1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 A demokratikus közpolitika becsületének helyreállítása Magyarországon Bokros Lajos Szabadság és Reform Intézet január 15.
Advertisements

Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
GKV - kötelező egészségbiztosítás (előre meghatározott szolgáltatások előre meghatározott önrésszel) A kötelező egészségbiztosítás alapelve: minden biztosítottnak.
A VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT ÉS A PIAC
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
Kornai János: VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Egészségbiztosítási reform konferencia január
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Mihályi Péter A magyar járulékrendszer problémái.
Franchise. Franchise: polgárjogi szerződéssel létesített vállalkozási forma, amelyet független vállalkozók hoznak létre. Szereplők: Franchise átadó: piacképes.
1 A közpolitika forradalma Magyarországon Bokros Lajos professzor és vezérigazgató Közép- Európai Egyetem Budapest, 2006.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
A korszerü állam igérete és követelményei Magyarországon Verseny és szolidaritás BOKROS LAJOS professzor és vezető alelnök Közép-Európai Egyetem Budapest.
A piac Szakiskola.
„ Nyílt Pályán – Nemzeti Vasúti Kerekasztal” HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesülés szeptember 15. Orosz Balázs.
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Fogalma, összefüggések
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
1 Felzárkózás vagy leszakadás ? Szerkezeti reformok igénye Magyarországon Bokros Lajos a közgazdaságtan és a közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
Az infláció és az inflációs folyamatok
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR MAKROGAZDASÁGI FORDULATOK - egy diagnózis Bokros Lajostól - Szeged, május Belyó Pál „GAZDASÁGPOLITIKA.
Magyar Pénzügyi Közvetítő Zártkörű Részvénytársaság
Egészségpolitika.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Felsőfokú szakképzés Csorba László
Mit ér a forint az egészségügyben ?
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
1 Milyen a magyar egészségadatok minősége VI. Egészséginformációs Fórum május Király Gyula / 8.
Kormányszóvivői tájékoztató Újabb elfogadott reformtörvények 4/5.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam szerepének és az adórendszer újragondolása Magyarországon Jaksity György.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
13. A zillmerezés, mint bruttó
Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítási piac szereplői, konkurensei és nemzetgazdasági jelentősége.
A kiinduló pont – a jövő egészségpolitikájának reális megközelítése Az egészségügy fenntartható fejődésének alap- feltétele, hogy összhangba kell hozni.
A hippokratészi eskü értelmezése
Pénzügykutató Zrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. közös konferenciája Lehetséges-e Nyugdíjrendszer Reformja? Borza Gábor ING Stabilitás Pénztárszövetség.
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
A gazdasági élet problémái
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Mikroökonómia gyakorlat
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Problémák és megoldási lehetőségek a magyar egészségügy reformjában Dr. Gaál Péter Hitek és tévhitek az egészségbiztosítási biztosítói modellekről Népszabadság.
Merre vagy előre? Versus: Merre van az előre?
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
Pénztárak Garancia Alapja A Pénzportál Szabadegyetem előadása április 28. Előadó: dr. Szűcs László.
Összehasonlító példák
Piac, rugalmasság, egyensúly, adók hatása
A piac és a piacgazdaság
SZÁMVITEL.
Környezetgazdaságtan 3. előadás Mikroökonómiai problémák
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
Költségvetés.
Előadás másolata:

1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest

2 A nyugdíj és a gyógyítás hasonló b népmozgalmi helyzet: pozitív/negatív hatás b hosszú átfutási idejű, bizonytalan váromány b nemzedékek közötti szolidaritáson alapul b adók módjára beszedett járulék fedezi b járulék és járadék elválik egymástól b rengeteg potyautas - nem biztosítási elvű b elkülönült ktsvetési alap - állami garancia b tisztázatlan funkciók - keresztfinanszirozás

3 Nyugdíj és gyógyítás különböző b be/kimenet: pénz (sok paraméterrel) b gazdaságosság könnyen számítható b intézményes keret viszonylag egyszerű b nemzedékek közötti szolidaritás b áttekinthető, számonkérhető b be/kimenet: pénz, szaktudás, erkölcs b minőség mérése rendkívül nehéz b intézmények sokszínű, rétegelt halmaza b nemzedéken belüli szolidaritás is fontos b nehezen áttekinthető, alig számonkérhető

4 Ha a gyógyítás közszolgáltatás... b akkor nem kell fizetni igénybevételének helyén és időpontjában a szolgáltatás mennyiségével és minőségével arányosan, b ezért a gyógyító szolgáltatások iránti kereslet és kínálat sohasem kerül egyensúlyba, állandósul a túlkereslet b és érdemben korlátozhatatlan marad a kínálati oldal költségrobbanása is

5 Ehhez járul a piactagadó örökség b a hiánnyal és felesleggel terhelt gazdaság végletekig fokozta az egyensúlytalanságot b a biztosítási elv feladása szétvágott minden szálat a közteher fizetése és a közjószág fogyasztása között b kényszerszolidaritás a valódi helyett: b előreugrani a sorban b minek kétszer fizetni

6 Szolgáltatás és finanszírozás kettőssége b finanszírozási egyensúly nélkül nem lehetséges szolgáltatási egyensúly b egyensúlyt nem a szolgáltatások egyre alacsonyabb, hanem egyre magasabb szintjén kívánatos elérni b ehhez viszont verseny szükséges, mind a finanszírozás, mind pedig a szolgáltatás valamennyi szintjén

7 Verseny vagy szolidaritás ? b a mai feltételek között is van verseny: b a betegek helyett a szolgáltatásokért b a betegek által irányított és ellenőrzött pénz helyett az állami erőforrásokért b kevésbé jómódúak, hálapénzt nem fizetők rosszabb minőségű szolgáltatást kapnak b nem érvényesül a társadalmi szolidaritás

8 Versenyt és valódi szolidaritást ! b megerősítendő a laikus beteg helyzete: b magánbiztosító pénztárak versenyezzenek a betegek pénzéért b a gyógyítási szolgáltatást nyújtók pedig a biztosítók pénzéért b TB-finanszirozás marad, mint kiegészitő, nem kizárólagos, nem is uralkodó forma b A jövedelemnélküliek számára az állam vásárol minimális biztosítást

9 Háromcsatornás finanszírozás b minden jövedelem után (nyugdíj) fizetendő egészségügyi adó fedezze a szolgáltatások nagyobb részének kisebb hányadát b 18 év felett mindenki számára kötelező magánbiztosítás fedezze a szolgáltatások kisebb részének nagyobb hányadát b Kiterjedt vásárlói önrész biztosítsa a felesleges túlkereslet visszaszorítását (magánbiztosítók mindenképp bevezetik)

10 Párhuzamos finanszírozás szolgáltatási csomagok nélkül b mindenki egyszerre tartozik a TB-hez és kötelező magán egészségbiztosítóhoz b a két pillér együtt finanszíroz minden lényeges gyógyítási szolgáltatást b szolgáltató szerződik mindkét pillérrel b a vezérbiztosító a második pillér ! b a két pillér egymást is ellenőrzi b mindkettőt ellenőrzi az állami felügyelet

11 Következmények b Szabad vállalkozás a gyógyításban, tulajdonformák versenye b gyógyító személyzet közalkalmazotti jogállásának megszűnése b csőd és felszámolás hiteles fenyegetése ösztönöz hatékony munkára b hálapénz gazdasági alapjai megszűnnek így a korrupció fokozatosan visszaszorul