Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ABC és XYZ elemzések.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ABC és XYZ elemzések."— Előadás másolata:

1 ABC és XYZ elemzések

2 Vizsgálati szempontok
Beszerzett anyagok mennyisége és értéke; Felhasznált anyagok mennyisége és értéke; Összes rendelés mennyisége és értéke Beszállító által számlázott termékek mennyisége és értéke Beszállítók száma és azok által beszállított áruk forgalmi értéke ...

3 Anyagfelhasználás elemzése
Anyagfelhasználás mennyiségi elemzése ABC elemzés Anyagfelhasználás időbeli elemzése XYZ elemzés

4 ABC elemzés lépései I. Alapanyagok és a felhasznált mennyiségek meghatározása A felhasznált mennyiségek és az egységár alapján felhasznált termék értékének kiszámítása. Teljes felhasználási érték kiszámítása Az egyes termékek felhasználásértéke szerinti sorba rendezése

5 ABC elemzés lépései II. Felhasználási értékek százalékos megadása az összes felhasználási értékre vonatkoztatva Az egyes termékekre vonatkozó százalékos adatok összegzése „A”, „B” és „C” kategóriába sorolás

6 „A” kategória Azon anyagok, melyeknek egy periódusra eső felhasználási értéke magas és / vagy rendkívül nagy mennyiségben használják fel azokat. Az összes anyag együttes értékének 80 %-át, az összes anyagféleség (cikkelemszám) mintegy 10 %-át teszi ki.

7 „B” kategória Azon alapanyagok, amelyeknek egy periódusra eső felhasználási értéke közepes. Az összes anyag együttes értékének 15 %-át, az összes anyagféleség (cikkelemszám) mintegy 20 %-át teszi ki.

8 „C” kategória Azon alapanyagok, amelyeknek egy periódusra eső felhasználási értéke alacsony, vagy ritkán kerül felhasználásra és/vagy rendkívül kedvező az ára. Az összes anyag együttes értékének 5 %-át, az összes anyagféleség (cikkelemszám), mintegy 70 %-át teszi ki.

9 ABC kategóriák ábrázolása

10 Pareto görbe

11 XYZ Elemzés Az anyagfelhasználás időbeli alakulásának jellemzésére szolgál. Az elemzés során kategorizáljuk az anyagokat annak megfelelően, hogy a felhasználás felmerülésének időpontja mennyire pontosan jósolható meg.

12 „X” kategória Azon alapanyagok tartoznak ide, amelyek felhasználása determinisztikus, csak kisebb ingadozást mutat. Erre a kategóriára a magas előrejelzési szint jellemző.

13 „Y” kategória Az ide tartozó alapanyagok felhasználása, erősebb mértékű ingadozást mutat, mint az “X” kategóriába tartozó anyagok felhasználása, de az ingadozásnak van bizonyos tendenciája. Pl.: folyamatosan növekszik, vagy folyamatosan csökken, esetleg szezonális jellegű a felhasználás.Erre a kategóriára a közepes előrejelzési pontosság a jellemző. (Sztochasztikus, de stacioner esetek.)

14 „Z” kategória Ide azon anyagok tartoznak, amelyeknek a felhasználása teljesen rendszertelen. Ezek a sztochasztikus és nem stacioner felhasználású anyagok. Erre a kategóriára a nagyon alacsony előrejelzési szint a jellemző.

15 Előrejelezhetőség


Letölteni ppt "ABC és XYZ elemzések."

Hasonló előadás


Google Hirdetések