Varratmentes Európa? [Seamless Europe?] Törzsök Erika előadása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

NON-PROFIT SZERVEZŐDÉSEK •Kérdések:  Milyen formában működjenek?  Milyen szervezetek vehetnek részt?  Milyen jogosítványokkal rendelkezzen?  Milyen.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Fórum a regionális tudomány jövőjéről a Kárpát- medencében Fórum a regionális tudomány jövőjéről a Kárpát- medencében Gémesi Ferenc szakállamtitkár előadása.
Határtalanul IV. Euroregionális konferencia A szlovák-magyar határmenti együttműködés lehetőségei Határtalanul IV. Euroregionális konferencia A szlovák-magyar.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
SOÓS EDIT A határon átnyúló együttműködések továbbfejlesztésének lehetőségei a magyar–szerb határon Szabadka,
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Egy határon átívelő régió (EGTC) kialakításának lehetőségei a szerb-magyar határtérségben Ricz András PhD hallgató Szabadka.
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
A helyi önkormányzatok társulásai
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Fórum a regionális tudomány jövőjéről a Kárpát- medencében.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Az Ung-Tisza-Túr Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás.
„Szemléletváltás az oktatásban” Az Igazgyöngy Alapítvány pályázata.
A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Alternatív finanszírozási lehetőség a határ menti térségek megsegítésére Békéscsaba, május 20.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
Új lehetőség - EGTC  Az INTERREG közösségi kezdeményezési programok a közötti programozási időszakban Európai területi együttműködés (ETE)
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Európai Uniós ismeretek
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Varratmentes Európa? [Seamless Europe?] Törzsök Erika előadása

Az 1990-től induló integrációs folyamatok megteremtik-e az államszocializmusok bukása után a” varratmentes „Európát? 1990 – kísérlet Európa 3 történeti régiójának (Nyugat-, Közép- és Kelet-Európa) integrációjára? Közép-Kelet-Európában az állami és nemzeti határok elkülönült volta európai keretek között oldódik vagy a nacionalizmusok, politikai hisztériák újabb jelenségei erősödnek fel ? Új típusú integrációs formák az Európai Unióban

Az integráció sikerének szükséges, de nem elégséges feltételei  ha a folyamatok olyan fejlődési ritmusban zajlanak, melyben a kumulatív változás struktúraváltást is eredményez (az új tagállamok EU-keretek közé kerülése csökkenti az EU megosztottságát, növelve ezzel Európa versenyképességét)  ha a folyamatok olyan fejlődési ritmusban zajlanak, melyben a kumulatív változás struktúraváltást is eredményez (az új tagállamok EU-keretek közé kerülése csökkenti az EU megosztottságát, növelve ezzel Európa versenyképességét)

Az integráció sikerének szükséges, de nem elégséges feltételei  ha olyan struktúrák jönnek létre, melyek magukban hordják önmaguk meghaladá- sának feltételeit (növekszik a globalizációs versenyben Európa esélye)  A Sztálin, Churchill és Roosevelt által megrajzolt, Európát megosztó határok nemcsak fizikai, hanem mentális meghaladása  ha olyan struktúrák jönnek létre, melyek magukban hordják önmaguk meghaladá- sának feltételeit (növekszik a globalizációs versenyben Európa esélye)  A Sztálin, Churchill és Roosevelt által megrajzolt, Európát megosztó határok nemcsak fizikai, hanem mentális meghaladása

Az integrációt hátráltató tényezők  Közép-Kelet Európa fejlődése hosszú évszázadokon át Nyugat és Kelet-Európa kettős hatása között folyt   Európa belső határainak változásai, a térség többszöri átrendeződése és átértékelése a XX.sz. során  A KKE-i társadalmak egyensúlytalanságai, egzisztenciális félelmei  A társadalom és az állam szétválasztása, ill. az ideológiai és a politikai szféra szétválasztásának megkésett volta  Közép-Kelet Európa fejlődése hosszú évszázadokon át Nyugat és Kelet-Európa kettős hatása között folyt   Európa belső határainak változásai, a térség többszöri átrendeződése és átértékelése a XX.sz. során  A KKE-i társadalmak egyensúlytalanságai, egzisztenciális félelmei  A társadalom és az állam szétválasztása, ill. az ideológiai és a politikai szféra szétválasztásának megkésett volta

Az integrációt hátráltató tényezők  A XX. sz. társadalom átalakító kísérletei (a jobb- és baloldali diktatúrák) elmélyítették a különbségeket Európa három történeti régiója között. (Nyugat-Európa: jóléti államok; Kelet-Közép-Európa: államszocia- lista társadalmak, hiánygazdaság; Kelet- Európa: kemény, birodalmi diktatúra)  A KKE-i társadalmak tagjainak alulinformált- sága a nagy gazdasági és társadalmi folya- matokkal kapcsolatban, illúziók és csalódottság  A XX. sz. társadalom átalakító kísérletei (a jobb- és baloldali diktatúrák) elmélyítették a különbségeket Európa három történeti régiója között. (Nyugat-Európa: jóléti államok; Kelet-Közép-Európa: államszocia- lista társadalmak, hiánygazdaság; Kelet- Európa: kemény, birodalmi diktatúra)  A KKE-i társadalmak tagjainak alulinformált- sága a nagy gazdasági és társadalmi folya- matokkal kapcsolatban, illúziók és csalódottság

A tényleges helyzet: „Az átalakulás válsága” (Kornai) : az államszocializmus összeomlását követően a régiók fejlődése hatalmas elté- réseket mutat (a nyugati világ szelektív piacvédelme Ny-Európát alkalmassá tette a szabad versenyre, ugyanez a politika KKE drámai gazdasági visszaesését eredményezte (mezőgazdaságban 50%, az iparban 25-30% -os hanyatlás; ki- vagy bekerülés a világ gazdasági vérkeringésébe) a kke-i társadalmak jóléti várakozásával szemben gazdasági hanyatlás következett

A tényleges helyzet: „Az átalakulás válsága” (Kornai) „Európa [régiói] közötti szakadék szélesebbé vált, mint bármikor a történelem során: 1973-ban a a térség országainak egy főre jutó jövedelme a nyugati szintnek még 48%-át érte el, 1990-re 38%-ra süllyedt, a század végére pedig már csak 26%-át tette ki.” (Berend T. Iván)

A es pénzügyi és gazdasági világválság hatása Megtöri a térség országaiban az új feltételek között megindult gazdasági és társadalmi fejlődés folyamatát A KKE-ban látensen mindig is jelen lévő nacionalizmusoknak új táptalajt nyújt (pl. nyelvi nacionalizmus) Megtöri a térség országaiban az új feltételek között megindult gazdasági és társadalmi fejlődés folyamatát A KKE-ban látensen mindig is jelen lévő nacionalizmusoknak új táptalajt nyújt (pl. nyelvi nacionalizmus)

A válság, mint lehetőség  A globális pénzügyi és gazdasági válság változást fog hozni – térségeinkben is.  A centrum/periféria viszony átrendeződhet, a depressziós térségek revitalizálódhatnak.  Új típusú együttműködések alakíthatók ki, valós szükségletek kielégítésére.  Innováció, fejlesztés az adott közösségekben és érdekében; a saját erőforrások hatékonyságának menedzselése az egyoldalú függőségi viszonyok elkerülésére.  Új, közös vidékfejlesztési politika: a vidék önálló problémamegoldó képességének növelésére.  A globális pénzügyi és gazdasági válság változást fog hozni – térségeinkben is.  A centrum/periféria viszony átrendeződhet, a depressziós térségek revitalizálódhatnak.  Új típusú együttműködések alakíthatók ki, valós szükségletek kielégítésére.  Innováció, fejlesztés az adott közösségekben és érdekében; a saját erőforrások hatékonyságának menedzselése az egyoldalú függőségi viszonyok elkerülésére.  Új, közös vidékfejlesztési politika: a vidék önálló problémamegoldó képességének növelésére.

