Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A normálisnak tekinthető krízisek a családban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A normálisnak tekinthető krízisek a családban."— Előadás másolata:

1 A normálisnak tekinthető krízisek a családban.
A családi életciklusok és a velük járó feszültségek Pécel, EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely SzülőSuli 1.

2 MI A KRÍZIS? - az egyén lélektani egyensúlyát veszélyeztető körülmény
fenyegetettség kilátástalanság elveszettség magában hordozza a pozitív és a negatív irányba történő változás lehetőségét is fordulópontot jelent az egyén számára elégtelenség érzését okozza MIKOR NORMÁLIS A KRÍZIS? amikor a fejlődésünk egy-egy lépcsőfokánál, a megváltozott körülmények váltják ki ui. a régi működési módok már nem funkcionálnak, de még nincsenek újak - az egyik szakaszból a másikba való átlépés tagadásakor a következő szakaszba való továbblépés elmaradásakor EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

3 Egyéni, párkapcsolati és családi életciklusok
Család egy gyerekkel (0-3) Gyerektelen Pár a kiürült fészekben Család serdülőkkel Család kisgyerekekkel Család kirepülő fiatalokkal Nagyszülőség Szimbiózis Gyakorló fázis Differenci- álódás Újraközeledés Elhúzódó ifjúság Életközép EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

4 Szimbiotikus fázis Jellemzői: A koragyerekkori fejlődés erősen meghatározza! Szerelem, azonosságok, kölcsönösség, adás-kapás egyensúlya. Amikor csak T. sz. 1.sz.-ben beszélünk (egybeolvadás), vagyis MI így együtt létezünk, gondolunk, cselekszünk dolgokat. A kapcsolat feladata az értékrendek összeegyeztetése, s a bizonyosság, bizalom keresése az elköteleződés érdekében. S elindul a kapcsolat szervezett működése: szokások, időbeosztás, jövőtervezés, stb. Elakadás: összemosódás („Egyek vagyunk”) vagy a ellenséges-függő kapcsolat („Se vele, se nélküle..”) EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

5

6 főzzünk csókból baracklekvárt amíg van elég amíg a nektár túl nem csordul a peremén egyszer minden fontosabb lesz majd, mint te meg én jó lesz majd egy gombóc közepén... játszunk olyat, hogy a hunyó ezerig elszámol és aki elbújt, mind előjön mégpedig magától és a vastagcsövű puskám lehet a tiéd is annyira akartunk nyerni elfelejtettük, miért is... rakjunk tüzet az éjszakában hogy meg ne fázzon kabát nélkül hogy aki bolyong az végre találjon valami nagykabáttal felérő búvóhelyet ahol épp olyat főznek, amit ő szeret...

7 Differenciálódás Jellemzője:
A nagy vitatkozások, viharos veszekedések időszaka. A különbözőségek láthatóvá válása. A figyelem kezd a külvilág felé fordulni. Gyerekek születnek a kapcsolatban. Feladat: kibontakozni ebből a duálunióból (összemosódásból) Elakadás: „Ne hagyj cserben!” „Változok, ha te is változol!” EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

8 Gyakorló fázis Jellemzői:
- másiktól független aktivitások,kapcsolatok, hangsúly az autonómián empátia helyett önzés aktív szeparálódás a másiktól a másik elvesztésének kockázata Feladat: kipróbálni magam a világban, a kettőnk értékrendjével és a kapcsolat biztonságával Elakadás: „Ne hagyj el! Hagyj békén! Önmagam akarok lenni!

9 Újraközeledési fázis Jellemzői:
A kapcsolat intimitásának és érzelmi tartalékainak keresése,egyezkedés, egyensúly az Én és Mi között. Feladat: a kiüresedett fészekben felépíteni egy új kapcsolati struktúrát Elakadások: „Fél lábbal kint-fél lábbal bent” „Útban hazafelé” EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

10 Családi életciklusok Fiatal gyermektelen pár
0-3 éves gyermeket nevelő család 3-6 éves gyermeket nevelő család Család serdülő gyermekkel (6-10, 10-14év) Család éves gyermekkel Család fiatal felnőttel, kirepülő fiatallal Idős, (in)aktív, nyugdíjas szülők unokákkal EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

11 Fiatal gyermektelen pár
Család- tagok Új szükséglet Veszteség Fejlődési feladat változás Új viselkedés, viszonyulás Egyéb Fiatal pár - A szülőkről való leválás érvényesítése - Egymáshoz csiszolódás - Sok új szerep betöltése -A szülői védettség - szabadság - független életvezetés - ideák, álmok - a házastársi rendszer: közös értékrend,közös kapcsolatrendszer - Elköteleződés az új rendszer mellett - közös szokásrend kialakítása - az adok-kapok egyensúlyba hozása - alkalmazkodás 2-3 év Szülők - a házastárs újraközele-dése - Kontroll a gyermek felett - Tisztelni a gyermek, új pár saját értékrendjét Lemondás a kontrollról Érzelmi elengedés Új családtag elfogadása Krízis esetén se hívja vissza a család a fiatalt! EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

