Bölcsőde – óvoda - iskola értékeinek megőrzése…

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Az olvasástanítás módszere:
„Művészettel a jövő művészeiért” TÁMOP-3. 1
Komplex Instrukciós Program
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
„SZAKMÁK VONZÁSÁBAN” – A szakképzés jelene és jövője Szakmai konferencia május 10.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
A gyakorlatvezető mentor
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
Módszertani megújulás a nevelő munkában
Szeretet, türelem, tolerancia
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Projektpedagógia az óvodai gyakorlatban
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Kompetencia alapú oktatás elterjesztése Hajdú-Bihar megyében Herpai Imre igazgató, HBMPI.
KUTASD A MÚLTAT, ÉLD A JELENT, ÉS TERVEZD A JÖVŐT!
Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Inklúzív nevelés Magyarországon
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
ILOSVAI SELYMES PÉTER ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A differenciálás iskolán belüli és iskolaközi lehetőségei
Iskolakert.
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Nemzeti Köznevelési Portál
Tanácsok a portfólió készítéséhez
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Előadás másolata:

Bölcsőde – óvoda - iskola értékeinek megőrzése… ÉRTÉKEK ÉS ÚJ UTAK AZ ÓVODAI NEVELÉSBEN Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar – Magyar Óvodapedagógiai Egyesület 2011. Szeged

Gyors döntési képesség, Használható tudás, Kulturált vitakészség, Az ezredforduló társadalma és a modern közgazdaságtan által igényként megfogalmazott „Élet- és kulcskompetenciák”: Gyors döntési képesség, Használható tudás, Kulturált vitakészség, Csapatmunkában való részvétel képessége, Kooperációs készség, Az idővel való gazdálkodás képessége, A belső hajtóerő, a belső motiváció mozgósításának képessége, A sikerorientáció.

A pedagógia időszerű problémái… Étterem, ahol mindennap egyféle kosztot tálalnak fel; Kórház, ahol csak a könnyebb sérülteket látják el; Szupermarket, ahol csak a nagypénzűeket szolgálják ki.

A pedagógia időszerű problémái Értékzavar a világban Romló presztízs Biztos egzisztencia hiánya Pedagógiai sikertelenségeink Nincs nyugalom Nem kapunk konkrét segítséget Megszámlálhatatlanul sok dokumentum

…és az örökös elvárások: Erénylisták és bűnlajstromok. A fenntartó, az igazgató és helyettese(i) a tagintézmény-vezető, a munkaközösség-vezető a kollégák, a tanulók, a szülők, a háttér, a környezet és önmagunk elvárásai.

-Gáspár László: Az Iskolakérdés- Óvoda: -Gáspár László: Az Iskolakérdés- Az óvodának elsősorban nem iskola-előkészítő intézményként kell működnie, hanem olyan nevelő intézményként, amely felfokozza az elsődleges szocializáció hatáslehetőségeit. Az óvoda fő feladata: a pedagógiailag ösztönzött, segített szocializációs mechanizmusok kibontakoztatása: Az alapvető individuális tevékenységi formák (a játék, a tanulás, a munka) elemi egységei. A felnőttek és gyermekek folyamatos érintkezése. A mindennapi élet nyelvének, szokásainak, cselekvésmintáinak használata és fejlesztése által.

„Az óvoda nem azzal alapozza meg a kisgyermek jövőbeli fejlődését, ha „előtanít” az iskola számára, hanem azzal, hogy növeli a gyermek mindennapi „életképességét”, kommunikációs és kooperációs készségét.” /Gáspár László/

Az általános iskola Feladata a legszélesebb értelemben vett általános képességfejlesztés, a gyermek tevékenységi és öntevékenységi készségeinek megalapozása. Mindez azt jelenti, hogy el kell sajátítani: Az elemi kultúrtechnikákat –az elemi rendszerek, külső és belső relációk szimbolikus jelzéseit. Az általános tanulási képességeket, A társadalom –a közösség- életében való részvétel kereteinek, technikáinak használatát, A közeli és a távoli valóság szerkezetére és dinamikájára vonatkozó általános tájékozottságot.

Hosszú és bonyolult folyamat Hosszú és bonyolult folyamat. Az általános emberi fejlődés szempontjából előnyösebb, ha a gyakorolható tevékenységek viszonylag széles körére támaszkodik és hosszabb ideig tart – ha tehát lehetővé válik a megkezdett pedagógiai folyamatok fokozatos kibontakozása. /Gáspár László/

óvoda iskola

„MIZU” a bölcsödével?

Az iskola… Élményszerűség=befogadás Élvezet=az élményszerű dolgok maradnak meg… Az alkotás öröme=sikerélmény Pozitívélmények Emberformálás Kreativitásfejlesztés Az intézmény egésze sugároz és nevel=tanulóbarát környezet Felzárkóztatás vagy tehetséggondozás?

A tanítás olyan, mint… kertészet mérnöki munka művészet egy munka matematikai feladat főzés A tanítás olyan, mint… -kollégák hasonlatai, metafórái- alkotás

4. Segítsen, ha valamit nem értünk 1. Igazságosság A diákok elvárásai: 4. Segítsen, ha valamit nem értünk 5. Elismert legyen 6. Szaktudás 1. Igazságosság 2. Humorérzék 3. Az órát érdekesen tartsa

„Temetni jöttem Caesart, nem dicsérni…”

Harcászati kifejezéseink… -az iskolában- SORAKOZÓ!!!!

tanMENET

FRONTális osztálymunka

Osztály, VIGYÁZZ!!!

