Energiatakarékos megoldások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Passzívház.
Advertisements

Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
Mit tehetünk? • Tekerje lejjebb a fűtést! 1°C-os hőmérsékletcsökkentés otthon  5-10%-os fűtésszámla.
A SZIVÁRVÁNY.
Széchényi Ferenc Gimnázium
Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
Az Energiatakarékos megoldások Beke Adrián Felkészitő t.: Spek Krisztina Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola Slovenská ul.52, Kolárovo.
Hogyan éljünk egészséges és hosszú életet?
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
A Passzívház Forgó Dávid Gál Tamás
A megújuló energiaforrások
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
ROBUR Gázbázisú abszorpciós Hőszivattyúk
Hogyan csökkenthetőek drasztikusan Önkormányzatának közüzemi kiadásai?
 A föld elég mindannyiunk szükségleteire, de nem elég mindannyiunk mohóságára! Mahatma Gandhi.
Energiatakarékos otthon
4 négyzetes kérdés Készen vagy? B A
Megújuló energiaforrások otthon Út egy környezettudatosabb otthon felé Misli Bence I. Béla Gimnázium, Szekszárd.
Hővisszanyerős szellőztetés
MINDEN AMI ENERGIA. Nagyon sok mindennapi dologban használhatnánk a fizika törvényeit energiagazdálkodásra. Általában viszont az emberek lusták használni.
Energiatakarékosság a Délép Ipari Park Kft.-nél
Készítette:Eötvös Viktória 11.a
Mivel és hogyan világítsunk gazdaságosan?
Világítási fogyasztók és világítástervezés Kapitány Dénes 2/14.E.
TARTALOM 1.TípusokTípusok 2.Reklám- fénycsőReklám- fénycső 3.Világító fénycsőVilágító fénycső 4.Kompakt- fénycsőKompakt- fénycső FÉNYCSÖVEK „Világító”
Megújuló energiák Készítette: Szűcs Norbert
Megújuló energiaforrások.
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Fenntartható életmód és életstílus
Épületszerkezet-temperálás
Napkollektor Kránicz Péter.
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
5.2. Próbavizsga Próbáld ki tudásod!
Az alternatív energia felhasználása
Fülemüle informatika verseny
ÖKOLÁBNYOM Név:Fazekas Réka Bettina
Passzívház Készítette: Timkó Mónika Felkészítő tanárom: Gráf Tímea Iskolám: Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola 1047 Budapest.
Megújuló Energiaforrások
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
A környezet-szennyezés
Passzívház Török Krisztián Kovács Kornél
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
HŐTERJEDÉS.
Megújuló energiaforrások
Energia és takarékosság a háztartásban
A test belső energiájának növekedése a hősugárzás elnyelésekor
Napenergia.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
A MEGÚJULÓ ENERGIA FORRÁSOK ÉPÜLETGÉPÉSZETI HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
A LEGTISZTÁBB ENERGIA AZ, AMIT FEL SEM HASZNÁLUNK !
A jövő az energia hatékony lakásoké nyílászáró csere, külső hőszigetelés és megtakarítási lehetőségek :19.
HOGYAN ÉLJÜNK EGÉSZSÉGES,HOSSZÚ ÉLETET ? Azt mondják naponta meg kell enni egy almát, mert: " mindennap egy alma az orvost távol tartja „
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Energetikai gazdaságtan
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Az alternatív energia felhasználása
 ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A SUGÁRZÓ FŰTÉSRŐL:  A sugárzó fűtés működési elve legjobban a Nap sugárzásához hasonlítható. A Napból érkező sugarak először.
Padlófűtés előnyei 1. Padlófűtés rendszer energiatakarékosabb a radiátorral szemben, mivel a padlófűtés esetén hatékonyabban adja át a fűtésrendszer csöve.
Napelemes rendszerek és a napkollektor
Légkollektor, azaz sörkollektor másképp
„Vegyünk egy nagy levegőt”
A hülyeség kora Ne légy hülye!
Fenntarthatósági témahét
Energiatakarékos megoldások
Iskolám neve: Gyáli Bartók Béla Általános Iskola
Előadás másolata:

Energiatakarékos megoldások. Nevem: Balog Krisztián Zsolt Felkészítő tanárom neve: Debreczeni János Iskolám neve és címe: Arany János Református Általános Iskola 2750 Nagykőrös, Hősök tere 8

Előszó Nagyon nehéz volt a témákból választani, mivel több téma is összefügg egymással, szinte szétválaszthatatlanok. Én az energiatakarékosságot választottam, egy lakóház szempontjából. Azért felvetődik a kérdés, hogy miközben energiatakarékosságról beszélünk, mennyi káros hulladék keletkezik?! De térjünk vissza az eredeti témához. Egy lakóház energiatakarékossága szempontjából legalább 5 tényezőt kell figyelembe venni: - villany, - víz, - fűtés, - gáz, - újrahasznosítás. A továbbiakban részletesebben foglalkozok a fent említett öt témával. A cím megjelenítése után helyhiány miatt csak tippeket sorolok fel, hogy hogyan lehet energiát megtakarítani.

