Hát én immár kit válasszak?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösség 4. ISTEN CSALÁDJÁBAN ÉLNI
Advertisements

A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
Ami a Tiéd.
Manipuláció helyett szolgálat a társkapcsolatban
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Mit kell tenned, ha meg akarsz térni Istenhez?
Válás és újraházasodás a Bibliában
Hol a résem Miért jó nekem odaállni?
Megbocsátás és parancsba kapott szeretet
Hogyan formál át Isten az igehirdetésen keresztül?
A házasság még nem a mennyország
és ebbe más is belehalt már…
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
Férfivá és nővé teremtve
SÁFÁRSÁG Beruházás – Amit Isten ránk bízott Adakozás - Gyűjtés
Béla gondolatai a házasságról
1ADÓSSÁG Az adósság olyan pénz, vagy tulajdon, amit valaki tartozik megadni, vagy átadni egy másik személynek. 2Kir 4,1-7; Az adósság olyan pénz, vagy.
A TISZTELET RELÁCIÓI ÉS HATÁSA ÉLETÜNKRE
A Biblia emberképe Az Univerzumban 1 milliárd galaxis van
Vegyetek erőt! Folk Iván.
A hit ideje, a „most” Folk Iván. Róma 10:10 Márk 5:36 A szívünkkel hiszünk.
A REMÉNYSÉG JELEI IMAHÉT NE BÍZZATOK HAMIS ÓRÁKBAN! Péntek.
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
A BIBLIA KÖZEPE. Vajon melyik fejezet a legrövidebb a Bibliában? A 117. Zsoltár.
Nagyböjt, az újrakezdés lehetősége!
PÁL LEVELE A RÓMAIAKHOZ ig Az okos istentisztelet.
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Anyák napjára szeretettel… Budaörs, 2013.május 7.
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Terhes örökségeink A társaddal együtt megkapod a rokonságát és a múltját is: gyermekkora élményeit, hiányait és lelki sebeit Lehet, hogy csak később tudod.
Ki az ember? Isten eltorzult képe Francis A. Schaeffer:
Asztal- és életközösség Jézussal
Szeretet nélkül kapcsolat-romboló erő, szeretettel kötőanyag
Szentlélek, úgy kérünk szállj le ránk,
Az Úr az én kősziklám, váram és szabadítóm; az én Istenem, az én kősziklám, ő benne bízom: az én paizsom, idvességem szarva, menedékem. Zsoltár 18:3.
Szentlélek, úgy kérünk, szállj le ránk, töltsd el a szívünk, életünk, hogy béke, és áldás szálljon ránk, küldd el a lelked, úgy kérünk, Istenünk!
Készítette: Jon A. Palmer
Készítette: Jon A. Palmer
"Az Úr félelmében járva" Apcsel 9:31 Jon Palmer. Az Úr félelmében járva Az egyháznak tehát egész Júdeában, Galileában és Samáriában békessége volt: eközben.
Ábel Folk Iván A HIT HŐSEI 1.. Ábelnak sem sem volt könnyebb, mint neked 1.Mózes 4:1-16;
Kreatív, és korszerű Egyház Folk Iván. "Aki azt akarja, hogy az Egyház maradjon meg olyannak, amilyen, az nem akarja, hogy az Egyház megmaradjon." Klaus.
BECSÜLETESSÉG Becs, becses… ÉRTÉKES! Becsül: értékel, tisztel.
ADAKOZÁS „ Nagyobb boldogság adni, mint kapni!”
Az Újszövetség könyvei
Nehéz kérdések sorozat, Kaposvár, 2012., Jóföldi Endre.
A BIBLIA KÖZEPE. Vajon melyik fejezet a legrövidebb a Bibliában? A 117. Zsoltár.
ISTEN hozott köztünk!.
Gyermekeinket érő hatások keresztény szemmel. Milyen irányba hathat a gyermekeinket körülvevő környezet? Kiszolgálja veleszületett önzésre hajló ter-
Az Élet Igéje május „… Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!” (2Kor 5,20)
Isten mondta.
„Szüntelenül imádkozzatok!” (1 Tessz 5,17) Az idén egy népes ökumenikus csoport választotta ki az igét az Egyesült Államokban, Szent Pálnak a tesszalonikai.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Minden nap egy (újabb) ajándék. Mit tennél? - 24 óra alatt - Mit bánnál a legjobban hogy nem tettél meg? - Lenne még időd rá?
Gyermek, akit kölcsönkaptál. Anna példája (1Sám 1,11) Erős fogadalmat tett (Anna), Erős fogadalmat tett (Anna), és ezt mondta: és ezt mondta: Seregek.
Református istentisztelet 2014 december 28 óév utosló vasárnap.
AZ ISTEN ÁLTAL ADOTT KÖNYVTÁR
vasárnapi istentisztelet. Énekek Olyan békét, mint a folyó Olyan békét, mint a folyó, Olyan békét kaptam Tőled lelkembe. (2X)
„Élni vagy égni?” Készítette:Komjáthy Károly.
A 5. parancsolat „Tiszteld apádat és anyádat…”
Mihalec Gábor és Csizmadia Róbert Adventista Családi Szolgálatok
…MIVEL EZ NEM NAGYON MEGY,
Miért olyan fontos a hit?
AZ ISTEN ÁLTAL ADOTT KÖNYVTÁR
Az öröm forrása a házasságban (is)
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
A tanítvány magányának és közösségi életének dilemmája
Előadás másolata:

