UTAZÁSI IRODÁK A KULISSZÁK MÖGÖTT

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

DESZTINÁCIÓK A BEUTAZTATÓK SZEMSZÖGÉBŐL
Webshopok+jogi megfelelőség
Global Distribution System
TSzVSz Közgyűlés JogSzerviz Sipos Tamás Dr. Bezzegh Edina.
Az esemény vagy eseménysorozat katasztrófává minősítése Jogszabályi háttér § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF. airLED Repülőtéri Hotelek és a Turizmus fejlesztésének lehetőségei.
Korszerű interaktív alkalmazások Dynamic packaging Készítette: Mező Ildikó március 25.
Szakemberek – Szakértők melyikből – mennyit ? XII. FOE Szakmai Napok Balatonalmádi 2012.
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
Felszámolók Országos Egyesülete Balatonalmádi Szeptember 14.
Utazási szerződések.
Az OTP Travel fő értékesítési stratégiái és csatornái
Idegenforgalmi statisztika
TDM Szakmai Nap november 21.
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
BALOGH KÁROLY elnök Magyar TDM Szövetség Budapest, március 2.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Közforgalmú közlekedés szervezése 1.
Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 ősz)
Menedzselem a vállalkozásom Társasági jog, szakjogok
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Turizmusstatisztika a KSH-ban Központi Statisztikai Hivatal
Szarvasné Vadászi Csilla
Österreich Werbung Magyarország Budapest, november Szedlák Péter Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet Sajtókapcsolatok.
Szolnok, február 22. Összeállította: Dr. Túróczi Imre Forrás: NAV Információs levelek 13. szám.
Köszöntjük a Kedves Résztvevőket !. Az OTP Travel bemutatása Alapítás éve: Fiókirodák száma: 15 6 budapesti fiókiroda6 budapesti fiókiroda 9 vidéki.
A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzete
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Vasútszabályozási Osztály
TÖRVÉNYESSÉGI ELLENŐRZÉS. Átlagos beérkezés: 51 nap után.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
TÁMOP Fogyasztóvédelmi ismeretek az utazások területén Dr. Eitmann Norbert Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület október 6-8.
FlyBalaton repülőtér bemutatkozása Hotel Budapest, december 6.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
FlyBalaton repülőtér bemutatkozása Március 29.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
A 40 éves MUISZ tevékenysége, tapasztalatai Miért érdemes MUISZ tagnak lenni.
Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
KOVÁCS JÁNOS ELNÖK VIMFÓ
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
2014. november Rendek Tímea
1458/17. tétel. 17/A Ez ideig ismeretlen külföldi partner kereste fel ben, és ajánlott fel a Földközi-tenger egyik szigetén szolgáltatásokat az.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
Alízingbeadó lízing olyan ügyletfajta, ahol két szereplő, a és a lízingbevevő meghatározott időre köt egymással szerződést. A lízingbeadó vállalja, hogy.
Termelői csoportok tájékoztatója Eredmények és lehetőségek B udapest, február 10. dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár.
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
MUISZ A MUISZ tevékenysége II. félév. Érdekvédelmi és lobbytevékenység :  Utazás Kiállítás – tárgyalások a Hungexpoval a kedvezőbb feltételek érdekében.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Gyógyturisztikai szekció április 1. Bozzay Andrásné Nemzetközi Balneológiai Konferencia.
Az új szervezett utazási formákról (package travel directive) szóló irányelv és átültetésének feladatai BUSEXPO április 20. dr. Gyenizse Dorottya.
A múlt alacsony társadalmi mobilitás kis távolságú utazások helyváltoztatási eszközök alacsony kapacitása a nem saját használatú eszközök értékesítési.
1990. évi C. törvény a helyi adókról MUISZ közgyűlés, Sousse.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Dr. Bienerth Gusztáv prezentációja 2016.december 12.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Utazási Irodák Speciális Felelősségbiztosítás 2017
KÜLÖNJÁRATI SZEKCIÓ Dr. Erdei Bálint Moderátor:
TramTRAIn projekt Tervezés – jogi feladatok
Megjelent a végrehajtási rendelet!
Budapest, március 1. A jogi utaskísérő.
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
Előadás másolata:

UTAZÁSI IRODÁK A KULISSZÁK MÖGÖTT Molnár Judit

Utazási irodák a kulisszák mögött Bemutatkozás MUISZ – alelnök Budapesti Békéltető Testület tagja OTP Travel – ügyvezető

40 éves a MUISZ 1974 7 utazási iroda megalapítja a MUISZ-t 1990 a rendszerváltás után 3000 iroda – kaotikus állapotok 1996 Az első utazási irodai kormányrendeletek 213/1996. és 214/1996. (később 281/2008.) – szigorú működési feltételek → Az irodák száma 1200-ra csökken (napjainkban is kb. ennyi iroda működik).

Éves utazási irodai forgalom Az utazási vállalkozások éves összforgalma a KSH adatai szerint 170-180 milliárd Ft, melynek mintegy 80-85 %-át bonyolítják a MUISZ tagirodái.

