Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Blu-ray disc.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Blu-ray disc."— Előadás másolata:

1 A Blu-ray disc

2 A Blu-ray Disc A Blu-ray Disc egy nagy tárolókapacitású digitális optikai tárolóeszköz-formátum. A DVD utódjának szánják. Sokáig formátumháborúban állt a HD-DVD-vel. Ezalatt mindkét formátumnak megközelítőleg ugyanannyi támogatót sikerült gyűjtenie. A háborút végül a Warner döntötte el, amikor 2008 elején a cég feladta HD-DVD-vel kapcsolatos terveit, és állást foglalt a Blu-ray Disc mellett. A Blu-ray névben a „blue” (kék) a lézer színére utal, amit ezen technológia használ, a „ray” pedig az optikai sugárra. Az „e” betű a „blue” szóból azért lett szándékosan kihagyva, mert egy mindennapi szó nem lehet védjegy. A Blu-Ray formátumot 2004-ben véglegesítették januárjában a TDK bejelentette, hogy kifejlesztettek egy kemény polimert, amivel végre biztonságosan be tudták vonni a BR-lemezeket, amik így már nem karcolódtak (olyan könnyen). A BD-ROM formátumot 2006-ban véglegesítették .

3 A HD DVD a rivális A HD DVD (High Density Digital Versatile Disc vagy High Definition Digital Video Disc) egy digitális optikai formátum, ami a régebbi DVD szabványt hivatott felváltani. Fejlesztője a Toshiba. Lemezeinek mérete egy szabványos CD lemezével megegyezőek. Az eljárás során nem a megszokott 650 nanométeres hullámhosszú vörös lézert használják, hanem 405 nanométeres ibolyakéket, így jóval több adatot lehet felírni vele egy lemezre. A lemez gyártását március végén befejezték.

4 Az új technológia mindennapi felhasználásban
Egy jelenlegi, egyoldalas, hagyományos DVD 4,7 GB adatot képes tárolni, ami elegendő egy átlagos 2 órás, normál felbontású filmnek. De egy nagy felbontású film, aminek sokkal tisztább képe van (HDTV-High-Definiton Televison), mint egy DVD filmnek körülbelül 5-ször több helyet követel. Ahhoz, hogy a HDTV-ről felvegyünk egy több mint 2 órás műsort Blu-ray lemezt kell használnunk. Egy 2 órás felvételhez 22 GB szükséges, ami kb. 5-szöröse egy DVD-nek. Blu-ray technológia elterjedése széles körökben egyelőre várat magára, elsősorban a technológia drágasága miatt. Szakértők szerint 2009 a Blu-ray éve lehet, ennek azonban feltétele, hogy a készülékgyártók és a filmforgalmazók stratégia szintjén működjenek együtt.

5 Blu-ray lemez felépítése
A kisebb fénynyalábbal pontosabban lehet fókuszálni, ami csak 0,15 mikrométer , ez több, mint kétszer kisebb a DVD-n található kis gödrökhöz képest. Mindezen túl a Blu-ray lecsökkentette a sávok hüvelykméretét 0,74 mikronról 0,32 mikronra. A kisebb gödröcskék, a kisebb fénysugár, és a rövidebb sáv-hüvelyk együttesen azt eredményezte, hogy az egyrétegű Blu-ray lemezen több mint 25 GB információt tudunk tárolni. Egy dupla rétegű Blu-ray lemezen, pedig mintegy 50 GB-nyi adat tárolható. A lemezek a digitálisan kódolt videó és audió információt „gödrök”-ben tárolja. Ezek a gödrök a lemezen spirálisan helyezkednek el a központból kiindulva a szélek felé.

6 Blu-ray lemez felépítése
A lézer a gödrök másik oldalát olvassa, – azaz a dudorokat („bumps”), – hogy lejátssza a filmet, vagy a programokat, amit a lemezen tárolunk. Minél több adatot tárolunk a lemezen, annál kisebb és egymáshoz közelebb pakolt gödröknek kell lenniük. Minden Blu-ray lemez megközelítőleg ugyanolyan vastagságú (1,2 milliméter), akárcsak a DVD-k. De ezen két lemez adattárolása különböző. A DVD-n az adat, mint egy szendvics, két 0,6 milliméter vastag polikarbonát réteg között helyezkedik el. A Blu-ray lemez felülkerekedik az előbb tárgyalt DVD előállítási módon úgy, hogy az adatot egy 1,1 milliméter vastag polikarbonát rétegre helyezi.

