Bejárat a külső zónába. A csernobili atomreaktorhoz vezető út. A kép közepén látható kéményes, masszív épület a 4. blokkot takaró szarkofág. A sugárzásmérő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 - pedig volt itt szép főtér  - egy középkori templom  - gyönyörű,motorcsónakok és yachtok ringatóztak a kikötőben  - a várba sajnos.
Advertisements

SZELLEMEK Itt vannak körülöttünk… Nem hiszed???
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
SZELLEMEK Közöttünk vannak... Nem hiszed??? Várnak Rád !!!
A Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Nagy Melinda 8. c
Jó szórakozást kívánok mindenkinek;
Tekerd fel a hangerőt a prezentáció kezdődik! 3…2….1…
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
Közelben: HÉV végállomás 5 percre van, 13 perc Hévvel a Boráros tér, ami hétköznap: l 0 percenként, hétvégén kb.: 15 percenként közlekedik. Spar áruház.
A mi generációnk nem lesz híres semmiről, Soha nem mondja majd senki, hogy Mi vagyunk az emberiség csúcsa. Tévedés, az igazság az, hogy A generációnk.
Városi járművek A egyéni rövid távú közlekedés eszközei.
IDÉZEZEK „Nem kívánok ragyogást,
Leonardo da Vinci mobilitási projekt LdV-HU-10-IVT-1051 projekt Disszemináció február 24. Gundel Károly SZKI Alapítványi Est.
Budapesti zsinagogák Gáj Sáchár reprezentációja. Gáj Sáchár, akadémiai előadó, turista, fényképész. Ezt a bemutatót rövid budapesti látogatása alkalmával.
Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem.
Gondolatok a barátságról
Helyszínek Places Míra & Szimi.
Ria Slides Ebben a bevásárlóközpontban a hölgyek különböző „Férfi – Típusok” közül választhatnak...
Nem számít!. Nem számít! A jó sorrend a konzultációkhoz: 1. Vágyak. 2. Problémák. 3. A félelmek eltávolítása átbeszéléssel! 4. Következő havi terv.
“13 tanács egy életre".
Szemerszki Csilla Csernobil
Üdvözlök mindenkit! A kutyatartással kapcsolatosan szeretnék beszélni.
Vagyonvizsgálat.
Feltétel nélküli szeretet
“13 tanács egy életre" „13 tanács egy életre”.
ZENE: FOR ANNA _ PAUL MAURIAT PR ÁGA Zene: Klikkelj!
Az ülő Buddha okos gondolatai:
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
A kínos helyzet Egy csaj története. Köszönöm hogy,megmentettetek.
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
13 tanács egy életre.
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
A sport egészséges Ahogy Winston Churchill mondta:
Egyedül olvasd el... különösen az utolsó részt
Napra Valentin.
Megmagyarázhatatlan parajelenségek (amit nem láttál attól még létezhet)
FONTOSAK VAGYUNK EGYMÁSNAK...
Kirándulás a Loire mentén. A Chartres-i székesegyház (épült: )
A GÖDÖR.
Olvasd lassan és csendben!.
Kőbe vésve ....
Elég.
JÓ REGGELT !.
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Sorozatok. A manók elindultak a nagyvilágban hogy találjanak egy helyet maguknak ami csakis az övék. Figyeldd meg a képen az emberi élet szakaszait.
Egy hűvös reggelen a washingtoni metró egyik állomásán megállt egy ifjú és hegedülni kezdett. 45 perc alatt 6 szerzeményt játszott, mindet Bachtól. Becslések.
A csernobili katasztrófa és annak következményei
ZENE: FOR ANNA _ PAUL MAURIAT PR ÁGA Zene: Klikkelj!
Az iskola az én szememmel Iskolánk diákjai a fent említett pályázatra készítettek diafilmeket, melyek közül a következőt véltük a legjobbnak.
Napkor A mi településünk.
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
Mert ha az egynek bűn(be)esése folytán a halál uralomra jutott az által az egy által, sokkal inkább uralkodnak majd az életben az egy Jézus Krisztus által.
Fogalom Kérdezz! Felelek.
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Olvasd lassan és csendben!
1.János 2:17 „ A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.”
Felnőtt újraélesztés.
„Elmenve azután számot vetettem magammal, s úgy találtam, hogy ennél az embernél bizony bölcsebb vagyok. Mert valószínű ugyan, hogy egyikünk sem tud semmi.
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
A munkavállaló kívánságlistája a munkáltató felé:
A világ legjobb és legkönnyebb pénzkereseti lehetősége ! SOHA vissza nem térő alkalom ! Volt már lehetősége egy olyan üzletben részt venni, ami nem rég.
Jól számoltunk – e ?. Mennyi a munkaidő  A dolgozók fizetésemelést akarnak, erre így válaszol a munkaadó:  Nem szégyellik magukat?  Tudják önök tulajdonképpen,
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a fű?
Magyar expedíció Csernobilban – A csernobili lezárt zóna felé vezető út.
Ahány nyelv, annyi ember. Mikor kezdjük el a nyelvtanulást? Az óvodában a többség elfogadja páran ellenzik 1. osztályban Igazából még magyarul sem tudnak.
Egy forgalmas koppenhágai úton történt vizsgálat szerint a helyszínen a PM10-szennyezettség több mint fele a városon kívülről származik, közel fele pedig.
PASSAUI ZARÁNDOKLAT ( ).
Előadás másolata:

Bejárat a külső zónába

A csernobili atomreaktorhoz vezető út. A kép közepén látható kéményes, masszív épület a 4. blokkot takaró szarkofág. A sugárzásmérő 137 mikroröntgent mutat. A szokásos mennyiség csak 14 – 20.

