Egészség-műveltség = Health Literacy ☺

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Iskolai egészségfejlesztés – iskolai egészségterv
Advertisements

Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Egészségügyi vagy betegségügyi reform?
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Eldöntendő Az egészség egy prioritás, ami marginalizálódott? Vagy
Mi látszik egy jéghegyből?
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
A nemzeti vámjogszabályok
A munka világával kapcsolatos tudás
Szociális kompetencia
Ápolásetika.
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
A MENTÁLHIGIÉNÉ FOGALMA, TÖRTÉNETE, JELENTŐSÉGE A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
A kulturális intelligencia
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
Soft skills.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A statisztikai jártásság megközelítései, modellje A (felső)oktatás szerepe Peter Kovacs Associate professor Department of Statistics and Demography, Faculty.
Gábor Edina főigazgató Országos Egészségfejlesztési Intézet május 12. Elköteleződés az egészségért.
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Az intelligencia körülhatárolása és mérése
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
A FIZIKAI FELKÉSZÍTÉS ELMÉLETE
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
A hippokratészi eskü értelmezése
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
A deviancia értelmezési kerete
VII. Szervezeti kultúra
A NEVELÉS TERÜLETEI.
Speciális gyermekvédelem
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A reklám centruma.
A kulturális és társadalmi tőke erősítése a fiatalok közösségeiben Kistokaj április 15.
Népegészségügy - egészségfejlesztés Fogalmak közös értelmezése Solymosy József Bonifácz OEFI TIE Egészségfejlesztési Módszertani Alprojekt.
Képes Érzelmi Intelligencia Teszt a éves korosztály számára
Miskolc, Szenior tudáskormányzás Cédrus-NET Konferencia 1 Szenior kompetencia-deficit Csutorás György - Matiscsákné dr. Lizák Marianna.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Közösségi szolgálat Mit jelent a közösségi szolgálat?
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
PÉCS FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA A VÁLLALKOZÓI SZFÉRA SZEMSZÖGÉBŐL
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
Szociális kompetencia
Előadás másolata:

Prevenció és egészségfejlesztés lokális és globális szinten – szakmai kompetenciák

Egészség-műveltség = Health Literacy ☺  egészségügyi műveltség (házi jogorvos)  egészségi műveltség (pedagógiai módszertan)

Szocializáció tartalma = Kultúra Állítások Szocializáció tartalma = Kultúra Interiorizált kultúra = Műveltség 1. Egészségügyi kérdés ≨ Egészség ügyének kérdése

Miért nincs hazánkban egészség-kultúra? …”Magyarországon nincs kialakult közvélemény más téren, csupán a revízió szüksége és a gazdasági bajok súlyossága dolgában. A többi kérdésekben csak pártszempontok, érdekszempontok és tájékozatlanok vannak.”… (Zemplényi Imre dr)

100 éve A műveltség, nem merül ki értelmi tulajdonságokban. Követelményei elsősorban nem is az intellektuális, hanem a morális és a szociális szférában vannak. Alapvető tulajdonsága: az ember minden képességének harmóniája. Ami azt jelenti: az értelmi, az érzelmi és a cselekvő erők legmagasabb kiképzése és összhangja. Minden meggyőződés annyit ér, amennyit hirdetője a maga cselekvésével valóra vált. (Szabó Ervin 1887-1918)

Jelen kor Általános műveltség : a műveltségi javaknak az a rétege, az az állománya, amelyet egy társadalom adott fejlettségi szintjén általában megkíván ahhoz, hogy az emberek a társadalmi érintkezésben, a munkában feladataiknak meg tudjanak felelni. (Dr. Poór Ferenc)

Szociális (társadalmi, közösségi, emberi kapcsolati) Kultúra (általános) Műveltség (amit az egyén befogad) Emberi készségek harmóniája Szociális (társadalmi, közösségi, emberi kapcsolati) Morális (erkölcsi)

Egészség műveltség Egészség Megértés Hozzáférés Információ - elérés - hasznosítás - értelmezés Megértés Hozzáférés Egészség műveltség Készség (kognitív és szociális) Képesség Motiváció Fenntartás Fejlesztés Egészség

Az Egészség fejleszthető a befolyásoló faktorokon Keresztül

(Egészség) magatartás Társadalmi elvárás (Egészség) magatartás Politikai  Kulturális  Társas  Fizikai  Gazdasági  Szolgáltatási/ellátási  Befolyásoló környezet Egyén

Kerék-küllő szabály Politikai  Kulturális  Társas  Fizikai  Gazdasági  Szolgáltatási/ellátási  Körbezáródó befolyásoló faktorok esetén a (célzott, irányított) változtatáshoz minden faktort egyszerre kell kezelni. 2. Priorizálás helyett komplex megközelítés kell

(Egészség) magatartás Társadalmi elvárás (Egészség) magatartás Mi van belül erkölcs, attitűd, tudás, képesség Viselkedés aktuális hangulat konkrét helyzet, lehetőségek szereplők, szerepek, minták A társadalmi elvárások hatékony közvetítése eredményezhet viselkedés módosulást 3.

