Optikai lemezek jellemzői, típusai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI
Advertisements

Háttértárak ismertetése
Optikai adathordozók Történeti áttekintés
Adattárolási technológiák
Napjaink háttértárolói
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Blu-ray Disc. Bóta Laca A Blu-ray-ről általában  A Blu-ray névben a „blue” a lézer színére utal, amit ezen technológia használ, a „ray” pedig az optikai.
Optikai lemezek.
A Blu-ray disc.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
M AGNETO - OPTIKAI H ÁTTÉRTÁRAK Készítette: Dobos Rhea Szilvási Orsolya.
A számítógép felépítése
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak mûködési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
DISZKréten az adathordozókról
Optikai adattárolók Készítette: Schuck Krisztián
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Bevezetés Az adathordozó: félvezetős, mágneses, optikai vagy egyéb elven működő eszköz, amely egy számítógép-környezetben adatokat, programokat, képeket.
Optikai lemezek Típusai, jellemzői Rajnai Andrea Rajnai Andrea.
Háttértárak.
Informatikai eszközök
Készítette: Simon Anett 9.c
Készítette: Verebélyi Balázs Informatikus Könyvtáros szak, 1. évfolyam Neptun kód: VX46VV.
Készítette: Verle Ágnes SHQWPT  1982, Sony és Philips  A cél: nagy tárképességű, tartós információhordozó  ne csak szöveget: zene, kép, videó.
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI Készítette: Czeglédy Kitti - CZKSAAI.
Optikai adathordozók.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell!
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE
Optikai lemezek jellemzői, típusai. Története Kiváltó ok Alapcél Katonai alkalmazás Thomson, DVA, ODC, Philips, Sony laser disc (LD)
Kalló Imre KAIUAAI.ELTE
Háttértárak Informatika tananyag.
Optikai meghajtók. CD (Compact Disc) 1978 Philips – LaserVision –Filmek optikai tárolón –Kevés siker 1982 – Philips+Sony –audio tárolásra –Bakelit leváltása.
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
A memóriák típusai, jellemzői
Tar Balázs TABSABI.ELTE Optikai tárolók.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Készítette: Aranyos Edit & Fazekas Sarolta A CD-rom története.
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
Háttértárak.
Háttértárak csoportosítása
Összefoglalás.
Optikai tárolók CD, DVD.
Háttértárak és adathordozók
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
Háttértárak.
Számítógépes alapismeretek beadandó. A CD-kről 1979, Philips és Sony Első lemez: augusztus mm átmérőjű korong Infravörös lézer Spirál EFM.
Mai számítógép perifériák
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek Készítette: Tóth Gábor TOGSABI.ELTE.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Mai számítógépes perifériák
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
A számítógép felépítése
Története Jellemzői Típusai (cd,dvd) Blu-ray
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 CD, DVD írás.
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Háttértárak. Csoportosítás zMágneses elvű yFloppy yWinchester yszalagos egységek zOptikai elvű yCD yDVD zEgyéb ylyukkártya.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
Tároló perifériák.
Előadás másolata:

Optikai lemezek jellemzői, típusai

Bevezetés A CD lemezek optikai adattárolók, amik egyaránt alkalmasak analóg és digitális jelek rögzítésére is. Négy területen múlják felül a mágneses technológiával működő adattárolókat: tárolási sűrűség Élettartam Ár cserélhetőség

Bevezetés A CD optikai tároló, mint rendszer két részből áll: az adathordozóból (CD), ami az információt rögzíti az adatok felírására vagy olvasására szolgáló eszközből, amit meghajtónak vagy olvasónak nevezünk - az adathordozókon lévő adatoktól függően

CD fajták - DIGITÁLIS AUDIÓ CD (CD-DA) 1982-ben adta ki a Philips és a Sony lejátszható bármelyik CD-lejátszóban vagy –meghajtóban A lemez átmérője 120 vagy 80 mm, vastagsága 1,2 mm A 80 mm-es változatra legfeljebb 21 percnyi hanganyag fér. A 120 mm átmérőjű lemezen 74 perc 33 másodperc hanganyag tárolható

CD fajták - CD + G, CD + XG Compact Disc + Graphics, Compact Disc + eXtended Graphics. kiegészítésként grafikus információt tárolnak alcsatornákon. A grafikai információ képpontonként tárolódik, megjelenítéséhez külső TV készülék szükséges. érdekes alkalmazásuk a karaoke, ahol a CD lemez zenei anyaga tartalmazza a kísérőzenét, az alcsatornákban pedig a dalszövegek találhatók. Ez volt az ipar első lépése a multimédia felé.