Villany Régi típusú izzók lecserélése, energiatakarékos izzókra, led lámpákra. Mivel a kompakt fénycsövek kb. negyed annyit fogyasztanak mint a hagyományos izzók, a led lámpák pedig 90%-al kevesebbet.

Villany Fontos itt megemlíteni, hogy a régi típusú izzók inkább fűtenek mint világítanak, mert a felhasznált energiának csak 2%-át hasznosítják világításként, a többi a hőtermelésre megy el. Fényforrás Hagyományos izzó Kompakt fénycső LED Teljesítmény (W) 100 23 12 Élettartam (h) 1.000 8.000 – 10.000 50.000 – 100.000

Villany Rendszeresen tisztítsuk a lámpatesteket, mert a por akár 50 %-al csökkenti az izzó hatékonyságát. Csillároknál inkább tükröset érdemes választani.

Villany Gyengén megvilágított helységbe fénycsatorna elhelyezése ajánlott. Ezzel természetes napfényt lehet csempészni a sötét helyekre. Működése: A háztetőre egy burát tesznek ami összegyűjti a napsugarakat, majd a fény visszaverő bevonatú csövön eljut a kiválasztott helyre. A mennyezetre fényelosztó prizma kerül, mely szétszórja a leérkező sugarakat.

Villany Villanytűzhely: - az étel elkészülése előtt már le lehet kapcsolni, mert tartja a meleget még egy darabig ; - akkora, vagy nagyobb lábost használjunk mint a melegítő felület, mert kihasználatlan területet kell felmelegíteni ; - főzéskor fedőt kell használni, mert hamarabb melegszik meg a víz ; - víz melegítésekor, csak akkor sózzuk, ha már forr, mert a sós víznek magasabb a forrás pontja . Érdemes elgondolkodni az indukciós főzőlapon. Energiát kevesebbet használ, mivel csak ott hasznosul ahol a lábossal érintkezik. Mikrót ne használjuk a fagyasztott dolgok kiolvasztására.

Villany Új készülékeknél figyelembe kell venni az energia besorolását. Egy átlagos család energia költségének 30 %-át a gépek használják el. Új csodamasina vásárlása előtt gondoljuk át, hogy tényleg szükségünk van-e rá. Lehetőleg ne vasaljunk nedves ruhát, mert lehűti a vasalót, így többször kell felmelegednie.

Villany Ésszerű használata a hűtőnek, mosógépnek… Érdemes leellenőrizni azt is, hogy a készülék jó helyen van-e. Jól szellőztetett és száraz helyen kell tárolni. A hűtőnek 25 C° az ideális hőmérséklet, de ha több van akár 1C°-al is, akkor 5%-kal emelkedik a fogyasztás. Rendszeresen olvasszuk le a hűtőt, fagyasztót, mert a rajta lévő jég szigetelő hatású, ezért többet fogyaszt.

Villany Ne használjunk mosogatógépnek a szárítófunkcióját. A mosógépet tegyük tele, és a lehető legalacsonyabb hőfokú programot futtassuk. A két fél program lefuttatásakor jóval több vizet, energiát használ el, mint egy teljes töltetű programnál, Nem használt készülékek kihúzása a konnektorból. Nem is gondolnánk, hogy a konnektorban felejtett telefon töltő mennyi áramot fogyaszt. Villany leoltása.

Villany Mozgásérzékelő felszerelése ajánlott, olyan helyekre amit ritkán használunk. Így elkerülhető, hogy égve maradjon a villany. A falak színének megválasztása is befolyásolja az energiafelhasználást, áram és akár fűtés szempontjából is. Minél világosabbak a falak, illetve a plafon annál jobban szórja a fényt. A hőérzetünket is befolyásolja a szoba színe, hiszen az agy becsapható. Pl.: citromsárgára festett fal a napsütést idézi, míg a kék jeges, hideg hangulatot áraszt. A kertben nem kell lemondani a „dísz kivilágításról” elég ha szolár lámpákat használunk. Nagyon változatos formákat lehet már kapni.

