Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Felkészülés és felkészítés: a távmunka bevezetésének elkerülhetetlen lépései Esély és lehetőség: távmunka Magyarországon.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft.
Advertisements

Duális felsőfokú képzés a PMMIK-n
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Szervezetfejlesztési Program
Ékes Ildikó A távmunka elméleti kérdései és gyakorlati problémái
Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 1024 Budapest, Rómer Flóris u Telefon: (1) ; Fax: (1) ; Vállalkozások.
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
HACCP oktatás Modul 05 - lecke 01
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Európai Uniós távmunka programok és tredek Wesselényi Andrea
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
dr. Soós Adrianna Főigazgató-helyettes
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Köszönti Önöket az és vezetője, Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, a Magyar Marketing Szövetség elnökségi tagja.
Emberierőforrás-ellátás
3. előadás.
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Családi vállalkozás.
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Vak munkavállalók a call centerekben HU/B/03/F/PP Egy Leonardo Pilot-Projekt tapasztalatai Lengyel Szilvia.
A távmunkával szembeni munkáltatói beállítódások fontosabb jellemzői A közép-dunántúli régióban végzett kutatás előzetes tapasztalatai KESZI ROLAND MTA.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Távmunka a kárrendezésben a Generali-Providencia Biztosító Rt.-nél III. Országos Távmunka Konferencia Kiss Attiláné.
Az Euro One Számítástechnikai Rt. Egy távmunka-projekt bevezetésének tapasztalatai Vass Gábor gazdasági igazgató Euro One Számítástechnikai Rt December.
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Az EEM helye a menedzsmentben
Tananyag -koncepció. Célcsoport – céltevékenység Középiskolai tanulók A projekt keretein belül 1 -1 e-learning tananyagcsomagot.
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A projekt általános szakmai célkitűzései
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó március 19. Budapest.
TÁM-PONT A TESSÉK! Közhasznú Egyesület és a Törökbálinti Kórház mentálhigiénés segítő programja egészségügyi dolgozók számára.
Duális képzés „kecskeméti” modellje és tapasztalatai
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
TÁVMUNKA LEHETŐSÉG ÉS VESZÉLY DR. FRANK RÓZA PHD NYME SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT KÖNYVTÁR- ÉS INFORMÁCIÓTUDOMÁNYI TANSZÉK.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Az üzletek operatív működtetése
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
Beszerzések hatékonyság növelése
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Puskás Hajnalka szakmai vezető, Bács-kiskun Megyei Nőközpont
Rugalmas foglalkoztatási formák elterjedtsége a
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Felkészülés és felkészítés: a távmunka bevezetésének elkerülhetetlen lépései Esély és lehetőség: távmunka Magyarországon A Foglalkozáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium I. Távmunka konferenciája november 7, Budapest Laczkó Zsuzsa

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány A távmunka típusai – I. – Távmunka önfoglalkoztatói formában Távmunka alkalmazottként

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány A távmunka típusai – II. – Mobil táv- munka Otthoni táv- munka Távmunka telecenterben

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Előnyök a kisvállalkozások szempontjából A mikro- és kisvállalkozások a távmunka segítségével akkor is versenyképesek lehetnek a nagy, fővárosi cégekkel, ha a fővárostól távol, vidéken, rosszul megközelíthető, rosszabb gazdasági helyzetű térségben működnek. A távmunka bevezetése lehetővé teszi, hogy az ügyfelekkel, vevőkkel, beszállítókkal és munkatársakkal idő- és térbeli korlátokat átlépve lehessen dolgozni.

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Ügyfelek Ügyfelek Id ő Rugalmasság Költség Munka-társak A távmunka pozitív hatásai

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Ügyfél •Gyors válasz az ügyfél igényeire - a legmegfelelőbb munkatárs által •Kiterjesztett elérhetőség – éjszaka, hétvégén, stb. •A munkatársak fokozott felelősség érzete •A összes szükséges információ folyamatosan a helytől és időtől függetlenül rendelkezésre

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Költség Költség megtakarítás •A központi irodai munkahelyek fenntartási költsége csökken •Az irodai munkahelyek száma csökken •Nincs szükség áthelyezésre, költözésre

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Id ő •Az átfutási idő csökken •Egyszerűbb, gyorsabb egyeztetés és döntéshozatal •Megnövekedett termelékenység

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Rugalmasság Rugalmasság •Lehetőség az egyenetlen pl szezonálisan ingadozó megrendelések teljesítésére •Földrajzi korlátok nélkül igénybe vehető munkaerő, szakemberek •Egyszerűbb elérni új piacokat új földrajzi területeken