A válság, mint lehetőség  Várhatóan a pénzhiány felértékeli a gazdasági együttműködést, az alternatív gazdasági modellek lehetőségét.  Feltétel: a fizikai határok megszüntetése mellett a mentális határok oldása, a provinciális, bezárkózó megközelítés, a hagyományos gazdálkodás helyett tudásalapú, korszerű, ökológiai szemléletű, komplex gazdálkodás, fejlesztés kialakítása.  A multinacionális cégek szabályozott körülmények között való működése  Várhatóan a pénzhiány felértékeli a gazdasági együttműködést, az alternatív gazdasági modellek lehetőségét.  Feltétel: a fizikai határok megszüntetése mellett a mentális határok oldása, a provinciális, bezárkózó megközelítés, a hagyományos gazdálkodás helyett tudásalapú, korszerű, ökológiai szemléletű, komplex gazdálkodás, fejlesztés kialakítása.  A multinacionális cégek szabályozott körülmények között való működése

A válság, mint lehetőség  A nemzetállami reakciók, a protekcionizmus láthatóan nem megoldás.  Az elmúlt időben az EU-ban felerősödtek a harmonizációs törekvések.  A nemzetállami reakciók, a protekcionizmus láthatóan nem megoldás.  Az elmúlt időben az EU-ban felerősödtek a harmonizációs törekvések.

Paradigmaváltás a magyar nemzetpolitikában  Új történelmi helyzet ( től) az EU térségbeli kibővülésével  Új koncepció: A kisebbségi létből eredő hátrányok oldása új típusú együttműködések generálásával  A nemzetpolitika új eleme 2006-tól a fejlesztéspolitika.  Új történelmi helyzet ( től) az EU térségbeli kibővülésével  Új koncepció: A kisebbségi létből eredő hátrányok oldása új típusú együttműködések generálásával  A nemzetpolitika új eleme 2006-tól a fejlesztéspolitika.

Itt és mást! Kisebbségi közösségek és térségfejlesztés A kérdés specifikuma:  a fejlesztéspolitika, a területi együttműködés nem etnikai alapú, de a fejlesztések valamennyi ott élő közösség életlehetőségeit javíthatják;  vagyis nem a régiókat kell etnicizálni, hanem az etnikumokat regionalizálni;  a térségfejlesztés sikere érdekében elő kell mozdítani a régiók és az etnikumok közötti együttműködést, erősíteni kell a kommunikációt és a koordinációt. A kérdés specifikuma:  a fejlesztéspolitika, a területi együttműködés nem etnikai alapú, de a fejlesztések valamennyi ott élő közösség életlehetőségeit javíthatják;  vagyis nem a régiókat kell etnicizálni, hanem az etnikumokat regionalizálni;  a térségfejlesztés sikere érdekében elő kell mozdítani a régiók és az etnikumok közötti együttműködést, erősíteni kell a kommunikációt és a koordinációt.

Paradigmaváltás a magyar nemzetpolitikában Cél: Az egymás felé forduló régiók gazdasági kohéziójának erősítése, térségi szemlélet kialakítása, a határok megszűnésével keletkező párhuzamosságok racionalizálása. Cél: Az egymás felé forduló régiók gazdasági kohéziójának erősítése, térségi szemlélet kialakítása, a határok megszűnésével keletkező párhuzamosságok racionalizálása.

