Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Természetismereti túra.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Természetismereti túra."— Előadás másolata:

1 Természetismereti túra.
Szombat Budapesti Természetbarát Sportszövetség MEGHÍVÓ Sisakvirág tanösvény. Természetismereti túra. 1

2 Bővebb információ és az éves program megtalálható a BTSSZ honlapján
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. Ezért szövetségünk a évben  folytatjuk Budapest és környéke természeti értékeinek bemutatását. A programsorozatra szeretettel várjuk a kerületi egyesületeket, szakosztályokat, szervezett és tagsággal nem rendelkező túratársakat, gyermekeket, fiatalokat, időseket és a családokat, korhatár nélkül, hiszen túrázni, kirándulni együtt jó igazán! Bővebb információ és az éves program megtalálható a BTSSZ honlapján

3 akik város körüli zöldterületek,
A Sisakvirág tanösvényt a PERIURBAN Parks pályázat támogatásával készítette el a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.  A pályázatban 14 európai uniós partner vett részt, akik város körüli zöldterületek, parkok, tradicionális mezőgazdasági területek kezelői. A pályázat megvalósítása során megfogalmazódott bennünk, hogy a városok folyamatos növekedésével ezen zöldterületek jelentősége és sérülékenysége egyre nő. Látogathatóság: szabadon látogatható Megközelítés: a tanösvény elérhető tömegközlekedéssel is. Hűvösvölgyből a 63-as busz 4–23 óráig, a 963-as pedig éjszaka közlekedik.  A 63-as BKV buszjárat nagykovácsi végállomásától 20 perc sétára, a patakon át, majd a Tompa Mihály utcán jobbra fordulva egy földúton egy parkolóba érünk. Innen kezdődik a védett terület és a tanösvény is. Telki felől a 795-ös távolsági busszal lehet megközelíteni a tanösvény végét. Ez a Széna térről indul, és a Hidegvölgyi erdészlak megállónál kell leszállni. Innen kis séta az út mentén, és az erdészlaknál a sorompó mellett található az első tábla.

4 A tanösvény a Budai Tájvédelmi Körzet egy sokak által használt turistaútjára épült. Hossza 9,5 km, a szintkülönbség 420 m. A tájékozódást 8 db információs tábla segíti, melyekkel tájékoztatjuk az erre járót az itt fellelhető természeti értékekről és a természetvédelem lehetőségeiről. Utunk során érintünk gyertyános-tölgyeseket, bükkösöket, molyhos-tölgyeseket, valamint dolomit-sziklagyepeket.

5 A tanösvény névadó növényére, a farkasölő sisakvirágra (Aconitum vulparia) a Nagy-Kopasz környéki bükkösökben lelhetünk. Termetes, akár az egy méteres magasságot is elérő évelő növények. Leveleik szórt állásúak, tenyeresen osztottak, vagy szeldeltek. Virágaik zigomorfak, a nemzetség nevét adó sisak a színes csészelevelek összenövésével jött létre. A siakban két hosszú nyelű mézfejtő van. A bibék a porzóknál egy héttel később érnek, ez meggátolja az önbeporzást. A poszméhek az alsóbb, idősebb virágokat termékenyítik meg először, majd a felső virágokat meglátogatva vesznek fel új virágport. Magyarországon négy faja él, mind a négy védettséget élvez. Méregölő sisakvirág (A. anthora L.) Farkasölő sisakvirág (A. vulparia Rchb.) Moldvai vagy kárpáti sisakvirág (A. moldavicum) Karcsú sisakvirág (A. variegatum L. subsp. gracile (Rchb.) Gáyer

6 A Budai-hegység legmagasabb pontján, a Nagy-Kopaszon álló Csergezán Pál-kilátóba érdemes fölsétálnunk, pazar kilátás tárul a szemünk elé. Történet: A kilátó névadója a híres természet- és vadászfestő Csergezán Pál, aki számos képen örökítette meg a környék élővilágát. Az 1990-es években elhunyt művész sírja a közeli Anna-laknál az erdőben található. A kilátó beton alapon nyugszik, szerkezete a kültéri viszonyoknak leginkább megfelelő vörösfenyőből készült. A hannoveri világkiállítás magyar pavilonját is jegyző tervezők különleges lécborítást alkalmaztak. Ez lehetővé teszi a szabad kilátást, ugyanakkor tériszony nélkül lehet feljutni a kilátószintre. A tágas pihenők nagyobb csoportok látogatását is lehetővé teszik, egyszerre 150 fő tartózkodhat a kilátóban. A földszinti beton alapzatot graffiti-álló festékkel festették.

7 Sisakvirág tanösvény. Várunk szeretettel 2013.06.29.-én Szombaton
Ismerjük meg Budapest és környéke természeti értékeit. BTSSZ. Természetismereti túra. Sisakvirág tanösvény. Várunk szeretettel én Szombaton Hegység: Budai hg. Útvonal: Nagykovácsi - Homok-hegy - Csergezán-kilátó - Cseresznyés-erdő - Nagykovácsi. Táv: 12 km Szint: 350 m. Találkozás: Széll Kálmán tér, Metró feljárat 8 óra 50-kor. Túravezető: Telek György. Dr. Balogh István. BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság. ÁPISZ SE. Természetbarát Szakosztály.


Letölteni ppt "Természetismereti túra."

Hasonló előadás


Google Hirdetések