Záró Konferencia Pest Megye

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Támogató Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében „Képzés, foglalkoztatás szakembereknek” tárgyú felhívás.
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
TÁMOP / Zalaegerszeg, november 29.
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásához kapcsolódó támogatások Pressingné Bánkuti Ágnes
Kisgyermekes szülők és a munkaerő-piac Őry Beáta Projektvezető
Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának feladatai és lehetőségei a hátrányos helyzetű álláskeresők munkerő-piaci integrációjának elősegítése.
Az aktív eszközök a munkaerő-piacon
„Első munkahely garancia” központi munkaerő-piaci program Munkáltatói Fórum március Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ÁFSZ szervezetfejlesztési törekvései különös tekintettel.
A Rehabilitációs Foglalkoztatás lehetőségei
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ TÁMOP – „Út a munka világába”
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
„Nyiss Ajtót” Hallássérültek a munka világában Szakmai Fórum
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozása bővülő lehetőséget teremtett a különféle szervezeteknek arra, hogy régóta tervezett projektjeik végrehajtásához.
A TÁMOP / projekt bemutatása
TÁMOP /A
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
A TÁMOP /1 projekt működési modelljéről, a megvalósult fejlesztésekről Budapest, november 19.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Munka és rehabilitáció nemzetközi konferencia A munkaadói kapcsolattartás jelentősége a program végrehajtása.
Horvát-Magyar Szakértői Akadémia szeminárium megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása, rehabilitációs projektek.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
1 Tájékoztató munkahelybővítést és megőrzést elősegítő központi és decentralizált pályázatokról, lehetőségekről Kisbér, április 8.
A rendezvény a Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum égisze alatt, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával valósul meg. Társadalmi.
FOGLALKOZTATÁS BŐVÍTŐ TÁMOGATÁSOK ÉS KEDVEZMÉNYEK ÉV Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, Szombathely Szombathely,
Fogyatékos munkavállalók foglalkoztatásának magyarországi keretei Előadó: Tatosné Takács Andrea június 23.
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
Projektindító nap TÁMOP /1-2, TÁMOP /1
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése”
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
„A TÁMOP /1 program Békés megyében elért eredményei” Solti Lajos TÁMOP projektmenedzser 2013.február.14 TÁMOP
Foglalkozási rehabilitáció a társadalmi integráció szolgálatában „Új utak és kihívások a foglalkozási rehabilitációban” Székesfehérvár január 29.
IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER GINOP munkaerő-piaci program Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Szolnok.
Postapartner Program: IV. ütem meghirdetése és információs nap Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Zalaegerszeg, 2009.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1. „Komplex munkaerő-piaci programok a munkanélküli és inaktív emberek foglalkoztatásáért” intézkedés TÁMOP /
1 A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható támogatások Székesfehérvár, január 29.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
Szemléletváltás a foglalkoztatáspolitika eszköztárában Előadó: Szabó József főigazgató Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
Tájékoztató a HEFOP 1.1 „A munkanélküliség megelőzése és kezelése” című intézkedés eredményeiről Rózsa Zoltán ESZA Kht. programvezető november 29.
Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló GINOP munkaerő-piaci program.
A GINOP „Út a munkaerőpiacra” kiemelt projekt lehetőségei
Ráckevei kirendeltség, Ráckeve április 24.
A Heves Megyei Kormányhivatal Európai Uniós források keretében folyó foglalkoztatási és képzési programjai.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által végrehajtott TÁMOP program eredményeinek bemutatása.
A célcsoport bevonásának lehetőségei és gyakorlata a projektben
ÚJ KIHÍVÁSOK, KAPCSOLÓDÁSI PONTOK A FOGLALKOZÁSI REHABILITÁCIÓBAN, KIEMELTEN A FOGYATÉKKAL ÉLŐKRE DECEMBER 18.
Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
„Foglalkoztatási Szövetkezés Baranya Felzárkózásáért 2020” Dézsi-Kocsis Viktória Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály december 13.
„Út a munkához”program
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által végrehajtott TÁMOP program eredményeinek bemutatása.
Előadás másolata:

Záró Konferencia Pest Megye 2013.02.27. TÁMOP 1.1.1 kiemelt projekt

Társadalmi Megújulás Operatív Program „A TÁMOP 1.1.1 foglalkoztatási projekt a  Közép-Magyarországi régióban és Pest Megyében ...”