Villany Klíma ésszerű használata. Ez egy érdekes téma, mondhatnám ördögi kör. Arra azért érdemes figyelni, hogy nyáron a nagy kánikulában ne hűtsük a kinti hőmérsékletnél sokkal hűvösebbre a szobát. Elég 10 C° -al csökkenteni a benti hőmérsékletet. Amellett, hogy a pénztárcát nem kíméli, még a szervezetre is káros hatása van.

Villany A továbbiakban szeretnék néhány megoldást bemutatni arra, hogy hogyan állíthatunk mi magunk elő áramot, vagy hogyan helyettesíthetjük. Kerti zuhannyal melegvizet állíthatunk elő a nap energiájával.

Villany Akár házi szélerőművet is készíthetünk/vásárolhatunk. A napelemek a naptól kapott energiát áram előállítására használja, sőt ablakra helyezve még árnyékolásra is jó. Ez a technológia gyorsan fejlődik. Magyar találmány tető cserép formájú napelem. Csak sajnos még gyerek cipőben jár ez a projekt. Én úgy gondolom, hogy a jövőben ez nagyon elterjedt lesz.

Villany Napkollektor is a nap energiáját használja fel de nem alakítja árammá hanem a melegét tárolja, és hasznosítja. Ez használható melegvíz előállítására, és télen a fűtés besegítésére is. Az a meglepő, hogy télen, azt a kicsi napsütést is felhasználja. Az a jó ebbe, hogy egy kis leleményességgel, és kézügyességgel házilag is előállítható

Víz Csap elzárása, csöpögés megszűntetése. Fölösleges vízhasználat megszűntetése. Pl.: fogmosás közben zárjuk el a csapot. Kézi mosogatáskor ne folyó víz alatt mosogassunk. Inkább tusoljunk mint fürdőkádba fürödjünk, mert kevesebb víz használódik el, és egészségesebb is. Ha tusolunk siessünk egymás után fürdeni, hogy a csőben ne hűljön ki a víz.

Víz Elhasznált víz újrahasznosítása. Pl.: - a mosógépből kijövő vizet felhasználhatjuk szennyezett ruha előáztatásához, - ha mégis fürdőkádban fürdünk, az elhasznált vizet felhasználhatjuk WC lehúzásra… - a gyümölcs, és zöldség mosásakor használt vízzel meglocsolhatjuk a növényeket. Az összegyűjtött esővizet többszörösen is felhasználhatjuk. Pl.: - WC lehúzás, - öntözés…

Fűtés-hűtés A rosszul záródó nyílászárókat legjobb lecserélni, de ha ez nem megy akkor legalább szigeteljük, a boltba kapható öntapadós szigetelő szalagokkal, tegyünk az ablak elé huzatfogót. A redőny is rengeteget szigetel, hiszen légrés keletkezik közte és az ablak között. Ha nyílászáró cserére kerül sor, érdemes elgondolkodni, hogy milyen típusú legyen, fa vagy műanyag. Mind a kettőnek meg van a maga előnye és hátránya. Ha csak az ablaküveg lecserélésére van mód, akkor mindenképpen duplaüveges, vagy vákuum üveges megoldást alkalmazzuk. Ha nem lehetséges az ablaküveg cseréje, akkor ajánlott speciális üvegfóliát használni. A fűtésenergia 35% a távozik az ablaküvegen, ami ezzel a fóliával csökkenthető. Nyáron a napsugárzásból származó hő 50-70%-át kint tartja (a fényt beengedi), télen a fűtés 30 %-át visszaveri.

Fűtés- hűtés Télen ésszerű szellőztetés. Helyes szellőztetéssel 6 % lehet az energia-megtakarítás. Csináljunk kereszthuzatot naponta akár többször is, de csak 2-3 percig. Ház befuttatása növénnyel. Ennek a nagyvárosokban még nagyobb szerepe van az ökológia miatt is. (szennyezett levegő minőségét javítja, és porszűrő. ) Nyáron jobb mint a klíma télen viszont pótolja a hiányzó hőszigetelést. Túl magas szobába álmennyezetet lehet tenni, így kisebb teret kell felmelegíteni.

Fűtés-hűtés Radiátor légtelenítése, mert a csövekbe szorult levegő csökkenti a hőleadás hatásfokát. Radiátor mögé elhelyezett hőtükör 5%-os energia-megtakarítást eredményez. Fűtött helyiségen kívül eső csöveket szigetelni érdemes. A helyiségeket rendeltetésüknek megfelelően kell felfűteni. Tehát a hálószobát elég 18 C°- 20 C°-ra felmelegíteni. Használaton kívüli helységeket csak alig kell fűteni. Télen inkább öltözzünk vastagabban otthon. A párologtatás növeli a melegérzetünket.

