Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Advertisements

A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Miért jó, ha többet tudunk róluk…
10. Erőszak a családban, válás
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Kell a gyereknek a korlát!?
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
Deviancia Minden tünet kialakulásánál szerepet játszik:
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
A válások – vagyis az életközép párkapcsolati szakítópróbái a férfi-nő, és a gyerekek szemszögéből. SzülőSuli 5. Pécel, Petőfi Sándor Ált. Iskola 2013.
Peremen billegő fiatalok
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
Jelmondat: „Semmi sem lehet elég tökéletes.”. Érzelmei:  zsenijelölt.
Csecsemőkortól az ifjúkorig.
Ideális – Valóságos – Sugallt Dányi Zoltán ref. lelkipásztor, pasztoral - pszichológus Budapest
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Család Rokszin Mónika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
A játék eredete Winnicott értelmezésében
Anamnézis, interjú. Rajzteszt
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
CSALÁD.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
 Genetikai hatások › temperamentum  hangulattal kapcsolatos egyéni jellegzetességek  temperementum és otthoni környezet közti kölcsönhatás › ikervizsgálatok.
A család szerepe, jellemzői
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Orbán Ida Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 14.
Családi kommunikáció - A patológia melegágya -
Családi diszfunkciók Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Konfliktusfelismerés fáziskéséssel (meghalljuk-e a másik vészjelzéseit…)
Egyéb dinamikus elméletek
SzülőSuli 5. Hogyan határozza meg gyermekünk jövőjét párkapcsolatunk és jelenlegi családmodellünk? Tölgyesi Klára Pécel, Egylépcső.
Az ütközések fejlesztő ereje -
Mit tartunk ma normális családnak?
Nevelés és nevelői attitűdök
A neveléselmélet alapjai A nevelési környezet
Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
A családi támogatás hálója megtart, fenntart, benn tart vagy behálóz? Dr. Purebl György SE Magatartástudományi Intézet.
Hozzátartozói csoport
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Valami ilyesminek? vagy … Ilyennek? Esetleg ilyennek?
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
Erőszak a családban.
Tanodánkban Tanodánkban Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Kulturális programok Kulturális.
Generációk és család.
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
„Ami a lelket megbetegíti, és ami meggyógyítja”. Miért? Bert Hellinger több évtizedes megfigyelései alapján azt vallja, nemcsak saját lelkünk rezdülései.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Asztrológiai iskola II.
Egyéb dinamikus elméletek
Mihalec Gábor és Csizmadia Róbert Adventista Családi Szolgálatok
Irgalom a családban.
Asztrológiai továbbképzés
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
A család ahonnan jövök.
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
A diszfunkcionálisan működő család
Előadás másolata:

Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot? SzülőSuli 4. Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot? Koalíció, szövetség, és háromszögek családon belül. Pécel, 2013. 03. 12.I

Tartalom A család feladatai A család, mint rendszer Kötődési problémák A beháromszögelt gyerekek Szövetség és koalíció a családban Az elég jó, a túl jó és a „túl jófej” szülő a kamaszok nevelésében A betegség, mint nagyra nőtt családtag A kommunikáció a családban A szegénység és az egészséges család kérdése Összefoglalás

A család és feladatai A család egymással kölcsönhatásban működő, egymástól függő személyek nyílt rendszere, amely a jelenét és a jövőjét befolyásoló történettel bír. Feladata kettős: biztosítani az állandóságot (kiszámíthatóság, biztonság, fejlődési lehetőség)és a változást (alkalmazkodás a külső és belső változásokhoz).

A család, mint rendszer A rendszer alapvető tulajdonsága, hogy tagjai olyan kapcsolatban vannak egymással, hogy az egyik tagban létrejövő változás hat a többi tagra, ők pedig vissza az előbbire. (kibernetikai modell: termosztát, kazán, radiátor, szobai hőmérséklet). A rendszer egyensúlyra törekszik folyt.

