Árképzés a vendéglátásban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

3.tétel GDP,GNI.
Állóeszköz-gazdálkodás
A KÖZÚTI SZÁLLÍTMÁNYOZÓ FUVARDÍJ POLITIKÁJA
Az árpolitika (ismétlés) Marketing-mix Ár fogalma Árpolitika
Teljesítménytervezés
Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.
Szigorlati mintafeladat megoldása (folytatás)
EREDMÉNYKIMUTATÁS.
Új szolgáltatások bevezetése, térítéses szolgáltatások
A DÍJKÉPZÉS SZERKEZETE TEKINTETTEL AZ EU ÁLTAL TÁMOGATOTT BERUHÁZÁSOKRA, A TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSBEN FOGLALT KÖTELEZETTSÉGEKRE Szabó IstvánnéMAVÍZ Közgazdasági.
A piac Szakiskola.
Az ár Felépítése, képzése.
Fogalma, összefüggések
Árpolitika a turizmusban
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing
4. Előadás: FEDEZET október 25..
A logisztikai rendszer részei
A gazdasági fejlettség mutatói
Szálláshelyi vendéglátás
13. Tétel Szépségszalonjában kötelező jól látható helyen elhelyezni az árjegyzéket! Foglalja össze az Ön által ismert árképzési módokat! Mutassa be egy.
Készítette / Author: Tuska Katalin
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
Kereskedelmi vállalkozások költségeinek elemzése.
A külső környezet elemzése
Szállodagazdálkodás és vezetés I
A VENDÉGLÁTÓ ÜZEMEGYSÉG SZERVEZÉSE ÉS GAZDÁLKODÁSA II.
Szállodák eredmény kimutatásának mutatószámai
Fedezetelemzés Schiberna Endre.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
Hiányzók: Varga László, Horváth Balázs Szervezeti környezet.
Kérdések a második zh-hoz
Kalkuláció.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Önköltségszámítás.
Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Kereskedelmi vállalkozások költségeinek elemzése.
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Online értékesítési modellek
IV. Terjeszkedés 2..
Vendéglátás és szálloda menedzsment
Fás szárú energiaültetvények támogatása. Támogatás igénybevételének feltételei:  A termelő mezőgazdasági üzemének mérete meghaladja a 4 EUME-t (induló.
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
Kereslet-rugalmassági számítások
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Vállalati Gazdaságtan
Az árképzés szempontjai
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
A PIAC.
Felkészülés a karácsonyi vásárokra 1. Bevezetés – adventi készülődés fontossága, kedvezményes figyelemfelhívások, reklámok, akciós ajánlatok, esetlegesen.
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
VENDÉGLÁTÓ ÁRKÉPZÉS KALKULÁCIÓ.
Marketing I. 7. előadás Árpolitika
Szállodák eredmény kimutatásai és mutatószámai
Kérdések a második zh-hoz
SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
A piac és a piacgazdaság
ABC és XYZ elemzések.
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

Árképzés a vendéglátásban Szoboszlai Gyula

Az ár Ár: az az érték, amin egy adott áru, szolgáltatás a piacon gazdát cserél. Hatósági árak: hatóságilag maximált vagy minimált ár. pl. dohánytermékekre Szabadáras árképzés: önállóan döntenek, hogy a piacon 1-1 termék esetében milyen árat alkalmaznak tisztességtelen piaci magatartás esetén kormányzat beavatkozik. A termékek többsége szabad áras.

Árképzés Az árképzés fő funkciója: összekapcsolja a keresletet és a kínálatot. sokszor olcsóbb, vagy drágább egy termék a kereslettől függően. Árképzés alapelvei: fedeznie kell az áraknak a költségeket biztosítson nyereséget tükrözze a piaci keresleti viszonyokat

Az árpolitikát meghatározó tényezők Az árképzés alapcéljainak kiválasztása A kereslet meghatározottsága A költségek becsült értéke A versenytársak költségeinek, árainak és ajánlatainak előzetes becslése Árképzés módjainak kiválasztása Végső ár kiválasztása

Az árpolitika célja Fedezze az üzemeltetés költségeit Térüljön meg a viszonylag magas beruházási költség Fejezze ki a termék piaci pozícióját Feleljen meg a piaci igényeknek és keresletnek Vegye figyelembe a versenytársak árait Hozzon tisztességes nyereséget

Az árpolitika feladata Stabilizálja vagy növelje a nyereséget Vonzó hatással legyen a vendégkörre (nem a legolcsóbb a legvonzóbb) Segítsen az elért piaci pozíciók megtartásában, esetleg a piaci résekbe való betörésben Erősítse a vendéglátóhely versenypozícióit Alkalmazkodjon a versenytársak mindenkori árstratégiájához

