Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tudásmenedzsment modellekről általánosan

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tudásmenedzsment modellekről általánosan"— Előadás másolata:

1 Tudásmenedzsment modellekről általánosan
(Tordai Zoltán alapján)

2 Minden modellt jellemeznek:
egyetlen entitás fejlődését írják le kisszámú szint segítségével, a szintek teljesen rendezettek egy kiinduló szinttől indulva a legfelső szintig, a fejlődés során nem lehet kihagyni egyetlen szintet sem, az egyes szinteket követelmények megadásával lehet jellemezni, egy szint eléréséhez az entitásnak meg kell felelnie az azon szinten támasztott követelményeknek.

3 A modellek csoportosítása
Az összes tudásmenedzsment érettség modell besorolható két nagy csoportba, aszerint, hogy a Capability Maturity Model-re (CMM), azaz az érettség modellek alapjára épül-e vagy sem.

4 Siemens KMMM® A KMMM három modellből épül fel:
az elemző modell a fejlesztésre szoruló tudásmenedzsment területeket tárja fel a vállalat számára. Nyolc ilyen területet azonosítottak, mégpedig a stratégia, struktúra, környezet, leadership, személyzet, technológia, folyamatok és az együttműködés és kultúra területe. A fejlesztő modell a továbblépésre és fejlesztésre vonatkozóan nyújt információt. Itt öt kategóriába sorolják a szervezeteket a folyamataik alapján: kezdeti, ismételhető, meghatározott, menedzselt, optimalizált. Majd az értékelő modell az eredmények kiértékeléséhez nyújt segítséget.

5 KPMG Knowledge Journey
négy ismérv alapján vizsgálta a vállalatokat: az emberek, folyamatok, tartalom és technológia alapján. Mindegyik területre meghatároztak feladatokat, és az alapján végzik el a besorolást, hogy ezekből a feladatokból ki mennyit végzett el. Példának okáért a tartalom ismérven belül meghatározott feladat a tudástérkép készítése vagy a szellemi tőke mérése.


Letölteni ppt "Tudásmenedzsment modellekről általánosan"

Hasonló előadás


Google Hirdetések