Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vagyonértékelés és vagyongazdálkodás összefüggései a víziközműveknél

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vagyonértékelés és vagyongazdálkodás összefüggései a víziközműveknél"— Előadás másolata:

1 Vagyonértékelés és vagyongazdálkodás összefüggései a víziközműveknél
Füstös András Budapest, október 31.

2 A MÚLT… Víziközmű ágazat sajátosságainak figyelembe vételével…
Közművagyon valós értékének megállapításához szükséges, valamint a rekonstrukció tervezést és vagyongazdálkodást támogató, a TÖBB SZEMPONTÚ INTEGRÁLT vagyonértékelési módszertanra épülő, strukturált KÖZMŰ ADATBÁZIS alapján. TIKA …”BDL módszertanként” elnevezett vagyonértékelési eljárás kidolgozása.

3

4 Vagyonértékelés határideje
Végső határidő meglévő üzemeltetési szerződések esetén: Miért érdemes minél előbb? Díjba beépíthető, magasabb fejlesztési hányad = több fejlesztési, rekonstrukciós forrás!!! + egyéb törvényi előírásoknak való megfelelés támogatása

5 Vagyonértékelés számviteli, gazdasági hatása
Mrd Ft ÉCS1 ÉCS2 ÉCS0 Pótlás várható éve évek Könyv szerinti érték Pótlási Költség 2012 Vagyonérték 2012 2012 c

6 GÖRDÜLŐ FEJLESZTÉSI TERV
Mit, mikor, mennyit, miből? 2011. évi CCIX. törvény a víziközmű-szolgáltatásról, 11. § „(1) A víziközmű-szolgáltatás hosszú távú biztosíthatósága érdekében – a fenntartható fejlődés szempontjaira tekintettel – víziközmű-szolgáltatási ágazatonként tizenöt éves időtávra gördülő fejlesztési tervet kell készíteni. A gördülő fejlesztési terv felújítási és pótlási tervből, valamint beruházási tervből áll.” Vagyonleltárból pótlás várható éve és pótlási költség alapján:

7 A víziközmű törvény Ez év elejétől a víziközmű törvény alapelvei már hatályosak (!) 2011. évi CCIX. tv. 1. § (1) k): „a keresztfinanszírozás tilalmának elve: a víziközmű-szolgáltatás díját a víziközmű-szolgáltatási ágazatra nézve úgy kell megállapítani, hogy az maradéktalanul fedezetet nyújtson a víziközmű-szolgáltatási ágazati tevékenység indokolt költségeire és ráfordításaira, valamint a víziközmű-szolgáltató e tevékenységével kapcsolatos ésszerű üzleti nyereségére, de nem tartalmazhatja e tevékenységén kívül eső egyéb gazdasági tevékenységei költségeinek, ráfordításainak fedezetét. „ Törvénymódosítás hatályos július 15-től: 2012. évi CVI. tv 17. §: „A Vksztv. 12. § (1) bekezdése a következő szöveggel lép hatályba: „(1) A víziközmű tulajdonosa a 16. § szerinti pályázat kiírását - ennek hiányában az üzemeltetési szerződés megkötését - megelőzően a tulajdonában lévő víziközmű vonatkozásában vagyonértékelést végeztet. A vagyonértékelés költségei a víziközmű-rendszer üzemeltetésbe adásából származó bevételek terhére is finanszírozhatóak.””

8 Közművagyon-értékelési Piramis Üzemeltetői feladatok

9

10 A vagyonértékelés előkészítése
Ajánlatkérés Adat- szolgáltatás Ajánlatok elbírálása: szakmai, műszaki referenciák alapján Vagyonértéke-lésben való közreműködés, adatszolgáltatás Vagyonleltár és az új vagyonérték átvezetése a nyilvántartásokba

11

12

13

14

15 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!
Füstös András BDL Környezetvédelmi Kft. Tel: ; Budapest, október 30.


Letölteni ppt "Vagyonértékelés és vagyongazdálkodás összefüggései a víziközműveknél"

Hasonló előadás


Google Hirdetések