A demokráciára és aktív állampolgárságra nevelés a XXI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Advertisements

„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A tanári munka értékelése
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
„Ezt egy életen át kell játszani”
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
Értékelés a pedagógiában
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Képesség? Kompetencia?.
Fejlesztési koncepció
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
. Vass Vilmos igazgató Programfejlesztési Központ Oktatási programcsomag - kulcskompetenciák „A tudásalapú információs társadalomért” Fővárosi Pedagógiai.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Szervezeti viselkedés Bevezetés
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Oktatási reformok tapasztalatai Pest megyei Tanévnyitó Tanácskozás Augusztus 31. Halász Gábor Országos Közoktatási Intézet.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Az értékek Rapos Nóra.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság OFI - KONFERENCIA OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás Egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Mire lehet/ne jó az iskola
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
A felnőttek bevonásának fejlesztése a kora gyermekkori oktatásba Chris Pascal, prof. és Tony Bertram, prof.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Oktatáspolitikai folyamatok általános háttere
A szakiskola jelene és jövője
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
Előadás másolata:

A demokráciára és aktív állampolgárságra nevelés a XXI A demokráciára és aktív állampolgárságra nevelés a XXI. században Halász Gábor Országos Közoktatási Intézet A „Demokrácia – tanuljuk és éljük meg! Mit jelent ma európai polgárnak lenni?” Budapest, 2005 április 25

Mit jelent a XXI. század elején Európában a Demokráciára és Aktív állampolgárságra Nevelés (DAN) ? Az elmúlt évtizedben rendkívüli nemzetközi aktivitás jellemezte ezt a területet Látványos tudásbővülés történt és egy paradigmaváltás zajlott le A demokráciára nevelés európai éve akkor lesz sikeres, ha (1) e paradigmaváltást sikerül feldolgoznunk és (2) ennek megfelelő konkrét cselekvés indul el

Miért lett fontos a DAN? - 1 (XX. sz. végi kihívások) A nem demokratikus rezsimek összeomlása – az átmenet nehézségei Globalizálódás és nemzetközi integráció: új problémaközösségek, új identitások Fenyegetés a „civilizált világ” magjában: új véres etnikai/nemzeti konfliktusok

Miért lett fontos ez az ügy. - 2 (XX. sz Miért lett fontos ez az ügy? - 2 (XX. sz. végi kihívások: a „régi” demokráciákban) Társadalmi kötelékek bomlása és polgári aktivitás visszaesése (riasztó új kutatási eredmények a „régi” demokráciákban ) A demokratikus intézmények gyenge problémakezelő képessége (a ”demokrácia vagy kormányozhatóság” dilemmájának felerősödése) A kísérletező/tanuló demokrácia gondolata és gyakorlata (pl. EU Fehér Könyv)

Miért lett fontos ez az ügy. - 3 (XX. sz Miért lett fontos ez az ügy? - 3 (XX. sz. végi kihívások: gazdaság belépése) A társadalmi tényezők növekedést meghatározó szerepének felértékelődése („social capital” elmélet) A gazdasági szervezetek átalakulása (szervezeti tanulás, tanuló szervezetek) Új szereplők megjelenése, a viták erőterének átalakulása (pl. üzleti szféra, minőségügy képviselői)

Miért lett fontos ez az ügy. - 4 (XX. sz Miért lett fontos ez az ügy? - 4 (XX. sz. végi kihívások: az oktatás világa) Az oktatás világának átalakulása (az új LLL paradigma hatása) A tanuláskutatás és pedagógiai fejlesztés új eredményei (kompetencia-alapú gondolkodás) A demokráciára nevelés új technikái és az általa kínált megoldások gazdagodása

A DAN új paradigmája Nemzeti és nemzetközi folyamatok (pl. ET program 1997-2004; angol DAN reform, 1997-) LLL és társadalmi integrációs perspektíva (2002-es ET ajánlások, EU lisszaboni folyamat - objectives munkacsoportok) A DAN mint innovációs tényező – az új „trójai faló” (2002-es ET ajánlások) Kompetencialapú gondolkodás Koncentrálás a hatékony megvalósításra

Lehetséges hazai feladatok A demokráciára és aktív állampolgárságra nevelés nemzeti stratégiájának kidolgozása a DAN hozzájárul a gazdasági versenyképesség, a jólét és az életminőség javításához sokféle szempont és széles társadalmi egyeztetés Ennek beépítése átfogó oktatásfejlesztési stratégiákba (LLL is) a tartalmi szabályozás és fejlesztés rendszerébe az értékelés és mérés rendszerébe

Köszönöm a figyelmet!

Polgári kompetenciák „civic competencies” Egy régi dilemma: egyéni kompetenciák vagy/és közösségfejlesztés Kompetenciák a 2002-es ET ajánlásokban Az angol DAN reform Standardok meghatározása az USA-ban Az OECD DeSeCo programja Komplex társadalmi problémamegoldás

Polgári kompetenciák a 2002-es ET ajánlásokban Konfliktusok nem erőszakos rendezése A saját álláspont kifejtése és megvédése Különbségek felismerése és elfogadása Választás: alternatívák mérlegelése és ezek erkölcsi elemzés alá vetése Megosztott felelősség vállalása Konstruktív, nem agresszív kapcsolatok létrehozása másokkal

Polgári kompetenciák az angol DAN reformban Társadalmi-szakmai vita - három elem egyensúlya (Crick report) Társadalmi és erkölcsi felelősség Közösségi munkavégzés Politikai „írástudás” (political literacy) Az angol reform sajátosságai Kötelező iskolai feladat lett Más társadalmi/életviteli területekhez kötve Eredmények intenzív és komoly értékelése

Polgári kompetenciák az USA-ban Standardok meghatározása –civil szervezet dolgozta ki állami támogatással Többféle standard (tartalom, teljesítmény, tanárok, iskolák, irányítás) Tartalom standardok: Intellektuális készségek (pl. megérteni, megmagyarázni, értékelni dolgokat) Részvételi készségek (pl. tárgyalás, szövetséges-keresés, konszenzusépítés)

Az OECD DeSeCo programja Az egyik legátfogóbb reflexió a mai társadalomban szükséges kompetenciákról Egy példa: a jó társadalomban szükséges kulcskompetenciák: Komplexitás kezelése Észlelési kompetenciák (megértés) A normák kezelése Kooperatív kompetenciák Narratív kompetenciák

Komplex társadalmi problémamegoldás Többdimenziós komplex rendszerben való gondolkodás (sokféle szereplővel, érdekkel, alternatívával jellemezhető helyzetek; komplexitás kognitív és érzelmi kezelése) Játékelmélet, szimulációs játékok (kooperációs és konfrontációs megoldások, bizalomra és gyanakvásra épülő stratégiák, alkufolyamatok, szcenárió-építés, kockázatmérlegelés stb.)

„…hogy a munka valóban el legyen végezve” A DAN az értékviták világából átkerült a közpolitika (public policy) világába A célok komolyan vétele (mintha élelmiszerbiztonságról vagy adóbehajtásról lenne szó) Kemény új elvárások megjelenése (eredményesség, elszámoltathatóság, hatékonyság, értékelés és minőségbiztosítás)

„…hogy a munka valóban el legyen végezve” Felértékelődnek a DAN technikái és eszközei (amelyek effektív módon segítik a polgári kompetenciák kifejlődését az egyénekben) Többszintű, többdimenziós gondolkodás (pl. az egyén szintjén: belső lélektani folyamatok, cselekvés, környezet; csoport szintjén kiscsoport, osztály, iskola, környezet) Gazdag módszertani segítség tanároknak, iskoláknak)

Az aktív állampolgárságra nevelés módszerei/1 Többféle szint és színtér A tanulásnak többféle szintje és színtere van: a módszereket mindegyik szinten végig kell gondolni és mindegyik szinthez kell módszereket rendelni Módszerek kombinálása Csak többféle módszer kombinálásával lehet eredményt elérni: minden szinten és minden szintéren kell tanulási stimulust teremteni

Az aktív állampolgárságra nevelés módszerei /2 Az egyéni tanulás szintjei: kognitív és érzelmi szint az egyéni cselekvés szintje az egyén és környezete közötti interakció szintje A tanulás lehetséges helyei osztályterem iskola egésze iskola társadalmi környezete

Az aktív állampolgárságra nevelés módszerei /3 környezet cselekvés kogníció és érzelem

Az aktív állampolgárságra nevelés módszerei /4 Osztály-terem Iskola egésze Társadalmi környezet Az egyén környezete Tanári viselkedés Házirend szabályai Helyi civil szervezetek Aktív cselekvés Egy felmérés szervezése és elemzése Iskolai képviselő választása Szelektív hulladék gy. bevezetése Kogníció, érzelmek Vita egy aktuális dilemmáról Iskolai önértékelés megvitatása Helyi önkormányzat bemutatása

Az aktív állampolgárságra nevelés módszerei Környezet Osztálytermi folyamatok (pl. tanári viselkedés, csoportmunka) Az iskolai mint intézmény (pl. iskolai szervezeti folyamatok elemzése, részvétel szervezetfejlesztésben) Helyi társadalmi folyamatok (pl. gazdasági, kulturális, ökológiai környezet, részvétel helyi problémamegoldásban – pl. szociális gondoskodás megszervezése)

Az aktív állampolgárságra nevelés módszerei Cselekvés Tanulást segítő projektek (pl. mini szociológiai felmérés, csoportmunkában végzett projekt) Iskolai szervezeti folyamatok (pl. szabályalkotás, képviselők választása, iskolai folyamatok értékelése, szervezetfejlesztésben való részvétel, iskolaújság, iskolaszékben való jelenlét) Aktív társadalmi tevékenység (pl. szelektív hulladékgyűjtésre történő áttérés, öregek gondozása, településfejlesztési tervek megvitatása, közterületek gondozása,)

Az aktív állampolgárságra nevelés módszerei Kogníció és érzelem Információ társadalmi folyamatokról (pl. társadalomelméleti és politológiai alapismeretek, szociológiai vizsgálatok eredményei) Komplex társadalmi dilemmák elemzése (pl. játékelmélet, társadalmi csapdák, potyázás és kooperáció, piaci folyamatok szimulálása) Az egyént involváló, motiváló viták (pl. aktuális társ. konfliktusok megvitatása)