Vendéglátó üzletek kialakítása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

Passzívház.
Hulladékudvar hatása a pápai gyűjtőkörzet hulladékgazdálkodási helyzetére Készítette: Kanozsai Gábor 2013.
Matrix-modul (konténer) biogáz üzemek
Alberobello kisváros Olaszország Puglia tartományának Bari megyéjében. Jellegzetes építményei a trullók, melyek különleges, habarcs nélkül, csupán a.
Somogyváriné Koncz Margit Pécs,
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
Bontási munkák előírásai
Borostyán Természetvédő Óvoda bővítés, felújítás Ideiglenes helyszín biztosításának lehetőségei a munkálatok ideje alatt.
Az új közétkeztetési rendelet
Manhattan a sivatagban
Raktározás technológiai moduljai
Beruházás a 21. századi oktatásba február 12.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
ÁLLATHÁZAK, ÁLLATKÍSÉRLETI LABORATÓRIUMOK (Laborállat technológia I.)
Organizációs tervek.
Az SCD Probiotikus technológia a tisztításban
HÁRSKÚTI MEGÚJULÓ ENERGIA OKTATÓ -ÉS KUTATÓKÖZPONT TERVEZŐ: KAZINCZY GYÖNGYVÉR.
Készítette: Czimbalek Katalin Hirsch Éva Pék Judit Szittár Katalin
Hővisszanyerős szellőztetés
Munkahelyi egészség és biztonság
1. szabály: A játéktér Alapfokú játékvezetői tanfolyam 2013/14.
Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal
KÉMÉNY.
Nagyméretű épületek, bevásárló-, logisztikai központok, turisztikai létesítmények aktív és passzív tűzvédelme Természetes hő- és füstelvezetés tervezésének.
Hővezetés Hőáramlás Hősugárzás
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
 A konyhának,mivel ott étel készül, ragyogóan tisztának kell lennie.  A konyha berendezésekor figyelembe vesszük a rendelkezésre álló helyet, valamint.
AZ ÉRTÉKESÍTÉS ÉS TERMELÉS MUNKAHELYEI
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Good Manufacturing / Hygienic Practice
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A vendégforgalom helyiségeinek kialakítása, berendezése
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Hulladékkezelés Gyűjtés-tárolás.
Gyógyszergyártás környezete
AZ ÉLELMEZÉS MINŐSÉGI DIMENZIÓI
KÖNYVTÁR ÉPÜLETE ÉS BERENDEZÉSEI. Az épület feladatai ÁLLOMÁNY –MEGŐRZÉSE –VÉDELME –HASZNÁLATA REPREZENTÁCIÓ SZELLEM TISZTELETE.
KÖNYVTÁR ÉPÜLETE ÉS BERENDEZÉSEI. Az épület feladatai ÁLLOMÁNY –MEGŐRZÉSE –VÉDELME –HASZNÁLATA REPREZENTÁCIÓ SZELLEM TISZTELETE.
Tárolási módok, az áruk tárolására szolgáló berendezések, eszközök
A munkahelyek szociális létesítményei
Vendégszoba Közös helyiség, konyha Egészségügyi helyiségek Somogyváriné Koncz Margit Minősítő
Akadálymentesítés.
2. tétel.
 A modellezés jogszabályi háttere  Hogyan kell megfelelően vizsgálni az épületek hő és füstelvezető rendszerét a modellben  Látótávolság Tárgyak fényelnyelő.
10. hét: A HACCP rendszer, mint egy ágazati rendszer
A számítógép ergonómiája
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Ászár Község Önkormányzata Dr. Mikolasek Sándor ÚMVP pályázatok Ászáron Szakmai rendezvény a Bakonyalja- Kisalföld kapuja összetartásáért Kisbér.
előadó: Varga Tamás MO csoportvezető
Helyes Higiéniai Gyakorlat Útmutatók
- változatlan forma, bővebb műszaki tartalom -
Szintkülönbség áthidaló szerkezetek a korábban tárgyalt Étv
Géptárolás Gáptárolás feladata.Gépudvar kialakítása.
Mi így gyűjtjük a szemetet
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
SZIME, Siófok, Morvai Júlia – HARTMANN-RICO Hungária Kft.
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
Hulladékanalízis és –kezelés 14. évfolyam
HACCP rendszer.
ANTSZ - MGSZH. MGSZH Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Több feladat átkerült az ÁNTSZ-től az Ő hatáskörükbe. ÍROTT ANYAGUK EZEKRE KÜLÖN NINCS CSAK.
Tűzvédelmi Szabályzat
Címkenyomtatás.
Iskola egészségtana.
Erdészeti/csemetekert növényvédelem hatósági vonatkozásai
Suma Combi Egyszerűsítse le a mosogatást.
Hulladéktároló konténerek és kukák törésének lehetséges okai
Előadás másolata:

