Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Iskolai Közösségi Szolgálat – teher vagy lehetőség?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Advertisements

A pedagógus szerepe a közösségi szolgálatban
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
A tanári munka értékelése
 Európai Parlament és Tanács (2006) – szociális és állampolgári kulcskompetencia fejlesztése  Nemzeti Önkéntes Stratégia (2011), Magyarországi önkéntesség.
Pályaorientációhoz kapcsolódó kompetencia mérések és értékelés (mit, miért mérünk, eredmények)
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
„Ezt egy életen át kell játszani”
élménypedagógiai módszerek alkalmazási lehetőségei a tanitásban
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
Értékelés a pedagógiában
Hatékonyság, eredményesség, méltányosság a köznevelési rendszerben:
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Az IKSZ története, a pedagógusok feladatai, érzékenyítés
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A közösségépítés mint a készség- és képességfejlesztés eszköze (Gulyás Gabriella) Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
Oktatási reformok tapasztalatai Pest megyei Tanévnyitó Tanácskozás Augusztus 31. Halász Gábor Országos Közoktatási Intézet.
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Az értékek Rapos Nóra.
A középiskolai közösségi szolgálatban rejlő pedagógiai és intézményi lehetőségek - Pavlics Tamás - „Önkéntesség – közoktatás – közösségi szolgálat” szakmai.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság OFI - KONFERENCIA OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Érzelmi intelligencia
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Pedagógus értékelési rendszer
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
A reintegráció lehetőségei
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
Érzékenyítés. Általános értelemben: valamilyen kérdésre való fokozottabb érzékenység kifejlesztése. Érzékenyítés.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
A pszichológiai mérés alapjai
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
A szakiskola jelene és jövője
Tervezési folyamat.
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
„Fiatalok EGYÜTT, EGYMÁSÉRT 2015”
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
Előadás másolata:

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Iskolai Közösségi Szolgálat – teher vagy lehetőség?

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Diák: tapasztalatszerzés Elősegíti a társadalmi beilleszkedést Hozzájárul a kirekesztődés csökkentéséhez Segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében képességektudástapasztalat Mi a cél? Néhány szó a szolgálatról

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Empátia „Úgy nem lehet szeretni, hogy nem érezzük át a másik ember örömét és bánatát. Úgy nem lehet szeretni, hogy nem fedezzük fel a közös pontokat azokkal, akik első pillantásra annyira másoknak tűnnek, mint mi.”

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Hozzáállás és értékrend „Egy napot a te szemeden keresztül élünk meg” Verbális és absztrakt prezentációk helyett valódi élmények és tapasztalatok •Problémamegoldó képesség •Kommunikációs képesség •Önértékelés •Csapatmunka •Rugalmasság •A nem etikus viselkedés felismerése

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Miért van erre szükség? •Nyomasztó hiányérzet a társadalomban Lehet-e változtatni rajta? •Oktatás-nevelés, fejlesztés •Szociális képességek fejlesztése iskolai keretek között •Személyközi és állampolgári kompetencia –Szociális kompetencia –Társas kompetencia (kapcsolat, érintkezés)

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A lehetőségekről… Az elmélet mellett a tapasztalati tanulás lehetősége gyakorlat Segítő- készség Megértés Elfogadás Együttérzés KitartásHűség Meg- bízhatóság ToleranciaTürelemEmpátia

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A tanár szerepe: motiváció és kitartás megtapasztalhatják az adás örömét az elfogadás képességét megismerhetik önmagukata világot A diákok ÉS A TANÁROK?

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Ön szerint mi a pedagógus legfontosabb feladata?

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Mire van szükség? A segítő pillérek professzionalizmusszemlélet stratégiákkompetenciák energiatürelem kooperációkitartás… •Elfogadni - Miért…? •Elismerni – hatás, haszon létjogosultság

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Vegyes érzelmek… •„Nem mondom, hogy mindezek nem szép gondolatok, nemes elgondolások, azonban nem biztos, hogy a kötelezően előírt önkéntesség valóban azt a hatást váltja ki, amelyet kiváltani óhajtanak. Nem vagyok biztos abban, hogy az érettségi bizonyítvány megszerzéséhez az önkéntességen át vezet az út. Azonban abban semmi kivetni valót nem találok, ha az iskola, valóban önkéntes alapon, ilyen fajta munkavégzésre ösztökéli a diákokat, és ezeket meg is szervezi. Ugyanis akit ez érdekel, akit ez foglalkoztat, az tényleg úgy fogja megélni, hogy tett valamit, és hogy fejlődött tőle, azonban akinek ez nem jelent semmit, annak esetleg egy olyan rossz élményt nyújthat, amely talán végleg eltántorítja egy ilyen munkától.” •Forrás:

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Hogyan érhetjük el? •Idő •Erőforrás •Kapcsolatok •Kölcsönösség •Tervezés •Élő együttműködés •Értékelés

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Szolgálatra kész? Egy diáknál akkor lesz igazán eredményes a tevékenység, ha az iskolájában tanító, tanuló személyek együttesen elfogadják az IKSz létjogosultságát. A tapasztalatok alapján az eredményes szolgálat feltételei:  tanári attitűd  támogató környezet  egyértelmű és megfelelő szabályozási rendszer

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Nem lényegtelen „látványelemek” Értékelés Motiválás Reflexió

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Ön milyen nehézségekre számít az Iskolai Közösségi Szolgálat bevezetése, működtetése kapcsán?

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Mi „zavarhatja” az IkSz eredményességét? Talán azok a diákok, akik •nem érdeklődnek a tevékenység iránt… •értetlennek, netán lustának tűnnek, mivel nem is értik, mit várunk el tőlük… •harsányságukkal igyekeznek felhívni magukra a figyelmet… •csak a számukra értelmes, általuk megértett elvárásokat, szabályokat hajlandóak elfogadni, betartani… •nem végzik el a vállalt tevékenységet… •szoronganak valami miatt… •nem tisztelik azokat, akikkel együtt kellene tevékenykedniük

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Vagy inkább:  Szervezetlenség  Kötelező feladat  teher  Nincs előkészítés, érzékenyítés, értékelés  Nem valós szükségletekre tervezték  Nem megfelelő a feladat

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Alapkérdések •Mit várhatok az iskolavezetéstől? •Mit várhatok a fogadó intézménytől? •Mit vár tőlem a fogadó intézmény?

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Érzékenyítő foglalkozások •Szekszárdi Júlia: Új utak és módok. Gyakorlatok a konfliktuskezelés tanításához és tanulásához. Dinasztia Tankönyvkiadó, •Gönczi Károly: Önismereti játékok gyűjteménye 2., Pedellus Tankönyvkiadó, Debrecen. •Mohay Péter: Közösségformáló játékok tizenéveseknek. Flaccus Kiadó, Budapest, •N. Horváth Margit: "Legyetek jók, ha tudtok!" Etika. Pedellus Tankönyvkiadó, Debrecen.

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Az Iskolai Közösségi Szolgálattal kapcsolatos ismeretekről

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Lehetőség  Valós segítség a fogadó intézmény számára  Személyiségfejlődés  Intézményi működés fejlesztése  Külső kapcsolatok erősítése  Anyagi megtakarítás

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Köszönöm a figyelmet!