Az aktivitási ráta alakulása az Európai Unió egyes országaiban (2008)

Foglalkozási rehabilitáció Ügyfelek rehabilitációja: Orvosi – egészségügyi Szociális Foglalkozási rehabilitáció A foglalkozási rehabilitáció az az eljárás, amelyben a megváltozott munkaképességű emberek számára megmaradt képességeikre építve a legmagasabb szintű foglalkoztatást biztosítják. Ez az eljárás az orvosi rehabilitáció után következhet, és sokszor kapcsolódik hozzá szociális rehabilitáció igénye is. A foglalkoztatási rehabilitáció formái: Nyílt foglalkoztatás (normál munkaerő-piaci versenyfeltételeknek megfelelően) Védett foglalkoztatás Tranzit foglalkoztatás Önfoglalkoztatás

Megváltozott munkaképességű személyeknek nyújtható támogatások Hazai támogatások: Költségvetési támogatások Költségvetési befizetési kötelezettséghez adott kedvezmények Európai Uniós támogatások: TÁMOP 1.1.1 TÁMOP 1.1.1-09/02 projekt, „Munkahelyi adaptáció” TÁMOP 1.1.1. második szakasza

Társadalmi Megújulás Operatív Program TÁMOP-1.1.1-08/1-2008-0001 A „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” című program új szolgáltatásokkal, támogatási formákkal kívánja elérni a megváltozott munkaképességű munkavállalók munkaerőpiacra való be- illetve visszajutását. A program lebonyolítói a regionális munkaügyi központok illetékes kirendeltségei, amelyek öt év alatt (2008. február 28. napjától 2013. február 28. napjáig) csaknem tizenötezer rehabilitációs járadékban részesülő embernek kívánják a rehabilitációját elősegíteni, foglalkoztatási esélyeit javítani, a munkaerőpiacra történő visszatérését segíteni, illetve részt venni a tartós, fenntartható foglalkoztatásához szükséges feltételek megteremtésében. Az intézményrendszer átalakulásával 2011.10.01-től program megvalósítása megyei hatáskörbe került, létrejött a PMKH MK TÁMOP 1.1.1. projekt.

Ki lehet a program résztvevője? A program alanya lehet azon természetes személy (1. célcsoport), aki a nyugdíjbiztosítási igazgatóság határozata alapján rehabilitációs járadékban részesül, és az azt megállapító határozatának, illetve az azt megalapozó ORSZI szakvéleményének (komplex minősítést tartalmazó) bemutatásával megkeresi együttműködési céllal az illetékes kirendeltséget. A rehabilitációs járadék folyósításának ugyanis egyik szükséges feltétele az együttműködési kötelezettség teljesítése. A megváltozott munkaképességű személy (2. célcsoport), illetve az az álláskereső akinek munkaképesség csökkenése 40-49 %-os mértékű, illetve rehabilitációs járadékra nem jogosult. A programba vonás 2011. 03.31-el lezárult, az ez év elején életbe lépett új rehabilitációs jogszabályok hatására a programból kilépők száma radikálisan emelkedik.

Egyénnek nyújtható támogatások: Képzési támogatások Képzési költség támogatása Vállalkozóvá válás támogatása Munkába járáshoz, munkatapasztalat-szerzéshez kapcsolódó helyközi utazás költségeinek megtérítése Munkába járáshoz, munkatapasztalat-szerzéshez kapcsolódó helyi utazás költségeinek megtérítése Szolgáltatások igénybevétele, humán és mentori szolgáltatás Egyéb költségtérítés Foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok költségeinek átvállalása Képzéshez kapcsolódó alkalmassági vizsgálat költségeinek átvállalása