A szarkofág közvetlen közelről, az adminisztratív épület 1. emeletéről

A szarkofág és a reaktor metszete. A szovjet minőséggel és gyors tempóban épített szarkofág nagyon rossz minőségű, emiatt állandó javításokat kell végezni rajta. A tető beázik, az acélszerkezetek meghajlanak, alá kell támasztani, megy a foltozás. A belső tér annyira sugárszennyezett, hogy a munkások odabent csak napi 7 – 20 percet dolgozhatnak. Utána mennek haza.

A „hétperces“ munkások. A mai nap munkája már mögöttük van, várnak a zónából való elszállításukra. Havi bérük, ahogyan egyikük megadta, kb. 150 dollár. Nevetve hozzáfűzi, hogy napi 7 perc munkáért ez nem is rossz...

Közeledve a kapuhoz, lépésről lépésre száz mikroröntgenes nagyságrenddel emelkedik a szennyezettség. Tovább menni már nincs kedvem...

A „PRIPJATY“ ellenőrzőpont

FŐTÉR „Pripjaty - gorod atomscsikov“, az SzU büszkesége, a fiatalok városa, lakossal

Hotel „Poleszí“ A teljesen üres városban tökéletes a csend... Az embereket kilakoltatták, az állatokat elpusztították.

Tűzoltólétrán megyünk a hotel tetejére. Szélesen kitárulkozik a kihalt lakónegyed. A láthatáron az erőmű - légvonalban nincs messzebb 2 km-nél ápr. 26-án, amikor történt a baleset, szinte az egész város láthatta, ahogyan ég a reaktor. Az emberek azokhoz a szomszédokhoz mentek, akik „a jó“ oldalon laktak, ahonnan jól láthatták a város fölötti fényt. A hivatalok arról biztosítják őket, hogy minden rendben, az élet normálisan folyik tovább. Csupán 1 nap múlva autóbuszok százai érkeznek és kezdődik a kilakoltatás. „Semmit se vigyetek, ez csak 3 napig tart“ – mondják nekik. És az emberek elhiszik. A város egyik végén még kilakoltatnak, de a másik végén a katonák vegyvédelmi ruhában dobálják ki a hűtők tartalmát és kutatnak a „késlekedők“ után.

Ide, egyikük sem jön vissza. Az ottfelejtett háziállatok után nem kutatnak, a vadállatokat, madarakat lelövik - ne terjesszék a sugárzást. A városban 20 éve csend honol...

A főtér és „az energetikusok művelődési házának“ látképe

A művelődési ház hallja

Moziterem...

Lunapark Ünnepélyesen május elsején lett volna beindítva a „kerék“. Soha senki sem használta...

Autodrom

Falevélhalom az autodromnál. A sugárzás mértéke itt még 20 év után is szinte olyan magas, mint a robbanás közvetlen közelében

Az óvoda játszóterme Paradox módon a katasztrófa körüli napokban épp polgárvédelmi gyakorlat volt, ezért láthatók szerte-széjjel gázálarcok

Így mindenki tudta, mit kell tenni, ha az imperialisták támadnak, ám a dombon levő reaktor robbanásával senki sem számított

Öltöző „Szvetljusky (szentjánosbogárkák)“, ahogyan a Pripjatyból evakuált gyerekeket nevezték, állítólag leginkább sajnálták a cipőcskéiket, amikért már nem mehettek vissza. Ezekből épp akkoriban nagy volt a hiány az országban.

Az apróságok hálószobája

... ez pedig a nagyobbaké

Iskola

Iskolai könyvtár

Konyha

„aktuális“ étlap

Ne felejtsetek el kezet mosni, főleg evés előtt

Tornaterem

Zeneterem

Fizika-tanterem

A mára már „elcsépelt“ jelszó: „Egy feladatunk van – tanulni a katonai dolgokat...“

Hogyan észlelni a radiációt, hogyan kezelni a radio- és dozimétert – már az iskolások is tanulták. Meg azt is, hogyan védekezzenek az imperialisták atomtámadásakor. Sajnos, a balesetkor nem volt mivel mérni, mert egy mérőeszköz az omladékok alá került, a másik meg nem működött. Több, ami oly magas sugárzási értéket képes lett volna mérni, mint amilyen akkor keletkezett – az egész környéken nem volt. A valós értékeket csak másnap mérte meg Pikalov generális, aki páncélozott járművön érkezett, felszerelve sugárvédelemmel és doziméterekkel.

Távozásunkkor a „vörös“ erdő mellett haladunk el. A robbanás után pár nappal teljesen megvörösödött és kiszáradt. 20 évre rá itt újra nőnek a fák, bokrok és a fű. A sugárzás az autóban is magas.

Elég csak kilépni és ugrásszerűen emelkedik. Habár látszatra minden teljesen rendben, de pár lépés után a műszer képtelen lenne mérni. Ez az egyik legszennyezettebb hely.

Távozunk. Némi idegeskedés az ellenőrzőhelynél: valamelyikünk nem kapott-e nagyobb dózist, mint ami elviselhető... Szerencsére - nem. Cseh nyelvbő fordította: Sz. A. l