Képalkotás Vektoros képalkotás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép felépítése
Advertisements

A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
KIVITELI PERIFÉRIÁK Illés Anna Eszter Felkészítő tanár: Salamon Róza
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.
Az IBM kompatibilis PC perifériák
A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves.
A 4.CSOPORT MUNKÁJA.
Nyomtató.
Nyomtatók Nem ütő nyomtatók.
Monitor Alapvető kimeneti eszköz Angol neve: display
Mai Számítógép perifériák
A nyomtató.
A számítógép felépítése
A számítástechnika története
Készítette: Kecskés Imre
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
A számítógép Szűkebb értelemben a számítógép olyan elektronikus információ feldolgozó gép, amely információk (adatok és programok) tárolására alkalmas.
Készítette: Tömördi Péter
Készítette: Zsiga Mónika 9.a
Perifériák.
Kimeneti eszközök a könyvtárban.
Kimeneti és bemeneti eszközök
Nyomtatók A szg.által szolgáltatott adatok papíron történő megjelenítésére szolgálnak. Csoportosításuk: Mechanikus ütközéses (impact) nyomtatók: kalapács.
NYOMTATÓK.
Mai számítógép perifériák
Számítógépes alapismeretek Beadandó 2010
Mai számítógép perifériák
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Kiviteli Perifériák Készítette: Kiss Ádám
Hardver eszközök IV. rész
Perifériák.
Nyomtatók.
Monitorok.
Térképészet Színmodellek.
Nyomtatók A nyomtatók feladata, hogy egy számítógépről származó információt papíron vagy ritkábban más hordozón (boríték, írásvetítő fólia, stb.) megjelenítsenek.
Egerek, nyomtatók.
Nyomtatók Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Balaton Marcell Balázs
Perifériák Bemeneti: Kimeneti: Billentyűzet Egér Lapolvasó
A számítógép felépítése
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Mai számítógép perifériák
Hetrovicz Máté Kiviteli perifériák Neumann János
Hardware: (=kemény áru)
Bementei és kimeneti eszközök ismertetése
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
Minden, amit a nyomtatókról tudni érdemes
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
Kimeneti perifériák Longera Tina, Longera Renáta, Orosz Szilvia.
Informatika 6. osztály Nyomtató
A számítógép perifériái
A nyomtató.  A nyomtató egyike a leggyakrabban használt kiviteli egységeknek.  A legfontosabb feladatuk, hogy az információt nyomtatott, az ember által.
Nyomtatók Készítette: Papp Levente Felkészítő tan.: Őszi Katalin Iskola: Karcagi Nagykun Református Általános Iskola 5300, Karcag Kálvin utca 2.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
MEGJELENÍTŐK BLASKÓ TIBOR TANÁR NEVE: CZUTH ÉVA MÉRNÖKTANÁRNŐ SZENTENDREI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM, 2000 SZENTENDRE KÁLVÁRIA ÚT 16.
FÜLEMÜLE ORSZÁGOS INFORMATIKA VERSENY A nyomtatók Készítette: Szöllősi Anna Osztály: 6.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu iskola.
4. óra Perifériák. Ismétlés  Perifériák felsorolása, kategóriái  Hardver, szoftver fogalma.
Készítette: Ulmann Ákos Felkészítő tanár: Vargáné Gyömrei Anita Iskola neve és címe: Orosházi Vörösmarty Általános Iskola, 5900 Orosháza Vörösmarty u.
Kimeneti perifériák.
Balaton Marcell Balázs
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
Nyomtatók.
Az információ.
NYOMTATÓK.
A számítógép felépítése
I/O perifériák.
Előadás másolata:

Képalkotás Vektoros képalkotás A memória csak a rajz elemeit tárolja(egyenes vonal,görbe vonal,stb.) Ebben az esetben a tár igénybevétele a rajz összetettségétől függ.

Raszteres képalkotás A gép a képalkotó eszköz felületét sok kis képpontra osztja. Minden ilyen képponthoz hozzárendeli az őt jellemző adatokat. A tárigény a felületet alkotó képpontok számától,valamint a rendelkezésre álló színskálától.

A képpontok számát felbontásnak nevezzük. A kép minősége annál jobb,minél nagyobb a felbontás.

Grafikus kártya A számítógép digitalizát alakban tárolt adatait átalakítja megfelelő analóg jelekké,amelyek ellenőrzik a képernyő képalkotását. A monitor képalkotásánál használt technika a bittérképes eljárás. A bittérképes eljárásnál a monitor minden képpontjához a tárból hozzárendelünk egy vagy több bitet.

A grafikus kártyának erre a célra van saját tára,hogy a képalkotás ne foglalja le a számítógép memóriáját. A szükséges tárkapacitását a képernyő felbontásának és a megjeleníteni kívánt színek számának a szorzata adja. A korszerű számítógépek grafikus kártyájának kapacitása:

Képernyő csatlakozók A grafikus kártyán található,direkt bementi egysége van,amely kék színnel van jelezve.

