Tudás, közösség, hatalom

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG SZEREPE ÉS JELENTŐSÉGE AZ INTERSZEKTORÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN Dr. Juhász Gábor.
Advertisements

A művészet autonómiája a tömegkultúra és szépség határán
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
ELTE Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszék
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
A POLITIKAI MARKETING HATÁSA A DEMOKRÁCIA MINŐSÉGÉRE
1 A technológia megközelítése a társadalmi összeütközések felől
Az empirikus ellenőrizhetőség mint kritérium
Matematika Eredete és története Kaszás Tamás.
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
Középkori istenérvek.
MTA Regionális Kutatások Központja Urban-regime Pécsett Pálné Kovács Ilona PTE BTK, MTA RKK.
F. Bacon ( ) és a modern tudományok alapvetése.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Új tudás – új kompetenciák az érettségi vizsgán dr Drexlerné Solymos Mária.
MTA Regionális Kutatások Központja Tájékoztatás a Vidékfejlesztési Albizottság november 28-i üléséről Dr. Finta István Ph.D.
László Balázs Politika – mint az új generációk lehetősége OTDK, Budapest,
KISS CSABA EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
A konstruktivista pedagógia alapjai
A TUDOMÁNY KOGNITÍV MODELLJEI: elnöki zárszó MTA november 7 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszék MTA-BME Neuropszichológiai és Pszicholingvisztikai.
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék
Ki is az elemző közgazdász?
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
A hazai és a nemzetközi hadtudományi kutatások műhelyei, főbb képviselői, a legfontosabb hadtudományi kutatási témák GŐCZE ISTVÁN ZMNE, Gőcze.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
A metatudat tere: a transzcendentalista kultúra The Space of Meta- Consciousness: the Transcendentalist Culture László Márfai Molnár (HU)
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
Edward Sapir ( ).
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
Információ, adat, jel, kód
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció I.
A szövegértési feladatok összeállítása
Thomas S. Kuhn: A tudományos forradalmak szerkezete
A tudományfilozófia két nagy tradíciója Bevett (elfogadott) nézet Kb A logikai pozitivizmus eszmei áramlatához tartozik R. Carnap, M. Schlick,
W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna Tudományfilozófia szem.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
A gender-kutatások kritikai jellege Dr. Molnár László PhD egyetemi docens NYME FMK Tanárképző Intézet.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Arisztotelész I.e 384-i.e 322.
A mérési iskoláktól az iskolák méréséig - Szakértői tudás és politika kapcsolata az Országos Kompetenciamérés kialakulása során Berényi Eszter, ELTE TÁTK.
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
VI.1. A Principia jelentősége: a szintetikus elmélet A forradalmiság tartalma A forradalmiság tartalma a szintézis a szintézis a halmozódó tudás szükségszerűen.
A fizika története az ókortól Newtonig (folytatása lesz: Newton, A fizika története Newtontól napjainkig, Az atombomba története)
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Szervezeti kultúra a közszolgálati- és a versenyszférában
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Filozófiatörténet előadások 1I.
Tűt a szénakazalban: érték és tudás az Interneten Ropolyi László ELTE Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszék 1518 Budapest, Pf. 32.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A gyermekkép történeti alakulása
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Bevezetés a filozófiába
Az újkori bölcselet első jelentős képviselői: F. Bacon és Descartes
Gadamer ( ) filozófiai hermeneutikája
Tudásstruktúrák szerepe a befogadásban
Az együttműködés és a tudomány iskolája
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Jog- és állambölcselet I.
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
Előadás másolata:

Tudás, közösség, hatalom Ropolyi László ELTE Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszék 1518 Budapest, Pf. 32. ropolyi@hps.elte.hu

Az előadásban érintett problémák A probléma kultúrtörténeti és filozófiai kontextusban Tudás és közösség: a tudás nyilvánosságának közösségi hatása Tudás és hatalom: tudomány és technika kapcsolata Hatalom és közösség: a tudomány és technika demokratizálása Néhány következmény

Tudás és közösség A tudás nyilvánosságának közösségi hatása Az ősi folyam-menti kultúrák és az antik görög kultúra különbsége Középkori kulturális változások – kolostorkultúra, iskolák, egyetemek, reneszánsz A tudás nyilvánosságának hatása a tudásra A tudás közösségi előállítása A tudás közösségi termék – a tudás közösségei és a tágabb közösség A tudás közösségei részei a tágabb közösségnek A tudás közös tulajdon Közös érdekeik megjelennek a tudásban A tudás közösségeinek saját politikai és érdekviszonyai Zárt és nyitott közösségek Közösségszerkezet és ismeretrendszer