ALRENSZEREK A CSALÁDBAN Nagyszülői Szülői Gyermeki

Egyéb alrendszerek Férfiúi Női

A nukleáris család HATÁR Patológiás túl merev diffúz Szülők Gyerekek

A nukleáris család alrendszereinek hierarchiája házastársi szülői gyermeki

Egészséges kötődés? Bowlby: Korai kötődés-elmélete Biztonságosan kötődő gyermek: keresi anyja közelségét, ha az visszatér átmeneti távollétéből. Bizonytalanul kötődő, elkerülő magatartást mutató gyermeket látszólag hidegen hagyja anyja visszatérte, nem keresi anyja közelségét, szívfrekvenciája változik. Szorongóan kötődő, ambivalensen viselkedő gyermek keresi anyja közelségét, de nem nyugszik meg attól!!!

Kötődés (folyt). Azok a gyerekek, akik érzelmileg szeparálódtak az anyjuktól, ugyanolyan bizonytalan kötődést mutatnak, mintha fizikailag is szeparálódtak volna életük 1-3 évében. A bizonytalanul kötődő gyerekek alacsony önbizalommal bírnak. A fiúk erőszakossá, a lányok depresszióssá válnak. A fiatal bűnelkövetők 90%-a fiú. A pszichiátriai osztályokon (ebben az életkorban) a betegek 80%-a lány! A történet köti össze az életünket! Narratívák hiánya a bizonytalanul kötődőknél!

A családterápiában megjelennek a triádok! Fejlődéslélektani triád: anya-gyermek-tárgy, esemény (előítéletek „öröklődése”) Pszichoanalizis primer trianguluma: a harmadik személy az apa (Winnicott) Bowen: érzelmi háromszöge= a család érzelmi molekulája A rendszerszemléletű családterápiás elméletek triangulumai

A beháromszögelt gyermek

Triádok családon belül és kívül C1 C2 C3 A………………B Szerető, barát, barátnő gyerekek

Szövetség és koalíció a családban Szövetség: két személy egyetért vagy közös érdeket képvisel (két személyt érint) Koalíció: két személyt a harmadikkal szembeni kritikájuk köti össze - titkos koalíció: anya-lány–alkoholista apa apa-fiú-migrénes anya - támadó koalíció:szülők a deviáns gyerekükkel szemben - óvó, túlvédő koalíció: beteg gyerek - merev v. perverz háromszög: szexuális bántalmazás - váltakozó koalíció: mindkét szülő maga mellé szeretné állítani a gyereket, lojalitás konfliktus

A gyerekek (kamaszok) nevelésében… az elég jó szülő:képes az igénykielégítés és a frusztrálás megfelelő egyensúlyát képes kialakítani a túl jó szülő: a túlvédő, túl gondoskodó szülő és a „túl jófej” szülő: nem konfrontálja gyermekét, túl laza, nincs vita, mindent meg lehet vele beszélni.

A betegség, mint nagyra nőtt családtag Gyakran a háromszög egyik tagja, maga a betegség Jellemzője a családnak: a betegségről való állandó kommunikáció, orvoshoz járás, gyógyszer az asztalon, stb. Ragaszkodás a betegséghez. Ld. Amelie A betegség, mint stabilizáló vagy mint „megoldás”.

Kommunikáció Nyílt-direkt Aktív-konstruktív Szülők között felnőtt-felnőtt Szülő és gyermek között nem szülő-gyerek

Összefoglalás A gyermeki tünet válasz (feedback) lehet: a család határainak patológiájára az alrendszerek összekeveredésre, átjárhatóságára (az életkort, érzelmi érettséget meghaladó szerepek viselésére) a bizonytalan (szorongó) kötődési lehetőségekre a gyermek tartós beháromszögelésére a megterhelő koalícióra egy felnőtt családtaggal, de lehet eredménye egy transzgenerációs folyamatnak, melyben a gyermek azonosult felmenőinek viselkedéseivel.

Következő előadás A válások – vagyis az életközép párkapcsolati szakítópróbái a férfi-nő, és a gyerekek szemszögéből. 2013. 03. 21. csütörtök 17h.

Köszönöm a figyelmet!