Kardos Sándor István r. alezredes ORFK Humánigazgatási Szolgálat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
OBJEKTÍV FELELÖSSÉG- ZÉRÓ TOLERANCIA
Advertisements

Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Dr. Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
Az EDR szerepe a Rendőrség műveletirányításában
A Rendőrség szolgálati tagozódása
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
Hogyan járulhat hozzá a Rendőrség a közúti közlekedésbiztonság további javításához? Budapest, november 30.
KBSZ szakmai találkozó Siófok, április 08.
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
Bűntelenség vagy büntetlenség? A jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai.
Köszöntés Tisztelettel köszöntöm a TÁMOP / kiemelt projekt keretében megrendezésre kerülő „Fenntartó éves felkészítés” program résztvevőit.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Számítógép, navigáció az autóban (GPS).
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Büntetőeljárás-jog.
A becslési eljárás módszerei az ellenőrzési gyakorlatban
Az iskolai erőszak kriminalizálása Gyurkó Szilvia december 1.
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
Dr. Bozsó Zoltán r.dandártábornok
MIHÁLY PÉTER Nemzeti Közlekedési Hatóság
1 KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Budapest, március 30. dr. Gincsai János főosztályvezető A évi tevékenység összefoglalása.
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
Változások a szabálysértési jogban
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Ellenőrzési tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési Programok végrehajtása során Novák Csaba, ügyvezető igazgató MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ.
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
megjegyzések a katonai ügyészi és katonai bírói
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
Projektellenőrzés Salamon Balázs VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkavállalók bűncselekmény miatti elbocsátásának munkajogi vetületei
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HIVATALA
Térfigyelő rendszer Baján
A vagyonosodási vizsgálatok és a büntetőjog
A tehergépjárművek ellenőrzésének gyakorlati tapasztalatai
Óberling József r. ezredes
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Bankkártya- visszaélés én 01:34 órakor az OTP biztonsági ügyeletese telefonon tett bejelentést, hogy a Győr Teleki utca 51.
Kálmán László mk. alezredes MH HKNYP Pk. h. (hadkiegészítés)
Dr. Farkas Klára r. őrnagy
Személyi szabadságot korlátozó intézkedések
Közúti közlekedési előéleti PONTRENDSZER (tervezet)
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Kálózi Erika
Draskóczi József r. alezredes
MOTOROS-SÁRKÁNY BALESET
Önálló és rendőrrel közös polgárőri tevékenység és ehhez kapcsolódó rendőri karjelzések ismertetése +
Muzeológiai szakfelügyelet
A „VÉD” jegy mint a szellemi tulajdonvédelem fontos eszköze Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Nemzeti Védjegy Osztály Szép Erika.
SIKLÓERNYŐS BALESET PILIS, január 04.
NVSZ Korrupciómegelőzési Főosztály
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
Rendőrség és az informatikai biztonság Dr. Peszleg Tibor r. őrnagy Nemzeti Nyomozó Iroda.
Az eszköz alapú finanszírozásokhoz kapcsolódó büntetőeljárások aktualitásai Budapest október 4. Fehér Anikó r. alezredes rendőrségi főtanácsos ORFK.
Vonatveszélyeztetés Sopron állomáson Dávid Béla üzembiztonsági szakért ő vasúti balesetvizsgáló GYSEV Zrt. KBSZ nap –
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
Az áldozatok hatékony tájékoztatásának rendőrségi protokollja dr. Veisz Gábor Igazságügyi Hivatal Bátonyterenye, június 9.
A méltatlanság fogalmának új szabályai. AlaptörvényKttv.Kódex.
ETIKAI KÓDEX ÉS JELENTŐSÉGE A Regisztrált Villanyszerelő felelőssége
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
Pécs, szeptember 25. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Az ügyész változó szerepe az új büntetőeljárásban
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
Előadás másolata:

A GPS rendszer alkalmazhatósága a szolgálatban kötelességszegés vétség bizonyításában Kardos Sándor István r. alezredes ORFK Humánigazgatási Szolgálat Fegyelmi Osztály e-mail: kardoss@orfk.police.hu

Összehasonlító vizsgálat Kutatási területhez kapcsolódik. Jogerősen lezárt három büntetőeljárás adatai alapján készült. Hasonló elkövetési magatartások miatt indult eljárások. GPS rendszer adatainak bevonása a bizonyítékok körébe. A vizsgálat adatai alapján - javaslatok, ajánlások.