Környezeti hatások az áralakításban Makrokörnyezeti hatások: Gazdasági helyzet (infláció, piaci árak) Társadalmi állapot ( vásárlói kedv) Politikai helyzet (stabilitás, támogatás) Jogi állapot (törvényi, jogszabályi háttér) Természeti környezet (mit kaphat a vendég a pénzéért)

Környezeti hatások az áralakításban Mikrokörnyezeti hatások: Piaci árstruktúra Árfolyamok változása Konkurencia árai Közvetlen keresleti viszonyok Állandó és változó költségek aránya és nagysága Kategória besorolás Értékesítési formák és a hálózat jellege A vendéglátóhely üzletpolitikai céljai Esetleges hitelpolitika

Árképzés alapfogalmai Egységár: A nyersanyagok egységére (kg,liter) vonatkozó alkalmazott ár, amely mindig ÁFA-nélküli. Általában a nyersanyagok beszerzési árát jelenti.

Árképzés alapfogalmai Nyersanyagérték: Az az összeg, amennyibe az ételek, vagy italok elkészítéséhez felhasznált nyersanyagok kerülnek. Kiszámítása: anyaghányad x egységár

Árképzés alapfogalmai ELÁBÉ (eladott áruk beszerzési értéke): A vendéglátó árakban a felhasznált nyersanyagok értékben kifejezett összege.

Árképzés alapfogalmai Haszonkulcs: a hagyományos árképzés eszköze, nem haszon, hanem az árrés mértékét mutatja meg, az ELÁBÉ százalékában, vagyis azt, hogy az árrés hány százaléka a nettó beszerzési értéknek. Árrés Haszonkulcs% = -------------------- ELÁBÉ x 100

Árképzés alapfogalmai Árrés: Fedezetet kell nyújtania az előállítási, az üzemelési költségekre és biztosítania kell a bővített újratermeléshez szükséges nyereséget is.

Árképzés alapfogalmai Árrés szint: árrés mértékének meghatározása a nettó eladási ár mértékében Árrés értéke Árrés szint% =----------------------- Nettó árbevétel x 100 ELÁBÉ% + Árrés% = 100%

Árképzés alapfogalmai Nettó ár = ELÁBÉ + Árrés Nettó ár = ELÁBÉ ( 1 + haszonkulcs/ 100 ) Az eladási ár, az ELÁBÉ és a haszonkulcs változása módosíthatja az árrés szint és tömeg mértékét.

Árrés szint Gazdálkodási szempontból előnyös az árrés szint növekedése, de fontosabb az árrés tömeg alakulása, tekintettel arra, hogy a költségekre és az eredményre a pozitív árrés tömeg nyújt fedezetet. Az árrés tömeg nem csak az árrés szint, hanem az árbevétel alakulásától is függ. Az árrés szint növekedése esetén, amennyiben a nettó árbevétel csökken az árrés tömeg kedvezőtlenül is alakulhat.

Bruttó ár Eladási ár : az érékesítő egységekben alkalmazott ár. Bruttó ár = nettó beszerzési ár +árrés + ÁFA 25 %-os nettó ÁFA-kulcs esetén a bruttó ÁFA-kulcs = (25 ÷ 125) × 100 = 20 %.

Hagyományos /haszonkulcsos/ árképzés lépései sorrendben 1. ELÁBÉ számítás (kalkulációs ívvel) 2. Árrés kiszámítása = ELÁBÉ x HK/100 3. Nettó ár kiszámítása = ELÁBÉ + Árrés 4. ÁFA számítás = Nettó ár ×(ÁFA% / 100) 5. Bruttó ár kiszámítása = Nettó ár + ÁFA Bruttó ár kiszámítása = Nettó ár x ( 100 + ÁFA%) / 100 6. Kerekítés Ft-ra.

Anyaghányad-nyilvántartás A vendéglátó termékek előállításának feltételeiről szóló 67/2007. (VII.10.) GKM-EüM-FVM-SZMM együttes rendelet értelmében a közétkeztetést végző anyaghányad-nyilvántartást köteles vezetni.

Anyaghányad Anyaghányad Az ételek, italok elkészítéséhez szükséges nyersanyagok megnevezését és mennyiségét jelenti. A gyakorlatban a vendéglátásban 10 adagra, nagyüzemekben 100 adagra, italoknál 1 adagra, süteményeknél sütőformánként. Legalább évente kell kalkulációs ívet csinálni.

Köszönöm a figyelmet!