UNESCO konferencia Budapest 2008 – Világkonferencia 2009 Belem Miről szól az előadás? 1.Az UNESO/OECD/EU megközelítések dilemmái 2.A budapesti konferencia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda –
Advertisements

Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Művelődéstörténet, felnőttképzés egész életen át tartó tanulás
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Versenyképesség az Európai Unióban Winkler Gyula EP Képviselő SZORVÁNYKONFERENCIA 2008 február 16, Déva.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Az UNESCO VI. Felnőttoktatási Világkonferenciájának előkészületei Brazília, 2009 Európai konferencia 2008 Budapest.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Minőségi oktatás, versenyképesség, oktatási innováció A Microsoft magyarországi innovációs napja Magyar Tudományos Akadémia 2009 november 30 Halász Gábor.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon TÁMOP /02/B/KMR ELTE Pedagogikum Központ Szakmai vezető: Hunyady György Pénzügyi vezető: Bartha Edit.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Felnőttképzési világkonferenciák 10. előadás
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
A Lifelong Guidance (LLG) európai és hazai rendszerének kialakítása Kihívások és törekvések egy kutatás operacionalizálása fényében Borbély Tibor Bors,
Az Európai Unió és a sport, közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségek
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
Egész életen át tartó tanulás Grundtvig - felnőttoktatás, 2008 A Magyar Népfőiskolai Társaság (MNT) ©
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Tanári kompetenciák október 6. Caroline Kearney
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
Eredmények és kihívások az Önkéntesség Európai Éve kapcsán Önkéntesség a kultúrában, a közművelődésben november 18.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
A társadalom intézményrendszere és tényezőinek munkamegosztása a nevelési folyamatban Dr. Molnár Béla Ph.D.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

UNESCO konferencia Budapest 2008 – Világkonferencia 2009 Belem Miről szól az előadás? 1.Az UNESO/OECD/EU megközelítések dilemmái 2.A budapesti konferencia ajánlásai 3.Az EAEA ­dokumentumai és következtetései (EAEA: Európai Felnőttoktatási Társaság) (CONFINTEA az UNESCO felnőttoktatási világkonferenciáinak rövidítése)

Az élethosszig tartó tanulás (40 év) alapdilemmái Kié az előny? humanizmus vagy világkapitalizmus UNESCO, OECD és Gyáriparosok Európai Kerek asztala - nézetek UNESCO konferencia Budapest 2008 – Világkonferencia 2009 Belem

UNESCO konferencia Budapest 2008 – Világkonferencia 2009 Belem A Faure Bizottság: „… segíteni kell az embereket, hogy kifejlesszék a gondolkodás tudományos keretét, hogy a tudományok hozzájárulása biztosított legyen anélkül, hogy az szolgájává tenné magukat az embereket” (Faure 1972 XXVII.)

UNESCO konferencia Budapest 2008 – Világkonferencia 2009 Belem A felnőttoktatás fejlesztése (1976) A személyiség és annak méltósága áll a középpontban: „… az oktatás és a képzés lehetőséget biztosít mindenki számára a személyisége teljes kibontakoztatására”. Nairobi, 1976

UNESCO konferencia Budapest 2008 – Világkonferencia 2009 Belem Gyáriparosok Európai Kerek asztala: 1.Az ipar képviselőinek nagyobb mértékű bevonása a közoktatás kérdéseibe 2.A felsőoktatás kapcsolódjon nagyobb mértékben a munka világához. 3.Ki kell fejleszteni az élethosszig tartó tanulást, mint olyan eszközt, amely lépést tart a technológiai változásokkal és fönntartja a versenyképességet (Forrás: ERT 1989)

UNESCO konferencia Budapest 2008 – Világkonferencia 2009 Belem Az EU, mint az OECD és a Világbank jó „tanítványa”: Az ÉTT európai éve OECD miniszterek tanácsa, 1996 „Az EU létre kell, hozzon egy példát a világ számára, amely azt mutatja, hogy lehetséges egyszerre elérni a dinamikus gazdasági növekedést és a társadalmi kohézió megerősítését. Az élethosszig tartó tanulás egy lényeges politika az állampolgári minőség, a társadalmi kohézió és a foglalkoztatás fejlesztéséért”. Forrás: Lisszaboni stratégia, 2000

