Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II."— Előadás másolata:

1 Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II.
MSc I. évf. Dr. Tóth Tamás, Goda Pál Szent István Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Kar

2 Záhony Komplex Gazdaságfejlesztési Program
A program bemutatása Nemzetközi árufuvarozási szakértők szerint 80, sőt akár 150%-os növekedés is várható 2020-ig a vasúti átkelőhelyek áruforgalmának alakulásában hazánkban, valamint a szlovákiai Ágcsernyőn együttvéve. Az összességében végéig tartó záhonyi komplex gazdaságfejlesztési program célja: Olyan infrastrukturális környezet kialakítására van szükség, amely vonzza és támogatja a logisztikai ipar letelepülését, ezzel hazánk számára is kihasználhatóvá válna az európai szállítási útvonalak kedvező elhelyezkedése.

3 Záhony Komplex Gazdaságfejlesztési Program
Milyen előfeltételei vannak mindennek? Szükséges a meglévő vasúti, közúti, és vízi szállítási lehetőségek fejlesztése. Elengedhetetlen a kis- és közepes vállalkozások támogatása. Megkerülhetetlen a foglalkoztatottság és a jövedelemszerző képesség növelése, valamint különböző oktatási és képzési programok beindítása.

4 Záhony Komplex Gazdaságfejlesztési Program
A záhonyi térség a gazdaságfejlesztési program segítségével még inkább alkalmas lesz logisztikai és áruelosztó központok kialakításra. Elsősorban olyan cégek megjelenésére számítanak, melyek Magyarországon keletről származó nyersanyaggal dolgoznak (pl. vasipar, műtrágya); keletről hoznak be nyersanyagot és félkészterméket, illetve külföldi szállításaikat, vagy áruik elosztását innen szerveznék meg (ezek zömében az EU-ban működő cégek); a keleti, kínai piacokra szállítanak félkész- és késztermékeket.

5 Záhony Komplex Gazdaságfejlesztési Program
A kormány gazdaság-fejlesztési programjának kiemelt eleme a térség belső közúti és vasúti infrastruktúrájának rendbetétele, átalakítása. Az EU-s támogatással megvalósuló rekonstrukció során felújításra kerül a teljesen leromlott állapotú vasúti hálózat 43 km hosszú szakasz. A jelenlegi utak felhasználásával és új településelkerülő szakaszok megépítésével újjászületik a Záhony–Zsurki út és a Fényeslitke közötti észak-déli – elsősorban a teherforgalmat szolgáló – útvonal.

6 Záhony Komplex Gazdaságfejlesztési Program
2008. évi pályázatok alapján 1,7 milliárd Ft Uniós támogatással 14 vállalkozásnál összesen 4,4 milliárd Ft értékű beruházásra kerül sor.

7 Záhony Komplex Gazdaságfejlesztési Program
Összességében, a program 32,5 milliárd Ft-os beruházással jön létre. 100%-os támogatással Uniós forrásból 85%, magyar költségvetésből 15% 28 milliárd Ft, 50%-os támogatással 4,5 milliárd Ft, pályázati rendszerben további 5-8 milliárd Ft értékű fejlesztés valósul meg.

8 Záhony Komplex Gazdaságfejlesztési Program
Program elemek: Közútfejlesztés Vasúti infrastruktúra fejlesztése Ipari és logisztikai terület kialakítása Kis- és középvállalatok támogatása Képzési programok szervezése

9 Záhony Komplex Gazdaságfejlesztési Program
Közút fejlesztés

10 Záhony Komplex Gazdaságfejlesztési Program
Logisztikai központ fejlesztése

11 Záhony Komplex Gazdaságfejlesztési Program
Vasút fejlesztése

12 Feladat a következő órára az 5 település közül egyet ki kell választani. a kiválasztott település komplex gazdaságfejlesztési programját be kell mutatni a következő órán 10 percben (ppt.-vel) prezentálni kell.

13 Feladat Területi egységek: Gyöngyös Kaposvár Hódmezővásárhely Érd
Kazincbarcika

14 Feladat I. A program bemutatása Hány %-os növekedés is várható 2020-ig
Mi összességében végéig tartó a komplex gazdaságfejlesztési program célja? Milyen előfeltételei vannak mindennek? Milyen típusú cégek megjelenését várják? Szerepel-e a kormány kiemelt gazdaság-fejlesztési programjában? Összességében, a program mennyi milliárd Ft-os beruházással jön létre? Hány %-os támogatással (Uniós forrásból ? %, magyar költségvetésből ?%) jön létre a program?

15 Feladat II. A program elemei pl.: Közútfejlesztés
Vasúti infrastruktúra fejlesztése Ipari és logisztikai terület kialakítása Kis- és középvállalatok támogatása Képzési programok szervezése

16 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II."

Hasonló előadás


Google Hirdetések