Munkáltatóknak nyújtható támogatások Rehabilitációs foglalkoztatást elősegítő bértámogatás (bér és járulékai 40-60%-a, legfeljebb 12-36 hónapig az egészségkárosodás függvényében) Foglalkoztatás bővítését szolgáló bértámogatás (bér és járulékai max. 60 %-a, legfeljebb 12 hónapig) Munkakipróbálás,munkatapasztalat-szerzés, munkagyakorlat-szerzés céljából bérköltség támogatás (bér és járulékai max. 100 %-a, legfeljebb 3 illetve 12 hónapig) Munkába járáshoz, munkatapasztalat-szerzéshez kapcsolódó helyi, helyközi utazás költségeinek megtérítése Munkába járáshoz, munkatapasztalat-szerzéshez kapcsolódó csoportos személyszállítás támogatása

Indikátor mutatók a Közép-magyarországi Régióban Elvárt eredmények Tervezett létszám (fő) Teljesülés 2011.09.30-án (fő) Teljesítés a tervhez képest(%) Programba bevontak száma 2 700 3 021 111,9 Ebből 40-79%-ban megváltozott munkaképességűek 675 471 69,8 Programot sikeresen befejezők száma 2 160 200 9,3 A program befejezését követő 180. napon foglalkoztatottak száma 712 26 3,7

Támogatások, szolgáltatások a Közép-Magyarországi Régióban (2011. 09 Támogatások, szolgáltatások a Közép-Magyarországi Régióban (2011.09.30.-ig) Támogatások: Képzésbe vontak száma: 910 fő(60.7 %) Bértámogatás keretében foglalkozatott: 79 fő(39,5%) Bérköltség támogatás keretében foglalkoztatott.1 239 fő(103,2%) Munkakipróbálás: 857 alkalom Munkagyakorlat-szerzés: 901 alkalom Munkatapasztalat-szerzés: 73 alkalom Vállalkozóvá válást elősegítő támogatás: 34 fő(34%) Szolgáltatások nyújtása: Mentori szolgáltatásban részesült: 1 907 fő Munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtása: 2 430 fő (Jellemző szolgáltatások: munkatanácsadás 624 fő,munkaerő-piaci információ nyújtása 571 fő, egyéni munkatanácsadás 408 fő) Támogatások: Képzésbe vontak száma:910 fő(60.7 %) Bértámogatás keretében foglalkozatott:79 fő(39,5%) Bérköltség támogatás keretében foglalkoztatott:1.239 fő(103,2%) Munkakipróbálás:857 alakalom Munkagyakorlat-szerzés:901 alkalom Munkatapasztalat-szerzés:73 alakalom Vállalkozóvá válást elősegítő támogatás:34 fő(34%) Szolgáltatások nyújtása: Mentori szolgáltatásban részesült:1.907 fő Munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtása:2 430 fő ( jellemző szolgáltatások: munkatanácsadás 624 fő,munkaerő-piaci információ nyújtása 571 fő, egyéni munkatanácsadás 408 fő

Források felhasználása a Közép-Magyarországi Régióban A program megvalósítására rendelkezésre álló források: Összesen: 3 581 041 467 Ft Működési típusú költségekre: 703 603 273 Ft Támogatási típusú költségekre: 2 843 768 391 Ft Forrásfelhasználás 2011.szeptember 30.-ig: Működési elemek: 339 015 268 Ft(48,2%) Támogatási elemek: 1 086 362 328 Ft(38,2%) Kifizetések összesen: 1 425 377 596 Ft(40,0%) Kötelezettségvállalás összege a támogatási elemekre: 975 378 354 Ft A kilépők száma: 378 fő Programot befejezők száma: 233 fő Lemorzsolódók száma: 145 fő A kilépők száma:378 fő Programot befejező:233 fő Lemorzsolódók száma:145 fő A program megvalósítására rendelkezésre álló források összesen:3.581.041.467 Ft, Működési típusú költségekre:703.603.273 Ft, Támogatási típusú költségekre:2.843.768.391 Forrásfelhasználás 2011.szeptember 30.-ig. Működési elemek 339.015.268 Ft,(48,2%) Támogatási elemek:1.086.362.328Ft,(38,2%) Kifizetések összesen:1.425.377.596 Ft,(40,0%) Kötelezettségvállalás összege a támogatások vonatkozásában:975.378.354 Ft,