Tudás és hatalom Bacon és a modern tudomány – tudományos és technikai gyakorlat Technika: emberi tevékenység, amelynek révén megvalósul valamilyen szituáció fölötti emberi kontroll Természet-adta következmények helyett emberi célok valósulnak meg. Uralom. Eredményesség. Itt és most. Közvetlenül hasznos. Technikai szituáció, ágens, eszköz, cél. Véges és végső soron sikertelen – interpretációs szabadság Tudomány: emberi tevékenység, amelynek révén lehetővé válik a szituációk feletti uralom folyamatos fenntartása Adott szituációkban eredményes ismeretek új és új szituációkban való vizsgálata Szituáció helyett világhoz kötött érvényesség. Szemlélődés. Igazság. Nem-itt és nem-most. Közvetlenül haszontalan. Filozófia: emberi tevékenység, amelynek révén megvalósul a szituációk világgá való transzformációja Világalkotás és szituációfüggetlenség. Végtelenség. Értelem. Hasznosság és haszontalanság mint probléma.

A technika, a filozófia és a tudomány kialakulása A technika elsődlegessége/hasznossága Eszközhasználat és eszközkészítés: másodlagos reprezentáció (természetes vs. mesterséges) hermeneutika szituációfüggés uralom/eredményesség A filozófia másodlagossága/haszontalansága Szituáció vs. világ fogalmi reprezentáció (kritika, bizonyosság, igazolás) tudni hogyan, tudni mit (tudás) érzéki tapasztalat és gondolkodás (logika) magyarázat/igazság

A tudomány, mint technika + filozófia Tudomány = technika + filozófia Tudomány és technika viszonya Tudomány – filozófia = technika A tudományok használatba vétele Tudomány – technika = filozófia A tudományok világnézeti szerepe

A tudományos és technikai szemléletmódok megkülönböztetése Adott és alkotott rendszerek Episztémé és techné Szituációfüggetlen és szituációhoz kötött ismeretek Igazság és eredményesség Megértés és uralom

A tudomány és technika természetének összehasonlítása „Természetadta” létezők „Episztémé” Szükségszerű ismeretek (tudás) Tudni miért Elvont és általános törvények Szituációfüggetlen igazság Örök és globális Egységes Szemlélődő Valóságra irányul Igazság „Dezantropomorf” „Filozófus műve” Technika Mesterséges létezők „Techné” Ismeret Tudni hogyan Konkrét és egyedi szabályok Szituációfüggő érvényesség Időleges és lokális Plurális Célracionális Lehetőségre irányul Eredményesség „Antropomorf” „Mesterember” műve

Tudomány – filozófia: a tudományok technicizálódása A világnézeti vonatkozásoktól „megtisztított” tudomány technikai jelleget ölt Ontológiai kérdések mellőzése – a tudomány használata Az uralom szempontjainak előtérbe állításával a tudomány technikai jelleget ölt Önző metodológiák követése A világ-egész végletes szétszakítottságával a tudomány technikai jelleget ölt. A posztmodern tudomány problémája A társadalmi kontextus történeti változásaival a szituációk, az eredményesség, az „adott”-ság, stb. is átalakulnak. Technotudomány

Hatalom és közösség A szituációk feletti kontroll szintjei: a szituációteremtő pozíciója: a mérnök, a menedzser, a politikus Az uralmi szituáció kijelölése, létrehozása és működtetése A kutatás-fejlesztési politika szerepe és működtetése A szituációteremtés feletti közösségi kontroll Aktuális és lehetőség szerinti kontroll. A lehetőségek feletti uralom problémája: közösségi és egyéni szabadság A szituációk „demokráciája” – a tudományos tevékenység demokráciája A tudás individualizálódása a kiberkultúrában. A tudás reformációja.

Néhány következmény A tudás közösségi termék, a közösség minden tagjának közös java. Társadalmi és kulturális problémák: a közösség és a kultúra összeomlása. Tudásközösség. Oktatás és tudománypolitikai problémák: tandíj, kutatástámogatási rendszer Tudást nem lehet adni, venni, csak technikai ismeretet, azaz szituációk feletti hatalmat. A kultúra technicizálódása. Az itt és most érvényesség kizárólagosságának problémái: tandíj, kutatástámogatási rendszer. Pénzközösség. A tudás privatizációjának kísérlete.