Vendéglátó üzletek kialakítása Vendéglátó tevékenység követelményei

Helyiségkapcsolódások Az üzemi raktárak, előkészítők és az egyéb helyiségek úgy kapcsolódjanak egymáshoz, hogy az ételkészítési és az éttermi munkafolyamatok egyirányúsága megvalósítható legyen. Tehát a beérkező (többnyire szennyezett) alap- és nyersanyagok nem szennyezhetik a tisztább, előkészített anyagokat, vagy késztermékeket. A késztermék más úton kell, hogy elhagyja a konyhát, mint amin a nyersanyag beérkezett.

Az épület: jó műszaki állapotú legyen, az épület és a felületek kialakításakor olyan anyagokat kell felhasználni, melyekből semmilyen károsító anyag vagy hatás nem érheti az élelmiszert és az ott dolgozókat. A helyiségek elrendezése, méreteik és kialakítása tegye lehetővé: a biztonságos munkavégzést, a különböző szennyezettségű tevékenységek elkülönülését, a biztonságos technológiát (kialakítás, méret feleljen meg a folytatni kívánt tevékenységnek, az üzemeléshez szükséges kellő számú gép, berendezés elhelyezésének), a nyersanyagok, a félkész és késztermékek elkülönített tárolását, az elegendő kapacitású hűtött terek (kamrák, hűtőberendezések) biztosításával, a megfelelő tisztítást, fertőtlenítést és karbantartást, kártevők bejutásának megakadályozását.

Leggyakrabban szükséges helyiségek a vendéglátásban, étkeztetésben: áruátvevő, Raktárak, előkészítők, főzőtér (kiszolgálótérrel együtt vagy külön), mosogatók, szociális helyiségek, takarítószer és vegyszer raktár, hulladéktároló.

Padozat: résmentes, tisztítható, szükséges helyeken padlóösszefolyóval ellátott, megfelelő lejtéssel. Célszerű a fal-padozat találkozásokat lekerekítetten kiképezni. Falfelületek: legyenek világos színűek, résmentesek. Javasolt, a folyadékelvezető és egyéb csöveket, vezetékeket a falban elvezetni. Vizes helyiségekben 210cm magasan mosható falfelületeket kell kialakítani.

A mennyezetnek könnyen tisztántarthatónak kell lennie A mennyezetnek könnyen tisztántarthatónak kell lennie. Technológiai helyiségekben kerülendő az álmennyezet, alkalmazása esetében az álmennyezet kizárólag résmentes lehet. A szellőztetésre használt ablakoknak a padlószintről könnyen kezelhetőnek kell lenniük. Az ajtóknak mosható felületűnek és jó műszaki állapotúnak kell lenniük. Az üzemi helyiségek kültérbe nyíló ajtajit célszerű önzáródóan kiképezni, és lehetőség szerint zárva tartani, vagy rovarhálóval ellátni. A kültérbe nyíló ajtóknak résmentesen kell záródniuk.