UNESCO konferencia Budapest 2008 – Világkonferencia 2009 Belem A „befogadó liberalizmus” Janus arca Tizenhét OECD tagállam kutatási program „a szabályozási és intézményes megoldások ösztönző hatásúak a vállalatok és egyének növekvő tanulási beruházásait illetően, miközben a közfinanszírozás csökken, amelyek kulcsfontosságúak a vázolt stratégia keretein belül.” (Promoting Adult Learning, 2005, OECD Paris)

UNESCO konferencia Budapest 2008 – Világkonferencia 2009 Belem CONFINTEA Budapest, 2008 Az oktatáshoz való egyetemes jog Az UNESCO 48. nemzetközi konferenciája (Párizs 2008 november) újra megerősítette a 26§-t

UNESCO konferencia Budapest 2008 – Világkonferencia 2009 Belem Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 26. Cikk 1.Minden személynek joga van a neveléshez. A nevelésnek, legalábbis az elemi és alapvető oktatást illetően, ingyenesnek kell lennie. Az elemi oktatás kötelező. A technikai és szakoktatást általánossá kell tenni; a felsőbb tanulmányokra való felvételnek mindenki előtt -érdeméhez képest- egyenlő feltételek mellett nyitva kell állnia. 2.A nevelésnek az emberi személyiség teljes kibontakoztatására, valamint az emberi jogok, és alapvető szabadságok tiszteletben tartásának megerősítésére kell irányulnia. A nevelésnek elő kell segítenie a nemzetek, valamint az összes faji és vallási csoportok közötti megértést, türelmet és barátságot, valamint az Egyesült Nemzetek által a béke fenntartásának érdekében kifejtett tevékenység kifejlődését. 3.A szülőket elsőbbségi jog illeti meg a gyermekeiknek adandó nevelés megválasztásában.

UNESCO konferencia Budapest 2008 – Világkonferencia 2009 Belem CONFINTEA Budapest, Értelmezési keret: a felnőttkori tanulás minden formája a tanulás hasznának sokfélesége (személyiség, szociális, egészségügyi, gazdasági, kulturális stb.) a tanulók igényein alapuló korai gyermekkori gondoskodás és élethosszig tartó tanulás (ÉTT) horizontális és befogadó felfogás, koordinált megvalósítás

UNESCO konferencia Budapest 2008 – Világkonferencia 2009 Belem CONFINTEA Budapest, Irányítási rendszer és struktúrák, partnerségek- a közhatóságok és civil szervezetek együttese 3. Köz- és privát szféra partnersége, új mechanizmusok, marginalizált csoportok 4. Elérhetőség növelése (lásd pld. A Felnőtt Tanulók Hete) 5. Írás-olvasás, nyelvtudás, számolás, társadalmi kompetenciák és ICT 6. Indikátorok kifejlesztése (részvétel javítása, alulreprezentált csoportok) 7. A tanulási eredmények elismerése 8. Minőségirányítási rendszer, szakemberek képzése 9. Kutatatás fejlesztés 10. Partnerségen alapuló UNESCO delegációk

UNESCO konferencia Budapest 2008 – Világkonferencia 2009 Belem Globalizálni a szolidaritást! (EAEA) Kulcskérdések a Felnőttképzés Nemzetközi Tanácsa szerint – Szegénység – Bevándorlás – Oktatás Mindenkinek és Milléniumi Fejlesztési Célkitűzések – Szakpolitikai fejlesztés és jogalkotás