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Munkatársakf Munkatársak •Egyensúly a munka és a magánélet között •A munkavégzés ideje és a bioritmus összeegyeztetése •Növekszik a munkatársak elégedettség •Csökken a betegségek okozta hiányzás

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Hátrányok a munkaadó szempontjából I. •A távmunkások kiképzése jelentős költségekkel jár •A távmunkahelyek kialakítása drága (ha ez a munkaadót terheli, de sok esetben a munkavállaló alakítja ki magának a távmunkahelyet) •A távmunkahelyek fenntartása drága - a kommunikáció a távmunkásokkal plusz költséget jelent •Nem tisztázottak a munkajogi és adózási kérdések

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Hátrányok a munkaadó szempontjából II. •Az adatvédelem bizonytalan •A távmunkások elkötelezettsége a cég iránt gyengülhet •Más, új típusú vezetési stílusra, hosszabb távú tervezésre, más teljesítmény értékelő rendszerek kialakítására van szükség – a megszokottól eltérő vezetési módszerek feszültséget okozhatnak a vállalaton belül

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Előnyők a munkavállaló szempontjából I. •A családi és pénzkereső tevékenység jobban harmonizálható •A közlekedésre használt idő felszabadul •A közlekedés költségei megtakaríthatóak •Nagyobb önállóság, egyéni szabadság az időbeosztásban, a munkaszervezésben

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Előnyők a munkavállaló szempontjából II. •A munkahely környezetének szabadabb kialakítása •Nyugodtabb légkör •A távmunkás olyan új készségeket sajátít el a távmunka végzés során, amelyek az élet más területén is hasznára válnak •Egyéni élethelyzetekhez jobb alkalmazkodás lehetősége – pl. beteg hozzátartozó ápolása, mozgássérült munkavállaló, Gyesről fokozatos visszatérés lehetősége a munka világába, a gyereknevelés aktuális feladatainak figyelembe vétele

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Hátrányok a munkavállaló szempontjából I. •A munkajogi háttér bizonytalan •Gyengülnek a távmunkás emberi és szakmai kapcsolatai a munkatársakkal, elszigeteltnek érezheti magát •Kevesebb információ jut el hozzá a cégtől, esetleg kimarad bizonyos dolgokból – előléptetés, stb. •A fokozottabb otthonlét több feladatot eredményezhet a családi munkamegosztásban – túlterheltség, a pihenés körülhatárolt idejének megszűnése, a pénzkereső tevékenység és a magánélet határainak elmosódása

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Hátrányok a munkavállaló szempontjából II. •Túlzott kötődés a hálóhoz, a munkához •Új technikai ismereteket kell elsajátítani a gyors hibaelhárítás kényszere miatt •A kényszerűségből vállalt önfoglalkoztatóvá válás veszélye •Fiatal munkavállalók nem szereznek kellő tapasztalatot a munkahelyi kapcsolatépítés, feladatvégzés területén •Nagyobb bizonytalanság - a munkahely könnyebben megválik az (önfoglalkoztató) távmunkástól

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány A távmunka mellett Általános gazdasági, szociális és társadalmi érvek I. •Munkahelyteremtés egyik lehetséges eszköze – csökken a munkanélküliség •Környezetvédelmi szempontok – csökken a munkába járók által okozott környezetszennyezés •Csökken a tömegközlekedés zsúfoltsága •Hátrányos helyzetű régiók, térségek felzárkóztatásának egyik eszköze •Hátrányos helyzetű csoportok hátrányai csökkentésének eszköze (kisgyerekes nők, mozgássérültek, 40 év felettiek stb.)

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány A távmunka mellett általános gazdasági, szociális és társadalmi érvek II. •A távmunka bizonyos formái új típusú, magasabb színvonalú ügyfélkiszolgálást eredményeznek •A hazai magasan kvalifikált munkaerő versenyképessé válik külföldön is •Új típusú készségek, képességek elsajátítása nagyobb arányban a munkavállalók körében •Bizonyos szolgáltatásokból eddig ettől elzárt lakossági csoportok is részesülhetnek – teleházak esetleges közhasznú szolgáltatásai. •A rugalmasabb munkavégzési formák a társadalom jövedelemszerző tagjai számára stressz mentesebb, kellemesebb életet biztosítanak – kevesebb orvosi költség, stb

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány A leggyakrabban elkövetett hibák •Nem megfelelő kiválasztás •A távmunkások nincsenek felkészítve a távmunkavégzésre •A távmunkások csak szükséges rosszként “választják” a távmunkát •A távmunkások magukra hagyása •A belső munkatársak felkészítése nem megfelelő •A menedzsment nincs felkészítve •A távmunkások aránya a cégen belül túl alacsony •A biztonság és az adatvédelem nincs megoldva •A távmunkával kapcsolatos költségek nincsenek megfelelően ellenőrizve – a távmunka nem eredményez megtakarítást

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány A távmunka bevezetésére fel kell készülni!

