A menekítés tervezés kérdései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tűzvédelmi oktatás március.
Advertisements

Számítógépes Szimuláció
Az új épületenergetikai szabályozás
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
FOREVER GURULÓ Infokommunikációs fejlesztések, támogató technikai eszközök RECIKLI , Nyíregyháza, február 13.szeptember 27. Kogon Mihály igazgató.
Tűzvédelem a kereskedelemben
SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM
Munkahelyi egészség és biztonság
Társasházak: együttműködésre ítélve! Előadó: Heizler György tű.ezredes
Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás.
Információk Gyakorlatvezető: Hajnik Tünde, PhD
A tűzvédelmi bírság
Nagyméretű épületek, bevásárló-, logisztikai központok, turisztikai létesítmények aktív és passzív tűzvédelme Természetes hő- és füstelvezetés tervezésének.
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
Sándor Roland tű. alezredes BM OKF Tűzvédelmi Főosztály
Tisztelettel köszöntjük megbízotti hálózatának tagjait!
Közút-vasút keresztezések biztosítási módjainak összehasonlítása
DR. TAKÁCS LAJOS GÁBOR okl. építészmérnök, egyetemi adjunktus
Kiürítés a valóságban és a papíron
TSZVSZ Nemzetközi Konferencia - Hajdúszoboszló
Gépi hő- és füstelvezetés
MSZE 595 – 6 Kiürítés MIÉRT? „…ezt most nem értem, alig jelent meg az OTSZ, most meg szabványt akarnak alkotni, tanulhatjuk meg újra, miért kell ez,
PASSZÍVHÁZAK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI
Az OTSZ új követelményei
9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat újdonságai, tapasztalatai Dr. Zoltán Ferenc (PhD) tű. alezredes.
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához november 13. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
tűzvédelmi tapasztalatai
A tűzálló kábelrendszerek beépítésének feltételei Horváth Lajos tű. alezredes OKF Tűzvédelmi és Polgári Védelmi Hatósági, Piacfelügyeleti Főosztály.
A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának.
Akadálymentesítés.
17. tétel.
Műemléképületek védelme a füst és a tűz, káros hatásaitól Heizler György tű. ezredes.
Érces Ferenc tű. ezredes főosztályvezető
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
Nukleáris biztonság és tűzvédelem Siófok, Hotel MAGISTERN TSZVSZ közgyűlés Bokor László.
A tűzmegelőzési tevékenységek végzésének egységes szabályairól
 A modellezés jogszabályi háttere  Hogyan kell megfelelően vizsgálni az épületek hő és füstelvezető rendszerét a modellben  Látótávolság Tárgyak fényelnyelő.
Új fejlesztési irányok a nyílásos homlokzatok tűzterjedési jellemzőinek vizsgálati meghatározásában Nemzetközi Tűzvédelmi Konferencia Visegrád, május.
Munkahelyi egészség és biztonság
Országos Onkológiai Intézet nyarán uniós beruházás keretében az OOI belgyógyászati tömbje elkészült, az új helyre költöző intézeti gyógyszertár.
Rezgés elleni védelem.
Cselekvőképesség fajtái
KRIMINAL EXPO BUSINESS ÉS BIZTONSÁG a tervezés és az üzemeltetés konfliktusa a bevásárlóközpontok esetében.
MUNKA- ÉS TŰZVÉDELEMI JELEK ÉS JELZÉSEK
KIÜRÍTÉS TvMI Visegrád, október 2. Lengyelfi László.
PRÓBATERVEZÉSI TAPASZTALATOK
Wagner Károly tű. alezredes
Wagner Károly tű. alezredes
Az új OTSZ-ről Kiürítés
Tűz- és balesetvédelem
Önálló és rendőrrel közös polgárőri tevékenység és ehhez kapcsolódó rendőri karjelzések ismertetése +
KIÜRÍTÉS OTSZ 5.0 SZERINT Budapest, december 8. Lengyelfi László.
Tűzvédelem: megelőzés, jelzés, menekülés
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK KONFERENCIA RÉSZTVEVŐIT !
A tűzvédelmi megbízottak tűzvédelmi feladatai, kötelezettségei.
Menekülési útvonal: » Az útvonal rajza ki van függesztve az iskola tantermeiben és egyéb helyiségeiben. Kérjük, hogy megérkezéskor a menekülési útvonal.
A beszállással járó munkák biztonságtechnikai követelményei
Tűz- és balesetvédelem
Innovációk a tűzoltásban és a műszaki mentésben Az OKF Tudományos Tanácsa és a Magyar Tűzvédelmi Szövetség konferenciája április 13. Valóságos füstnek.
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) szerint. AZ ÉPÍTŐIPARI KIVITELEZŐKET ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK.
Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás.
A munkaidő beosztása a 2003/88/EK irányelv tükrében
Kockázati osztályba sorolás
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Az ablakok és ajtók megfelelőség igazolása
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Tüzvédelem.
Előadás másolata:

A menekítés tervezés kérdései egészségügyi és szociális létesítményekben Előadó: Heizler György

A menekítés tervezés olyan építészeti, épületgépészeti és szervezési feladatok együttese amelynek hatására az épületben lévők a jogszabályokban előírt idő alatt biztonságosan elhagyhatják - az adott helyiséget, illetve - a tűzszakaszt vagy - az épületet.

Hol és kinek a menekítéséről kell gondoskodni? menekülés menekítés mozgásképtelen mozgáskorlátozott korlátozott cselekvőképességű

A cselekvőképességükben korlátozott személyek Korlátozottan cselekvőképes: kiskorú, aki a 14. életévét már betöltötte és nem cselekvőképtelen. nagykorú, (belátási képesség szellemi fogyatékosság) Cselekvőképtelen: kiskorú, 14. év alatt gondnokság alá helyezett.

Kit tekintünk mozgásképtelennek? Kórházak, szociális otthonok ápoltjait, 0-3 évesig, csecsemőotthon, bölcsőde, koraszülött osztály lakóit. Kit tekintünk mozgáskorlátozottnak? Csökkent mozgásképességű felnőttek (betegek) 3-6 éves korig a gyermekek (óvoda) Ki tekintünk korlátozott cselekvőképességűnek? általános iskolások – alsó-felső felnőttek (szellemi fogyatékosok)

A mozgásképtelenek menekítésének speciális szempontjai: Legkisebb ügyeletes ápolószemélyzet létszáma. A betegek szállíthatóvá tételéhez szükséges idő. A betegek életben tartásához szükséges technikai eszközök, berendezések mentése A mentéshez szükséges eszközök és kórháztechnikai berendezések. A mentéshez szükséges eszközök /pl. hordágy / helyszükséglete a velük való mozgás sajátosságai

Menekülés vagy menekítés? A tűz esetén a bennlévők kiszállításához szükség van: szállító személyzetre, ezek riasztásának feltételeire, a helyszínre érkezésükhöz szükséges időre, szállítóeszközökre, megoldási módokra, mentendők szállíthatóvá tételének technikáira és idejére, a szállítás módozatait kiegészítő menekülési útvonalra.

A számítás alaptényezői: a mentendő személyek száma, megoszlása (mozgáskorlátozott vagy mozgásképtelen) a mentésben résztvevők száma és odaérkezésük ideje az útszakaszok hossza (vízszintes, függőleges) a szállítóeszközök száma, fajtája ajtók, folyosók, lépcsők átbocsátóképessége liftek kapacitása, sebessége /biztonsági/

a tűzszakasz eléréshez szükséges idő! 360 m Ki vehető figyelembe a mentésnél? a tűzszakasz eléréshez szükséges idő! V1 = 80 m/perc haladási sebesség, sietve 120 m/perc A tűz szabad terjedésének ideje - 3 perc. A távolság: 3 perc x 80 m/perc = 360 m 360 m 360 m

Kiürítési idő – mozgásképtelenek: Min 400 Min 280 Min 316 Min 310

Kiürítési idő– mozgáskorlátozottak:

Az épületek tűzvédelmi jellemzői alagsor, pince raktárak, ruhatárak, archívumok, energia- és közműrendszer kábel és vezetékcsatornái. műtő, röntgen és diagnosztikai helyiségek - elektromos felszerelés, berendezés kórtermek - éjszaka ajtók nyitva – tűzterjedés palackok, alkoholok, kötszerek tűz és füstgátló szerkezetek, hőre-füstre záró szerkezetek hiánya a fő probléma a tűzszakaszok mérete.

