EduKid Gyermek Hallásdiagnosztikai és Fejlesztő Központ

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CSECSEMŐ ÉS GYERMEKKORI SZŰRŐVIZSGÁLATOK HELYZETE, PROBLÉMÁI
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
Az Oltalom Karitatív Egyesület 1989 óta működik. Célja a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben lévő különféle.
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
prizma tárház-projekt
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
Az iskolai szociálismunka
Önkéntesség Miért is jó a Nyíregyházi Főiskola diákjaként önkéntes munkát vállalni és miért különösen jó ez egy Tanodában? Készítette: Hajdu Zsolt és Dudás.
Mentorszülők – mentőszülők autizmusban
Mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat  Azonosító szám:TÁMOP /
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Új típusú implantátumok.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Pedagógusok az együttnevelésről Keller Magdolna Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudomány Tanszék Eger.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia április FOGYATÉKOSSÁG ÉS CSALÁDI SZEREPEK Készítette: VÁGÁSI JÚLIA.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Fogd A Kezem Alapítvány
Szempont Alapítvány Foglalkozási rehabilitáció 2008 december 10.
Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
NEVELÉSI TANÁCSADÓ munkatársai.
TEVÉKENYSÉGÜNK a tanév során. augusztus – szeptember őszi szűrés az óvodákban az 5. életévüket betöltött gyermekek részére logopédiai szűrés csoportos.
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.
Integráló iskolák a közoktatásban
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Az integrált terápiák elvének szakmai modelljei
Biztos Kezdet Gyerekházak
Továbbképző előadás Eger márc. 28
A betegellátás keretei és rendszere
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
A KORAI FEJLESZTÉS LEHETŐSÉGE A DUNAÚJVÁROSI JÁRÁSBAN
 Nógrádmarcal Nógrád megyében, Balassagyarmattól 10 km-re található zsák település  A Cserhát hegység északi nyúlványának szélén, az Ipoly völgyének.
„FÜGG Ő SÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia Egy attitűd-vizsgáló kérdőív tapasztalatai Dr. Papp Éva.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
Intenzív családi foglalkozások o családi apartmanok számának bővülése o két napos programok.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Járási jelzőrendszeri tanácsadó feladatai és tapasztalatai 2016
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Készítette: Tóthné Babó Szilvia
Hallókészülékek ellenőrzése, gondozása
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
Közös feladataink az önérvényesítéshez kapcsolódóan
Szolnoki Tagintézmény
Szociális terület képzési rendszerének tervezett módosításai
Műtét előtt- műtét után
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
A Diplomás pályakövetŐ rendszer megújítása
Család – és Gyermekjóléti Központ
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

EduKid Gyermek Hallásdiagnosztikai és Fejlesztő Központ

Cégünk a Pannon Halláscentrum csoport tagja Cégünk a Pannon Halláscentrum csoport tagja. 14 éve alakult meg anyacégünk a De-Max Halláscentrum. Az évek során egyre jobban éreztük, hogy szükség lenne egy önálló gyermek hallásdiagnosztikai és fejlesztő központ létrehozására. A jelenleg is működő gyermek hallásrehabilitációt szerettük volna diagnosztikai és fejlesztő részleggel kibővíteni. Munkatársaink: Takács Attiláné Katalin - elektrofiziológus, pedoaudiológus, akusztikus nagymester Lovasné Zsámboki  Zsuzsanna – diplomás védőnő, akusztikus mester Bacsevits Linda – diplomás fejlesztő pedagógus, akusztikus Kunkliné Barabás Orsolya – akusztikus Baranyi Ildikó – gyógypedagógus/ szurdopedagógus

Központunk létrehozásának alapja Egy olyan - a felnőtt ellátástól elkülönülő - gyermek miliő kialakítása, ahol szívesen vannak a gyerekek. .

A jelentkezők megfelelő csoportosításával, térben és időben való elkülönítésével, a betegség - illetve fogyatékosságtudat kialakulását is megelőzhetjük.

Nélkülözhetetlennek tartjuk a „családi játszószoba” hangulatának megteremtését, hiszen csak ilyen körülmények között érhető el a gátlások feloldása, mely alapfeltétele a sikeres állapotfelmérésnek és  rehabilitációnak

Megelőzés Cél: a gyermekek hallásproblémájának, részképesség problémájának kiszűrése. Tapasztalataink szerint a védőnői hálózat nem minden esetben képes a megfelelő technikai háttér hiányában kiszűrni az ilyen jellegű problémákat. Miután a veszélyeztetett kör egyre bővül (késői szülés, alkohol, stressz, dohányzás, stb.), a korai felismerésnek döntő jelentősége van napjainkban.

Rehabilitáció Cél: a meglévő hallásveszteség diagnosztizálása, a hallássérült gyerekek rehabilitációja és integrált fejlesztése. Objektív vizsgálatok Tympanometria A középfül nyomásviszonyairól tájékoztat, meg tudjuk vele állapítani például, hogy van-e folyadék a fülben, lyukas-e a dobhártya, és reflexes izomműködés (a stapedius izom, erős hangra létrejövő összehúzódása) révén még a halláscsökkenés mértéke is megbecsülhető.

OAE –otoakusztikus emisszió Az újszülöttek hallásvizsgálatára ez a legelterjedtebb módszer. A vizsgálathoz nincs szükség a gyermek aktív részvételére. Az otoakusztikus emissziót David Kemp fedezte fel 1979-ben. Elve A belső fülben lévő szőrsejteket a hangok hozzák mozgásba. Ezen mozgások hanghullámokat gerjesztenek

Az objektív audiológiai vizsgálatok mellett vizuális megerősítésen, játék audiometrián alapuló vizsgálattal állapítjuk meg a küszöberedményt, melyet nemzetközileg elfogadott ISO minősítésű műszaki háttérrel biztosítunk. Gyógypedagógussal közreműködve térképezzük fel annak tényét, hogy kizárólag hallásveszteségről van-e szó, vagy egyéb társuló probléma is jelen van.

A hallásállapot feltérképezését követően egyéni rehabilitációs terv alapján végezzük az ellátást és a nyomon követést.

Cél: auditív észlelési zavarok felismerése, terápiája. A feladatok közé tartozik a fejlesztő pedagógus, gyógypedagógus, logopédus szakemberrel való kapcsolattartás és az elért eredmények alapján az optimális beállítások elvégzése. Fontos a fejlesztendő területek áttekintése és a szükséges alternatíva ismertetése. Kiemelten fontosnak tartjuk a szülők felkészítését illetve a szociális segítségnyújtást. "Gyermekmiliő" Cél: auditív észlelési zavarok felismerése, terápiája. . Felismertük, hogy Magyarországon is súlyos problémát jelent az auditív jelfeldolgozási zavarok felismerése, mely figyelem - és magatartászavart,illetve különböző részképesség-gyengeséget okozhat. Mivel csak kevesen ismerik a kiváltó okot, és a bekövetkező folyamatot, fontosnak tartjuk mind a szakemberek, mind a szülők tájékoztatását és a lehetőségek bemutatását

Szakembereink tapasztalata kapcsán létrejött a Magyarországon egyedülálló „Edulink program”, melynek keretében ezekkel a problémákkal küzdő gyermekeknek tudunk megoldást nyújtani. Terveink szerint a három szakterületet szorosan kapcsolódna és kiegészítené egymást, felhasználva kollégáink eddig megszerzett tudását, megfelelő felkészültségét.

Tévhitek a hallókészülékes rehabilitációval kapcsolatban a hallókészülékes fogyatékos csak hallási nehezítettsége van, ezért kommunikációt segítő eszközt visel nagy,ormótlan, csúnya a készülékek kicsik, színesek, modern forma tervezettek és olyan technikai tudással rendelkezik ami még irigylésre méltó is lehet

a készülék vagy túl hangos –vagy túl halk a mai készülékek már digitális technológiával rendelkeznek, automatikusan működnek- akár FM rendszerrel vagy távirányítással is szabályozhatóak

„Hear the world” - „Halld meg a világot „ 2009-ben indult útnak a kampány, mely a hallás fontosságát hívatott bemutatni. A világon sok- sok neves sztár állt a program mellé. 2009-ben Magyaroszágon kizárólag a De-max Halláscentrumot kérték fel program megszervezésére és lebonyolítására. Közel 4500 embernek tartottak előadást a hallás megóvásáról és vizsgálták meg a hallásukat.

2010 – „Halld meg a világot” – gyermek program EduKid Halláscentrum Program célja: a hallástudatos élet megismertetése hallásszűrés a hallásfogyatékosság megismertetése, elfogadása A program keretében hallásszűrést végzünk minden olyan gyermek számára, akiket érdekel a hallástudatos élet – a Magyar Karitatív alapítvány támogatásával Program időtartama Óvodások –kisiskolások Április – Július Középiskola – Felsőoktatás Szeptember - November

Áprilistól már több mint 650 gyermeket vizsgáltunk meg és több csoportnak tartottunk a hallással kapcsolatos előadást és filmvetítést.

Múlt héten a Magyar határokat átlépve a Nemzetközi Gyermekmentővel szorosan együttműködve a program eljutott Erdélybe és 1317 gyermeknek sikerült hallásszűrést végezni.

KÉREM TEKINTSÉK MEG KISFILMÜNKET A HALLÁSTUDATOS ÉLETRŐL KÖSZÖNÖM A FIGYELMET ÉS KÉREM TEKINTSÉK MEG KISFILMÜNKET A HALLÁSTUDATOS ÉLETRŐL