ALAPFOGALMAK SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA IPARJOGVÉDELEM SZERZŐI JOG

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A személyhez fűződő jogok és a helyismereti kutatás egyes kérdései
Advertisements

Szaszák Csaba forrás: Szoftverjogok Szaszák Csaba forrás:
dr.Daszkalovics Katalin
Szellemi tulajdonjogok, mint hitelfedezeti biztosítékok
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Szellemi alkotások joga
Művészet By: Turi Krisztina.
Szerzői jog a digitális környezetben
Dr. Lukács Manuéla Linda A szindikátusi és licencia szerződések, a szellemi alkotások megvalósításának eszközei ELTE Állam és Jogtudományi Doktori.
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
Képzési lehetőségek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szervezésében
ADNS Attestation DataNet Service
Szolgálati és alkalmazotti szellemi alkotások a magyar jogban
Szerzői jog a könyvtárakban
Magunkról  Kurzusok  Tartalom  Tesztek  Feladatok  Nógrádi PC-Suli  96/ Nógrádi PC-Suli  96/ Magunkról  Kurzusok  Tartalom  Tesztek.
A szerzői jog Takács Béla 2006.
Designjog dr.Daszkalovics Katalin ügyvéd 1054 Budapest, Szemere u
Az egyed-kapcsolat modell
Mi lesz veled ügyvivő? Az ügyvivői hivatás jövője „gyógyszeripari” ügyvivő szemével dr. Gróf Pálma.
Miben tud segíteni az egyetemeknek és a kutatóknak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala? dr. Németh Gábor SZTNH Információs és Oktatási Központ ELTE Pályázati.
A számítástechnika és informatika tárgya
A nemzeti vámjogszabályok
A szellemi alkotások védelme és az iparjogvédelem
A tudományos munka néhány szerzői jogi vonatkozása
TÁMOP / projekt eCompetence Multidiszciplináris Egyetemi Tudásmenedzsment rendszer fejlesztése és regionális innovációs keretrendszert.
A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai
Adatvédelmi fogalmak.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Szellemi alkotások jogi oltalma
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
RENDEZVÉNYSZERVEZÉS ALAPJAI
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
A szerzői jog 2. Takács Béla Felhasznált irodalom Bednay Dezső: Gazdasági és üzleti jog LSI Oktatóközpont Budapest 2002.
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Hozzáférés és szerzői jog - a digitális könyvtári archívumok Dr. Szinger András Artisjus.
Polgári jog 2. Dologi jog előadó: dr. Osztovits András.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Művelődés-gazdaságtan
dr.Daszkalovics Katalin
Alapjogi bevezetés Információs jogok.
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
Irodalom filmen. 1. Bevezetés A mozi, a film jelentősége a 20. századi európai (amerikai) kultúrtörténetben.
A klaszterek jogi szabályozottsága
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
Támogatott döntéshozatal
A cipő, amit hordasz? A zene, amit hallgatsz? A könyv, amit olvasol? És az e-book olvasó, amin a könyvet olvasod?
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
A szerzői jog történeti fejlődése Kezdetek
A védett ismeret (know-how) "terjedésének" magánjogi aspektusai Dr
A szerzői jog.
A szerzői jogi iparágak magyarországi helyzete DAT 2006 a Magyar Tartalomipari Szövetség XVI. Konferenciája november 21. Dr. Bendzsel Miklós Dr.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Szellemi alkotások és a versenyjog évi LVII. Új törvény (Versenytörvény), amely január 1-jén lépett hatályba évi LVII. Új törvény (Versenytörvény),
Az adatvédelem szabályozása
MIRE JÓ A SZELLEMITULAJDON- VÉDELEM ? Dr. Gács János tanácsadó Szekszárd, KIK december 12.
Iparjogvédelem I.. Tárgyalási rend Iparjogvédelem I Lényege A szabadalmi jog Iparjogvédelem II Egyéb védelmi formák Nki vonatkozások.
1 Szellemi tulajdonjogok: bevezetés Lendvai Zsófia Budapest,
ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület évi LXXVI. tv (Szjt.)
Dokumentumok A szerzői jog
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
HASZNÁLATIMINTA OLTALMI JOG
Nemzetközi magánjog II.
Bevezetés az innováció kutatásba
A bizalmi vagyonkezelés és a szellemi tulajdonjog
"Az adatbázisok jogi védelme a gyakorlatban"
Iparjogvédelem I..
AP6 – Elektronikus tananyag-fejlesztés
Polgári jog I. 2017/18. I. félév Szerzői jog
OKJ vizsgára készülőknek
Dr.Pálos György A szoftver jogi védelme
Előadás másolata:

ALAPFOGALMAK SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA IPARJOGVÉDELEM SZERZŐI JOG

VÁZLAT 1.SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA 2.SZERZŐI JOG 3.IPARJOGVÉDELEM 4.A SZELLEMI ALKOTÁSOK KÖZÖS VONÁSAI 5.AZ IPARJOGVÉDELEM ÉS SZER- ZŐI JOG ELTÉRŐ VONÁSAI

A szellemi alkotások jogának definíciója:A szellemi alkotások joga,a polgári jog viszonylag önálló területe, tárgyainak védelme személyes alkotó munkán alapul, és az alkotó tevékeny séget e téren hatékonyan ösztönzi.     

TERMINOLÓGIA A SZELLEMI ALKOTÁSOKRA GYAK- RAN HASZNÁLJÁK A „TULAJDON TERMINOLÓGIÁT: NÉMET:GEISTIGES EIGENTUM ANGOL:INTELLECTUAL PROPERTY FRANCIA: PROPRIÉTÉ INTELLECTUEL

szerzői jogot és az iparjogvédelmet egyaránt magába foglalja, kiemelkedő gazdasági jelentőséggel bíró. sajátos terület, elvileg kizárólagos – azonban számos korlátozás alá eső – személyiségi és vagyoni jogokat biztosít a szellemi alkotások szerzői és jogosultjai részére.  

a szerzői jog fogalma és tárgya A szerzői jog:a szellemi alkotások jogának elkülönült területe, amely az irodalom, tudomány és művészetek területén, egyéni, eredeti alkotások létrehozatalára ösztönzi a szerzőket, védi a létrehozott alkotásaikat, továbbá a nemzeti és az egyetemes kultúra értékeit,

egyensúlyt teremt és tart fenn a szerzők a felhasználók és a széles közönség érdekei között. Ide tartoznak nemcsak a hagyományos műfajok, mint zeneművek, irodalmi alko -tások, hanem a szoftver és az adatbázisok is.

Az iparjogvédelem definíciója és tárgya Az iparjogvédelema szellemi alkotások jogá -nak elkülönült területe, amely komplex rend -szert alkot; az iparjogvédelem az ipari tulajdon tárgyai vé- delmét valósítja meg; és a műszaki alkotá- sok létrehozásának ösztönzését, értékesítését szolgálja. Az iparjogvédelem tárgyát a jogi szabályozásból kiindulva határozhatjuk meg. A Ptk. 86. § értelmében az iparjogvédelem területére esnek : szabadalmak, know-how,

ipari minta (formatervezési minta), véd- jegyek, eredetmegjelölések és szárma- zási jelzések.   Az iparjogvédelem PUE-ben, és a WIPO Megállapodásban megjelölt tárgyai mellett, különösen fontos a know-how, amely a Ptk. 86. § (3) és (4) bekezdései szabályoznak Az iparjogvédelem tárgyai közé kell sorolni továbbá -- sem a Ptk.-ban, sem a PUE-ben,

sem a WIPO Megállapodásban a nem említett—az un sem a WIPO Megállapodásban a nem említett—az un. sui generis alkotásokat. E tárgyak speciális szabályozást igényelnek, új fogalmak bevezetését, új összefüggések megértését követelik meg. Sui generis alkotások közé sorolhatók:   a félvezető áramkörök topográfiája, az új növényfajták, a biotechnológiai találmányok.

A szellemi alkotások közös vonásai 1. Mind az iparjogvédelmi tevékenység tár- gyai, mind a szerzői alkotások elvileg kizá- rólagos jogot biztosítanak a jogosult részé- re. Az iparjogvédelem tárgyait és a szerzői alkotásokat abszolút jellegű negatív tartal -mú jogosultságok hatékonyan védik. Minden harmadik személy egyaránt kötelezett e jogok tiszteletben tartására.

Mind az iparjogvédelem tárgyait, mind a szerzői alkotásokat a kizárolagosság réven jogi monopólium védi. E jogi monopóliumból elvileg gazdasá- gi monopólium építhető ki. Ebből követ -kezik, hogy a szerzői alkotások, különö- sen pedig az iparjogvédelem tárgyai te -kintetében versenyjogi korlátozások(kartell tilalom, erőfölénnyel való visszaélés tilal -ma) alkalmazása is indokoltak lehetnek.  