GPS (Global Positioning System) rendszer

A GPS rendszer katonai alkalmazása Műveleti biztonság Saját erők megfigyelése Ellenséges erők megfigyelése

A GPS rendszer rendőrségi alkalmazása Kizárólag a saját erők megfigyelése (ellenség hiányában) a., csapatmozgás nyomon követése, b., reagálási képesség fenntartása, c., szolgálatteljesítés helyének ellenőrzése, d., a meghatározott szolgálati területen tartózkodás ellenőrzése. Az állomány védelme – valótlan tartalmú bejelentések kiszűrése

A rendszer rendőrségi bevezetése 2007. február 06. a Miniszterelnöki Hivatal EDR Iroda, a T-Mobil és a Pro-Mobil Zrt. együttműködésével. Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer - (EDR) rendszer

A GPS rendszer rendőrségi alkalmazásának normaháttere A kormányzati célú hálózatokról szóló 346/2010. (XII. 28.) Korm. rendelet A rendőri korrupciós cselekmények megelőzésével és visszaszorításával kapcsolatos feladatokról kiadott 20/2013. (V. 17.) ORFK utasítás: - a GPS technika alkalmazásának kötelezettsége, - a rádió-készülékek bekapcsolt állapotban tartásának kötelezettsége.

A vizsgálat tárgyát képező eljárások közös vonásai - elkövetők: közterületi állomány, - normaszegő magatartás: a szolgálati terület engedély nélküli elhagyása, - szolgálati járműbe épített GPS rendszer adatainak felhasználása a bizonyításban, - szolgálatban kötelességszegés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja.

A konkrét eljárások megállapításai 1. számú eljárás megállapításai: - a GPS rendszer üzemképtelensége a parancsnoki ellenőrzés hiányosságaira vezethető vissza, - a készülék megrongálása szándékosan történt, - a rongáló személyét a nyomozás nem tudta feltárni, - a szolgálati terület elhagyását a baleset helyszíne „igazolta”. Büntetőeljárás lezárása: elmarasztalás.

2. számú eljárás megállapításai: - a GPS rendszer működési zavarainak okát nem sikerült felfedni, - a rendőrök tagadását nem sikerült megcáfolni, - az ellenőrzési hiányosságok szerepe a bizonyításban. Büntetőeljárás lezárása: felmentés.

3. számú eljárás megállapításai: - a rendőrök nem kértek engedélyt a szolgálati terület elhagyására, - a terület elhagyását nem jelentették, - cselekményük kapcsán figyelmetlenségre hivatkoztak, - a GPS adatai a kijelölt terület elhagyását egyértelműen bizonyították. Büntetőeljárás lezárása: elmarasztalás.

Következtetések, javaslatok az állomány mozgásának ellenőrzése céljából elengedhetetlen a GPS rendszer alkalmazása, a rendszer objektív információkkal szolgál, az üzemképesség elsősorban parancsnoki felelősség (folyamatos, visszatérő, egyéb ellenőrzésbe épített ellenőrzések), szükséges az ellenőrzés végrehajtása a rendszer működése közben is, a konkrét büntetőeljárásokban történt felhasználhatóság és a parancsnoki ellenőrzés kapcsolata,

rendeltetésszerű működés esetén a GPS rendszer objektív, megdönthetetlen, más módon nem beszerezhető bizonyítékot szolgáltat, az adatok önmagukban is felhasználhatóak bizonyítékként, kizárólag akkor vonhatóak be a GPS adatok a bizonyítékok körébe, ha a rendszer üzemképes, hiányuk esetén egyéb bizonyítékok (vallomások) beszerzése szükséges, egyéb bizonyítékok beszerzése összetett feladat.

A GPS rendszer rendőrségi használatának indokoltsága 1. Elsődleges feladata az állomány tevékenységének nyomon követése. 2. Alkalmazása az állomány védelmét is szolgálja. 3. A szolgálati terület elhagyásával megvalósuló jogsértések esetében a szakszerűen üzemeltetett rendszer adatai bizonyítékként felhasználhatóak.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

Kérdések, észrevételek