12 0-3 éves gyermeket nevelő család
tagok Új szükséglet Veszteség Fejlődési feladat változás Új viselkedés, viszonyulás Egyéb Anya - tudjon „visszafelé fejlődő” lenni - a férje részéről atyai gondoskodást igényel - Professzio-nális és nemi szerep - anyává érés - anyaság és a párkapcsolatban beálló változás rugalmas kezelése A nagy család bevoná-sának fontossá-ga Apa gyengédség igény A figyelem központjában levést, a gyengédséget Családfővé, apává válás - apaság - szülői, házastársi szerepben rugalmasság Az anya szerep-ben tartása! Gyermek - gondozás Az anyaméh biztos védelmét Testi – lelki komfort Anya, apa, nagyszülők testvérek születnek általa! EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

13 3-14 éves gyermeket nevelő család
tagok Új szükséglet Veszteség Fejlődési feladat változás Új viselkedés, viszonyulás Egyéb Szülők - A gyermekre ráfigyelni, ráhangolódni (empátia) -”babát” veszítenek - követni a gyermek változásait - növekvő önállóság - újfajta kontroll Szülőtársi viszony kialakítása Szerep-tanulás Gyermek (0-3) - új funkciók gyakorlása - a család zárt biztonsága - A családon kívüli világra látás - más-más viselkedések elsajátítása Én-azonosí-tás (6-14) - kiskamasz-kor - kamaszkor - biztonság-keresés az egyre növekvő -bizonytalan-sággal szemben - A belső egyensúly, a stabil gyermeki én-azonosság elvesztése -s tabil környezet - átmenet a gyerekkorból a felnőttkorba összekevere- dettség Kiegyensúlyozatlanság Óriási szorongás A negatív kritika felerősíti a bizonytalanságot EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

14 14-18 éves gyermekes család
Család- tagok Új szükséglet Veszteség Fejlődési feladat változás Új viselkedés, viszonyulás Egyéb Serdülő - önértékelés kialakítása - pozitív visszajelzés, siker - elfogadó közeg - stabil én-kép - önbizalom - ügyesség - önépítés: intellektuális, érzelmi, nemi - szereptanulás Szülők - a szülő-gyermek kapcsolat olyan változása, amely lehetőséget ad a serdülőnek, hogy a rendszerbe ki-be közlekedhessen - újra összpontosítás a középkorúság, házassági és karrier kérdésekre Elmoz -dulás az idősebb generá -ció felé EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

15 A kirepülő fiatalok (?) családja
Hány évesek? Család- tagok Új szükséglet Veszteség Fejlődési feladat változás Új viselkedés, viszonyulás Egyéb Fiatal felnőtt - önálló felnőttes fogyasztói igények - gondtalan „kapás” - gyermeki lét - leválás, önfenntartás - pályaválasztás - felelősség-vállalás Szülők - szülői szerep - kontroll és gondoskodás a gyerek felett - házastársi rendszer újrarendezése - a házastársi rendszer diádként működtetése - felnőtt-felnőtt viszony kialakítása A nagy-szülők beteg-ségével, elhalá-lozásá-val való törődés EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

16 Idős (inaktív), nyugdíjas szülők
Hány évesek? Család- tagok Új szükséglet Veszteség Fejlődési feladat változás Új viselkedés, viszonyulás Egyéb Szülők - professzionális szerep - passzívvá vált szülői szerep - egészség - életerős működés - a generációs szerepek megváltozásának tudomásul vétele - kreatív, rugalmas szerepkeresés -szerep-váltás -közösségi aktivitás -gyászok feldolgozása -felkészülkés a halálra -az élet áttekintése Unokák Bölcsességek átadása Dr. Komlósi Piroska M. McGoldrick és E.A.Carter nyomán EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

17 Összefoglalás Vannak a család fejlődésében olyan szakaszok, amelyek (ragasztók) összehozzák a családot: gyerekvárás, szülés, csecsemő és kisgyerekkor, gyász, S vannak „repítő” időszakok, amikor a családtagok egyéni azonosságukat keresik, saját céljaikkal vannak elfoglalva. Mind ez természetes feszültségekkel jár. Minden esetben az élhető és/vagy élvezhető egyensúlyra kell törekednünk! EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

18 Irodalom Dr. Eia Asen: A boldog család és a hozzá vezető út, Park Kiadó, Budapest Virginia Satír: A család együttélésének művészete, BFI-Budapest EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

19 KÖSZÖMÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A normálisnak tekinthető krízisek a családban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések