Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AP6 – Elektronikus tananyag-fejlesztés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AP6 – Elektronikus tananyag-fejlesztés"— Előadás másolata:

1 AP6 – Elektronikus tananyag-fejlesztés
EFOP A tudományos írás etikai és jogi vonatkozásai SZERZŐI JOG ÉS PLÁGIUM 2017. December 1. AP6 – Elektronikus tananyag-fejlesztés Dr. habil. Mezei Péter Egyetemi docens

2 Szerzői jog A jogvédelem célja
A szerzői jog az egyéni, eredeti jellegű művek szerzőinek meghatározott időre kizárólagos jogokat biztosít műveikre nézve. A védelmi idő elteltével a mű a közkincs részévé válik.

3 Szerzői jog A művek típusai
A szerzői jogok (és a kapcsolódó jogok) valamennyi egyéni, eredeti műre kiterjedhetnek, például: irodalmi művek; filmművészeti alkotások; zeneművek és hangfelvételek; képzőművészeti alkotások; szoftver, adatbázis; fotóművészeti alkotások. Scramble

4 Az egyéni, eredeti jelleg
Szerzői jog Az egyéni, eredeti jelleg A jogvédelem kizárólag az egyéni, eredeti szerzői kifejezésekre vonatkozik. A rögzítés és a regisztráció nem feltétel. Elemei: önálló alkotómunka; bizonyos fokú kreativitás.

5 Szerzői jog Szerzők: a szerzői művek alkotói; pl. írók, zeneszerzők, filmrendezők. Részükre a jogszabály teljes körű vagyoni és személyhez fűződő jogokat biztosít. Kapcsolódó jogi jogosultak: akik a művek nyilvánossághoz juttatásában játszott szerepükért részesülnek (valamivel szűkebb körű) védelemben: előadóművészek, hangfelvétel-előállítók, filmelőállítók, rádió- és televíziószervezetek.

6 Szerzői jog Kizárólagos jogok EU szerzői joga Harmonizált:
Többszörözés Terjesztés Nyilvánossághoz közvetítés, ide értve az internetes felhasználásokat Nyilvános kölcsönzés és haszonkölcsönzés Nem harmonizált: Átdolgozás Személyhez fűződő jogok

7 Korlátozások és kivételek
Szerzői jog Korlátozások és kivételek Legáltalánosabb: védelmi idő: post mortem auctoris 50/70 év + földrajzilag korlátozott alkalmazás („territorialitás”); A terjesztés jogának a kimerülése: a műpéldány első jogszerű értékesítése után a példány jogszerű birtokosa továbbértékesítheti a műpéldányt; Szabad felhasználások, például: idézés; magáncélú másolás; fogyatékkal élők számára nyújtott szabad felhasználás; paródia, stb.

8 Szerzői jog Plágium (bitorlás)
A plágium vádjának elkerülése végett minden tudományos írónak kötelessége betartani a jogi, tudományos és etikai szabályokat (és szokásokat). 384. § (1) Aki a) más szellemi alkotását sajátjaként tünteti fel, és ezzel a jogosultnak vagyoni hátrányt okoz, (…) bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2) E § alkalmazásában szellemi alkotás: a) a szerzői jogi védelem alá tartozó irodalmi, tudományos vagy művészeti alkotás, b) a szabadalmazható találmány (…). 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről

9 Tudományos írás Az írás fázisai Forrásgyűjtés Írás Publikáció
Papír vagy e-könyv megjelentetése Források rendszerezése Idézés + forrásmegjelölés Self-archiving (e.g. Researchgate, Academia.edu) Repozitórium (pl. könyvtár) Másolatok készítése Saját alkotómunka Self-archiving (pl. Academia.edu, Researchgate)

10 Tudományos írás Forrásgyűjtés
Másolatkészítés: jogszerű magáncélú többszörözés, feltéve, hogy a jogszabályi előírásokat a felhasználó betartja (Szjt. 35.§): - csak természetes személyek készíthetnek másolatot magáncélra; - a másolat hordozója: a papír alapú és az elektronikus másolatok is elfogadottak; - díjfizetés kötelező (reprográfiai jogdíj és üreshordozó díj); - harmadik személlyel elektronikus hordozóra vagy számítógépre másolatot készíttetni nem megengedett; - nem megengedett a könyvek és folyóiratok egészének a másolása; - bizonyos műtípusokat kizár a törvény a magáncélra másolható művek köréből; - könyvtárak állományából mindaddig lehet másolni, amíg a könyvtár is jogszerűen szerezte be a példányt. A magáncélból előállított példányok terjesztését az Szjt. 40.§-a tiltja.

11 Tudományos írás Írói művek idézése Az idézés formai követelményei
Engedélyezett forrásmű Nyilvánosságra hozott mű A forrással megegyező / ahhoz hű felhasználás A forrásmű és az átvevő mű közötti tartalmi kapcsolat/összefüggés A felhasznált részlet mennyisége: - Az eredeti műhöz viszonyítva - A másodlagos műhöz viszonyítva A másodlagos mű önálló alkotás Forrásmegjelölés Törvényi háttér Szjt. 67.§ (5) bekezdés Szjt. 10.§ (1) bekezdés és 34.§ (2) bekezdés Szjt. 34.§ (1) bekezdés Szjt. 12.§ Szjt. 34.§ (1) és (2) bekezdés Szjt. 1.§ (3) bekezdés Szjt. 13.§

12 Írás / fotók és képzőművészeti alkotások felhasználása
Tudományos írás Írás / fotók és képzőművészeti alkotások felhasználása Csak feltételekkel! Szjt. 35.§ (2): „Nyilvánosságra hozott irodalmi vagy zenei mű, film részlete, vagy kisebb terjedelmű ilyen önálló mű, továbbá képzőművészeti, építészeti, iparművészeti és ipari tervezőművészeti alkotás képe, valamint fotóművészeti alkotás szemléltetés érdekében iskolai oktatási célra, valamint tudományos kutatás céljára a forrás és az ott megjelölt szerző megnevezésével a cél által indokolt terjedelemben átvehető, feltéve, hogy az átvevő művet nem használják fel üzletszerűen.” ∑: Díjazás ellenében értékesített disszertációk, tankönyvek stb. esetén a fotóművészeti alkotások, illetve képzőművészeti alkotásokról készült fényképek csak ENGEDÉLLYEL használhatóak fel!

13 Tudományos írás Publikálás
Self-archiving: többszörözés és nyilvánosság számára lehívásra hozzáférhetővé tétel. Ellenőrizni, hogy milyen felhasználási szerződést írt alá a szerző! Egy licenccel ellentétes szerzői felhasználás szerződésszegést és a kiadói jogok megsértését eredményezi. Vö.: a ResearchGate perbe fogásával! Repozitóriumok: a könyvtárak tárolják és teszik a nyilvánosság számára elérhetővé a műveket. Ezért hasonló problémák jelentkezhetnek a könyvtári oldalon, mint a self-archiving kapcsán a szerző oldalán. A könyvtáraknak kellő óvatossággal kell eljárniuk. Papír alapú vagy e-könyvek megjelentetése: védd az érdekeid! Olvasd el a kiadói/felhasználási szerződést! Az Szjt. A szerzőket védi elsődlegesen, de szerződési szabadság létezik! Tartsd be az idézés szabályait, és ha kell, te magad is kérj engedélyt a védett művek felhasználására!

14 küldd el őket a mezei@juris.u-szeged.hu címre
Számít a véleményed! Tedd fel a kérdéseid vagy küldd el őket a címre

15 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "AP6 – Elektronikus tananyag-fejlesztés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések