A (nem)tudás menedzselése az infokommunikációs ágazatban előadó: Véry Zoltán v.2.0.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Advertisements

A szabad akaratról I. V. Rész
Foglalkoztatás és létpénz
Készítette: Raczkó Viktória
A ptc oldalakról egy rég tanult bölcsesség jut eszembe: „nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar” ELTÉRÉSEK ÉS HASONLÓSÁGOK A PTC OLDALAK KÖZÖTT.
Canta Nat king Cole: Fascinación Photographs from the internet December 2008 Editor : Ady Biber ©
Tudás- és nemtudás-formák a tudásintenzív szervezetben
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
TURIYAM Téma: Önmagunk mibenléte
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
„Férfinak és nőnek teremtette”
2. A marketing kommunikáció társtudományai és azok marketing kommunikációban hasznosítható eredményei Pszichológia Szociológia Esztétika.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
A nemzeti vámjogszabályok
A munka világával kapcsolatos tudás
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
Hit és Tudás Szombathely, SEK, április 4. Dr. Németh Norbert.
A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai
A TUDÁS TÁRSADALMA A TUDÁSTŐKE TÉRNYERÉSE PARADIGMAVÁLTÁS: –A nemzetgazdaságok szerkezeti átalakulása: az ipar és a mezőgazdaság részarányának csökkenése,
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A szolgáltatói jelleg erősítése a postai szakképzésben Rosta Péter.
Szervezetfejlesztési Program
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
© "VERSENYKÉPESSÉG–FEJLŐDÉS–REFORM" konferencia november 7-8 KOMPETENCIA SZÁMVITELI ALAPOK dr. Laáb Ágnes BME, egyetemi docens, kandidátus elé r.
Hogyan alakulnak át az immateriális javak pénzügyi eredménnyé?
A konstruktivista pedagógia alapjai
Kommunikációs politika Összefoglaló feladatok
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 21.
Csoport, szervezet, hálózatok
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
professional coach, motivációs előadó
Sólyom Andrea PhD Hallgató
Corvinus Egyetem 1 Az önerős vállalati fejlesztő tevékenység és a vállalat köré szerveződő hálózatok tevékenységének összehangolása MTA Vezetés- és Szervezéstudományi.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
A partneri kapcsolatok értékelése hálózati együttműködés esetén
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
Tanuló szervezet.
Vállalatok pénzügyi kimutatásai és a beruházások Fazakas Gergely
Az abszolút értékes függvények ábrázolása
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
A metatudat tere: a transzcendentalista kultúra The Space of Meta- Consciousness: the Transcendentalist Culture László Márfai Molnár (HU)
Munkavédelem és controlling
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
EGY SIKERES PROJEKT ISMÉRVEI ÖTLETTŐL A MEGVALÓSULÁSIG Vendler Balázs, ügyvezető.
A kommunikációs folyamat funkciói és tényezői
A projekt szervezeti formái
Az ISO 9001 szabvány szerepe a felszámolói tevékenységben.
Pozitív gondolatok.
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
Az élet igéje július.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Filozófiatörténet előadások 1I.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Informatikai alapfogalmak
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Tudásmenedzsment modellekről általánosan
Kik vagyunk A Babagenetika mozgalom egy személyes történeten alapuló
Előadás másolata:

A (nem)tudás menedzselése az infokommunikációs ágazatban előadó: Véry Zoltán v.2.0

Mert — hogy Foucault-nál maradjak — a hasonlóság nem létezik a szignatúra nélkül. A dolgok közötti megfeleléseket valamilyen jeleknek kell biztosítaniuk, olyan jeleknek, melyek láthatóságukban a legelrejtettebbek. Olvasni és írni kell tudni ezeket a jeleket, melyek természetesen az ember belső sorsával is párhuzamban állnak, de akár egyetlen fűszállal is. „Az értelem keresése azt jelenti, hogy napvilágra kell hozni a hasonlóságokat.” Vagyis ebben a konstellációban a tudás nem a mérhetővel történő kísérletezést jelenti, hanem a megfelelő hasonlóságok megfelelő feltárását − a hasonlóság adja a világban nyugvó értelmet. Ennélfogva minden olyan technika, minden olyan tudás, mely a világ rendjét a hasonlóság alapján építi fel, szükségszerű és kibékíthetetlen ellentétben áll azzal az episztémével, mely a taxonómia elvén szerveződik. 1)Biológiai rendszer 2)Pszichikai rendszer Az EMBER rendszerszerűsége

TUDÁS IM K KMI Kommunikáció Üzenet Megértés Közlés Ismeret ismeret- bázis Konnektor (Alter/ Ego) Konnektor (Alter/ Ego) „A tudásmegosztás kettős-kontingencia modellje” Forrás: Véry Z., Tudásmenedzsment XIII/2., október Nem átvitelről (knowledge transfer) van szó!

Az első vádra, Szókratész a következőket válaszolja: a bölcsesség legfőképp abban van, hogy tudom, hogy nem tudok. Aki jó valamilyen mesterségben, az nem jelenti azt, (bár ő magáról azt hiszi), hogy bölcs: „Úgy látszik hát, hogy én ezzel a kicsiséggel mégiscsak bölcsebb vagyok nála, hogy amit nem tudok, arról nem is vélem, hogy tudom”. (Platón: Szókratész védőbeszéde) Az antikvitás tudása / nemtudása Ami nem elmúlt, hanem kérdéseivel van jelen. Kant'sDistinctionBetween TheoreticalandPractical Knowledge Kant'sDistinctionBetween TheoreticalandPractical Knowledge Kant'sDistinctionBetween TheoreticalandPractical Knowledge

Autre illustration du livre "Prodromus Astronomiae" figurant Hevelius à gauche, en compagnie des astronomes Prince Hass, Ulugh Beg, Ptolémée, Tycho Brahe et Riccioli, assis autour d'Uranie (Photographie M. Vidal, 2009). Az idő – a történelem – úgy csiszolja ki az értékeit, hogy könyörtelenül rostál, szakmai szempontokat módosít, mércéket alakít át, fogalmakat frissít és pontosít. A megfigyelők tudása / nemtudása

Hommage à Dr. Kindler József „ Negatív tudásnak nevezem azt, amikor egy hallgató sok mindent tud arról a dologról amiről szó van, csak az nem úgy van, ahogy mondja és gondolja. Mert, rosszul tudja !” lejegyezte: Véry Zoltán

Tudás és nemtudás együtt jár

A figyelem és az elérhetőség (azaz az infokommunikáció) kora. (Copyright A „KÜTYÜ” és ami mögötte húzódik Az ÉN (Self) technológiái ~, melyek megengedik az egyénnek, hogy önállóan vagy mások segítségével végrehajtson bizonyos számú műveletet a saját testén, lelkén, szellemén, viselkedésén, létmódján azért, hogy közelítsen valamilyen boldogsághoz, tisztasághoz, bölcsességhez, tökéletességhez vagy hallhatatlansághoz. (M. Foucault, 1988)

nemtudjuk, hogy tudjuk tudjuk, hogy tudjuk tudjuk, hogy nemtudjuk nemtudjuk, hogy nemtudjuk tudásrendszer a rendszer környezete Tudás / nemtudás megkülönböztetésről (distinction) (Copyright re-entry

Hol húzódnak a vállalat határai? 1.1 szerződéses vállalatelmélet Williamson (1991) Korlátozott racionalit., opportunizmus, eszközspecifikusság. A cég nem term.-függvény, hanem irányítási struktúra. Megfelelő irányítási struktúra kiválasztása. „Economy is the best strategy.” 1.2 erőforrásalapú vállalatelmélet Demsetz (1988) kiemeli, hogy a szerződéses vállalatelméletek azért nem veszik figyelembe a termelési költségeket a vállalat határainak a meghatározásakor, mert feltételezik, hogy a termelési-tudás költség-mentes. Ezzel szemben az erőforrásalapú vállalatelmélet szerint a termelési tudás vállalat-specifikus. Richardson (1972) A vállalat a hasonló s a közeli komplementer tevékenységeket fogja össze egy kosárba. Teece, Rumelt, Dosi, Winter (1994) A vállalat határai szükségszerűen változnak, ha változnak a vállalat képességei. Grant (1996) Az intézményesült forma jelenthet megoldást a tudáshordozók együttműködésére. Foss (1997) Ha vállalati tudás csak magas költségekkel kommunikálható más vállalatok felé, akkor ez a kommunikációs költség is számít a vállalt határvonalának meghatározásában. Kapás Judit (1999) A vállalat határait az alapkompetenciái (core competence) határozzák meg alapvetően.

Infokommunikációs technológiák üzemeltetése és fejlesztése Ügyfélszolgálat Közigazgatási szervezet 1)Személyes kompetenciák (competencies & skills) 2)Kollektív kompetenciák (capabilities & skills) { terv, tény, eltérés, várható } külső szakértők

Kompetencia Mutatószám-rendszer MigrálásArchitect Telepítés Integrálás Működtetés Hibaelhárítás Karbantartás DesignÉpítkezés Tesztelés ÜzemeltetésFejlesztés Oracle BW 11g CScorecard

pénzvagyon nempénz-vagyon A TUDÁS / NEMTUDÁS vállalati rendszerezése és kezelése Forrás: International Controlling Verein, Érd, 2008 Copyright FORGÓESZKÖZÖK BEFEKTETETT ESZKÖZÖK KÖVETELÉSEK IMMATERIÁLIS JAVAK SAJÁT TŐKE CÉLTARTALÉKOK KÖTELEZETTSÉGEK Tudástőke?? Intellectual Capital?