óriásplakátokon hirdették a keserűvíz gyógyító erejét.  A kutak ma is üzemelnek, de a palackozás az Apenta-telepen folyik. A Saxlehnerek emlékét egykori családi házuk és az Őrmezőn található emlékpark őrzi. Az 1863 óta ismert Hunyadi János gyógyvíz két fő alkotója a glaubersó és keserűsó. A glaubersós gyógyvizekre jellemző a hashajtó és az enyhe bélhurutokat gyógyító tulajdonság.

7 Budapest és környéke természeti értékeit. Kőérberki szikes rét
Ismerjük meg Budapest és környéke természeti értékeit. Kőérberki szikes rét természetvédelmi terület. Várunk szeretettel án Szombaton. Hegység: Budai hg. Útvonal: Természetvédelmi séta. Táv:4 km. Találkozás: Kosztolányi Dezső tér. 9 órakor a 87-es busz végállomásánál. Túravezető: Telek György, Dr.Balogh Istvánné. Szakvezető: Bajor Zoltán BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság, Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség, Ápisz SE. Természetbarát Szakosztály

8 Budapest védett természeti értékei
Várunk szeretettel Budapesti Természetbarát 2012 2010 Budapest védett természeti értékei Sportszövetség


Letölteni ppt "Kőérberki szikes rét természetvédelmi terület"

Hasonló előadás


Google Hirdetések