Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Piac, rugalmasság, egyensúly, adók hatása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Piac, rugalmasság, egyensúly, adók hatása"— Előadás másolata:

1 Piac, rugalmasság, egyensúly, adók hatása
Mikroökonómia I. Piac, rugalmasság, egyensúly, adók hatása

2 - negatív meredekségű;
Keresleti függvény: - Q= a – bP; - negatív meredekségű; - kereslet törvénye:magasabb árhoz alacsonyabb keresett mennyiség tartozik; - inverz keresleti függvény: P-re rendezzük a keresleti függvényt. P a/b D a Q Kínálati függvény: - Q=a+bP; - pozitív meredekségű; - kínálat törvénye: magasabb árhoz magasabb kínált mennyiség tartozik; - inverz kínálati függvény: P-re rendezzük a kínálati függvényt. P S -a/b Q

3 Marshall-kereszt Ha P1>Pe, akkor túlkínálat lesz a piacon;
Ha P2<Pe, akkor túlkereslet lesz a piacon; Piaci egyensúlytalanság esetén mindig a kisebb mennyiség érvényesül. P túlkínálat S P1 Pe P2 túlkereslet D Q Qe

4 Fogyasztói és termelői többlet
P S Fogyasztói többlet Pe Termelői többlet D Qe Q

5 Egyensúly, fogyasztói többlet - példa
1. Egy termék piacán a keresleti függvény: Q=80 – P, a kínálati függvény pedig: Q=0,5P-10. Mekkora lesz az egyensúlyi ár és mennyiség, illetve a fogyasztói és a termelői többlet?

6 Egyéni kereslet-piaci kereslet
Piaci kereslet: az egyéni keresleti függvények horizontális összegzése Példa: Egy piacon három fogyasztó van, egyéni keresleti függvényeik: q1=40-p q2=60-p q3=30-0,5P Határozzuk meg a piaci keresleti függvényt!

7 Adók hatása

8 Kereslet, kínálat, adóztatás - példa
A narancs inverz keresleti függvénye a p=296 – 7q egyenlettel írható fel, az inverz kínálati függvény pedig: p= q. 27 egységnyi adót vetnek ki az eladókra minden egyes eladott egység után. - Mekkora az egyensúlyi ár és mennyiség az adó kivetése előtt, illetve után?

9 Adók hatása -példa Egy termék piacán a piaci kínálat és kereslet a következőképpen alakul: Qd = – P Qs = 2P Az iparág termelőit mennyiségi adóval terhelik, aminek következtében a piaci ár 1000 Ft-tal nő. Mekkora lesz az adó nagysága; az adózás holtteher-vesztesége; a termelői és fogyasztói többlet változása; az állam adóbevétele?

10 Adók hatása Egy piacon a keresleti függvény: q=500-ap; a kínálati függvény: 40+4p alakú. A kormányzat azonban úgy gondolja, hogy ezt a piacot is megadóztatja, ezért 10 egység nagyságú mennyiségi adót vet ki a termékre. Adjuk meg az a paraméter értékét, ha tudjuk, hogy a beszedett adóösszeg 25-szöröse az adózás okozta holtteher-veszteségnek!

11 Értékadó-példa Egy piacon a keresleti függvény: D(p)=200-p, a kínálati függvény: S(p)=P-20 Határozzuk meg a fogyasztói és termelői többletet, valamit az adózás holtteher-veszteségét, ha tudjuk, hogy a kormányzat 20%-os értékadót vet ki a termékre!

12 Adók Egy piacon az inverz keresleti függvény p=120-2,4QD,, , az inverz kínálati függvény pedig p=0,6QS+30. Mekkora az egyensúlyi ár és mennyiség a piacon? A kormány 20%-os ÁFÁ-t vezet be a piacon. Ezzel mekkora adóbevételt ér el? Mekkora mennyiségi adót kellene bevezetni, hogy az adóbevétel az a) résznek megfelelő nagyságú legyen?

13 Támogatások - példa Egy távoli, zsúfolt városkában a helyi önkormányzat úgy gondolta, hogy a lakásbérleti díjak túl magasak. A kétszobás bérlakások hosszú távú kínálati függvénye: Q=20+4P, a hosszú távú keresleti függvény Q=200-2P, ahol P a heti bérleti díj koronában kifejezve. A hatóságok megtiltották a heti 20 koronánál magasabb bérleti díj mellett történő bérbeadást. Azért, hogy ne alakuljon ki lakáshiány a hatóságok akkora támogatást fizetnek a bérbeadóknak, amely mellett a kereslet és a kínálat egyenlő. Lakásonként mekkora támogatást kell fizetni ahhoz, hogy megszűnjön a lakáshiány?

14 Rugalmasság Kereslet árrugalmassága : megmutatja, hogy ha a termék ára 1%-kal változik, akkor ennek hatására hány %-kal fog változni a termékből keresett mennyiség. - Jele: εd - Számítása : ε = dx/dp * P/Q - Értékei lehetnek : - 0 < | ε | < 1, rugalmatlan - | ε | > 1, rugalmas a kereslet. Kínálat árrugalmassága:megmutatja, hogy ha a termék ára 1%-kal változik, akkor ennek hatására hány %-kal fog változni a termékből kínált mennyiség. - Jele: εs - Számítása : ε = dx/dp * P/Q - Értékei lehetnek : - | ε | > 1, rugalmas a kínálat. Kereslet kereszt-árrugalmassága; Kereslet jövedelemrugalmassága.

15 Rugalmasság - példa Egy termék piaci kínálata: Q(p) = 400+0,4P
A piacon érvényesülő árszinten a kínálat árrugalmassága 0,8. Mekkora a piacon realizálható termelői többlet nagysága?

16 Rugalmasság - példa 10. Egy termék piaci keresleti görbéje D=100-0,5P.
Tegyük fel, hogy a piaci egyensúlyi ár: P=80 - Számítsuk ki a piaci kereslet árrugalmasságát az egyensúlyi ár mellett! - Mekkora lesz ebben az esetben a fogyasztói többlet nagysága? - Határozzuk meg a piaci keresleti függvényt, ha 100 ugyanilyen vásárló van a piacon! - Mekkora lesz a piaci kereslet árrugalmassága?

17 Példa Pistike nyalóka iránti keresleti függvénye Q(p)=453-4,5p.
Milyen jószág Pistike számára a nyalóka, ha egy darab száz forintba kerül, zsebpénze 500 forint és eddig 3 darabot vásárolt belőle?

18 Példa Olga havonta 4000 forintot költ csokira és szendvicsre az egyetemi büfében. A csoki ára 50Ft/db. Amennyiben a szendvics ára 100Ft/db, akkor Olga havonta 20 darabot vesz, ha 80Ft/db, akkor a kereslete 25db. Írjuk fel Olga keresleti függvényét! Amennyiben a szendvics ára 80 forintról 100 forintra nő, számítsuk ki a kereslet árrugalmasságát! Hogyan változik a fogyasztói többlet? Mekkora a csoki keresletének árrugalmassága?

19 Példa Egy jószág piacán a kereslet x(p)= ap, ahol ‘p’ a jószág ára, a>0 konstans. Jelenleg a piacon az ár 7500, amely mellett az árrugalmasság -1/3. Mekkora az ‘a’ értéke?

20 Keresleti függvények összegzése - példa
Egy kerékpárkölcsönzőnek 3 ügyfele van, keresleti függvényeik a következők: X1 = 50 – p X2 = 70 – p X3 = 40 – 0,5p Határozzuk meg a piaci (együttes) keresleti függvényt, és a piaci kereslet árrugalmasságát P=40, illetve P=60 forintos ár mellett!


Letölteni ppt "Piac, rugalmasság, egyensúly, adók hatása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések