A tárca költségvetésének 1998 - 2002 és 2002 - 2006 évi alakulásának összehasonlító elemzése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Advertisements

QUO VADIS TURIZMUS? MSZP kormányzati ígéretei •Dr. Kiss Elemér Kancellária miniszter: „reálértékén megőrizzük a turisztikai támogatásokat…” május.
Önkormányzatok finanszírozása
TUDOMÁNYOS KUTATÁS KAPCSOLÓDÓ JOGSZABÁLYI HÁTTÉR Honvédelmi miniszter
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Siska Csaba alezredes HM Védelmi Hivatal mb. területi igazgató
Egészségügyben kialakult gazdasági helyzet. Problémák • 1. Előző évhez képest - 44,6 milliárd ft • 2. Első félévben időarányost jóval meghaladó pénzkiáramlás.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Helyi beruházások a gazdasági visszaesés időszakában Péteri Gábor
A kritikus infrastruktúra védelem nemzetközi háttere és a magyar nemzeti program kialakítása, az ebből fakadó szakmai feladatok Balatonföldvár, március.
Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program Csatlakozás az Európai Felsőoktatási Térhez - Infrastruktúra-fejlesztési Program magántőke bevonásával.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Business Process Outsourcing © Andersen 2001 Management és controlling információk külső szolgáltatótól Várnai Éva partner Andersen, Vezetési tanácsadás.
Elkülönített állami pénzalapok
Vagyonértékelés és vagyongazdálkodás összefüggései a víziközműveknél
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
Önkormányzatok finanszírozási és pénzügyi gondjai Tállai András önkormányzati államtitkár Belügyminisztérium április 7.
A DEBRECENI EGYETEM TUDOMÁNYEGYETEMI KAROK ÉVI BELSŐ GAZDÁLKODÁSI KÖLTSÉGVETÉSE Debrecen, március
Önkormányzati vagyongazdálkodás Kundi Viktória PhD hallgató november 19.
A gazdaság védelmi felkészítése
Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Nemzeti Egészségügyi Számlák
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
Derzsényi Attila mk. alezredes. Feladat végrehajtáshoz szükséges eszközök, anyagok (elhelyezési szakellátás), készletek, szolgáltatások nyilvántartás,
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG PÉNZÜGYI SZAKOSZTÁLY Kossuth klub: április 14. Dr. Lóránt Zoltán (az önkormányzati gazdálkodás nehézségei Magyarországon)
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2012.
A honvédelmi tárca gazdálkodásának újraszabályozása, a gazdálkodás és a tervezés kapcsolata Gáspár Tamás őrnagy HM Közgazdasági és Vagyonfelügyeleti Főosztály.
MH ELÉRENDŐ KÉPESSÉGEI
CZINGER István nyá. ezds.
A háború és a modern fegyveres erő
A haditechnikai K+F és a haderőfejlesztés Haditechnikai kutatás Ajánlatok Kül- és bel- politikai helyzet Védelmi (szövetségesi) követelmények Nemzet-
Egy példa: hogyan született (volna) a vadászrepülő flotta cseréjére vonatkozó döntés? A ZMNE szolnoki kampuszában, 2002-ben, a „FUTURE AVIATION TECHNOLOGIES”
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM ÉVI TERVEZETT KÖLTSÉGVETÉSE (háttéranyag a sajtó munkatársai részére) A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM ÉVI TERVEZETT KÖLTSÉGVETÉSE.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Kormányszóvivői tájékoztató Olcsóbb, hatékonyabb állam Szilvásy György a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Az Állami Számvevőszék szerepe a környezetre káros támogatások ellenőrzésében Dr. Báger Gusztáv egyetemi tanár, főigazgató Állami Számvevőszék Fejlesztési.
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
1 HADERŐREFORM – KOMPLEX LOGISZTIKAI FELADATOK Dr. Szenes Zoltán egyetemi magántanár Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem XI. Logisztikai Fórum Budapest,
Mennyibe kerül az adófizetőknek a Gyurcsány-kormány egy állami vezetője? január 4. Luxusbaloldal - luxuskormányzás.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Kálmán László mk. alezredes MH HKNYP Pk. h. (hadkiegészítés)
PARP Planning and Review Process Busa Krisztián őrgy. Honvédelmi Minisztérium.
A MAGYAR GAZDASÁG HELYZETE ELEJÉN Dr. Latorcai János országgyűlési képviselő alelnök Gazdasági bizottság.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
A felsőoktatási intézmények gazdálkodásának szabályozása az új felsőoktatási törvényben Prof. Dr. Katona Tamás.
Juhász László százados
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Tájékoztató az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés (Youth Employment Initiative - YEI) végrehajtásáról Jogszabályi háttér 1304/2014 EU Rendelet IV.
a költségvetési tervek teljesítésében
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
MH 93. PETŐFI SÁNDOR VEGYIVÉDELMI ZÁSZLÓALJ
Menedzsergyakorlatok a gazdasági vezetők szemszögéből
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
SZÉKESFEHÉRVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2012
Lisszaboni Szerződés tükrében
Előadás másolata:

A tárca költségvetésének és évi alakulásának összehasonlító elemzése

A költségvetés főösszegeinek alakulása 1998 – 2005 (Mrd Ft) Főösszeg Bevételi kötelezettség +Összesen Infláció %** * , , , Megjegyzés: *Az évben kimutatott 29 milliárd forintos orosz államadósság a költségvetés főösszegébe nem számított bele, **A PM által a költségvetés tervezéséhez közölt adatok.

A költségvetés főösszegeinek alakulása 1998 – 2005 (Mrd Ft)

A tárca költségvetésének fő jellemzői  Ellentmondásos forrásbiztosítás  A meghaladott haderőstruktúra által a többletforrások eredmény nélküli felemésztése  Meglévő források gazdaságtalan felhasználása  Források célszerűtlen elosztása  Több jelentős kötelezettségvállalás pénzügyi terheinek a jelenlegi honvédelmi vezetésre történő áthárítása  Összességében a haderő 2002 elejére gyakorlatilag finanszírozhatatlanná vált.

„HADERŐREFORM 1999”  Átgondolatlan, megalapozatlan reformcélok kitűzése  Irreális feladatok és végrehajtási határidők meghatározása  Zömében teljesítetlen és teljesíthetetlen felajánlások a NATO részére, ebből következően a Magyar Honvédséggel szemben bizalmi válság kialakulása a szövetségben  A tényleges reformok helyett a verbalitás túlburjánzása  A csapatoknál 66%-os csökkenés a vezető szerveknél 10%-os növekedést eredményezett  Az irányító és a végrehajtó létszám aránya 1:2,5-ről, 1:1,3-ra romlott.  A Gripen vadászrepülőgép bérleti szerződésének évi milliárd forintos költsége a következő kormányzati ciklust terhelte  A nagy komplex programok (híradó, a gépjármű, a személyi felszerelés, a lakásépítés, a honvédkórház rekonstrukciója, az ABV fegyverek elleni védőeszköz ellátás) terén a programalkotáson túl, nem sok gyakorlati lépés történt  Haderőreform előkészítetlensége, megalapozatlansága és irreális, döntően a politikai szándékoktól vezérelt jellege miatt eltorzult és re befulladt

Az „örökség”  Tömeghadseregi haderőstruktúra  Aránytalanná duzzadt irányító apparátus  Elavult, önmagát túlélt haditechnikai eszközpark  Négyéves megalapozatlan, valós eredményeket nem hozó változások  A haditechnika kiszolgálására alkalmatlan sorozott állomány  A politikai megfelelés által diktált, részeiben megkezdett fejlesztési programok  Országgyűlés ellenőrző szerepének totális ellehetetlenítése  A költségvetési forrásoknak az önfenntartás feladataira történő felemésztése  A szövetségeseinknek tett megalapozatlan és így teljesítetlen ígéretek és az ennek nyomán kialakult általános bizalmi válság

A évi ciklusra meghatározható fő célok  Új, finanszírozható haderőstruktúra létrehozása  Az ország katonai védelmének a NATO szövetségi rendszerén belüli megszervezése  A szövetségesi kötelezettségekbe integrálható védelmi feladatrendszer kialakítása  Az ország NATO-n belüli szavahihetőségének visszaállítása  A Parlament demokratikus ellenőrzési jogosítványainak biztosítása  Önkéntesség elvén alapuló haderő kialakulása  Az új rendszerű kiképzési rendszer kidolgozása és bevezetése  Az ellehetetlenült haditechnikai eszközpark fenntartásának felszámolása  A fentiek érdekében a szűkösebbé váló költségvetési források racionálisabb elosztása

Kiemelt feladatok összehasonlítása (Mrd Ft) változás Gripen program -46 Haditechnikai fejlesztés % Személyi felszerelés fejlesztési program % Laktanya rekonstrukciós program 3,518,3422% Híradó program -6 Gépjármű program -18,5 Infrastrukturális felújítások 18,830,763% Kiképzési feltételek fejlesztése 1,513,2

Kiemelt feladatok ráfordításai

Létszámadatok Változás Csapat % HM, HVK és háttérintézményeik % VáltozásCsapat % HM, HVK és háttérintézményeik %

Ami megvalósult / megvalósul  Új haderőstruktúra kialakítása  Önkéntes Haderő  Jelentős nemzetközi katonai szerepvállalás  3D (NATO) radarok telepítése  Központi honvédkórház rekonstrukciójának befejezése  A haditechnikai eszközpark fejlesztésének felgyorsítása  Gépjármű program gyakorlati szállításai  Híradó program gyakorlati szállításai  Laktanya rekonstrukciós program végrehajtása  Új típusú kiképzési rendszer bevezetése