A MUISZ tevékenysége utazási irodai rendeletek véleményezése, javaslattétel a turizmus törvényre adó- és számviteli törvények módosításának kezdeményezése folyamatos fellépés a fekete utazásszervezés ellen kapcsolattartás a Külügyminisztériummal Turisztikai munkacsoport létrehozásának szorgalmazása a fővárosban Budapest turizmusa érdekében

A MUISZ tevékenysége Az elmúlt 24 évben szinte folyamatosan változó jogszabályi és igazgatási környezet → lassú döntéshozatal és kevésbé hatékony ágazati irányítás

2012.február 3. A MALÉV csődjének hatásai: megemelkedett repülőjegy árak, egyes városok nehéz megközelíthetősége kedvezőtlenebb szerződéses feltételek Magyarország megközelítése nehézkesebbé vált: több nagylétszámú konferencia lemondása + konferencia központ hiánya

Utazási irodák alkupozíciója korlátozott 2012.február 3. A MALÉV csődjének hatásai: a felszámolási eljárás még mindig nem zárult le (veszteség utasoknak és utazási irodáknak) A charterpiacon egy szereplő maradt: Travel Service ↓ Utazási irodák alkupozíciója korlátozott

2014. évi nyári charter szezon Bulgária heti 4 gép Ciprus heti 5 Egyiptom heti 12 gép, ebből 2 Jordániával Jordánia heti 1 gép Görögország heti 20 gép (Karpathos 1 gép, Korfu 3 gép, Zakynthos 4 gép, Kefalonia 1 gép, Heraklion 5 gép, Rodosz 4 gép, Thesszaloniki 1 gép, Kos 1 gép)

2014. évi nyári charter szezon Dubrovnik heti 1 gép Málta heti 2 gép Marokkó heti 1 gép Catania heti 1 gép Nápoly heti 1 gép Madeira heti 2 gép

2014. évi nyári charter szezon Azori-szigetek heti 1 gép Spanyolország heti 7 gép (Mallorca 2 gép, Malaga 1 gép, Barcelona 2 gép, Tenerife 1 gép, Alicante 1 gép) Törökország heti 15 gép Tunézia heti 11 gép HETI 84 JÁRAT!

Utazási szerződés 281/2008 (XI.28.) Korm. rendelet Utazási csomag fogalma: az utazásszervező által biztosított személyszállítási, szállás- és egyéb turisztikai szolgáltatások közül legalább kettő együttes igénybevétele a szolgáltatások ára egy közös részvételi díjban kerül megállapításra a részszolgáltatások együttese 24 óránál hosszabb időszakot érint vagy a szolgáltatás szállást is magában foglal

Kritikus pontok Külföldi szállás 13. § (1) c Az utazásszervezőnek a katalógusában az egyes szállodáknál fel kell tüntetnie az adott ország helyi besorolása mellett a hazai besorolás szerinti kategóriát.

Tájékoztatási kötelezettség Kritikus pontok Tájékoztatási kötelezettség 13. § (1) j) Teljes körű tájékoztatási kötelezettség, kiegészítve az adott országra vonatkozó vízumrendelkezésekről és egészségügyi előírásokról

Jegyzőkönyv felvétele hibás teljesítés esetén Kritikus pontok Jegyzőkönyv felvétele hibás teljesítés esetén 10. § (4) Az utas köteles haladéktalanul közölni kifogását az iroda helyi képviselőjével; a közlés késedelméből eredő kárért felelős. Az utazási iroda képviselője köteles jegyzőkönyvbe foglalni az utas bejelentését.

Utazásszervező felelőssége Kritikus pontok Utazásszervező felelőssége 12.§ (1) Az utazásszervező felel a közreműködő szolgáltató által nyújtott szolgáltatásokért is. Mi történik akkor, ha a charterjáratot nem az Európai Unióban bejegyzett légitársaság üzemelteti és késik a charterjárat?

Részvételi díj felemelése Kritikus pontok Részvételi díj felemelése 6.§ (1) A részvételi díj felemelhető a szállítási költségek, üdülőhelyi díjak, repülőtéri illetékek, vagy a forint árfolyamának változása esetén. De: 20 napon belül a díj nem emelhető és ha az emelés meghaladja a 8%-ot, az utas indokolás nélkül elállhat a szerződéstől.

Kritikus pontok Bánatpénz – 8. § (9) Az utasnak az utazás megkezdését megelőző 35 napnál, szálláshely igénybevétele esetén 45 napnál korábbi elállása esetére bánatpénzként legfeljebb a szolgáltatási díj 10 %-a követelhető. Az utazás megkezdését megelőző 60 napnál korábbi elállás esetére bánatpénz nem követelhető.

Kritikus pontok VIS MAIOR 8. § (6) Ha a Külügyminisztérium átsorolja az úti célt az utazásra nem javasolt országok közé, az utazásszervező köteles azonos, vagy magasabb értékű szolgáltatást nyújtani. Ha az utas ezt nem fogadja el, elállhat a szerződéstől.

Megváltozott utazási piac Online foglalási rendszerek Utazási weboldalak Low-cost légitársaságok Dinamikus utazási csomagok Új utazási formák

Az európai utazási piac összetétele Az utazók 23 %-a utazási csomagot választ 17 %-a egy értékesítési helyen válogatja össze a szolgáltatáselemeket 6 %-a egymáshoz kapcsolódó weboldalak kínálatából állítja össze utazási csomagját 54 %-a egyelemű szolgáltatást vásárol

Új EU irányelvek a csomagtúrákra Az irányelv kiterjesztése a dinamikus csomagokra (az utas a saját preferenciái alapján állítja össze az utazási szolgáltatásokat) Kényszerű tartózkodás esetén az utazásszervezőnek utazónként 3 éjszakára és éjszakánként 100 euróig kellene fedeznie az utazók költségeit. 180 fő esetén 54.000 EUR

Köszönöm a figyelmet!