Új logisztikai térkép Az egymás felé forduló régiók fejlesztési forrása az ETE (230 millió €)

Európai területi együttműködési források  Szlovák-magyar határ mentén 176 millió €  Ukrán-magyar határ mentén 68,64 millió €  Román-magyar határ mentén 230 millió €  Szerb-magyar határ mentén 50,1 millió €  Horvát-magyar határ mentén 52,4 millió €  Szlovén-magyar határ mentén 29,2 millió €  Osztrák-magyar határ mentén 82,3 millió €

Kisebbségi közösségek és fejlesztéspolitika Az új koncepció megvalósításának első lépései:  A közösségi szereplők bevonása  Az információhiány leküzdése 2007-től:  Információ és tudásátadás a szomszédos országok magyar lakta területein az EU-s források felhasználására közösen létrehozandó intézményekről, ezek működéséről, a részvétel lehetőségeiről. Képzések Magyarországon.  Információs napok sorozata az érintett régiókban, városban, szellemitőke-transzfer.  A forráslehetőségek feltárása és bemutatása.  A fejlesztési koncepciók összehangolása a szomszédos országokkal a források minél eredményesebb hasznosulása érdekében Az új koncepció megvalósításának első lépései:  A közösségi szereplők bevonása  Az információhiány leküzdése 2007-től:  Információ és tudásátadás a szomszédos országok magyar lakta területein az EU-s források felhasználására közösen létrehozandó intézményekről, ezek működéséről, a részvétel lehetőségeiről. Képzések Magyarországon.  Információs napok sorozata az érintett régiókban, városban, szellemitőke-transzfer.  A forráslehetőségek feltárása és bemutatása.  A fejlesztési koncepciók összehangolása a szomszédos országokkal a források minél eredményesebb hasznosulása érdekében

A fejlesztéspolitikai téma megjelenése e nemzetközi kisebbségi dokumentumokban Új elem a kisebbségi kérdésekkel foglalkozó dokumentumokban a térségi együttműködés, a fejlesztéspolitika témájának megjelenése. Az EBESZ Kisebbségi Főbiztosának júniusi ajánlásai a nemzeti kisebbségek államközi kapcsolatokkal összefüggésben felmerülő kérdéseiről (az ún. Bolzanói Ajánlások) „Az államok közötti, a nemzetközi határokon átnyúló együttműködésnek a baráti, kétoldalú és multilaterális kapcsolatok keretei között, valamint területi alapon, semmint etnikai alapokon kell folynia. A helyi és regionális hatóságok, valamint a kisebbségi önkormányzatok közötti, határokon átnyúló együttműködés elősegíti a toleranciát és a fellendülést, erősíti az államközi kapcsolatokat, és ösztönzi a kisebbségi kérdésekről folyó párbeszédet.” Új elem a kisebbségi kérdésekkel foglalkozó dokumentumokban a térségi együttműködés, a fejlesztéspolitika témájának megjelenése. Az EBESZ Kisebbségi Főbiztosának júniusi ajánlásai a nemzeti kisebbségek államközi kapcsolatokkal összefüggésben felmerülő kérdéseiről (az ún. Bolzanói Ajánlások) „Az államok közötti, a nemzetközi határokon átnyúló együttműködésnek a baráti, kétoldalú és multilaterális kapcsolatok keretei között, valamint területi alapon, semmint etnikai alapokon kell folynia. A helyi és regionális hatóságok, valamint a kisebbségi önkormányzatok közötti, határokon átnyúló együttműködés elősegíti a toleranciát és a fellendülést, erősíti az államközi kapcsolatokat, és ösztönzi a kisebbségi kérdésekről folyó párbeszédet.”

Az EGTC, mint új lehetőség Az új koncepció megvalósításának első lépései: az európai területi együttműködés generálása, az EGTC Az új koncepció megvalósításának első lépései: az európai területi együttműködés generálása, az EGTC

Az EGTC, mint új lehetőség 2008/2009-től A területi együttműködés minden formája megvalósítható az EGTC keretében:  Határokon átnyúló,  Transznacionális,  Régiók közötti együttműködés 2008/2009-től A területi együttműködés minden formája megvalósítható az EGTC keretében:  Határokon átnyúló,  Transznacionális,  Régiók közötti együttműködés