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány A távmunka térhódítása a 15 EU tagállamban 1999 %2002% Otthoni távmunka – az otthon töltött idő több, mint heti egy nap Otthoni távmunka – az otthon töltött idő kevesebb, min t heti egy nap (kiegészítő távmunka) Mobil távmunka 1.64 Önfoglalkoztatók Összesen Forrás: Werner Korte, Empirica – e Work in Europe 2002, Paris, Sept

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány A távmunka bevezetésének lépései •Felkészülés •Megvalósíthatósági tanulmány •Koncepció kidolgozása •Megvalósítás •Értékelés és visszacsatolás •Kiterjesztés

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Felkészülés •információk összegyűjtése, motiváció megjelenése •a felső- és középvezetés bevonása •megegyezésre jutás minden érdekelt részéről •projekt team megalakítása

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Megvalósíthatósági tanulmány •az alkalmazandó távmunka modell kiválasztása •azoknak a területeknek a kiválasztása, amelyeken a távmunkát alkalmazni kívánják •annak felmérése, van-e alkalmas munkaerő – cégen belül vagy kívül, aszerint, hogy mi a cél •a távmunkások kiválasztása •költség-haszon elemzés

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Koncepció kidolgozása •a távmunkában végzendő feladatok meghatározása •a munkafolyamatok kidolgozása •az új menedzsment módszerek kidolgozása •tréning •munkajogi aspektusok vizsgálata, kérdések megoldása •adatvédelem, biztonsági kérdések megoldása

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Megvalósítás •kísérleti szakasz (pilot) •technológiai pilot •tréning •továbbfejlesztés a tapasztalatok alapján •a távmunkások, menedzserek és a többi munkatárs támogatása

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Értékelés és visszacsatolás •költség haszon elemzés •visszajelzés a dolgozóktól/elégedettség •a szocio-pszichológiai hatás vizsgálata •a szervezeti és technológiai eredmények kritikai vizsgálata

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Kiterjesztés A távmunka kiterjesztése a cégen belül más területekre

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány A távmunka menedzserek felkészítése •Vezetés - vezetési módszerek - cselekvés központú vezetés - motiváció • Eredmény központú menedzsment –Idő és célirányos vezetés –Eredményesség mérése –A teljesítmények menedzselése •Ügyfélszolgálati ismeretek

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány A távmunkások felkészítése I. •Számítástechnikai alapismeretek •Operációs rendszerek •Hálózatok •Információ és kommunikáció •Szövegszerkesztés •Táblázatkezelés •Adatbázis-kezelés •Prezentáció és grafika •Adatvédelem, adatbiztonság

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány A távmunkások felkészítése II. •Kommunikációs ismeretek •Problémamegoldás •Önmenedzselés •Projekt és team munka •Távmunka •Vállalkozási alapismeretek – vállalkozás indítása, működtetése, kisvállalkozások pénzügyei, adózási kérdései •Munkajog •Munkavédelem •Ügyfélszolgálati ismeretek

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány A FLEXWORK projekt Célja: a vállalkozások számára könnyebben elérhetővé és megvalósíthatóvá tenni a flexibilis munkavégzési formákat, beleértve a távmunkát.

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány A flexwork projekt termékei •A vállalkozások felkészítésének módszertana EU-s tapasztalatok alapján •Távmunka kézikönyv •Magyar és EU-s esettanulmányok •Költség-haszon elemzés séma

Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Mit várunk a flexwork projekttől •Távmunka menedzserek felkészítése •Alkalmasság – kiválasztás szempontjai – kérdéssor, teszt, korábbi tapasztalatok •Kisvállalkozások bevonása •Nagyobb cégek bevonása – MATÁV, stb. •Ötletek, kapcsolatok •Hivatalok (munkaügyi, stb.) szerepe, felkészítése, hosszú távú gondolkodás •Szerződés minták •Működőképes modellek – best parctice-ek - bemutatása •Közös érdekvédelem távmunkaadóknak, távmunkásoknak - egyesület?