Hát én immár kit válasszak? ,

Mi a szerelem? Platonista válasz: Álmodozz és gondolj szépeket Romantikus(fatalista) válasz: A szerelem rajtunk kívül álló hatalom, amely akaratunk ellenére magával ragad. Materialista válasz: egy bizonyos anyag okozza a szerelmet- phenilaetilamin

Milyen a szerelem a Bibliában? Nem plátói, hanem testi szerelem: Énekek éneke 7:1-10 „Domború csípőid ékszerekhez hasonlók... Tested búzahalom... Két melled, mint két őzike... Nyakad elefántcsonttorony... Szemeid hesbóni tavak... Orrod, mint a Libánon tornya...”

Hát én immár kit válasszak? 1 Mózes 2: 18-23 a megoldást Istenre bízta; Isten biztatására keresésre indult(Cicuska, Macika); Évában felismerte a hozzá hasonló emberi lényt.

Ez éppen olyan emberi lény, mint én Ez éppen olyan emberi lény, mint én. „Ez most már csontomból való csont, testemből való test. ” Fontos, hogy magadhoz hasonló embert láss a párodban, NEM simogatni való cicuskát, igavonó barmot, jövedelmező üzletet; NEM „anyapótlékot”

A párom Isten ajándéka a számomra Előbb dönts józanul utána légy szerelmes, mert: a szív csalárdabb mindennél(Jer17:9) A szerelem tudatbeszűkűlést és projekciót okoz Efézus 5:18: Ne részegedjetek meg….hanem teljetek meg Szentlélekkel. Máté 4:7: Ne kísértsd az Urat, a te Istenedet! (Igei vezetés:felnyitom, rábökök, jelkérés)

A szex Meg kell szabadulni a csoportnyomástól! János 8:36 Jakab 1:25

Mit mond a Biblia a szexről? A magyar magyarázó szótár szerint: A ne paráználkodj azt jelenti, hogy ne törj házasságot. Ez a נָאַף (ná'ap') héber szó, melynek jelentése házasságtörés. Illetve a μοιχεύω (moikheuó) görög szó, mely szintén csak és kizárólag házasságtörést jelent. A bibliai szóhasználatban a „paráznaság” (görögül: por·nei′a) olyan meg nem engedett szexuális kapcsolatra utal, mely a szentírási, azaz a Szentírás szerint érvényes házasságon kívül jön létre. Ez magában foglalja a házasságtörést, a prostitúciót, a nem házas felek közti szexuális kapcsolatot, valamint a szájon, illetve a végbélen keresztül történő közösülést, és azt is, ha valaki egy olyan személy nemi szerveit izgatja, aki nem a házastársa. Ezenkívül ide tartozik még az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat, és az állatokkal való fajtalankodás. A Szentírás teljesen egyértelmű: Akik paráználkodnak, azok nem maradhatnak a keresztény gyülekezetben, és nem kapnak örök életet (1Korintusz 6:9; Jelenések 22:15)  

Mit mond a Biblia a szexről? 1. Egy olyan ember van, akivel minden titkomat – személyiségem és testem titkait is – megoszthatom.1Móz2:25 2. Az emberi szexualitás célja nemcsak a szaporodás, hanem a gyönyör. Péld 5:18-19, 1Móz4:1 3. A szexuális közösség fontos prioritás a házaspár számára: Az ifjú férj egy évig felmentést kapott a katonaság alól,hogy „örüljön feleségével, akit elvett” (5Móz 24,5). A szexuális böjt csak ideiglenes lehet (1Kor 7,5).Böjtölni szabad, koplalni nem.

Milyen legyen a párom? Legyen: - elkötelezett Isten melett - szeresse Isten igéjét - ambiciói - szórakoztató - vonzó - okos - szellemes - határozott fellépésű - szeresse a sportot

Fontos elvárások Közös érdeklődési kör Közös célok- közös iga 2Kor 6:14 Közös értékek- hozzád illő legyen

Egység akadályai Felszerelés: - különböző háttereink: szokásaink, viselkedéskultúránk, kommunikációs sémáink - felszínes motívumok(vicc): érzelmek, családi nyomás, szexuális vonzalom, menekülés a szülőktől - eltérő elvárások: szerepekben, szeretetnyilvánításban 2. Fifti-fifti szemlélet: - Akkor adok ha kaptam. Elvárom, hogy annyit kapjak, amennyit adtam.

4. Mulasztások útközben: - nem kezeljük a problémákat: Efézus 4:26 3. Az önzés: -Jó-jó, nekem is vannak hibáim, minden ember gyarló, de hogy a feleségem sem tökéletes, az elviselhetetlen. 4. Mulasztások útközben: - nem kezeljük a problémákat: Efézus 4:26 - Jakab 1: 2-4 5. Meglepetések: 1 Péter 1:13,5,8-9 „... elméteket felkészítve legyetek józanok és teljes biztonsággal reménykedjetek... Legyetek józanok, vigyázzatok, mert ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, kit nyeljen el: álljatok ellene a hitben szilárdan!” - menekülés: szerelmi viszony, munka, mindenféle tevékenység 1 Tim 3:5

Mi az alap? Szerelem? Megértés? Valamiféle alku vagy szerződés? Jó tulajdonságaink? A jó állás? A rendezett anyagiak? A diploma? A lakás?

Mi az életünk alapja? Pénz: Lukács 12:20 Hatalom: Hova lettek a közelmult zsarnokai? Tehetség: öngyilkos hírességek Szorgalom: Zsoltárok 127: 1-2 Egészség: Zsoltárok 103:15-16 Mai kapcsolatok,házasságok alapja: - kölcsönös szimpátia, szerelem, szexuális vonzás, előnyös tulajdonságok

Míg Ádámnak jó a kapcsolata Istennel, örül Évának Míg Ádámnak jó a kapcsolata Istennel, örül Évának. Amikor megromlik ez a kapcsolat, Évát okolja a bűnbeesésért.

Tudnunk kell: Isten adott minket egymásnak. A párom a hibáival együtt is Isten tökéletes ajándéka. A párom hibái = Isten eszközei az én javamra (Róm 8,28). Kellemetlen smirgli, amivel Isten csiszol engem, hogy tökéletesebb legyek. Ezért hálával tartozom Istennek a párom kellemes és kellemetlen tulajdonságaiért.