CD fajták - CD + MIDI A CD + MIDI digitális zenei információt tárol kiegészítésként A MIDI a hangszerek digitális felülete (Musical Instrument Digital Interface), ami elektronikus hangszerek egymással vagy számítógépekkel való összekötésére szolgál a visszanyert MIDI információ pl. vezérelhet egy szintetizátort

CD fajták - CD-TEXT A CD-TEXT szöveges információt tartalmaz a hanganyag mellett Már a CD + G lemezeknél is volt erre lehetőség, de ott a szöveg is képpontonként tárolódott, ami nem túl gazdaságos megoldás A CD-TEXT a szövegeket karakter-táblákkal kódolja első kivitelezéseiben az album címét, az aktuális dal címét és előadójának nevét jelenítették meg

CD fajták - CD-ROM A CD-DA kifejlesztését követően rövid időn belül rájöttek, hogy az adathordozó alkalmazható számítógépes adatok tárolására 1994-ben a Philips és a Sony kiadta a CD-ROM (Compact Disc Read Only Memory - kompaktlemez csak olvasható memória) szabványleírásait. A CD-ROM újdonsága, hogy bármilyen típusú adatot tárolhatunk rajta, ami nem igényel változtatást A CD-DA és a CD-ROM közötti két alapvető különbség: a CD-DA esetében a szektorok tartalmának nincs jelentősége, a CD-ROM itt felhasználói, vezérlő, és hibajavító adatokat tárol. A CD-DA sávszervezésű, a CD-ROM az adatokat állományokba szervezi A CD-ROM lemez adatainak legkisebb egysége a blokk, ebben 24 adatbájt található. 98 adatblokkból épül fel egy szektor, egy lemezen maximum 333 000 szektor lehet.

CD fajták - CD-ROM/XA Compact Disc - Read-Only Memory / Extended Architecture. A Sony, a Philips és a Microsoft együttesen fejlesztette ki. Az XA két új szektortípust definiál Az új szektorokban adatok, grafika, videó és ADPCM tömörített audió tárolható

CD fajták - CD-I Compact Disc - Interactive. Szabványleírásait 1997-ben a jelentette meg a Philips és a Sony A leírások kiterjednek a lemez felépítésére, az adatok kódolási formájára (hang és kép), a hardver felépítésére és az operációs rendszerre is A CD-I az első multimédiás technológia, amelyet házi (nem PC) számítógépekhez fejlesztettek ki Az ilyen típusú lemezeken minden információ digitalizált

CD fajták - CD-I HÍD A CD-I hídlemez információi egyaránt olvashatóak a számítógépes rendszer CD-ROM/XA meghajtójával és CD-I lejátszóval is A hídlemezre vonatkozó előírások 1991-ben jelentek meg hídlemezek pl. a Photo CD és a Karaoke CD

CD fajták - CD-EXTRA / CD-PLUS Szabványleírásait a Philips a felírás meneteinek számát kettőre korlátozza: az első szekcióban hangsávokat a másodikban pedig CD-ROM adatokat, videoklippeket, fényképeket, animációkat, szövegeket vagy multimédiás alkalmazásokat tárolnak A lemez CD-DA és CD-I lejátszóval is lejátszható, valamint az IBM-PC és a Macintosh PC CD-ROM meghajtója is tudja olvasni Hátránya, hogy a régebbi CD-ROM meghajtók nem tudják olvasni

CD fajták - PHOTO CD Szabványleírásait 1990-ben jelenttette be a Kodak, de csak 1992-ben került piacra A hagyományos 35 mm-es filmre készített felvételeket a speciális szaküzletekben Photo CD-re lehet tároltatni A képeket digitalizálják, fény és színtelítettség szempontjából helyesbítik, majd tömörítve egy egyszer írható lemezre tárolják Az átlagos CD lemezre 100 digitalizált fénykép fér el

CD fajták - CD-V / VIDEO CD Compact disc – Video Szabványleírásait 1993-ban jelenttette a JVC, Philips, Sony és a Matsushita A Video CD lemez CD-ROM/XA formátumot használ, és 74 percnyi VHS minőségű videóanyagot tárol digitálisan A tárolt videóanyag többféle formátumban szerepelhet, de megegyeznek abban, hogy a másolat minősége megegyezik az eredeti minőségével

CD fajták - ÍRHATÓ CD LEMEZEK A különböző csak olvasható lemezek az adatbiztonság szempontjából óriási előnnyel bírtak: sorozatgyártásuk igen gyors és olcsó de a kevés példányban szükséges adattárolók esetében előnyösebb az egyedileg írható CD lemezek alkalmazása Erre a problémára dolgozta ki 1990-ben a Philips és a Sony előírásait, amelyek a felhasználók által írható CD-lemezek szabványait tartalmazzák

CD fajták - CD-MO Compact Disc - Magneto-Optic. írható, törölhető és újraírható A hagyományos optikai tárolók csak a lézerfény visszaverődési és interferencia tulajdonságait hasznosítják az adatok olvasásához, a magneto-optikai lemez a fény mágneses térbeli viselkedését is felhasználja bizonyították, hogy az ilyen lemezekre az adatok írása és újraírása több mint 10 millió alkalommal lehetséges a lemezek várható élettartama kb. 10 év. továbbfejlesztett változatának tekinthető pl. a Sony Minidisc lemez

CD fajták - CD-R Compact Disc – Recordable A lemezekre az adatok felírása többféle módon történhet, de a felírt adatok többé nem módosíthatók A CD-R lemezeken tetszőleges logikai állomány tárolható Az írható CD lemezek bevonata eltérő lehet; van ezüst (Silver), arany (Gold), ezek keveréke Manapság nagy választékban kaphatók CD-R 74 vagy 80 (multi purpose). Bármilyen CD előállítására alkalmas 74 vagy 80 perc / 650 MB vagy 700 MB tárolókapacitású CD-R 74 vagy 80 DA. 74 vagy 80 perces (650 MB vagy 700 MB) audió CD. CD-R X (reflex). A TDK saját fejlesztésű reflex-bevonatát jelöli. CD-R XL. Maxell fejlesztés. CD-R d-view (disc view of title). CD-R DA/XG. Grafikai információkkal bővíthető audió CD

CD fajták - CD-RW Compact Disc – ReWritable A CD-RW törölhető és újraírható a CD-RW meghajtók természetesen olvassák a CD-ROM lemezeket, de a CD-ROM meghajtók módosítások nélkül nem tudják olvasni. Ennek magyarázata, hogy a hagyományos CD-ROM és CD-R lemezek a lézersugár mintegy 70 %-át tükrözik vissza az olvasófejbe, míg a CD-RW lemezek csak kb. 20 %-ot

DVD A CD-ROM-ok kifejlesztése után megnőtt a kereslet a számítógépes rendszerrel vagy otthon lejátszható mozifilmek iránt Erre a feladatra a CD lemezek kapacitása kicsinek bizonyult így 1994-ben a Warner Brothers által vezetett Hollywood Advisory Group (tanácsadó csoport) megfogalmazta a kifejlesztendő új adathordozóval szemben támasztott igényeit: egyetlen lemezen lehessen tárolni egy teljes filmet (135 perc) a kép legyen jobb minőségű a fogyasztói rendszereknél legyen kompatibilis a surround és egyéb jó minőségű hangrendszerekkel 3-5 nyelvű szöveg kísérhesse a képeket legyen másolás ellen védett több képméretarány közül lehessen választani a tartalom több változata legyen a lemezen legyen korhatárhoz köthető a film megnézése az új adathordozót DVD-nek nevezték el. Minden DVD lemez két 6,6 mm vastag al-lemezből van összeállítva Négy lehetséges csak olvasható formátum van, ezen kívül írható és újraírható formátumok is léteznek

DVD fajták - DVD-5 (4,7 GB) EGYOLDALAS/EGYRÉTEGŰ A DVD lemezcsaládnak ez a legegyszerűbb tagja egyetlen rétegének kapacitása 4,7 GB Az allemezek közül csak az egyik tartalmaz adatokat, a másik egy üres lemez

DVD fajták - DVD-9 (8,5 GB) EGYOLDALAS/KÉTRÉTEGŰ Ennek az egyoldalas kétrétegű lemeznek a kapacitása 8,5 GB ez egy kicsivel kevesebb, mint az egyrétegű lemez kapacitásának a duplája - hogy könnyebb legyen a második réteg olvasása A lyukhossz ezeken a lemezeken 10 százalékkal nagyobb, mint az egyrétegű DVD-5 és DVD-10 lemezeken Mindkét réteg ugyanazon az al-lemezen van, és a két allemezt optikailag átlátszó anyaggal kötik össze

DVD fajták - DVD-10 (9,4 GB) KÉTOLDALAS/EGYRÉTEGŰ Ennek a lemeznek mindkét oldalán egy réteg található Abban tér el a DVD-5 lemeztől, hogy mindkét al-lemezén vannak adatok A legtöbb DVD lejátszónál a lemezt meg kell fordítani, hogy a másik oldalon lévő adatokhoz is hozzáférhessünk Kapacitása az egyoldalas egyrétegű lemezének duplája, vagyis 9,4 GB Mivel a lemez mindkét oldalán tartalmaz adatokat, címkézése problémát okoz.

DVD fajták - DVD-18 (17,1 GB) KÉTOLDALAS/KÉTRÉTEGŰ Ez a verzió kettő kétrétegű oldalból áll mindkét oldal mindkét rétegében tartalmaz adatokat Kapacitása a DVD családban ennek a legnagyobb, 17,1 GB gyártása csak nagyon bonyolult és összetett eljárással lehetséges

DVD fajták - DVD-ROM A DVD-ROM a CD-ROM-hoz hasonlítható kapacitása a CD kapacitásának legalább hétszerese, sokkal több adatot képes tárolni A DVD-ROM szabványleírásai tulajdonképpen az összes csak olvasható DVD lemezre érvényesek A CD-ROM-hoz hasonlóan a DVD-ROM specifikáció sem tartalmaz előírásokat a felhasználói adatok formázására és használatára nézve

DVD fajták - DVD-AUDIÓ Ez a lemez audió anyagokat tartalmaz, kiegészítő szövegek, menük és állóképek lehetnek a kísérő adatok, de videó nem

DVD fajták - DVD-AUDIOV A DVD-AudioV lemez audió adatokat tartalmaz a DVD-Video előírásainak megfelelő videó-anyagokkal kiegészítve Lejátszása univerzális lejátszóval lehetséges, de a videó rész külön DVD-Video lejátszóval is lehetséges

DVD fajták - DVD-VIDEO A DVD-Video lemez megfelel a DVD-Audio előírásainak, de tartalmában eltér csak videó anyagot tartalmaz, DVD- Audio anyagot nem Lejátszása DVD-Video vagy univerzális lejátszóval lehetséges

DVD fajták - DVD-R DVD-Recordable (írható DVD) A DVD-R lemezek a CD-R-hez hasonló technológiát alkalmaznak, de más festékkel és más paraméterekkel A DVD-R teljes mértékben kompatibilis a DVD-ROM, DVD-Audio és DVD-Video formátumokkal, hogy a megírt DVD lemez a megfelelő DVD készülékekkel olvasható legyen

DVD fajták - DVD-RAM DVD Re-writable (újraírható DVD) A DVD-RAM lemezek (a CD-RW lemezekhez hasonlóan) fázisváltós technológiát használnak A DVD-RAM-on kívül létezik más újraírható DVD technológia is: DVD+RW Ezt a technológiát a Hewlett Packard, Philips és a Sony cégek fejlesztették ki A fejlesztők szerint ez a formátum jobban megfelel a már létező DVD-ROM meghajtóknak, mint a DVD-RAM DVD-RW Ez a formátum a Pioneer fejlesztése, a CD-RW formátum alapján A lemez kapacitása 4,7 GB, fázisváltós technológiájának köszönhetően magasabb a fényvisszaverése DVD-ROM meghajtók tudják olvasni A DVD Fórum elfogadta tesztelésre, mint a DVD- család lehetséges új tagja

DVD-R és DVD-RW írási ideje (sec)

További lemez fajták - HD DVD A HD DVD (High Density Digital Versatile Disc vagy High Definition Digital Video Disc) a régebbi DVD szabványt hivatott felváltani Fejlesztője a Toshiba Fő riválisa a Blu-ray Lemezeinek mérete egy a CD lemezével megegyezőek Az eljárás során nem a 650 nanométeres hullámhosszú vörös lézert használják, hanem 405 nanométeres ibolyakéket, így jóval több adatot lehet felírni vele A lemez gyártását 2008. március végén befejezték

További lemez fajták - Blu-Ray A blu-ray disc (röviden: BD vagy BR) nagy tároló kapacitású digitális optikai tárolóeszköz-formátum A DVD utódjának szánják Sokáig formátumháborúban állt a HD-DVD-vel A háborút végül a Warner döntötte el, amikor állást foglalt a blu-ray disc mellett 2008. február 19-én végül a Toshiba bejelentette, hogy fokozatosan leállítja a HD-DVD lejátszók, és felvevők fejlesztését, és gyártását Így a formátumháború véget ért a blu-ray disc győzelmével Az újgenerációs termékek egyik illusztris példánya, az LG BD370 lejátszója, amely a felhasználóknak a blu-ray technológia minden előnyét kínálja, és internetre is csatlakoztatható nagy felbontású MKV formátumú filmeket is lejátszik.