7 Blu-ray lemez felépítése
Amiatt, hogy a tetején van elhelyezve az adat, ezáltal a kettős törés és az olvashatósági problémák nem léphetnek fel. Az adat felszínhez közeli elhelyezkedéséből kifolyólag egy kemény védőréteggel van ellátva a lemez, hogy megvédje a karcolásoktól, illetve az ujjlenyomatoktól. Az eddig említett felépítésből az következik, hogy az előállítási költsége alacsonyabb, mint a DVD-nek. A DVD 10 Mbps gyorsaságával szemben a Blu-ray lemez mintegy 36 Mbps sebességet nyújt a használóknak. Ebből következik, hogy 25 GB adat másolásához elegendő csupán másfél óra. Ugyanakkor védelem szempontjából is jobb a Blu-ray lemez a mai DVD-knél.

8 Blu-ray lemez felépítése
Egyedi biztonsági titkosító rendszerrel rendelkeznek, ami annyit jelent, hogy van egy egyedi ID-jük (azonosító), ami védelmet nyújt a film- és szoftverkalózok ellen, illetve a szerzői jogok megsértése ellen. Egyébként, már a Blu-ray technológiának is megjelentek különböző verziói. A Sony cég kifejlesztette az XDCAM-ot és a ProDatát. Az előbbit televízió társaságoknak és műsorszóróknak, az utóbbit pedig inkább kereskedelmi célra, adattárolónak .

9 Típusok Mini Blu-ray Disc: (másképpen: Mini-BD vagy Mini Blu-ray) egy 8 cm átmérőjű kicsinyített verziója a hagyományos Blu-ray lemeznek. Tárkapacitása: 7.5 Gbyte adat. Elképzelésben hasonló a MiniDVD-hez. Már hozzáférhető az egyszer írható (BR-R) és az újraírható (BR-RE) verzió is. Elsődleges felhasználási területe: kompakt kamerák és egyéb kézi adatrögzítő eszközök. AVCREC (más néven:HDREC): eredetileg a Blu-ray Disc alacsony tárkapacitású , melynek segítségével BD-kompatibilis anyagokat tudnak hagyományos DVD-ken terjeszteni. Elkezdték terjeszteni a kézi (kép-)rögzítő egységeken, kamkordereken, valamint a kisebb terjedelmű HD-adások rögzítésére is használták, továbbá egyéb költség-érzékeny megoldásokhoz is felhasználták. Erős hasonlóságot mutat a HD-DVD HD-rec funkciójához. Megjegyzendő, hogy az AVCREC hasonló neve ellenére sem keverendő a DVD-ken használt AVCHD tartalom-tároló eljáráshoz.

10 Típusok BD9/BD5 Blu-ray Disc: ez a két típus egy alacsony tárkapacitású variánsa a Blu-ray lemezeknek, melyek tartalmaznak audió és videóadatokat is a hagyományos DVD 650 nm-es (vörös lézeres) hullámhosszán. Lényeg: a Blu-ray lemezeknél megszokott kódolást tartalmazzák (MPEG-4-AVC, H.264,VC-1 és MPEG-2), így elérhető egy elég alacsony ár. Amíg a BD9 szabványos 8152 Mbyte-ot használ DVD9-es formátumban két rétegben, addig a BD Mbyte-ot a DVD5 egyrétegű szabványa szerint. A BD9/BD5 segítségével otthoni felhasználók tudják privát anyagaikat úgy rögzíteni, hogy azt a hagyományos DVD+-R-es lejátszókon is meg lehessen nézni. Az AACS digitális jogvédelem csak opcionális. Ezt a formátumot eredetileg a Warner Home Video használta, hogy a Blu-ray Disc helyett alacsony költségű alternatív megoldást kínáljon Magát a formátumot a BD-ROM formátumba beleágyazták, beleértve a fájlrendszert és az audió-videó beállításokat is. A BD9/BD5 erős hasonlóságot mutat a HD DVD-vel.

11 Típusok Írható Blu-ray Disc: két optikai lemez tartalmát is eltárolja, melyeket egy megfelelő felvevővel rögzítettek. A BD-R lemezek csak egyszer írhatóak, míg a BD-RE mlemeze számtalan alkalommal törölhetők és újra írhatók. A Blu-ray lemezek elméleti maximális írási sebessége a 12-szeres forgási sebesség (10000 rpm = fordulat percenként, amely azonban a túl sok ingáz és rázkódás következtében hasonlít a DVD-k 20-szoros, illetve a CR-k 52-szeres teljesítményéhez szeptembere óta a BD-RE is elérhető a kicsi 8 cm-es átmérőjű Mini Blu-ray lemezeken is.

12 Források http://hu.wikipedia.org/wiki/Blu-ray_Disc


Letölteni ppt "A Blu-ray disc."

Hasonló előadás


Google Hirdetések