Támogatási Szerződében vállalt kötelezettségek TÁMOP- 1.1.1. „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” program elvárt és eddig elért eredményei Pest megyében Monitoring mutatók Támogatási Szerződében vállalt kötelezettségek Nyitó adatok 2011. 09.30 (fő) Megvalósulás 2013.01.31. Teljesülés aránya(%) Programba bevont személyek száma(fő) 1404 1569 1572 112 Bevontakból 40-79%,egészségkárosodott(fő) - 256 257 Képzésbe bevontak száma(fő) 780 454 530 68 Bértámogatásban részesülők száma(fő) 53 142 Bérköltség támogatásban részesülők(fő) 726 824 Önfoglalkoztatás támogatásában részesülők(fő) 15 19 Humánszolgáltatásban részesülők száma(fő) 1270 1374 Mentori szolgáltatásban részesülők száma(fő) 976 1025 A programot sikeresen befejezők száma(fő) 1123 134 971 86 Sikeresen befejezők közül VVT-ben részesülők (fő) 2 A programot sikeresen befejezettek közül azok, akik a program befejezését követő 180.napon foglalkoztatottak(fő) 370 22 282 76

A célok elérésének eszközei Az egyénnek nyújtható szolgáltatások: Mentori szolgáltatás (az érintett helyzetének, munkaerő-piaci lehetőségének feltárása, személyes fejlődésének elősegítése, képesség megerősítése) 2009-2012. között 4 mentori szolgáltató (32 mentor) (2012. –ben közbeszerzési pályázat kiírása meghiúsult) Munkaerő-piaci szolgáltatások: munkaerő-piaci és foglalkozási információ nyújtása munkaközvetítés, munkatanácsadás, pályatanácsadás, álláskeresési tanácsadás, rendezvényeken való részvétel.

A program bérköltség- támogatás igénybevételének alakulása Érintett létszám Bérköltség támogatás (munkakipróbálás 513 , munkagyakorlat-szerzés 682, munkatapasztalat-szerzés 11 alkalom) 824 fő Bértámogatás 142 fő

A program megvalósítása kirendeltségi bontásban

Források felhasználása Pest Megyében A program megvalósítására rendelkezésre álló források: Összesen: 1 093 106 080 Ft Működési típusú költségekre: 160 065 670 Ft Támogatási típusú költségekre: 933 040 410 Ft Forrásfelhasználás 2012.december 31.-ig: Működési elemek: 45 547 722 Ft(28%) Támogatási elemek: 367 001 499 Ft(39%) Kifizetések összesen: 412 549 221 Ft(38%) Várható felhasználás 2013.02.28.ig: Támogatási elemek: 40 100 000 Ft Működési elemek: 10 000 000 Ft

Hogyan tovább a TÁMOP 1.1.1 projektben? A kirendeltségeken egyéni programok zárása, ügyfélanyagok rendezése, a statisztikai táblák véglegesítése. A projekt szakmai és pénzügyi zárása, a PEJ-ek és Kifizetési kérelmek elkészítése elfogadásra beterjesztése. A pénzügyi folyamatok könyvvizsgálata, auditálása A projekt dokumentációjának írattározása Felkészülés a projekt zárását követő ellenőrzési eljárásokra( ESZA, EUTAF,ÁSZ, KEHI, EU ect.)

Kérdések program megvalósításáról a Fórumra Fenntartható módon járul hozzá, a program két célcsoportjának tagjai munkaerő piaci re-integrációjához? A programba vonás módja valóban azokat a személyeket preferálta akik alkalmasak és készek voltak a program eredményes végrehajtására? A szolgáltatások - különösen a mentori – hogyan támogatták a projekt célok elérését? A támogatási eszközök mennyire adekvátok a célcsoportok sajátosságaival? A projekt ötéves időtartama beváltotta-e az előzetes elvárásokat? Az eredmény és hatásindikátorok szintje reális elvárásokat fogalmazott meg a program megvalósítók irányába? ?????????????????

Köszönöm a figyelmüket! Budapest 2013.02.27. Köszönöm a figyelmüket! Kiss György Károly projektvezető