A leggyakoribb keletkezési hely: Műszaki terem, mosoda Lift kabin, konyha Betegszobák, kórtermek Orvosi és személyzeti szobák Műtők, röntgen helyiségek, laborok, gyógyszertárak A legnagyobb kár: Betegszobák, szociális otthoni lakószobák Folyosók, tetőterek Szolgálati illetve gazdasági helyiségek

Keletkezési ok: Elektromos berendezések és készülékek Dohányzás, gyufa, nyílt láng használata Érzéstelenítő Konyhai tevékenység Melegítő készülékek Keletkezési idő: 20 - 3 óráig 16 - 22 óráig 18 - 16 óráig

A kiürítés megengedett időtartama helyiségből max. 2,0 perc, tűzszakaszból max. 8,0 perc, - kiürítési idő nem tartható.

Milyen védelemre van szükség? Az ilyen épületek tűzvédelménél alapvetően az egyéni szabálykövetés valószínűségét (tűzvédelmi használati szabályok betartását), a tűz/füst terjedési idejét és sebességét, valamint az emberek menekülési képességét (éberség, épületismeret, mozgékonyság + létszám és eloszlás) kell vizsgálnunk. A tűz, füst terjedése szobában - 4-8 perc alatt életveszélyes tűzszakaszban a füstterjedés sebessége exponenciálisan nő

Az egyéni szabálykövetés valószínűsége alacsony az idősek, betegek mozgásképessége gyenge vannak akiknek az életfunkciói csak gépekkel biztosíthatók.

Milyen lehetőségeink vannak? A tűz keletkezés megakadályozására kevés. A tűz korlátozására, a füstterjedés megakadályozására - a passzív tűzvédelem eszközeivel (épületszerkezetek tűzállósági határértéke, szoba/ kórterem szintű füstgátló tömítések és füstgátló ajtók), illetve - az aktív tűzvédelemmel (beépített tűzjelző és oltóberendezéssel)

Védelmi koncepció – a kimenekítés idő, eszköz és erőszükséglete a tűz terjedési sebessége, a mentendők száma, a mentésben résztvevők száma

A mozgásképtelenek kimenekítésének követelményei legkisebb ügyeletes ápolószemélyzet a másik tűzszakaszban dolgozó személyzetet a mentendő tűzszakasz (épület) megközelítéséhez szükséges idő a betegek szállíthatóvá tételéhez szükséges idő a mentéshez szükséges eszközök és kórháztechnikai berendezések a mentéshez szükséges eszközök helyszükséglete. A rendszer gyenge pontja a mentési létszámszükséglet időbeni biztosítása!

Kísérlet: Vízszintesen: 10 fő 65 m hosszon 22 perc alatt 40 beteget Függőlegesen (lépcsőház) 2. emeletről: 10 fő 20 perc alatt Kérdések: - Van éjszaka 10 fős személyzet ? - Nem lehet 40 főnél több beteg ? - Elegendő a 20 perc ?

A mai tűzszakasz méreteinkből - passzív és az aktív tűzvédelem Mit írunk elő? A mai tűzszakasz méreteinkből a kimentés nem biztosítható! - passzív és az aktív tűzvédelem erősítése = egészségesek szintje Vizsgálandó: a tényleges veszély, Meghatározandó: a védelmi koncepció, s a beépített oltóberendezés szükségessége

menekítés nem biztosítható. Szükséges, ha helyiségből a 3 - 4, épületből a 12 percen belüli menekítés nem biztosítható.

A helyiségből való menekítési idő vizsgálata 1. A páciensek képesek-e önálló menekülésre a szobából? 2. Milyen mértékben lassul a távozást? 3. Képes a személyzet a betegszoba lakóit időben kimenteni? 4. Képes a személyzet és a tűzoltóság kimenteni a tűzszakasz, illetve az épület valamennyi segítséget igénylő betegét az előírt idő alatt? 5. Az építészeti, épületgépészeti és szervezési feltételek vizsgálata alapján nemleges válasz esetén az életveszély kialakulását automatikus oltóberendezés előírásával akadályozhatjuk meg.

A cél: Beteg ember tűzbiztonsága Egészséges ember tűzbiztonsága ==

Emberek együttműködését befolyásoló tényezők Éberségük, ébrenlét ↔alvás, Épületismerete (elrendezés, beosztás) hazai környezet ismerik ↔ nem ismerik, Mozgékonyság ↔ mozgásképtelenség. Menekülési utak tervezési szempontjai 1.) Akadálymentesség (szélesség, törések, beszögelések, éghetőanyagok stb.), 2.) Utak védelme (hő, füst, ajtók, füsteltávolítás), 3.) Utak felismerése (irányjelzők, piktogramok, táblák, fényjelzések, vészkijáratok jelölése), 4.) Jelzési és riasztási rendszer kiépítése.

Köszönöm figyelmüket !