Tanulási stratégia

TISZTELETTEL JELENTEM…

A MIT tanítsak? mellett a HOGYAN tanítsam? irányába mozdulni.

A tanulásszervezés módszerei Alapmódszerek Tanári magyarázat (frontális tanítás): beszélgetés, kérdve-kifejtés, előadás, szemléltetés Munkáltatás (egyéni, de nem önálló): variációs módszer, házi feladat Individuális (egyéni és önálló tanulás): egyéni feladatok Motiváló módszerek Csoportmunka Játék Szerepjáték (drámapedagógia) Vita Kutató-felfedező módszer Kooperatív módszerek Projekt módszer

Leggyakrabban használt módszerek 90 % Ismeretszerzés Falus és munkatársai (1989) 53,5% nevelői magyarázat és bemutatás Tanórákon elhangzó szavak 79% tanárok 21% diákok

MIT Tanítunk, HOL Tanítunk, HOGY tanítjuk? Egy halmozottan előnyös környezetben kevés pedagógiai ráfordítással nagy eredmény elérhető. Egy halmozottan hátrányos körzetben a kicsi eredmény is nagy pedagógiai erőfeszítést igényel. Olyan feladatokkal ellátni, amelyek lehetőséget adnak kibontakozására, amelyekben örömét leli, a kreativitására építve az egyéni választás lehetőségét is megadva. „látásra nevelés” alkotás-munkálkodás öröme, tanár, gyermek együtt játszik, alkot-dolgozik a gyermekkel osztálytermi formáció felbontása, Komplexitás Közösségi élmény,társas kapcsolatok

Legfőbb érték - teremtő: A PEDAGÓGUS… A pedagógus személyiség szerepe és megnyilvánulása az oktatásban-nevelésben meghatározó. De nem kizárólagos….

Olyan önálló pedagógus igénye rajzolódik ki, aki igényli az önállóságot, egészen a feladattervezéstől a konkrét megvalósulásig. Kezdeményező, kísérletező, mindig újabb és újabb módszerekkel próbálkozik. Egy újszerű tanár-diák kapcsolat kialakítására törekszik. Nyitott, nem elutasító. Nem szűk tantárgyi kereteken belül gondolkozik, hanem komplex látásmód és megvalósítás jellemzi. Ez nem zárja ki azt, hogy saját szakterületén ne legyen elmélyült, de ne csak az efelőli szemléletmódot ismerje el. Folyamatos önképzéssel éri el magas szintű szakmai kompetenciáját. A tanórákon biztosítja az ideális légkört, amellyel segíti a gyermek kreatív gondolkodását, kreatív gondolkodási módját.

Folyamatosan fenntartja az érdeklődést és érdekeltséget a tevékenysége végzése alatt, úgy, hogy a foglalkozásokat témájában, logikájában, módszerében a gyermek életkori sajátosságaihoz igazítja, a pszichikus tényezők figyelembevételével. A foglalkozásokon hangsúlyt fektet a közösségre, a közösségi nevelésre, de teret enged az egyéni elágazásoknak, és differenciált foglalkozást valósít meg csoporton belül. A probléma centrikusság elvét tudatosan szem előtt tartja egészen apró részletektől a nagy összefüggésekig, illetve nagy összefüggésektől az egészen apró részletekig. A tevékenységekben aktív cselekvőként vesz részt, innen irányítja azokat, folyamatos megfigyeléseket végez a tanulók munkájáról, amelyek későbbi értékelések során elengedhetetlen. A város, a település kulturális életének szereplője és alakítója.

A minőség partnereket kíván. SZÁMOMRA A MINŐSÉG – MANAGEMENT… Dr. Bartha Árpád gondolat menetén haladva számomra minőség: A minőséget a „vevőnek” –gyermek, szülő, pedagógus, fenntartó- kell érzékelni. Fontos, hogy ne mi mondjuk magunkról, hogy jók vagyunk, ezt partnereink „szájába kell adni”. A minőség teljes alkalmazotti elkötelezettséget kíván. Az alkalmazott elkötelezett és motivált. A minőségnek tükröződnie kell az intézmény minden tevékenységében. Tehát az oktatói-nevelői munkában, a tanügy-igazgatási feladatok ellátásban, a gazdasági ügyintézésben, a szabadidő-szervezésben, az intézmény szolgáltatásaiban, az ügyintézésben… A minőség partnereket kíván. A minőség mindig javítható. Nem létezik tökéletes, csak adott pillanatban jó. A minőség nem kerül többe. A közgazdaságtudomány álláspontja szerint a jól végzett munka nem költségtényező, a rossz igen. A minőséget nem elsősorban ellenőrzéssel kell biztosítani, hanem be kell tervezni. Tervezhető. A minőség szükséges, de nem elégséges. A konkurencia is javítja a minőséget, többé-kevésbé ugyanolyan módon és mértékben, mint mi. Kérdés: ki hitelesebb települési és térségi szinten? A minőségre törekvés nem mentheti meg a „gyenge terméket”. Nem a minőségbiztosítás, hanem az igazi minőség az, ami eladhatóvá és versenyképessé tesz bennünket.

igazgató, szaktanácsadó, IPR szakértő Köszönöm a figyelmet! Bíró Gyula igazgató, szaktanácsadó, IPR szakértő Szent István Egyetem Gyakorlóóvoda és Gyakorló Általános Iskola - Szarvas Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Intézet – Debrecen e-mail: birogyula@freemail.hu tel: 06/30 312-6206 www.birogyula.hu www.gyakorloovi-suli.hu