Strukturális Politika múltja és jelene. Fejlettség közötti különbségek az EU-ban nemzeti szinten  Egyetlen új tagállam sem éri el A 27-ek GDP-jének 90%-át.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Nyugat-Pannónia – határon átnyúló együttműködések, és a as fejlesztési időszak előkészítése Készítette: Győrffy László Gábor.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
1 „ AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP, MINT A HUMÁNERŐFORRÁS-FEJLESZTÉS ESZKÖZE AZ ERÓPAI UNIÓBAN” Helyszín: BERZSENYI DÁNIEL FŐISKOLA EURÓPA- TANULMÁNYOK INÉZETE.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
EU regionális politikája
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 Az Európai Szociális Alap támogatási rendszerének változásai február 28. Öcsi Béla témavezető, Nemzetközi Bankárképző.
Az EU strukturális politikájának eszközei
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
A Strukturális Alapok rendszere, tervezése és végrehajtása.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Kulcsár Gábor VÁTI Stratégiai Tervezési Igazgatóság ELTE TTK geográfus szak február 22. Területi programozás és monitoring 1. Alapfogalmak.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Pályázatírás módszertana
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Az EU támogatási politikája és pénzügyi alapjai Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2005/2006.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális gazdaságtan 6.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere Az Európai Unió Stukturális Alapjai A Nemzeti Fejlesztési Terv és az Operatív Programok.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
Európai Uniós ismeretek
Előadás másolata:

Strukturális Politika múltja és jelene

Fejlettség közötti különbségek az EU-ban nemzeti szinten  Egyetlen új tagállam sem éri el A 27-ek GDP-jének 90%-át  Az EU25-ök GDP-jéhez mérten Lettország 41%-ával az egyik, 215%-ával Luxemburg a másik véglet

Célkitűzések a strukturális alapok és a Kohéziós Alap felhasználásakor  intézkedések célja a kibővített Európai Unió gazdasági és társadalmi kohéziójának erősítése, hogy ezáltal támogassa a Közösség harmonikus, kiegyensúlyozott és fenntartható fejlődését  Az alapok keretében végrehajtott intézkedéseknek – nemzeti és regionális szinten – magukban kell foglalniuk a fenntarthatófejlődést célzó közösségi prioritásokat azáltal, hogy fokozzák a növekedést, a versenyképességet és növelik a foglalkoztatást,a társadalmi befogadást, valamint védik és javítják a környezetm minőségét

Fejlettségi különbségek regionális szinten

Struktúrapolitika A TAGÁLLAMOG ÉS AZOK RÉGIÓI  Gazdasági ágazatai és  Társadalmi csoportjai  Integrációját elősegítő, azaz a leszakadását megelőző,  Szerkezeti beavatkozások

Gazdasági és társadalmi kohéziós politika FEJLESZTÉSI, CÉLOK INTÉZKEDÉSEK ÖSSZESSÉGE A közösségi átlagtól való elétérés csökkentése érdekében  Komplex  Eredményeiben mérhető módon  Nyújt előnyöket támogatások formájában az érintett térségeknek, közösségeknek stb.

Regionális politika A társadalmi- gazdasági egyenlőtlenségek térbeli lenyomatait mérsékli  közösségen belül  Régiók között  Egy- egy tagországon belül. A regionális-, térbeli dimenzió alkalmazása a különféle politikákban komplex megközelítést feltételez.

A regionális politika alapjai 1995  Elmaradott régiók gazdasági-társadalmi kohézójának erősítése  Tagállami gazdaság-, regionális politika koordinációja  Közös politikák kialakítása a kohézió érdekében  A struktúra politika szolgálja a regionális politikát  A strukturális alapok integrált használata a regionális politika érdekében  Az elmaradott tagállamok közlekedési és környezetvédelmi fejlesztéseinek támogatása (Kohéziós Alap)

A strukturális Alapok  Európai Regionális Fejlesztési Alap,(1975)  Európai Szociális Alap,(1960)  Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap  Halászati Orientációs Pénzügyi Eszköz.(1995)

Az Európai Szociális Alap célterületei TÁMOGATÁST NYÚJT  a munkanélküliség megelőzéséhez és csökkentéséhez,  a humán erőforrás fejlesztéshez és a társadalmi integrációhoz kapcsolódóan  az aktív munkaerőpiaci politikák támogatása,  az esélyegyenlőség ösztönzése a munkaerőpiachoz való hozzáférés tekintetében,  az oktatás, képzés, tanácsadás támogatása az élethosszig tartó tanulás ösztönzése érdekében,  az innováció, alkalmazkodó készség és a vállalkozói szellem ösztönzése,  külön intézkedések a nők munkaerőpiachoz való hozzáférésének javítására.