A felületek simák, résmentesek, ezért könnyen tisztíthatók, fertőtleníthetők, kopás és korrózióállók legyenek. A felületek olyan anyagból készüljenek, amelyekből egészségre káros mennyiségben ártalmas anyag nem oldódik ki.

Mosogatók: A mosogatómedencék környezetében a szennyeződésnek kitett falfelület mosható, fertőtleníthető legyen. Javasolt korrozíóálló anyagból készült medencék felszerelése. A medencék mérete olyan legyen, hogy azokban a használatos edények biztonságosan elmoshatók legyenek (folyó hideg-meleg, szennyvíz elvezetés). Az elmosott eszközök, edények lecsepegtetéséhez megfelelő helyről kell gondoskodni a medencék mellett, vagy fölött. Az előkészítőkben használatos eszközöket a használat helyén kell elmosni és fertőtleníteni, ehhez legalább 1 medencét kell biztosítani.

A fogyasztói edények mosogatását térben el kell különíteni az ételkészítéshez és tálaláshoz használt üzemi edények mosogatásától. A fogyasztói edények tisztításához és fertőtlenítéséhez legalább 2/3 medencét kell felszerelni. FEHÉR MOSOGATÓ Az üzemi edények és a szállítóedények mosogatásához is legalább 2/3 medencét kell biztosítani. Az üzemi edények és a szállító edények – időben elkülönítve – elmoshatók a fogyasztói edények mosogatására szolgáló medencékben is. FEKETE MOSOGATÓ Mosogatógép alkalmazása esetén is szükséges az előáztatáshoz 1 medence

Öltözők A dolgozók részére megfelelő ruhaváltási lehetőséget kell biztosítani. Meg kell oldani az utcai ruha, a személyes tárgyak, valamint a munka közben használt ruházat elkülönült tárolását. Ez megvalósítható külön szekrények beállításával, vagy jól záródó ruhazsákokkal is. Az öltöző nem nyílhat közvetlenül az élelmiszerkezelő helyiségekből.

Kézmosók: Több helyiségből álló létesítmény minden olyan helyiségében, ahol az élelmiszert illetve a nyersanyagot kézzel érinthetik, a tevékenység végzése helyén, elérhető távolságban hideg-meleg folyóvizes (kevert) kézmosó berendezés kell. A mosdókagyló mérete legyen alkalmas az alapos és előírásszerű kézmosásra. A mosdókagyló környezetében a szennyeződésnek kitett falfelület mosható, fertőtleníthető legyen. A kézmosóhoz szükséges kellékek: kézszárító (eldobható papírtörlő, szárítógép), kéztisztító és kézfertőtlenítőszer, adagolóval és jól olvasható, látható használati utasítással, erős kézszennyezéssel járó helyeken körömkefe, hulladékgyűjtő edény a használt kéztörlőknek. Kizárólag a használt kéztörlő papírok gyűjtésére nyitott hulladékgyűjtő edény is alkalmazható.

Illemhelyek: Biztosítani kell a dolgozóknak a kellő számú, vízöblítéses megfelelő szellőzéssel (mesterséges vagy természetes) valamint bűzelzáróval ellátott illemhelyet, kézmosási lehetőséggel. A személyzet számára fenntartott WC-t, mosdót idegenek, vagy a vendégek nem használhatják. Női illemhelyen lábpedálos, fedeles hulladékgyűjtőt kell elhelyezni.

A szemét és hulladék gyűjtése: Egységen belül és kívül úgy kell megoldani, hogy az élelmiszereket és a környezetet ne szennyezhesse. A hulladékgyűjtő és tároló edények jól záródó fedéllel ellátottak, résmentes kialakításúak legyenek, könnyen tisztítható és fertőtleníthető anyagból készüljenek. A gyűjtőedények fedele lábbal működtethető legyen.

ENERGIAELLÁTÁS VÍZELLÁTÁS SZENNYVÍZELVEZETÉS ÉS KEZELÉS MEGVILÁGÍTÁS SZELLŐZTETÉS