Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ötlettől a projekttervig

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ötlettől a projekttervig"— Előadás másolata:

1 Az ötlettől a projekttervig
Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)

2 Kezdeményezési fázis Nem mindig kerül rá sor, csak ha a projekt a vállalati stratégiából, programból, vagy más nagy léptékű feladattervből eredeztethető Megvalósíthatósági tanulmányok, dokumentumok megosztása. Korábbi projektek lezárási, kiértékelési fázisaiból nyert adatok felhasználása.

3 Célmeghatározási, projektdefiniálási fázis
Célok visszaellenőrzése, pontosítása, mérhetővé tétele (sikerkritériumok). Termékek meghatározása Projekt határainak kijelölése (mi része és mi nem része a projektnek).

4 Feladatok ebben a fázisban
a projekt stratégiai céljának meghatározása; a projekttel szemben támasztott megrendelői és vállalati elvárások pontosítása; megoldási ötletek összegyűjtése; megvalósíthatósági tanulmány elkészítése; projekttartalom körülhatárolása; igények pontosítása; célok megállapítása, műszaki, szakmai specifikálása, a célrendszer kialakítása;

5 Feladatok ebben a fázisban (folytatás)
a tágabb értelemben vett technológia kiválasztása; az egyes célokhoz és elvárásokhoz sikerkritériumok kitűzése; főbb tényezők és igények (idő, költség, erőforrás) meghatározása; főbb feladatok csoportosítása (fázisterv); erőforrásigény becslése, a munkacsapat összeállítása.

6 A tervezési fázis előkészítő lépései
szervezeti keretek, felelősök meghatározása dokumentálás, dokumentálási szabályok kialakítása; fel kell mérni a vezetési szintek információigényét, és meg kell tervezni a kommunikáció formáit; a tevékenységfelbontási struktúra rögzítése; meg kell határozni a projekt fontosabb mérföldköveit; előzetes kockázatkezelést kell végezni.

7 A tervezés során ellenőrizni kell
Fel van-e véve minden szükséges erőforrás? Az összes erőforrásnál megfelelően be vannak-e állítva a költségadatok? A nyomon követés miatt minden erőforrás Alapdíj (Standard Rate) mezőben legyen legalább 1 Ft jelképes költség.

8 Figyelem! A projektterv elkészítéséhez nem elegendő a program kezelési szintű ismerete, tisztában kell lennünk a különféle tervezési szabályokkal, módszerekkel is. Ha ugyanis nem azok szerint építjük fel a tervet, akkor az nem lesz megfelelően nyomon követhető, nem jelez előre semmilyen változást, és a belőle származó adatok hamisak lesznek!

9 Elvárások a projekttervvel kapcsolatban
A projektterv egy modell, nem csupán egy egyszerű rajz! Az általunk megadott összefüggések révén előre jelzi, szimulálja a valóságos projekt reakcióit! A helyes modellben jól elkülöníthetőek a különféle típusba tartozó bemenő paraméterek (pl.: erőforrás mennyiség, határidő, stb.), ezek alapján számolja ki a projekt fontosabb értékeit különféle belső számítások eredményeként.


Letölteni ppt "Az ötlettől a projekttervig"

Hasonló előadás


Google Hirdetések