Fűtés-hűtés Fal-, padlófűtés, plafonfűtés. A mennyezeti fűtés az ablakon besütő napsütés érzetét kelti. Fal-, plafon fűtésnél 2-3 C° al alacsonyabbra elég felfűteni, mert így körbevesz a meleg, és nem egy pontból jön. A fűtési és hűtési költségeken akár 15- 20 %-ot is megtakaríthatunk, ha a hagyományos radiátorok és klímaberendezés helyett padló, fal, illetve mennyezet fűtését-hűtését alkalmazunk. De vigyázni kell, az allergiásoknak a padlófűtéssel, mivel a földről felfelé áramló meleg levegő, a port is szállítja.

Fűtés-hűtés A napból áradó meleget még télen is jól ki lehet használni. Pl.: a napkollektorból származó melegvíz fűtésbesegítésre is használható. További tippek az újrahasznosítás témánál. A vályogból épült házakat nem szokás szigetelni, mert ezeknek az épületeknek olyan vastag a fala, hogy maguk közt tartják a hőt. Ezért ma egyre többen térnek vissza ehhez a régimódi építkezési fajtához. Persze, az ára (olcsósága) sem elhanyagolható szempont.

Fűtés-hűtés Geotermikus fűtés, a hőszivattyúval. Ez a berendezés a föld, a levegő, és a víz által tárolt napenergiát vagy a termálvizet hasznosítja fel. Ez alkalmas hűtésre és fűtésre egyaránt, de akár melegvíz előállítására is. Magyarországon kevésbé használt a gipszvakolat, pedig nagyon jó hőtároló. Vannak „ Inteligens házak” melyek automatikusan szabályozzák az összes energia felhasználást.

Gáz Régi gázkazánok lecserélése. Akár 20 %-al jobb lesz az új Hatásfoka Minden ami gázzal működik évente legalább egyszer le kell ellenőriztetni , mert 5-10 %-al nő az energiafogyasztás. Főzés ésszerűen.

Újrahasznosítás Mint érdekesség néhány példa: Gumiabroncs. Tv-ben láttam egy újrahasznosításról szóló műsorban, amint gumiabroncsból falat építettek, majd ezt bevakolták. A tulajdonos nagyon dicsérte a gumik hőtároló, és szigetelő képességét. Tojástartó. Szintén Tv-ben láttam, hogy ezzel tapétáztak ki egy szobát, ami így nagyon jó hang, és hőszigetelt lett.

Újrahasznosítás A sörös dobozokat többféleképpen is fel lehet használni, de én most csak kettőt említenék meg: 1. napkollektorként 2. van aki házat épített belőle.

Újrahasznosítás Hőszigetelés megoldható újrahasznosított papírból, ami pont olyan jó mint a táblába kapható anyagok. Szalmát is lehet használni szigetelésként, sokkal környezetkímélőbb mint az előre gyártott anyagok. Bár nem konkrétan a mindennapos energiaszámlákat kíméli, de mégiscsak energiatakarékos megoldás, a PET palackból épített ház.

Éljen a környezettudatosság!!! Végszó Mint látható ez a néhány dolog már érinti a megújuló energiák, a passzívház, és a szemét újrahasznosításának témáját is. Viszont akkor még nem beszéltünk arról, hogy miközben mindezt legyártjuk, és felhasználjuk annak során mennyi káros anyagot és hulladékot hagyunk magunk után. > ökolábnyom További kérdés még az is, hogy az újrahasznosítás során mennyi energiát használunk fel. Éljen a környezettudatosság!!!

Kérdések A kis zöld négyzetek a sarokba: ezzel juthatsz vissza ide Érdemes a hagyományos izzót LED lámpára cserélni? Igaz: Hamis: (nem tudod: ) A kerti zuhany, a föld melegét használja fel? Tusolásnál várjunk sokat egymás után? Igaz: Hamis: (nem tudod: ) Ami gázzal működik, azt évente kell ellenőrizni mert romlik a hatékonysága? A kis zöld négyzetek a sarokba: ezzel juthatsz vissza ide

Felhasznált irodalom Legtöbb felhasznált ötlet: Ötlet mozaik (újság) Ezermester (újság) Képek: Google, pontosabban nem tudom leírni (http://...) helyhiány miatt, meg amiatt, hogy nem találtam meg a képeknek a címét. Kevésbé felhasznált Discovery channel 365.postr.hu

JÓ Gratulálok, jól válaszoltál!

ROSSZ Sajnálom, ez most nem jött össze ROSSZ Sajnálom, ez most nem jött össze. Ajánlom nézd meg a „nem tudod” menüpontot.