Az egészségfejlesztés logója (1986. Ottawai Karta) Irodalom: Health promotion emblem. World Health Organization http://www.who.int/healthpromotion/conferences/previous/ottawa/en/index4.html Kósa Karolina: Van- e hazai közmegegyezés arról, hogy mi az egészségfejlesztés? (NÉPEGÉSZSÉGÜGY – Az Egészségügyi Minisztérium tudományos és egészségpolitikai folyóirata 2010. 88. évfolyam 1. szám)

(Egészség) magatartás Társadalmi elvárás (Egészség) magatartás Egyén Az egészségfejlesztés alkalmas az egészség magatartás befolyásolására 4.

Egészség-műveltség ("Health Literacy") "Az egészséggel kapcsolatos alapvető információk és szolgáltatások elérésének, értelmezésének és megértésének képessége, valamint ezen információk és szolgáltatások felhasználásának kompetenciája az egészség fejlesztése érdekében." (Ratzan & Parker 2000; IOM 2004)

Egészség műveltség ("Health Literacy") „Az egészséggel kapcsolatos műveltég olyan kognitív és szociális készségeket jelent, amelyek meghatározzák az egyének motivációját és képességét, hogy az információkat olyan módon érjék el, hasznosítsák és értelmezzék, hogy hozzájáruljon egészségük fejlesztéséhez és fenntartásához.” (WHO 1998., IUHPE 2010.)

Szociális társadalmi, közösségi, emberi kapcsolati Morális erkölcsi Műveltség Emberi készségek harmóniája Mit? Hogyan? Egészség testi, lelki, szellemi készségek harmóniája Szociális társadalmi, közösségi, emberi kapcsolati Morális erkölcsi Az egészség-műveltség nem elválasztható részét képezi az (általános) műveltségnek 5.

Szociális társadalmi, közösségi, emberi kapcsolati Morális erkölcsi Műveltség Emberi készségek harmóniája Mit? (tan)anyag Hogyan? (anyagtalan) Egészség testi, lelki, szellemi készségek harmóniája Szociális társadalmi, közösségi, emberi kapcsolati Morális erkölcsi Az egyenlőtlenségeket csökkenteni kell az emberi kapcsolatok fejlesztéséhez. 6.

Egészség-műveltség jelentősége Ha az egészség javul, akkor a társadalom versenyképessége javul. Ha az egészség-műveltség javul, akkor az egészség javul Ha az egészség-műveltség javul, akkor az egészségügyi ellátórendszer igénybevétele átrendeződik a hatékonyság javulás irányába. Ha az egészség-műveltségben lévő különbségek csökkenek, akkor az egészségben lévő különbségek is csökkennek. Ha az egészségben lévő különbségek csökkennek, a társadalom versenyképessége javul Az egészség-műveltség javítása a társadalom versenyképességét növeli. 7. Auguste Rodin (1840-1917)

Fejlesztési lehetőségek – Hogyan ne Túlszabályozás Értelmetlen szabályozás

Fejlesztési lehetőségek – Hogyan igen Komplex megközelítés Egyenlőtlenségek csökkentése Partnerség Szubszidiaritás Fenntarthatóság Politikai  Kulturális  Társas  Fizikai  Gazdasági  Szolgáltatási/ellátási 

Fejlesztési lehetőségek – Hogyan igen Kompromisszum Kooperáció Minden keréknek egy irányba kell forognia „Társadalom szekere”

Összefoglalva Egészségügyi kérdés ≨ Egészség ügyének kérdése 1. Priorizálás helyett komplex megközelítés kell. 2. A társadalmi elvárások hatékony közvetítése eredményezhet viselkedés módosulást. 3. Az egészségfejlesztés alkalmas az egészség magatartás befolyásolására. 4. Az egészség-műveltség nem elválasztható részét képezi az (általános) műveltségnek. 5. Az egyenlőtlenségeket csökkenteni kell az emberi kapcsolatok fejlesztéséhez. (anyagi és anyagtalan komponens) 6. Az egészség-műveltség javítása a társadalom versenyképességét növeli. 7.

Köszönöm a figyelmet …”A kocsikerék harminc küllője, mely egy kerékagyban találkozik, a középen levő űr által lesz használhatóvá.”… …”Tehát az anyag a dolgok hasznosságát, az anyagtalan a lényegét határozza meg.”… Lao-Ce (Li Er ) (i. e. 565 – i. e. 476) Tao-Te-King (11.) Ágner Lajos ford. www.oefi.hu