Az EGTC, mint új lehetőség Előzmények:  A területi együttműködések nem voltak hatékonyan megvalósíthatóak a szabályozás hiánya, az eltérő tagállami szabályozás miatt  A Régiók Bizottsága kezdeményezte az új eszköz bevezetését  Az új jogintézményt a 1082/2006/EK rendelet hozta létre Előzmények:  A területi együttműködések nem voltak hatékonyan megvalósíthatóak a szabályozás hiánya, az eltérő tagállami szabályozás miatt  A Régiók Bizottsága kezdeményezte az új eszköz bevezetését  Az új jogintézményt a 1082/2006/EK rendelet hozta létre

Az EGTC előnyei  Jogi személyiség  Az első közösségi szintű jogi eszköz  Több tagállamot érint úgy, hogy belső viszonyait nem a nemzetközi jog, hanem az EU jog szabályozza  Nem célja az eddigi eszközök kiváltása, új alternatíva  Lehetséges tagok széles köre több tagállam résztvevőinek autonóm testülete  Saját költségvetéssel,  Saját szervezettel,  Saját szerződő képességgel.  Jogi személyiség  Az első közösségi szintű jogi eszköz  Több tagállamot érint úgy, hogy belső viszonyait nem a nemzetközi jog, hanem az EU jog szabályozza  Nem célja az eddigi eszközök kiváltása, új alternatíva  Lehetséges tagok széles köre több tagállam résztvevőinek autonóm testülete  Saját költségvetéssel,  Saját szervezettel,  Saját szerződő képességgel.

Az EGTC előnyei  Biztosítja a tagok egyenlő és demokratikus képviseletét.  Tagállamokon átívelő célok megvalósítására (min. 2 tagállam), de lehet 2 tagállam, 1 nem EU-s ország is  Hatékonyabb forráslehívás, szervezettebb együttműködési keret, egyenlő érdekérvényesítés, az EGTC a forrásokra önállóan pályázhat. Nem célja az eddigi eszközök kiváltása, új alternatíva.  Biztosítja a tagok egyenlő és demokratikus képviseletét.  Tagállamokon átívelő célok megvalósítására (min. 2 tagállam), de lehet 2 tagállam, 1 nem EU-s ország is  Hatékonyabb forráslehívás, szervezettebb együttműködési keret, egyenlő érdekérvényesítés, az EGTC a forrásokra önállóan pályázhat. Nem célja az eddigi eszközök kiváltása, új alternatíva.

Az EGTC, mint új lehetőség Gyakorlati előny:  Lobbi az EU-nál – európai szereplőként lép fel a regionális és kohéziós politikában.  Többfajta szervezeti formában megvalósulhat – céltól függően.  Hosszú távú, közös stratégiai fejlesztések megvalósításához keret. Gyakorlati előny:  Lobbi az EU-nál – európai szereplőként lép fel a regionális és kohéziós politikában.  Többfajta szervezeti formában megvalósulhat – céltól függően.  Hosszú távú, közös stratégiai fejlesztések megvalósításához keret.

Az EGTC, mint új lehetőség Lehetséges modellek:  Területi együttműködési programok (ETE programok).  Közös finanszírozású projektek (területi együttműködéssel összefüggésben a Strukturális Alap keretében).  Egyéb, EU támogatással megvalósuló együttműködések (a területi együttműködés összefüggésében).  Nem EU-támogatással megvalósuló együttműködések. Lehetséges modellek:  Területi együttműködési programok (ETE programok).  Közös finanszírozású projektek (területi együttműködéssel összefüggésben a Strukturális Alap keretében).  Egyéb, EU támogatással megvalósuló együttműködések (a területi együttműködés összefüggésében).  Nem EU-támogatással megvalósuló együttműködések.

Működő EGTC: Ister-Granum

Tervezett EGTC: Banat-Triplex Confinium

Tervezett EGTC Gömör/Gemer

Tervezett EGTC: Szigetköz-Zitny Ostrov (Csallóköz)

Tervezett EGTC: Ung-Tisza-Túr

A fejlesztéspolitika egy eszköze