Az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alapnak az Orientációs Szekciója által támogatható tevékenységek a vidékfejlesztés területén :  agrárgazdaságokba történő beruházás,  mezőgazdasági termékek feldolgozásának és értékesítésének a javítása,  fiatal gazdálkodók indítása,  képzés,  vidéki térségek beilleszkedésének és fejlődésének az elősegítése.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatási területei  munkahely teremtő vagy megtartó termelő beruházások,  infrastrukturális beruházásokat, különös tekintettel a közlekedési, kommunikációs és  energetikai infrastruktúrára,  a városi és vidéki területek regenerációja,  helyi fejlesztési és foglalkoztatási kezdeményezések  kis- és középvállalkozások tevékenysége,  a régiók strukturális alkalmazkodását segítő oktatási és egészségügyi beruházások.

A regionális politika célterületei A fejlődésben elmaradt térségek támogatása 6. A ritkán lakott régiók fejlődésének támogatása 1. (GDP 75%) A fejlődésben elmaradt térségek támogatása 2. Az ipari hanyatlás által súlyosan érintett régiók struktúra- váltásának elősegítése 5/aMezőgazdaság- fejlesztés 5/bStrukturális nehéz- ségekkel küzdő területek támogatása 2. Mezőgazdasági területek fejlődésének elősegítése, gazdasági és társadalmi átalakítása (ipari, vidéki, városi, halászat)

A regionális politika célterületei Tartós munkanélkü-liség elleni küzdelem; A fiatalok és a munkaerőpiacról kiszorultak munkaerőpiaci integrációjának megkönnyítése; Férfiak és nők munkaerőpiaci esélyegyenlőségének előmozdítása 4. A munkaerő felkészítése az ipari és termelési rendszerek változásaihoz való 3. Oktatási, szakképzési és foglalkoztatási politikák,illetve rendszerek átalakítása és modernizálása

A strukturális alapok részvétele az egyes célkitűzések megvalósításában Célkítűzések ERFAESZAEMOGAHOFE 1.Elmaradott területek XXXX 2. szerkezeti problémák XXXX 3. oktatás, munka- nélküliség X

A FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁNAK ALAPELVEI  Koncentráció ( 2000-töl 3 célterület)  Partnerség (2000-töl civil szervezetek  Addicionalitás ( 1988-tól:változó)  Programozás (1998-)

Programozás (1988-tól) Közösségi Támogatási Keret ( Community Support Framework) 1. szakasz : Nemzeti Fejlesztési Terv elkészítése 1 Átfogó társadalmi-, gazdasági-, regionális helyzetleírás készítése, korbbi intézkedések értékelése Tagállam 2. Regionális-politikai stratégia készítése, szerkezetátalakítási prioritások kijelölése, humán-fejlesztési célok meghatározása Tagállam 3. Finanszírozási terv sarokpontjai: Saját forrás, SA, EBRD, KA Tagállam 4. Partnerségi elvek alkalmazása Tagállam

Programozás (1988-tól) 2. szakasz : 1 Az NFT vizsgálata, a közösségi regionális politika szempontjait figyelembe véve  Gazdaságfejlesztési stratégia  Foglalkoztatás, humán erőforrás fejlesztés  Várt eredmények értékelése (ex-ante) Bizottság 2. Közösségi Támogatási Keret megítélése  Operatív programok  Indikatív finanszírozási terv  A megvalósítás intézményrendszere  Partnerség érvényesítése Bizottság és tagállam együtt készíti

Programozás (1988-tól) 3. szakasz : A felhasználás (regionális) operatív programjainak elkészítése 1 Intézményi végrehajtási utasítások kidolgozása tagállam 2. Minitoring és ellenőrzés rendszerének elkészítése 3. A támogatások végső kedvezményezettjeinek meghatározása 4. Részletes finanszírozási terv készítése

Programozás 1 millió euró alatt  Egyszerűsített eljárás ( Single Programming Document)  A KTK készítés három szakaszát összevonják  Az operatív programokat kell elkészíteni és benyújtani

A regionális politika hatásai Mérési módszer: GDP és foglalkoztatás növekedése Görö g. SpanyolÍrPortugáliaNémetOlasz O. Többlet GDP4,85,13,84,43,22,0 Többlet munkahely 2,92,43,23,71,51,0