Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kell a gyereknek a korlát!?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kell a gyereknek a korlát!?"— Előadás másolata:

1 Kell a gyereknek a korlát!?
Hogyan neveljünk a biztonságot jelentő családi szabályok és a bebörtönző korlátok között? Tölgyesi Klára Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely SzülőSuli 2.

2 Miről lesz szó? Hogyan született a cím? A család határai
Az alrendszerek (szülői, házastársi, gyermeki, stb.) határai a családban Az egyén határai a családban (masszagyerekek) Minden ehhez rendelhető korlát, szabály… Mitől kezdve börtön egy szabályrendszer? A szabálytalanság, szabadság veszélyei Az egyensúly megtalálása… EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

3 A nukleáris család alrendszereinek hierarchiája
házastársi szülői gyermeki EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

4 ALRENSZEREK A CSALÁDBAN
Nagyszülői Barátnőm a lányom, társam a fiam!????? Megbuktunk matekból! Szülői Gyermeki EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

5 Egyéb alrendszerek Férfiúi Női EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely
,Tel:

6 A család határai Egészséges átjárható rugalmas HATÁR Patológiás Szülők
túl merev Szülők Gyerekek EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

7 Az egyén határai a családban
Legalább egy saját fiókja legyen mindenkinek! Ami tiszteletben tartott mindenki által a családban. Példák a határtalanság veszélyeire: Masszagyerekek A „túl jó fej szülők” Nehezen kialakuló reális én-kép Új közösségekben való nehéz tájékozódás, problémás beilleszkedés (Mi az enyém? Meddig mehetek el? Mit szabad? Mi tilos?) A másik véglet: mindenkinek saját fürdőszoba és ami ebből következik…. EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

8 Szabályok nálunk!!! Gondold végig hány olyan házi szabályt tudnál most elsorolni, ami Önöknél ma is működik, s amit a gyerekek be is tartanak, vagy Te (Ti) be tudod tartatni velük? (de nem így!!! ) EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

9 Korlát vagy kerítés A kerítés , a korlát teret és időt határol el a végtelentől, védelmet és biztonságot nyújt, tájékozódási pont, ugyanakkor kihívás és jelzi a határt, amely olykor csak ideiglenes. EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

10 A korlát… Lehet végpont és kiindulópont
Biztonságot adó oltalom, ugyanakkor cél is Ösztönöz Vonz (a gy. elmerészkedik a határig, mert próbálgatni, fejleszteni akarja erejét, s mert élvezi a veszélyt, a velejáró borzongást, s végül a diadalt!) Riaszt EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

11 Az erős korlát: BÖRTÖN Aki erős korlátozással megfosztja gyermekét a tapasztalatszerzéstől, az életképtelenné teszi. EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

12 A szülői közöny súlyos vétek
A legerősebb kiváltó oka az elviselhetetlenségig nehéz gyermeki magatartásnak Hatása, hogy a gyerekek „ordítva” keresni kezdik a határaikat Elindítója a „tünetképződéseknek” EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

13 Hogyan találjunk meg az egyensúlyt?
Nem akarunk hibátlanok lenni szülőként sem Érzékenyek vagyunk a gyerekeinkre (érzéseik, viselkedéseik, gondolataik, testi fejlődésük, teljesítményük) Tudjuk, hogy három dolog van mindössze, ami maradandó károsodást okoz egy gyereknek: gyakori testi fenyítés, bántalmazás, szeretetmegvonással, ridegséggel járó lelki megalázás, szexuális bűncselekmény. Az összes többi hibánk javítható. EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

14 Szabályalkotás közösen
A „nincs vesztes” módszer lépései 0. lépés: Felismerés, helyzetteremtés a megoldáskereséshez 1. lépés: Igények tisztázása 2. lépés: Ötletgyűjtés 3. lépés: Ötletek mérlegelése 4. lépés: Döntés 5. lépés: A döntés végrehajtási módjának tisztázása 6. lépés: A végrehajtás utólagos értékelése EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

15 Szülői mintanyújtás Szülői egységfront?
Csak az a szabály működik, ami cselekedettel van alátámasztva A szülői minta felülír minden prédikációt Következetesség magunkkal szemben is EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

16 Ami nagyon nehéz… Népszerűtlenségünk bevállalása az „itt és most”-ban egy jövőbeli eredményért Az ártatlan, könyörgő gyermeki tekintet mögött „látni” azt a célt, amiért most határozott NEM-et kell mondanom A NEM, amit kimondok ne egy „talán”-t vagy egy „esetleg”-et jelentsen Tudjak olyan indoklást adni, ami a jövőt szolgálja, de itt a jelenben teszi érthetővé a gyerek számára azt. EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

17 Mitől függ, hogyan szab határokat egy szülő?
Attól, hogy mennyire érett személyiség. Ezért minden magunkra szánt idő, csoport, könyv befektetés gyerekeink jövőjébe. Érett, aki elfogadja és másokkal is elfogadtatja saját értékeit és saját hiányosságait. S aki épp ezért elfogadja a gyermeki személyiséget, bármilyen legyen is az. Az elfogadáshoz hozzátartozik a fejlesztés, támogatás, segítségnyújtás és nem utolsó sorban a korlátozás. EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

18 Film és irodalom Film: Robin Williams: Holt költők társasága Könyv:
Jan-Uwe Rogge: Kell a gyereknek a korlát (Azért mégsem állhat feje tetejére a világ! Park Kiadó Budapest, 1997 EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

19 Gordon- Szülői eredményességi tréning
Indul: március Helye: Budapest, Holló u 1. Tartalom: Segítő beszélgetés (értő figyelem) Konfliktuskezelés Konfrontálás (úgy szembesíteni gyermekünket elfogadhatatlan viselkedéseivel, hogy változtatni tudjon magatartásán) EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

20 tolgyesiklara@gmailcom
Tölgyesi Klára 30/ Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Kell a gyereknek a korlát!?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések