Vezeték nélküli hálózatok eszközei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

HÁLÓZATOK.
• Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere • Két számítógép akkor összekapcsolt, ha információcserére képesek • Az összekapcsolás többféle módon történhet,
Hálózati készülékek.
Hálózati alapismeretek
HÁLÓZATOK.
Hálózati ismeretek.
INTERNET 4 Az előadást készítette és előadja: 4 TAMASI ISTVÁNNÉ 4 Hegedüs Géza Általános Iskola.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Készítette: Bátori Béla 12.k
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
Számítógépes hálózatok alapfogalmak
Hálózatok.
Hálózatok A hálózatok története HHHHatalmas méretű számítógépek. KKKKis helyen, de hogyan? TTTTöbb felhasználós, párhuzamosan több embert.
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Számítógép hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Hálózati architektúrák
Vezetékes átviteli közegek
Hálózatok.
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
HÁLÓZATOK.
Hálózati eszközök az OSI modell alapján
HÁLÓZATOK.
13.a CAD-CAM informatikus
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
OSI Modell.
A hálózati kártya Mészáros Mária Médiatechnológus asszisztens.
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Számítógépes hálózatok
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei F ű rész Attila Salamon Róza (felkészít ő tanár) 8.A Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola,
Készítette : Szente Szilvia Felkészítő tanár : Mgr. Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
Vezeték nélküli hálózatok
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati eszközök.
Teszt minta kérdések. Az alábbiak közül melyik korlátozza az optikai alapú Ethernet sebességét? Adótechnológia Az optikai szál abszolút fényvivő kapacitása.
12. Hálózati hardvereszközök
PC Hálózatok.
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Adatkapcsolati réteg.
Hálózati eszközök Bridge, Switch, Router
Hálózati ismeretek ismétlés.
Hálózati alapismeretek. 2 Chuck Norris születése óta a fordulórúgások általi halálozások száma %-kal nőtt.
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Hálózat továbbítás közege
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Számítógép hálózatok.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
Számítógép hálózatok. Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük.
Topológiák Hálózati eszközök
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az írásbeli feladatsor jellegzetes feladattípusainak.
O TTHONI SZÁMÍTÓGÉPES HÁLÓZATBAN HASZNÁLHATÓ ESZKÖZÖK Készítette: Dombay Gergely Felkészítő tanár neve: Czuth Éva mérnöktanár Dátum: Szentendrei.
Szerver(Szolgáltató) PC LAPTOP Telefon ROUTER Wi-Fi.
A számítógépes hálózatok
Számítógép-hálózatok
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Kommunikáció a hálózaton
Számítógép-hálózatok
Számítógépes hálózatok
Hálózatok.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Hálózati alapismeretek
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

Vezeték nélküli hálózatok eszközei Készítette: Kovács Attila Felkészítő tanár: Dr. Geráné Aradi Éva Iskola: Corvin Mátyás Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola, 1165 Budapest Mátyás Király tér 4.

Mi is az a hálózat és milyen előnyei vannak ? Fogalma: A hálózatok számítógépek, perifériák és a gépeken futó programok (hálózati szoftver) együttese, amelyek egymással összeköttetésben állnak és abból a célból kommunikálnak, hogy bizonyos erőforrásokon osztozkodhassanak, egymásnak üzeneteket küldhessenek, illetve terhelésmegosztást vagy megbízhatóság növekedést érjenek el. Előnyei: Erőforrások megosztása Csoportmunka lehetősége Kommunikációs szolgáltatások Költséghatékonyság Nagyobb megbízhatóság Csoportosítása: Kiterjedés szerint: LAN, MAN, WAN Szabványosság szempontja szerint: Zárt, Nyílt Fizikai elhelyezés szerint: Sín, Fa, Csillag, Gyűrű

A hálózatok létrejöttéhez szükséges feltételek A hálózatot kezelni képes operációs rendszer. A számítógéphez érkező jelek fogadására képes eszközök. A hálózati jelek továbbítására alkalmas közeg. A jelek erősítésére, különböző hálózatok összekapcsolására alkalmas berendezések.

Adatátviteli közegek típusai Kábelek: Alapvetően duplex (kettős), közvetlen kapcsolaton alapul Telefonkábel Koaxiális kábel Optikai kábel (üvegszál) Rádióhullám: A nagyobb sávszélességű rádiócsatornákon keresztül zajlik. Középhullám URH-sáv (ultrarövid) Mikrohullám: A fő jellemzője, hogy az adó és a vevő optikailag látja egymást. Földi összeköttetés Szatellit összeköttetés Lézeres

Vezeték nélküli hálózatok felépítése A vezeték nélküli hálózatok építőkövei az úgynevezett hozzáférési pontok (AP, Access Point). Több ilyen pont összekapcsolásával hálós szerkezetet (Meshed network) lehet kialakítani például egy nagyobb terület lefedéséhez. Mivel több pont közötti kommunikáláshoz nem megfelelőek a rádiójelek (romlik az átviteli sebesség) ezért az AP-k kábeles összeköttetésben állnak egymással. Az így lefedett területeket aktív területnek (Hotspot) hívják. Ezek a hálózatok nagyon hasonlítanak a vezetékes hálózatokhoz csak itt az AP tölti be a hálózati kapcsoló (Switch) szerepét és vezetékek helyett rádiójeleket használunk. Az ilyen hálózatok általában egyetlen kombinált kapcsolóból állnak amely egyben AP is. Ez kapcsolódik az internethez és osztja meg azt „hátrafelé”. Mi „hátulról” a számítógépünkben található hálókártyával kapcsolódhatunk a hálózat fejéhez. Egy ilyen AP által lefedett terület legfeljebb 200Mbit/sec átviteli sebességre képes ideális körülmények között. Ám ez a gyakorlatban nem teljesen így van mivel ezt befolyásolja az is, hogy mennyien vannak a hálózatban, milyen távol vagyunk a hozzáférési ponttól és hogy milyen tereptárgy van a számítógép és az AP között. Az biztos, hogy nem olyan stabil mint a vezetékes hálózat, de lényegesen kényelmesebb és mobilabb.

WLAN eszközök Hálózati kártya: A hálózati kártya a számítógépek hálózatra kapcsolódását és az azon történő kommunikációját lehetővé tevő bővítőkártya. Manapság már az alaplapok többsége integrált formában tartalmazza.

WLAN eszközök Repeater: Az ismétlő a jelek újragenerálására használt hálózati készülék. Az ismétlő újragenerálja az átvitel közbeni csillapítás miatt eltorzult analóg vagy digitális jeleket. Az ismétlő nem végez intelligens forgalomirányítást. Ma leginkább számítógépes hálózat kiépítésénél használják, ha az áthidalni kívánt távolság miatt az adott kábeltípuson futó jelek erősen torzulnának.

WLAN eszközök Bridge: A LAN-okat lehet vele összekapcsolni. A hidak az adatkapcsolati rétegbeli címeket vizsgálják meg, hogy elvégezhessék a forgalomirányítást.

WLAN eszközök Router: A router olyan forgalomirányító eszköz, amely lehetõvé teszi, hogy egymással közvetlen módon nem összekötött számítógépek kommunikálni tudjanak egymással. A routerek is hasonlóságot mutatnak a bridge-ekhez, de azokkal ellentétben nem az adatkapcsolati, hanem a hálózati rétegben helyezkednek el.

WLAN eszközök HUB: Olyan hardverelem, amely az egyik csatlakozóján érkező adatokat továbbítja az összes többi csatlakozója felé. Lehet: Aktív: az állomások összefogásán kívül a jeleket is újragenerálja, erősíti, tehát ebben a formában valójában egy többportos repeater. Passzív: csupán fizikai összekötő pontként szolgál, nem módosítja vagy figyeli a rajta keresztülhaladó forgalmat.

WLAN eszközök Switch: A switch egy aktív számítógépes hálózati eszköz, amely a rá csatlakoztatott eszközök között adatáramlást valósít meg.

Egy hálózaton belüli eszközök és működésük

Források http://www.linuxvilag.hu/content/files/cikk/75/cikk_75_56_58.pdf http://ptibor.netbuild.hu/doc/graf/rg/atviteli_kozeg.pdf http://hu.wikipedia.org/wiki/

Köszönöm a figyelmet.