Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A válások – vagyis az életközép párkapcsolati szakítópróbái a férfi-nő, és a gyerekek szemszögéből. SzülőSuli 5. Pécel, Petőfi Sándor Ált. Iskola 2013.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A válások – vagyis az életközép párkapcsolati szakítópróbái a férfi-nő, és a gyerekek szemszögéből. SzülőSuli 5. Pécel, Petőfi Sándor Ált. Iskola 2013."— Előadás másolata:

1 A válások – vagyis az életközép párkapcsolati szakítópróbái a férfi-nő, és a gyerekek szemszögéből.
SzülőSuli 5. Pécel, Petőfi Sándor Ált. Iskola Tölgyesi Klára

2 Tartalom Az életközép sajátosságai az egyén, a párkapcsolat és a család szempontjából A válás előtt (kapcsolati krízis, esélyek, lehetőségek a kapcsolat megmentésére) A válás (ideje, módja, folyamata, külső szereplők) Válás után (kapcsolat a volt házastárssal, az érzelmek viharai, a gyerekek megváltozott élete) A szülők új kapcsolatai, a mozaik családok működése

3 Az életközép sajátosságai az egyén, a párkapcsolat és a család szempontjából
A párkapcsolat hibái, lassú elhalása rejtve marad, mert a gyerekekre figyelünk Az „életközép krízis” újra felveti az élet értelmének keresési vágyát, részeink egésszé akarnak válni, (kiteljesedés) Aki eddig nem találta meg szakmai útját – nehezített terepen kezdi megkeresni A párkapcsolat már nem könnyen vitalizálható – erőfeszítéseket kell beletenni Megjelenik ezek enyhítésére – a beháromszögelt harmadik

4 Az életközép asszonya ura Kapcsolatban teljes az élet
Mérlegre kerül – mi nem valósult még meg?! Mi maradt ki az életemből? Anyából nővé válás erős igénye Tudatosul: utolsó csepp volt a pohárban! Most már itt vagyok neked! Erősebb kötésben a gyerekekkel! Úr Isten! Hogy nézek ki?! Nem életbevágó fontosságú az állandó kapcsolatban élés Mire használhatnám a szabadságom? – mérlegel a férfi Mi maradt ki az életemből? Tudatosul: betelt a pohár! Hol volt eddig ez a NŐ? Lazább kötésben a gyerekekkel! Ideje lenne sportolnom!

5 Elköltözések, visszapakolások. Adjunk új esélyt!
A válás előtt (kapcsolati krízis, esélyek, lehetőségek a kapcsolat megmentésére) A krízis tünetei: megszaporodott viták, veszekedések, távolmaradások, szex ritkulása, sok munka bevállalása, új barátok, közösségek megjelenése, hírtelen fontos az öltözet, új parfüm, stb. Elköltözések, visszapakolások. Adjunk új esélyt! Barátok, szülők beavatása a problémákba, tanácskérés. Gyerekek félelmei a válástól. Felajánlkozásuk a házasság megmentésére (tünetekkel, új magatartás formákkal, teljesítményzavarral). Mérlegre kerülnek a szülők.

6 Lehetőségek ebben a szakaszban vannak igazán…
Tudatos változtatások elindítása önállóan, majd azok megbeszélése Felismert hiányosságainkat bepótolni, kitartással… Egyéni (külön) vagy párterápiák (együtt) Családfelállítás (egyedül/együtt) Próbaválás (szabályok szerint) Gyerekek tájékoztatása arról, mit teszünk a kapcsolatunkért (hová járunk, kihez, meddig tart, mikor döntünk, kérdezhetnek-e, stb.), és időkérés a kettesben töltött időre.

7 A válás (ideje, módja, folyamata, külső szereplők)
Ki hagy el kit? A külső megítélés és a belső valóság! Indulatból nem szabad! Nem a papír megléte választ el! A válóper beadása ne legyen a játszma része! Nem szokott bejönni! Érdemes kivárni a közös megegyezésre kész érzelmi állapotokat! A három legnehezebb kérdés: gyerekek elhelyezése, láthatás, gyerektartás. Külön kérdés a vagyonmegosztás. Megjelennek a tanácsadók: ügyvédek, bankárok, ingatlan ügynökök, értékbecslők, terapeuták, családgondozók, orvosok, lelkészek, ilyen olyan gyógyítók, stb.

8 Néhány tanács a gyerekek érdekében!
Lefordítjuk közösen a gyerekek nyelvére a válás okát! Ezt együtt közöljük a gyerekekkel. Gyerekre nem bízunk döntést! A gyerekek szétválasztása nem szerencsés! „Maradok apával, mert őt néha helyre kell tenni!” Biztosítsuk őket, hogy szerethetik mind két szülőt! Adjunk információt minél hamarabb minden eldőlt kérdésről! A gyerekek előtt nem szidjuk anyjukat/apjukat!

9 Válás után (kapcsolat a volt házastárssal, az érzelmek viharai, a gyerekek megváltozott élete)
Az új egyensúly kb. 3 év Amit kaptunk egymástól azt nem nullázzuk le! Az elhagyott fél gyűlölete erős az elején („megölöm”, „megpofozom”), ez ésszerű döntésekre alkalmatlan szakasz Csillapodó indulatok, beállt láthatási idők, viharos kapcsolatok az új párok és a gyerekek között A vérszerinti szülők féltékenysége az új apa és anyafigurákkal

10 A gyerekek nehézségei Két otthonunk van! Melyik az igazi? Hogy mondjuk ezt a suliban? Ki nekem az anya/apa barátja/barátnője? Ki nekem az ő gyereke? Hogy szólítsam? Mit mondhatok el apának/anyának abból ami a másik szülőmnél történt? Szerethetem-e az apa/anya párját? Hú, de ciki azt hiszik két apám/anyám van! Inkább ne te gyere értem! Kire hallgassak otthon? Parancsolhat-e nekem aki nem az apám/anyám? Apa/anya hozzá képest….(az új pár tükrében vizsgált vérszerinti szülő) Apáéknál így szokás, anyáéknál nem úgy van. Hogy lesz a Karácsony, a Szülinapom, Ballagásom?

11 A szülők új kapcsolatai, a mozaik családok működése
Egy új kapcsolat vagy sok egymás után? Beavassuk a gyereket? Ha igen, mikor? Az elmúlt kapcsolat gyásza és az új fészek biztonságának építése párhuzamosan zajlik, mentálisan hihetetlen leterhelő! Kinyílik az új kapcsolat kreatív tere! Más-más részei fejlődnek a szülőknek! Neveket kapnak az új családtagok! Fogadott tesó, fogadott apukám! Az új biztonságban tudnak a szülők volt házastársuk felé elismeréseket adni! Szülőtársként valódi együttműködés indulhat el!

12 Köszönöm a figyelmet! Tölgyesi Klára
Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely

13 Ajánlott filmek A szív hídjai Szerelempróba Egyszerűen bonyolult
P.S. I love you! Ha a férfi igazán szeret


Letölteni ppt "A válások – vagyis az életközép párkapcsolati szakítópróbái a férfi-nő, és a gyerekek szemszögéből. SzülőSuli 5. Pécel, Petőfi Sándor Ált. Iskola 2013."

Hasonló előadás


Google Hirdetések