UNESCO konferencia Budapest 2008 – Világkonferencia 2009 Belem Mit jelent a szolidaritás globalizációja? (EAEA) Kétoldalú: Mozgalmiság: a felnőttoktatás hatókörének kiszélesítése – „globális citoyen” Szakmaiság: a nemzetközi szakmai versenyképesség szabványainak érvényesítése 1.A felnőttoktatás missziójának megújítása 2.Az Európa Parlament és más választott döntéshozók nagyobb befolyása (civil társadalom, bürokrácia ellenesség) 3. A globális világ kormányozhatóvá válásának segítése 4. Az UNESCO egyetemességének és humanista szemléletének rehabilitációja 5. Az EU-27+ közötti különbség csökkentése 6. Az EU-27 „nemzeti alapú” együttműködése egyoldalúságának felszámolása

UNESCO konferencia Budapest 2008 – Világkonferencia 2009 Belem EAEA nyilatkozat, Budapest, 2008 december A globális szinten hangsúlyos felnőttoktatási problémák: 1.A nem-formális és informális tanulás fontossága (bevándorolók, élethosszig tartó tanulás, az élet egészére kiterjedő tanulás) 2.A nem-szakmai képzés, a nem-foglalkoztatásra irányuló képzés 3.Az állampolgári képességek, a békére nevelés és a többkultúrájú társadalom tudatossága 4.A politikai változások tudatosítása. (A polgárok erőtlenek és alulinformáltak )

UNESCO konferencia Budapest 2008 – Világkonferencia 2009 Belem EAEA nyilatkozat, Budapest, 2008 december A globális szinten hangsúlyos felnőttoktatási problémák: 5. A nemek közötti egyenlőség kérdései (az írás-olvasás tanítás, az ún. befogadó oktatás elősegítése) 6. A tanulás megtanulása készség fejlesztése – motiváltság 7. Az ICT, új lehetőségeinek kiaknázása

UNESCO konferencia Budapest 2008 – Világkonferencia 2009 Belem Konkrét fejlesztési lépések a következő időszakban (EAEA) 1.Az ellátók rendszerének, struktúráinak, hálózatainak és minőségbiztosításának fejlesztése 2.A szükségleteknek megfelelő állami támogatás fenntartása (keretek a rugalmas és innovatív felnőttoktatás különböző formáihoz) 3.A felnőttoktatás jogi szabályozásának fejlesztése (egyetlen tanulási formát sem mellőz, összhang a munka világa, a foglalkoztatás, a migráció területeivel kapcsolatos jogi szabályozással.)

UNESCO konferencia Budapest 2008 – Világkonferencia 2009 Belem Konkrét fejlesztési lépések a következő időszakban 4. A társadalmi partnerség a stabil és fenntartható pénzügyi támogatás 5. A felnőttoktatási szakmai személyzet felkészítése 6. A tanulási eredmények elismerésének fejlesztése (bármely tanulási forma) 7. Állandó vitafórumok, korlátok nélküli mobilitás

UNESCO konferencia Budapest 2008 – Világkonferencia 2009 Belem Források: - (Faure 1972 XXVII.) UNESCO - Recommendation on the development of adult education adopted by the General Conference at its nineteenth session of UNESCO N a i ro b i, 26 November Promoting Adult Learning, 2005, OECD Paris - CONFINTEA VI Preparatory Conference Budapest, 3-6 December 2008 Pan-European statement on adult learning for equity and inclusion in the context of mobility and competition - Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata Globalizálni a szolidaritást! Művelődés Népfőiskola Társadalom 2008/09 téli szám angolul: - The EAEA’s statement for the Pan-European CONFINTEA VI Preparatory Conference in Budapest Lásd:

UNESCO konferencia Budapest 2008 – Világkonferencia 2009 Belem A további tájékozódáshoz: UNESCO aktuális dokumentumok tára 2009: A budapesti konferencia honlapja: UNESCO hamburgi intézet UNESCO Párizs Európai Felnőttoktatási Társaság (EAEA) A ÉTT első világfóruma Párizs, A Felnőttképzés Nemzetközi Tanácsa (ICAE)

© Sz. Tóth János (PhD) Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Kar Művelődés- és Társadalomtudományi Tanszék 2500 Esztergom, Majer István u Tel.: (33) (154-es mellék) Fax: (33)