Képernyők tipusai 1.felosztás :a.)katódcsöves képernyők-CRT b.)síkmonitorok: -LCD -LED -GSP 2.felosztás :a.)monokróm képernyők b.)színes képernyők

Síkmonitorok felosztása: LCD Nem fénysugárzással alkotja a képet,hanem a fény kisebb vagy nagyobb mértékben visszaverődik a képernyő különböző részeiről illetve elnyelődik. A kép minősége attól függ,milyen szögből nézzük a monitort. A legfőbb erénye a minimális áramfogyasztás.

LED A képernyő nagyszámú igen kicsi fénykibocsátó diódából áll,amelyek rácsszerűen vannak elhelyezve az ekránon. A kapott jel függvényében minden dióda a megfelelő fényintenzitással villan fel,és így létrejön a kép.

GSP A képernyő miniatürizált,gázzal töltött izzólámpákból áll,két üveglap közé,rácsba rendezve. A rácspontban minden izzó a vezetékek által biztosított jeltől függő erősséggel villan fel,és így jön létre a kép.

2.felosztás Monokróm képernyők Egész felülete egyszínű,a betűk,a rajzok és a képek pedig egy másik szín intenzitásával jelennek meg,a háttérből jól kitűnnek.Egyre ritkábban használjuk őket,mert nem felelnek meg a korszerű programok követelményeinek.

Színes képernyők A színes képernyő katódcsöve 3 egymástól független elektronágyút és 3 foszforeszkáló réteget tartalmaz.A képernyő minden képpontja szintén a 3 alapszín egy-egy pixeléből jön létre. A 3 alapszínpixel intenzitásának és árnyalatának a függvényében alakul ki a képernyőn kombinációnak megfelelő színű képpont. A képernyő különböző színű pixelei hozzák létre a képet. Az egy képponton megjeleníthető színek száma függ a grafikus kártya memóriájának a kapacitásától és a képernyő felbontásától.

Nyomtatók Mátrix A mátrix nyomtatók ugyanazon az elven működnek mint az írógépek. A nyomtatófej a festék szalagra üt, és az ütés helyén nyomot hagy a papíron . Előnye, hogy viszonylag egyszerű, tartós,erős gép,a nyomtató és a felhasznált fogyóeszköz egyaránt olcsó. Hiányossága, hogy lassú és zajos , a rajzok pedig olyan rosszak,hogy inkább csak tájékoztató jellegűek.

Lézer A lézer forrás ki- és bekapcsolásával működik forgó tükörű visszavert lézersugárú megvilágitja a fényérzékeny hengert, melynek a felülete elektroktrosztatikusan és egyenletesen fel van töltve.A lézersugárral megvilágított részen a henger töltése megváltozik,és hat a festékporra.A festékport felviszi a papírra és így jön létre a kép. Előnye,hogy ez a leggyorsabb nyomtató ,és nagy a felbontóképessége,tehát a legélesebb,legjobb minőségű képet adja.Hátránya,hogy maga a gép és az üzemeltetés is elég sokba kerül.

Tintasugaras A tintasugaras nyomtatók hasonlóan működnek,mint a mátrixnyomtatók,de nem használnak szalagot,és tűk heyett parányi fúvókái vannak,amelyek nyomásra felmelegített tintát lövellnek a papírra.A fúvókák száma határozza meg a nyomtatás minőségét. Előnye,hogy a mátrixnyomtatónál jóval csendesebb,gyorsabb,nagyobb a felbontása,tehát a nyomtatás minősége is sokkal jobb,maga a nyomtató viszonylag olcsó. Hátránya,hogy egy-egy oldal nyomtatása elég sokba kerül.

Plotter A plotterek (rajzgépek) olyan speciális berendezések, amelyeket akkor alkalmazunk, ha grafikus formájú kimenő adatra van szükségünk, rajzok, térképek, diagramok stb. alakjában. Működése alapján lehet: -vektoros -raszteros A vektorosok tollal vannak felszerelve,míg a raszteres rajzgépek lehetnek elektrosztatikus,termikus és fényplotterek.

3D nyomtató Kompakt, automatikus berendezés, amely rétegenként felépítve képes valós, térbeli tárgyakat fölépíteni a számítógépen tervezett 3D modellből. Jelenlegi fő alkalmazásterülete a gyors prototípuskészítés, de a technológia fejlődésével az ipari alkalmazásra is lehetőség nyílhat.

Hangszóró Hangszórónak nevezzük azokat az elektronikai eszközöket, amelyek elektromos jelet hallható hanggá alakítanak. Hangszóró típusok:-dinamikus hangszóró -lengőnyelves hangszóró -piezoelektromos hangszóró -plazmahangszóró Dinamikus hangszóró felépítése:

Hangkártya A hangkártya feladata az, hogy a számítógépen rögzített digitalizált hangot átalakítsa analóg jelekké, hogy a hangszórókon reprodukálható legyen. A legtöbb mai számítógépben ez az eszköz az alaplapra van építve.

Készítette: Bata Dorottya Varga Lilla Rekecki Anna Surányi Bettina