2. Mind az iparjogvédelmet, mind a szerzői jogot egyaránt jellemzi a személyiségi jogok (pl. név jog) és vagyoni jogok (pl.a díjazásról szóló jog) megléte. 3. Mind az iparjogvédelem körébe tartozó tárgyak, mind a szerzői jogi alkotások oltalma időben és területileg korlátozott, továbbá a szellemi alkotások felhasználása terén mindkét vonatkozásban számos egyéb közérdekű korlátozás érvényesül,  

pl. előhasználat, kényszer engedély a szabadalmaknál, illetve szabad felhasználás (a szerzői alkotásoknál) 4. A szellemi alkotásoknak kiemelkedő a gazda- sági jelentősége, az ipari tulajdon tárgyainál el -sősorban a szabadalmak és védjegyek vonat- kozásában, a szerzői alkotásoknál pedig főként az informatika, továbbá film, szoftver, valamint a hangfelvételben rögzített zene révén. Az ún. szerzői jogi iparból (szerzői alkotások díjazásából, készülékek CD és DVD lejátszó értékesítéséből, stb.) a nemzeti jövedelem 5-7   .

%-át kitevő jövedelem keletkezik. 5. MINDKÉT TERÜLETEN KÜLÖNLEGESEN FONTOS SZEREP JUT A NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSNEK

Az iparjogvédelem és szerzői jog eltérő sajátosságai  1. Az iparjogvédelem területén a jogi oltalom elengedhetetlen feltétele a központi nyilván tartásba vétel, azaz a lajstromozás. A szerzői alkotások ezzel szemben automatikusan, létrehozásuk pillanatától, minden alakszerűség nélkül oltalomban részesülnek (az oltalom alakszerűtlen ségé- nek elve).  

2. Az iparjogvédelem tárgyainál (szabadalmak, használati minták) az alkotással szembeni minőségi követelményt az újdonság, a szerzői alkotásoknál pedig az eredetiség és egyéni jelleg megkövetelése jelenti. 3. Az iparjogvédelem alkotásainál a szerző egyéni személyiség jegyei, tulajdonságai kevésbé játszanak fontos szerepet, vagy egyáltalán szóba sem jöhetnek, mint az árujelzőknél. A szerzői alkotások jobban

függnek az alkotó személyiségétől, azaz az adott szerzőtől elválaszthatatlanok. Nemcsak a világirodalom remekei sorolhatók ide, pl. mint például Szent Ágoston vallomásai, hanem különösen a filmek, mint pl.Frederico Fellini, Országúton c., vagy Pierre Broca, Cartouche c.filmje.  4. Az iparjogvédelmi alkotások oltalmi ideje viszonylag rövid, 5, 10, illetve 20 év, kivételesen 25 év, és azt a bejelentés napjától számítják. A szerzői alkotások oltalmi ideje lényegesen hosszabb. Ezek általában a szerző

életében és halálát követően 70 évig részesülnek oltalomban. 5. Az iparjogvédelmi tárgyaknak behatárolt szá - mú fajtája létezik. Az iparjogvédelem minden tár -gyát törvényi szabályozás jellemzi (Pl. a félvezető áramkörök topográfiáját szabályozza az 1991 évi XXXIX. Törvény). A szerzői alkotások szinte meg számolhatatlanok és lényegesen nagyobb fajtagazdagságot mutatnak (L. pl. képzőművészeti alkotások). Számos műfajuk nincs is a Szerzői Jogi Törvényben említve, így gobelinek, pamfletek, egyvelegek, karikatúrák, szlogenek, plakátok, kisplasztikák, domborművek és mások.  

6. Az iparjogvédelem alkotásainál nincs szükség a közönséghez való eljuttatásra, ezzel szemben a szerzői művek közönséghez való eljuttatása elengedhetetlen, így a könyveket terjeszteni szükséges, a színdarabokat elő kell adni, a filmeket vetíteni kell. A közönséghez való eljuttatás igénye legalizálja a szomszédos jogok létét. A nyilvánosághoz közvetítés bizonyos műfajok esetén az előadó művészek, hangfelvétel előállítók, sugárzó

szervezetek közreműködését, és számukra speciális jogosultságok (a szerzői alkotásokkal szomszédos jogok) biztosítását követelik meg.